Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 fotografietips voor tijdens de kerstdagen

maandag 16 december 2013, 23:59 door | 14.721x gelezen | 4 reacties

Met de kerstdagen heb je waarschijnlijk een aantal dagen vrij en kun je dus lekker fotograferen. Daarbij zit de kerstperiode vol gezellige momenten en mooie details die je de rest van het jaar niet ziet. Tel daar bij op dat je waarschijnlijk ook weer eens de familie bij elkaar hebt en je hebt het perfecte recept voor een paar dagen kerstfotografie.

1. Gebruik lichtsterke objectieven


De kerstdagen zijn ook direct de donkerste dagen van het jaar. Er is dus maar weinig licht aanwezig. Dat betekend dat je snel lange sluitertijden kunt krijgen bij het fotograferen. Een lichtsterk objectief is dan aan te raden.

Een lichtsterk objectief is een objectief waarmee je een grote diafragma opening kunt gebruiken; bijvoorbeeld f/1.4 of zelfs nog f/2.8. Bij een groot diafragma komt er veel licht je camera binnen waardoor je ook bij weinig licht nog goed foto's kunt nemen zonder een flitser nodig te hebben.

Wellicht kun je op je kerstwensenlijstje nog een 50mm f/1.8 zetten als je nog geen lichtsterk objectief in huis hebt. Dit relatief goedkope 50mm objectief (circa 100 euro) is perfect geschikt voor de kerstdagen, maar doet ook het rest van het jaar natuurlijk prima zijn werk.

Canon 50mm

2. Hoge lichtgevoeligheid


Een andere manier om in de donkere dagen nog zonder flits te kunnen werken is de lichtgevoeligheid omhoog te gooien. De nieuwste cameramodellen kunnen vaak zonder al te veel ruis naar 6.400 ISO. Zeker in combinatie met een lichtsterk objectief kun je zo onder hele zwakke lichtomstandigheden toch nog aardige sluitertijden halen.

Wanneer er geen bewegende onderwerpen op je foto staan is het natuurlijk slimmer om een statief te gebruiken en je ISO juist weer wat lager te zetten. Ook een flitser kan goed helpen als het echt te donker is. Blijf een redelijk hoge lichtgevoeligheid gebruiken (bijvoorbeeld ISO 800) zodat je ook de sfeer mee pakt en flits indirect (bijvoorbeeld via een wit plafond of muur).

3. Spontane foto's


Gedurende de kerstdagen zijn er genoeg momenten die leuk zijn om achteraf eens terug te zien in een familie album. Maak dus gewoon regelmatig foto's zonder dat je mensen laat poseren. Gewoon van de situatie zoals deze is.

Mika voor de tv
Lekker een kerstfilm kijken; 1/80s, f/2.0, 500 ISO @ 85mm

Waarschijnlijk is je familie toch al van je gewend dat je regelmatig met je camera bezig bent, dus groot kans dat ze zich gewoon spontaan en normaal gedragen terwijl je aan het fotograferen bent. Zo kun je vaak leuke portretjes schieten van familie die bezig zijn met algemene kerstdingen.

4. Maak een familieportret


Met de kerst is de hele familie vaak weer eens bij elkaar. Het ideale moment voor nieuwe familiefoto's dus! Denk van te voren na over de locatie en setting, dan kun je snel van start. Plan de familiefoto aan het begin van de dag of avond als iedereen er nog fris bij zit. Gebruik een zelfontspanner om zelf ook op de foto te komen!

Gezinsportret Trum

Een leuk idee voor een familieportret is wellicht de bovenstaande foto die ik eerder dit jaar maakte van mijn gezin. Eerder schreef ik al op Photofacts hoe je een dergelijke gezinsportret maakt. Ben je lid van Photofacts Academy, dan kun je hier ook nog zien hoe je de nabewerking uit kunt voeren in Photoshop.

5. Speel met bokeh


Bokeh, ook wel de kwaliteit van onscherpe delen in je foto, is met een lichtsterk objectief vaak vanzelf al best aangenaam. Vooral lichtpuntjes doen het goed en laat je er daar nou net voldoende van aanwezig hebben tijdens de kerst.

Zorg ervoor dat bijvoorbeeld de kerstboom in de achtergrond staat en kies een grote diafragma opening (laag diafragma getal, zoals f/2.2) om de lichtjes in de achtergrond te gebruiken als elementen in de zachte achtergrondonscherpte.

Wil je helemaal creatief aan de slag dan kun je een uitsnede van een vormpje voor je objectief plaatsen. Zo kun je van de puntjes in de achtergrond bijvoorbeeld hartjes maken, of toepasselijker: kerstboompjes.

Vinkacademy diy bokeh kit shaped bokeh figuur 6
Foto Laura Vink

6. Waag je aan macrofotografie


Veel kerstspullen zijn prima geschikt om in detail vast te leggen. Een detail van een kerstboom is bijvoorbeeld vaak veel makkelijker mooi op de foto te zetten dan het geheel. Ook kerstballen, de kerststal of bijvoorbeeld het kerstdiner leent zich goed voor macrofotografie.

Het voordeel is ook dat je voor dit soort foto's gewoon lekker binnen in de woonkamer aan de slag kunt terwijl de rest van de familie een kerstfilm aan het kijken is. Een macro objectief is handig, maar ook zonder specifiek macro objectief kun je al aardig wat mooie detailfoto's maken.

Kerstbal fotograaf
1/30s, f/2.0, 1250 ISO @ 35mm

7. Leg de camera ook eens weg


Vergeet niet dat de familie waarschijnlijk het hele jaar al door jouw camera gevolgd wordt. Leg de camera ook af en toe eens weg om te genieten van de gezelligheid en het lekkere eten. Dat vinden zij waarschijnlijk ook wel gezellig!

Alvast prettige kerstdagen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. koosdenHaan
  Profiel koosdenHaan schreef op dinsdag 17 december 2013 om 12:29  | reageer

  Goed verhaal, Elja,

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 17 december 2013 om 21:37  | reageer

  Punt 7, dat is het voor mij vrolijk

 3. Daan
  Profiel Daan schreef op donderdag 19 december 2013 om 11:10  | reageer

  Leuk artikel, maar die 50 f/1.8 die blijft bij mij toch in de kast liggen. Net als rest van het jaar knipoog

 4. Daniel
  Daniel schreef op vrijdag 20 december 2013 om 09:51  | reageer

  Goede tips! Vooral het 50mm verhaal! Zeker een aanrader voor mooie kerstshots!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord