Michelle Peeters

Aan de slag met naaktfotografie

maandag 3 december 2018, 14:41 door | 35.804x gelezen | 38 reacties

Naaktfotografie is niet iets wat je dagelijks doet. Zelf heb ik dit recentelijk voor het eerst gedaan. Een hele uitdaging, maar ik heb ontzettend veel geleerd. Ontdek hoe jij ook aan de slag kunt met naaktfotografie.

Eerder schreven we al over de geheimen van naaktfotografie op Photofacts. Het is in de praktijk niet zo ingewikkeld als je wellicht denkt. Met één lamp kun je al een prachtige, indringende belichting maken. Zo kom je al snel tot een mooi resultaat.

TTL Workshop


Onderstaande foto's maakte ik tijdens een korte mini-workshop naaktfotografie op de High Tech Campus zo'n tien jaar geleden. De belichting werd hier al voor je klaargezet, de compositie was het enige waar je je nog druk om hoefde te maken.

Hierbij werd me duidelijk gemaakt dat je vooral de contouren moet uitlichten. Dat doe je met een zogenaamde 'tangverlichting' waarbij je twee lichtbronnen links en rechts vanaf dezelfde afstand op je model richt.

Naaktmodellen tijdens ttl workshop

Camera-settings: f/13, 1/100 seconde, Iso 100, 55mm

Vrouwelijk naakt


Het naakte vrouwelijke lichaam is sinds het ontstaan van de fotografie een inspiratiebron en een dankbaar onderwerp voor fotografen. Vroeger was fotografie nogal een technische aangelegenheid, vandaar dat het nogal veel mannelijke fotografen aantrok.

Vrouwen worden daarom ook vaker naakt gefotografeerd dan mannen, buiten het feit dat vrouwelijke vormen (mooier, ronder en zachter) vaak geschikter zijn om te fotograferen dan mannelijke.

Wat is naaktfotografie


Onder de term naaktfotografie stellen mannen in hun stamkroeg zich iets heel anders voor dan culturele professoren. Wat voor de één goedkope kitsch is of opvallende erotiek, is kunst voor de ander.

Er zijn drie vormen van naaktfotografie, de klassieke, de erotische en de pornografie. Eigenlijk kun je alleen de klassieke versie als hoge kunst binnen de fotografie rekenen en dit is dan ook de stijlrichting die het meest wordt toegepast.

Hierbij wordt het naakte of gedeeltelijk bedekte lichaam (deelnaakt) esthetisch weergegeven. Het zijn vaak geïsoleerde lichaamsdetails (body parts) die gefotografeerd worden voor een neutrale achtergrond.

Klassieke naaktfotografie is vooral esthetisch en heeft eigenlijk maar weinig met verleiding te maken. Het gaat om herkenbare, mooie vormen die smaakvol (niet plat), in beeld worden gebracht. Met mooi licht en vaak abstracte vormen. Less is more is hierbij zeer toepasselijk.

Body parts


Hoe vind je een naaktmodel


Maar hoe kom je aan een naaktmodel? En hoe fotografeer je dat goed en vooral smaakvol? Opdrachten voor naaktfotografie komen op het gebied van amateurfotografie vaak via een kennis. Iemand komt met het voorstel naar je toe omdat je bekend staat als iemand die goed kan fotograferen.

Als je op zoek bent naar een professioneel model is Facebook bijvoorbeeld populair (er zijn groepen voor naaktfotografen en modellen). Daarnaast zou je ook kunnen werken met een modellenbureau. En natuurlijk kan ook een workshop een goede manier zijn om ervaring op te doen met (ervaren) modellen.

Als je de persoon voor de lens al kent, kan dat zowel een voor- als een nadeel zijn. De belangrijkste regel hierbij is: wees eerlijk!

Als je onzeker bent over een opdracht, praat daar dan gerust over. Je hoeft niet de professional te spelen. Als je een vriend of vriendin fotografeert, dan kan alleen openheid je helpen ontspannen en in staat stellen om te experimenteren met technieken en instellingen.

Vrienden voor de camera kan helaas ook enige schroom veroorzaken. Het is niet altijd gemakkelijk om een vriendin eerlijk te zeggen dat ze er in een bepaalde pose niet zo mooi uitziet als ze gehoopt had.

Een andere uitdaging kan zijn dat je er niet in slaagt om het bevriende model uit te leggen welke minder voor de hand liggende lichaamspositie je voor ogen hebt. Als je er niet in slaagt om een pose uit te leggen of als het je model ook na de tiende poging niet lukt om de juiste houding te vinden, dan kun je beter een andere pose proberen.

Naaktfotografie


Kijk ook uit met het vragen van je geliefde als model. Liefde maakt namelijk blind en aan de foto's is dat vaak goed te zien. De persoonlijke gevoelens voor de poserende geliefde maken het de fotograaf onmogelijk om nuchter en kritisch om te gaan met licht en schaduw, lichaamshouding en omgeving, belichtingstijd en scherpte-instelling.

Het scheelt natuurlijk wel een hoop als je een model hebt dat gewend is om zichzelf bloot te geven. Je hoeft dan minder of geen energie te steken in het creëren van een relaxte sfeer en het op het gemak stellen van je model.

Een wat ervarener model heeft vaak meer geduld en minder last van plankenkoorts en onzekerheid wanneer hij of zij naakt is.

Bovendien kent een ervaren model vaak de meest fotogenieke poses al, zonder dat je daarom hoeft te vragen. Ik heb zelf een aantal poses die me aanspraken in een moodboard gezet en met het model doorgenomen voordat we aan de shoot begonnen.

Body parts


Communicatie met je model


Ook is het handig om van tevoren al te bespreken wat er gefotografeerd gaat worden. Naakt of bedekt naakt? Topless of lingerie? Of een combinatie daarvan? Ik liet mijn model zelf wat kledingsetjes en schoenen meenemen. Ter plekke kozen we uit wat bruikbaar zou kunnen zijn.

Als je toch met een onervaren model aan de slag gaat, heb je een wat langere weg te gaan en moet je leren door zelf de valkuilen te ontdekken. Je ontdekt dan vanzelf wat wel en wat niet werkt.

Fouten zoals: te dichtbij je model gaan staan, verkeerde lichtopstelling, te hard licht, minder flatteuze poses, et cetera zul je over het algemeen maar één keer maken.

Ik maakte veel foto's per pose en liet de foto's ook meteen aan haar zien. Zowel de geslaagde als de in mijn ogen mislukte foto's. Zo kun je samen zien en bespreken wat wel en wat absoluut niet werkt.

Gooi de mislukte opnamen meteen weg, dat zal je model ook zeer waarderen! Laat je model ook bepalen welke foto's je uiteindelijk gaat gebruiken en welke foto's eventueel gepubliceerd worden. Als naaktfoto's op internet blijven rondzwerven zal zij daar uiteraard niet blij mee zijn.

Voorbereiding


Ervaren of onervaren model; zorg in ieder geval altijd voor een goede voorbereiding! Je kunt jezelf beter niet verliezen in technisch geklooi als je model al klaar zit om gefotografeerd te worden.

Zorg dat je alles al klaar hebt staan (achtergrond, lampen-opstelling, camera goed ingesteld, licht gemeten en getest, batterijen opgeladen, et cetera) zodat je je helemaal op je model kunt concentreren.

Zorg dat je je moodboard of boeken met foto's die je wilt proberen klaar hebt liggen en communiceer hier ook over met je model. Vertel ook wat je wilt bereiken en zo bereik je samen het mooiste resultaat.

Visagie en/of nabewerking


Ik heb mijn model zelf haar haar en gezicht laten doen en heb geen visagiste ingeschakeld. Visagie kan echter wel een grote toegevoegde waarde hebben. Achteraf retoucheren kan natuurlijk ook, maar dit kan behoorlijk arbeidsintensief zijn.

Het is verleidelijk om bij de nabewerking elke oneffenheid weg te plamuren. Hier moet je echter wel mee uitkijken, om geplastificeerde botoxlichamen te voorkomen. Zorg voor een goede balans tussen mooier en puur blijven zodat je foto de kijker blijft boeien en nieuwsgierig maakt.

Naaktfotografie


Belichting


Met slechts één lamp kun je al een een geweldige, indringende belichting maken. Hoe dichter je de studiolamp op je model zet, des te zachter wordt het licht. Daardoor krijg je een zachtere huidstructuur.

Ik koos voor lowkey-opnames, bestaande uit veel zwart, en weinig maar doelgericht licht. Ik had maar twee lichtbronnen nodig voor alle opnamen. Een softbox stond aan de rechterkant van het model, waarbij het licht een beetje van achter op haar scheen.

Haar hoofd in de richting van het licht gedraaid. Het harde licht van boven aan de linkerkant (lamp met snoot) benadrukt de contouren en laat veel in het duister.

Speel eens met de belichting en loop met je lamp (instellicht aan uiteraard) om je model heen. Bepaal nu het standpunt van je lamp door goed te kijken.

Het lijkt vanzelfsprekend dat een studiolamp ook daadwerkelijk op het model moet schijnen, maar dit is zeker niet het geval! De mooiste belichting krijg je vaak door het licht juist langs je model te laten schijnen.

Als je je achtergrond zwart of gewoon donker wilt houden, zet dan de lamp dicht op je model. Ik belichtte het model zelfs een beetje van achteren, zodat de achtergrond erachter zelf niet belicht werd en dus donker of zelfs zwart werd.

Je kunt je histogram op je camera als uitgangspunt gebruiken om te checken of je belichting juist is of niet.

Zacht licht is wel het mooist om rondingen het best tot hun recht te laten komen. Je voorkomt hiermee meteen harde lijnen in je compositie en op het lichaam. En bovendien worden rimpels en andere oneffenheden minder zichtbaar, wat behoorlijk flatterend werkt.

Nude shoot belichting lowkey


Als je dit zachte licht van de zijkant laat komen, krijg je een mooie, zachte schaduwwerking. De contouren van het lichaam worden belicht en er ontstaat diepte in je foto. Het naakte lichaam krijgt prachtige vormen. Zacht daglicht dat door een raam naar binnen valt geeft hetzelfde mooie, zachte zijlicht.

Het nadeel van een grote softbox (voor zacht licht) is natuurlijk dat het licht dan van links tot rechts en van boven tot onder aanwezig is. En dat kan nogal saai worden. Je kunt dit zachte licht echter afkappen en donkere delen in je compositie brengen.

Dit doe je door wat zwarte reflectieschermen neer te zetten (of zwartgeschilderde piepschuim platen als je over weinig investeringsmiddelen beschikt).

Camera-instellingen


Gebruik als het kan ook diafragmavoorkeuze, zodat je een bewuste scherpte en onscherpte kunt creëren. Vooral onscherpte in de voor- of achtergrond leidt de blik van de kijker naar je model.

Maar ook lichaamsdelen die bewust in de onscherpte vallen, maken een beeld extra spannend. Ik heb zelf een diafragma-opening van f/8 gebruikt en kan het dus niet demonstreren met eigen foto's.

Meer (belichting-)tips?


Ik heb in dit artikel alleen de lowkey-belichting aangehaald. Er zijn natuurlijk veel meer belichtingsvormen mogelijk, ook bij naaktfotografie. Zelfs highkey behoort tot de mogelijkheden! Heb je zelf interessante/gewaagde tips? Laat het ons weten!

Overigens hebben we op Photofacts Academy de cursus: Hoe maak je sfeervolle boudoirfoto's? klaarstaan, waarin een aantal relevante aspecten van naaktfotografie (poses, belichting, omgang met het model) uitgebreid behandeld worden. Een goede opstap voor als je je ècht in deze materie wilt verdiepen!


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

38 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 3 december 2018 om 20:39

  Een moodboard is essentieel. Beiden weten dan wat de bedoeling is.
  Ik deed vaak eerst een geklede serie. Dat breekt het ijs. En het model heeft daarmee ook foto's om te laten zien aan wie niet alles mag zien.
  Ook wel nuttig: de hele setting eerst doen met badkleding of ondergoed. Je kunt dan je lichtopstelling uitproberen en het model kan haar poses oefenen. En daarna heel rustig naar het uiteindelijke resultaat werken. Laat het model maar het tempo bepalen.

 2. Huub
  Huub schreef op maandag 3 december 2018 om 22:14

  @martinphili: dit is een erg goede aanvulling en commentaar! Thanks.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 4 december 2018 om 10:47

  Michelle, je schrijft het volgende: 'Vroeger was fotografie nogal een technische aangelegenheid, vandaar dat het nogal veel mannelijke fotografen aantrok.

  Vrouwen worden daarom ook vaker naakt gefotografeerd dan mannen, buiten het feit dat vrouwelijke vormen (mooier, ronder en zachter) vaak geschikter zijn om te fotograferen dan mannelijke.'
  Het is volkomen uit de lucht gegrepen dat vrouwelijke vormen geschikter zijn om te fotograferen. Typisch een uit de historie voortkomende mannelijke gedachte waardoor je je laat beïnvloeden. Een mooi gespierd mannelijk lichaam is even rond, mooi en zacht als dat van een vrouw. Dat er weinig mannelijke naaktmodellen zijn is waar, maar dat komt vooral omdat de wereld van de fotografie nog altijd beheerst wordt door voornamelijk mannen. Ik vind dan ook dat het mannelijk naakt even mooi kan zijn dan het vrouwelijk naakt. Ik heb een ruime ervaring in de naaktfotografie en weet ook hoe moeilijk het is een mannelijk naaktmodel voor de camera te krijgen. Is dat (valse) schaamte?
  Als we nu eens beginnen publicitair meer aandacht te geven aan mannelijk naakt. Dat zou helpen om anders te kijken naar mannen èn vrouwen.
  Overigens, vind ik het artikel een goede aanzet tot het meer aanvaardbaar maken van (esthetische) naaktfotografie

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 11:21

  @Donald: ben het met je eens! Zou jij eventueel interesse hebben om daar eens iets over te schrijven? Leuk om je uitgebreide ervaring te delen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord