Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De 11 beste tips van Canon's Het Perfecte Plaatje site

maandag 11 december 2017, 15:51 door | 13.191x gelezen | 1 reactie

Om Het Perfecte Plaatje nog boeiender te maken voor (amateur-) fotografen, zet Canon na iedere aflevering inspirerende tips & tricks op hun site. In deze video's geven juryleden William Rutten en Cynthia Boll en ook Canon-expert Jip Barth en de gastjuryleden extra tips en trucs.

Ze doen dit ook voor de thuisopdracht waaraan je mee kunt doen. In dit artikel heb ik een aantal van deze tips & tricks uitgewerkt met een link naar de desbetreffende video.

1. Bokeh-effect met oud t-shirt


De eerste tip die ik wil benoemen is er eentje van William Rutte. William heeft een tip hoe je een bruidspaar sprankelend op de foto krijgt. Hij laat zien hoe je een bokeh-effect kunt verkrijgen met een oud t-shirt.


2. Voorkomen helderheids- en kleurverschillen


Jip legt in deze video uit hoe je met een camera-instelling helderheids- en kleurverschillen tussen opeenvolgende opnames in je camera (veroorzaakt door moderne lichtbronnen) kunt voorkomen.


3. Leuke effecten met kerstverlichting


In deze video laat William zien hoe je leuke en misschien zelfs romantische effecten kunt bereiken met een simpele kerstverlichting.


4. Hoe maak je een kunstzinnig portret


In deze video laat William zien hoe je met allerlei tips en trucs en attributen kunt komen tot een kunstzinnig portret. Met een witte doek kun je bijvoorbeeld silhouetten maken met het licht van achteren. Met strijklicht van opzij kun je mooie schaduwen creŽren.

Met een plantenspuit kun je het doek het mooist bevochtigen. Probeer het model in een s-vorm te leiden zodat ze mooi op de foto komt. Probeer alle standen en posities uit en experimenteer veel. Op je camerascherm ziet het er soms heel anders uit dan op je computerscherm.

Jip Barth komt vervolgens met de vorm en de hoeveelheid licht die je per flitskop zelf kunt bepalen. En dat je een zelfde soort opstelling ook met speedlight flitsers kunt maken.

William demonstreert dat je je hand goed kunt gebruiken om te zien hoe het licht op je model gaat vallen. Als je je hand draait zie je precies hoe het licht verandert en kun je dit vervolgens op je model toepassen.


5. Leuk effect met prisma


In onderstaande video laat William zien hoe je met een simpel stukje glas, kristal of een prisma leuke special effects kunt bereiken als je dit tegen het licht in, net onder je camera-objectief houdt.


6. Sportfotografietips Pim Ras


In dit filmpje deelt sportfotograaf Pim Ras een aantal gouden tips. Waaronder het feit dat je nooit van bovenuit moet fotograferen omdat je hierdoor de actie isoleert van de achtergrond. Het beste is om een laag standpunt in te nemen.


7. Landschapsfotografietips Bas Meelker


In deze video deelt landschapsfotograaf Bas Meelker een aantal tips om te komen tot betere landschapsfoto's. Zijn belangrijkste tips zijn dat je van tevoren nadenkt over wat je wilt fotograferen (dat je een plan hebt), dat je je goed verdiept in de technieken zodat er meer foto's lukken en je daardoor ook meer plezier krijgt in het fotograferen.

En daarnaast geeft hij nog wat tips voor bruikbaar materiaal als een statief, een zonnekap (waarmee je ook meer contrast kunt toevoegen) en een beschermend filter voor je objectief.


8. Hoe maak je de beste zoenfoto


William geeft een aantal tips voor het maken van een goede zoenfoto op straat. Laat je op straat verrassen door intieme momenten die je aantreft. Zoek geschikte mensen en zorg dat je ze in twee zinnen kunt uitleggen wat je met ze van plan bent.

Kom zelfverzekerd over en probeer ze mee te krijgen in jouw verhaal. Leg het ze makkelijk uit zodat ze goed mee zullen werken. Probeer oprecht geÔnteresseerd te zijn in je modellen en probeer een band met ze te creŽren. Vertel ook wat je met de foto's van plan bent.

Jip legt nog even uit dat het werken met een kleine systeemcamera ideaal is voor dit soort fotografie omdat hij minder intimiderend is. Hij laat ook wat handige instellingen zien waarmee je met je scherptediepte kunt spelen.


9. Fashionfoto met piepschuim


William laat in deze video zien hoe je met een simpel stukje piepschuim dat je onder het gezicht van je model houdt, wat meer licht en betekenis in de ogen van je model kunt krijgen.

Vaak mis je net wat licht en detail in het gezicht en vooral in de ogen van je model, ondanks het feit dat de kwaliteit van het (dag-)licht al best goed is.


10. Arty effect met vaseline


William laat hier zien hoe je tot leuke scherptediepte-effecten kunt komen door wat vaseline te smeren op de zijranden van je voorzetlens of filter (natuurlijk niet op je echte lens!).


11. Hoe maak je mooie trouwfoto's


William geeft wat tips van hem en van Ashvin Ghisyawan over hoe je tot een mooie bruidsserie komt. Hij raadt aan van alle soorten licht gebruik te maken die je hebt gedurende de dag. Vooral tegenlicht kan heel mooi zijn.

Je kunt ook heel veel verschillende stijlen gebruiken in je foto's, dat is de volledige vrijheid die je als bruidsfotograaf hebt. Er zijn eigenlijk geen regels! Je kunt dus alles uitproberen en lekker creatief zijn.

Verder raadt hij aan vooral veel foto's te schieten, dan zit dŤ foto er altijd wel bij. Foto's van net voor of net na het moment (de kus bijvoorbeeld) zijn vaak leuker dan die van het moment zelf. Bijkomend voordeel van veel foto's maken is dat je ook de spontane en niet geregisseerde momenten kunt meepikken. Juist die spontane foto's zijn vaak het leukst.

Probeer verder unieke standpunten te vinden zodat je je kunt onderscheiden van de mee-fotograferende familie. Kijk verder uit met te hard inflitsen zodat de vaak witte bruidsjurk niet helemaal uitbleekt.


Andere/betere tips?


Dit is natuurlijk mijn eigen selectie aan tips uit het programma. Mochten jullie betere tips gezien hebben op de site, dan laat het weten in de reacties, liefst met een link naar de desbetreffende tip erbij.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Diana
    Diana schreef op dinsdag 12 december 2017 om 19:16  | reageer

    Leuk, al die tips. Wat betreft de tip met vaseline op de voorzetlens: afgelopen zondag wilde ik foto's maken terwijl het flink sneeuwde. Ik had mijn camera in een broodzak gedaan, zodat die niet nat zou worden. Het werkte afdoende, maar soms kwam het open uiteinde van de zak gedeeltelijk voor de lens. Dat gaf op een paar foto's een heel leuk effect (een beetje Hamilton, zoals je vroeger had). Zo gebeurde het dat ik door een 'foutje' onbedoeld leuke foto's had gemaakt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord