Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Handboek Sportfotografie

vrijdag 23 februari 2018, 11:49 door | 6.215x gelezen | 11 reacties

De perfecte sportfoto maak je dus niet zomaar eventjes uit -letterlijk- de losse pols. Dat vraagt kennis, ervaring en inspiratie. Dit boek helpt je daarbij op weg van A tot Z, zodat je de volgende keer goed beslagen ten ijs komt met de juiste mix van gereedschap, instellingen, standpunt, timing en niet te vergeten inspiratie.

Want ook inspiratie is in dit boek ruim vertegenwoordigd met werkelijk adembenemende en spectaculaire sportfoto's van topfotograaf Pim Ras (Zilveren Camera 2009).

Maar ook sportfotograaf Huub Keulers heeft een bijdrage als sparringpartner aan dit mooie boek geleverd. Een stuk of 30 foto's zijn van zijn hand (niet allemaal voorzien van zijn logo) inclusief een dankwoord.

Handboek sportfotografie

Sportfotografie is eigenlijk een soort portretfotografie, maar dan met een bewegend model. Zo'n bewegend onderwerp vastleggen is voor veel fotografen al een behoorlijke (technische) uitdaging.

Maar de echte uitdaging bij sportfotografie ligt vooral toch in het vangen van het 'beslissende' moment en van de emotie. Pieter Dhaeze en Pim Ras schreven hier een dik boek van 232 pagina's over.

Beslissend moment emotie

Het vangen van zowel het beslissend moment als de emotie

Inhoud


Het boek bestaat uit acht hoofdstukken:

1. Inleiding
2. Gereedschap
3. Instellingen
4. In het veld
5. Binnen- en buitensporten
6. Beeldbewerking
7. Publicatie
8. Pim Ras

1. Inleiding


Hier wordt gesproken over de echte uitdaging bij sportfotografie. Niet alleen het beheersen van de techniek (wat voor veel fotografen al moeilijk genoeg is) maar ook het vangen van het 'beslissende' moment en van de emotie.

Invloed sensorformaat uitsnede

De invloed van het sensorformaat op de uitsnede van de beeldcirkel.

2. Gereedschap


In hoofdstuk twee wordt uitgebreid ingegaan op het 'gereedschap' dat je nodig hebt om tot een goede sportfoto te komen.

Vooral op technische aspecten als sensorformaat, aantal frames per seconde, dynamisch bereik, soorten en gevoeligheid AF, tracking instellingen, kenmerken, lichtsterkte en bokeh van verschillende objectieven, verschillende camera-bodies en het effect van het gebruik van verschillende brandpuntsafstanden wordt behoorlijk diep ingegaan.

Ook wordt aandacht besteed aan andere (eventueel zelf te maken) hulpmiddelen als monopods, krukjes, wifi, gps, tassen en regenhoezen voor je camera. Kortom: alles wat je bij je moet hebben als sportfotograaf.

Achtergrondonscherpte versus diafragma

Achtergrondonscherpte bij f/5.6 en bij f/2.8

3. Instellingen


In het derde hoofdstuk, instellingen, zitten heel veel praktische tips over hoe je je camera het beste kan instellen om te komen tot een optimale belichting, kleuren en scherpte. Als je dit van tevoren doet kan je je aandacht volledig richten op het onderwerp en op de timing waardoor je geen cruciaal moment mist.

Onderwerpen als het fotograferen in RAW, belichtingscorrecties ('plussen' en 'minnen'), lichtmeetmethodes, de M-stand, flitsen (als de afstand niet te groot is) en flitstechnieken, de 'juiste' sluitertijd, meetrekken, kleur, kleurruimte, knipperfrequenties van lampen, AF-ON knop, APS-C-uitsnede, maximaal diafragma en diffractie worden zeer breed uitgemeten en geïllustreerd met veel sportfoto's en praktische tips in gekleurde boxjes.

Dit laatste gebeurt trouwens over de gehele linie in het boek en maakt het prettig leesbaar.

Over onderbelichten

Matrix en interne lichtmeting bij skipiste en zwarte achtergrond

4. In het veld


Dit hoofdstuk helpt om je als fotograaf redelijk slagvaardig 'in het veld' aan het werk te gaan. Er worden praktische tips gegeven om goed voorbereid op pad te gaan zonder iets te vergeten.

Checklists met mee te nemen apparatuur, te checken reistijden, locaties en knelpunten worden meegegeven. Ook weertips, de stand van de zon, hoge contrasten en hoe die te voorkomen, benodigde bekendheid met de te fotograferen sport, timing en context, aantal benodigde camera's en mooie achtergronden worden uitgelegd.

Meetrekfoto

Meetrekfoto

5. Binnen- en buitensporten


Hier gaat het over de verschillen in camera-instelling en het benodigde gereedschap bij het fotograferen van verschillende sporten. Deze verschillen blijken vaak heel klein en worden eigenlijk alleen bepaald door de factoren licht, afstand en omstandigheden.

In dit hoofdstuk ontdek je hoe je kunt omgaan met kunstlicht, team- of individuele sporten, en verschillende takken van sport.

Overzicht sportvelden brandpunten 37

Overzicht van sportvelden en brandpunten (volbeeldequivalent).

6, 7 en 8 Beeldbewerking, Publicatie en Portfolio


Hoofdstuk zes, zeven en acht besteden aandacht aan het beheer, bewerken en publiceren van je mooiste sportfoto's, want die moet je niet laten onderstoffen in een vergeten mapje op je computer. Laat ze zien!

Verschil levendigheid verzadiging

Het verschil tussen het oppoetsen van de levendigheid en verzadiging

Conclusie


Hoewel sommige stukken van het boek naar mijn mening soms iets té technisch beschreven worden, is de stof toch goed te begrijpen door veel ondersteunende voorbeelden en illustraties. En omdat het allemaal zo uitgebreid is, heb je al snel behoorlijk wat kennis opgedaan om zelf aan de slag te kunnen.

Ik vind het een goed boek waar je als beginnend sportfotograaf flink mee uit de voeten kunt komen. Er worden veel verschillende onderwerpen uitgebreid behandeld en door de vele voorbeelden en illustraties is het goed te volgen, ondanks de behoorlijke diepgang van technische details.

Qua schrijfstijl is er eigenlijk niets op aan te merken, het boek leest erg prettig en de verhouding tussen de stukken tekst en het aantal illustraties is goed gekozen.

Bestellen


Het Handboek Sportfotografie van Pieter Dhaeze en Pim Ras kost 34,99 euro en is hier te bestellen. Optioneel kun je ook nog gratis toegang tot extra content verkrijgen door je boek op de website van Van Duuren Media te registreren.

Videocursus Sportfotografie


Liever kijken dan lezen? Op Photofacts Academy hebben we een complete cursus over sportfotografie. Professioneel sportfotograaf Nico Delmeire deelt hierin zijn uitgebreide kennis over onder andere het fotograferen van atletiek, voetbal en zaalsporten.

Nico doet dit met concrete, snel te bekijken video's. Ontdek hoe jij ook de mooiste sportmomenten kunt vastleggen.

» Bekijk de promo van de cursus sportfotografie (47 seconden)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23 februari 2018.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 10 februari 2017, 11:22.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

11 reacties

 1. Huub Sanders
  Huub Sanders schreef op vrijdag 10 februari 2017 om 13:11  | reageer

  Duidelijk artikel. Het lijkt me een erg fraai boek. Ziet er goed verzorgd uit.

 2. patrick180
  Profiel patrick180 schreef op vrijdag 10 februari 2017 om 14:19  | reageer

  weet er alles vanaf. zelf ben ik Darts Fotograaf en heb de complete wereld top al op de foto mogen zetten.

  Het blijft een geweldige tac van fotografie.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 10 februari 2017 om 14:22  | reageer

  Darts lijkt me helemaal een moeilijke (snelle) sport om goed op foto vast te leggen! Dan moet je zeker wel met alle technische aspecten (die in het boek zeer goed beschreven worden) en ook met de sport inhoudelijk bekend zijn! Leuk hoor!

 4. Tanja Thomas
  Profiel Tanja Thomas schreef op zondag 12 februari 2017 om 21:18  | reageer

  Een vak apart zou ik zeggen in dit soort fotografie..
  Interessante uitleg en ben benieuwd naar het boek.
  Wildlife animals in actie is ook een soort sportfotografie..

 5. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 12 februari 2017 om 21:20  | reageer

  Klopt, ook hierbij is het veel anticipiperen en vooraf aanvoelen/weten wat er gaat gebeuren!

 6. patrick180
  Profiel patrick180 schreef op woensdag 15 februari 2017 om 08:50  | reageer

  Michelle Peeters

  Inderdaad met de sport inhoudelijk bekend zijn is in mijn ogen wel een pre ja.

  Zo weet ik zelf van bijna 95% van de spelers van de top wanneer ze hun pijl los laten en welke werp beweging voor het loslaat moment zullen maken.

  Verder is het gewoon het moment afwachten en ook dat kan alleen als men weet binnen de darts wat er kan gebeuren.

  bedenk een zeer belangrijke finish, belangrijke score, en nog het belangrijkste wanneer kun je uitbarsting verwachten en wanneer niet.

  Ik zelf schiet ook niet op High speed maar puur en enkel op enkel shot. daar ligt voor mij de uitdaging.
  Persoonlijk vind ik dat je je dan zelf veel meer verbeterd dan wanneer ik 10 beelden tegelijk maak en hupakee er zit er 1 tussen. Voor mij geen uitdaging.

  Maar goed das natuurlijk ieder voor zich.

 7. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 16 februari 2017 om 11:02  | reageer

  Kijk, dat zijn nog eens leuke tips ook! Dat op enkel shot schieten werkt bij mijzelf ook het beste. Als je bijvoorbeeld de finishfoto bij een hardloopwedstrijd moet maken kan je het beste van te voren scherpstellen op een punt (bijvoorbeeld het lint waar de hardloper doorheen loopt). Dan is het alleen nog een kwestie van goed timen en op het juiste moment afdrukken. Maar dit verschilt natuurlijk van sport tot sport! Je moet maar net een punt kunnen vinden waarop je van tevoren kunt focussen!

 8. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 13:04  | reageer

  Hi Michelle,

  Ten eerste een groot compliment voor je fotowerk en je heldere, goed geschreven artikelen hier op Photofacts.
  Ik ben onlangs ook gaan schrijven voor Elja en zag dat je een artikel gewijd hebt aan het Handboek Sportfotografie van Pieter en Pim. Top!
  Misschien leuk om (evt in dit artikel) te vermelden dat ik als sparringpartner mee heb gewerkt aan dit mooie boek.
  Er staan namelijk ook een stuk of 30 foto’s van mij in (niet allemaal voorzien van mijn logo) incl. een dankwoord.

  Veel succes en plezier in de fotografie.

  Hartelijke groeten,

  Huub Keulers
  Huub Keulers Fotografie

 9. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 13:21  | reageer

  Dankjewel voor het compliment Huub! En dit is inderdaad zeker het vermelden waard, ik heb het artikel aangepast en je naam en verdiensten eraan toegevoegd. Dank voor de tip ook!

 10. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 13:50  | reageer

  Dat is snel Michelle. Normaliter ben ik niet zo om dit over me zelf te vermelden maar in het geval van dit boek wel. Dank je! vrolijk

 11. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 februari 2017 om 13:55  | reageer

  Absoluut terecht hoor, ik zou het ook gedaan hebben!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord