
Recensie: Handboek Sportfotografie
vrijdag 23 februari 2018, 11:49 door Michelle Peeters | 5.138x gelezen | 11 reactiesDe perfecte sportfoto maak je dus niet zomaar eventjes uit -letterlijk- de losse pols. Dat vraagt kennis, ervaring en inspiratie. Dit boek helpt je daarbij op weg van A tot Z, zodat je de volgende keer goed beslagen ten ijs komt met de juiste mix van gereedschap, instellingen, standpunt, timing en niet te vergeten inspiratie.
Want ook inspiratie is in dit boek ruim vertegenwoordigd met werkelijk adembenemende en spectaculaire sportfoto's van topfotograaf Pim Ras (Zilveren Camera 2009).
Maar ook sportfotograaf Huub Keulers heeft een bijdrage als sparringpartner aan dit mooie boek geleverd. Een stuk of 30 foto's zijn van zijn hand (niet allemaal voorzien van zijn logo) inclusief een dankwoord.

Sportfotografie is eigenlijk een soort portretfotografie, maar dan met een bewegend model. Zo'n bewegend onderwerp vastleggen is voor veel fotografen al een behoorlijke (technische) uitdaging.
Maar de echte uitdaging bij sportfotografie ligt vooral toch in het vangen van het 'beslissende' moment en van de emotie. Pieter Dhaeze en Pim Ras schreven hier een dik boek van 232 pagina's over.

Inhoud
Het boek bestaat uit acht hoofdstukken:
1. Inleiding
2. Gereedschap
3. Instellingen
4. In het veld
5. Binnen- en buitensporten
6. Beeldbewerking
7. Publicatie
8. Pim Ras
1. Inleiding
Hier wordt gesproken over de echte uitdaging bij sportfotografie. Niet alleen het beheersen van de techniek (wat voor veel fotografen al moeilijk genoeg is) maar ook het vangen van het 'beslissende' moment en van de emotie.

2. Gereedschap
In hoofdstuk twee wordt uitgebreid ingegaan op het 'gereedschap' dat je nodig hebt om tot een goede sportfoto te komen.
Vooral op technische aspecten als sensorformaat, aantal frames per seconde, dynamisch bereik, soorten en gevoeligheid AF, tracking instellingen, kenmerken, lichtsterkte en bokeh van verschillende objectieven, verschillende camera-bodies en het effect van het gebruik van verschillende brandpuntsafstanden wordt behoorlijk diep ingegaan.
Ook wordt aandacht besteed aan andere (eventueel zelf te maken) hulpmiddelen als monopods, krukjes, wifi, gps, tassen en regenhoezen voor je camera. Kortom: alles wat je bij je moet hebben als sportfotograaf.

3. Instellingen
In het derde hoofdstuk, instellingen, zitten heel veel praktische tips over hoe je je camera het beste kan instellen om te komen tot een optimale belichting, kleuren en scherpte. Als je dit van tevoren doet kan je je aandacht volledig richten op het onderwerp en op de timing waardoor je geen cruciaal moment mist.
Onderwerpen als het fotograferen in RAW, belichtingscorrecties ('plussen' en 'minnen'), lichtmeetmethodes, de M-stand, flitsen (als de afstand niet te groot is) en flitstechnieken, de 'juiste' sluitertijd, meetrekken, kleur, kleurruimte, knipperfrequenties van lampen, AF-ON knop, APS-C-uitsnede, maximaal diafragma en diffractie worden zeer breed uitgemeten en geïllustreerd met veel sportfoto's en praktische tips in gekleurde boxjes.
Dit laatste gebeurt trouwens over de gehele linie in het boek en maakt het prettig leesbaar.

4. In het veld
Dit hoofdstuk helpt om je als fotograaf redelijk slagvaardig 'in het veld' aan het werk te gaan. Er worden praktische tips gegeven om goed voorbereid op pad te gaan zonder iets te vergeten.
Checklists met mee te nemen apparatuur, te checken reistijden, locaties en knelpunten worden meegegeven. Ook weertips, de stand van de zon, hoge contrasten en hoe die te voorkomen, benodigde bekendheid met de te fotograferen sport, timing en context, aantal benodigde camera's en mooie achtergronden worden uitgelegd.

5. Binnen- en buitensporten
Hier gaat het over de verschillen in camera-instelling en het benodigde gereedschap bij het fotograferen van verschillende sporten. Deze verschillen blijken vaak heel klein en worden eigenlijk alleen bepaald door de factoren licht, afstand en omstandigheden.
In dit hoofdstuk ontdek je hoe je kunt omgaan met kunstlicht, team- of individuele sporten, en verschillende takken van sport.

6, 7 en 8 Beeldbewerking, Publicatie en Portfolio
Hoofdstuk zes, zeven en acht besteden aandacht aan het beheer, bewerken en publiceren van je mooiste sportfoto's, want die moet je niet laten onderstoffen in een vergeten mapje op je computer. Laat ze zien!

Conclusie
Hoewel sommige stukken van het boek naar mijn mening soms iets té technisch beschreven worden, is de stof toch goed te begrijpen door veel ondersteunende voorbeelden en illustraties. En omdat het allemaal zo uitgebreid is, heb je al snel behoorlijk wat kennis opgedaan om zelf aan de slag te kunnen.
Ik vind het een goed boek waar je als beginnend sportfotograaf flink mee uit de voeten kunt komen. Er worden veel verschillende onderwerpen uitgebreid behandeld en door de vele voorbeelden en illustraties is het goed te volgen, ondanks de behoorlijke diepgang van technische details.
Qua schrijfstijl is er eigenlijk niets op aan te merken, het boek leest erg prettig en de verhouding tussen de stukken tekst en het aantal illustraties is goed gekozen.
Bestellen
Het Handboek Sportfotografie van Pieter Dhaeze en Pim Ras kost 34,99 euro en is hier te bestellen. Optioneel kun je ook nog gratis toegang tot extra content verkrijgen door je boek op de website van Van Duuren Media te registreren.
Videocursus Sportfotografie
Liever kijken dan lezen? Op Photofacts Academy hebben we een complete cursus over sportfotografie. Professioneel sportfotograaf Nico Delmeire deelt hierin zijn uitgebreide kennis over onder andere het fotograferen van atletiek, voetbal en zaalsporten.
Nico doet dit met concrete, snel te bekijken video's. Ontdek hoe jij ook de mooiste sportmomenten kunt vastleggen.
» Bekijk de promo van de cursus sportfotografie (47 seconden)
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23 februari 2018.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 10 februari 2017, 11:22.

Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
11 reacties
-
Huub Sanders schreef op vrijdag 10 februari 2017 om 13:11
Duidelijk artikel. Het lijkt me een erg fraai boek. Ziet er goed verzorgd uit.
-
-
-
Tanja Thomas schreef op zondag 12 februari 2017 om 21:18
Een vak apart zou ik zeggen in dit soort fotografie..
Interessante uitleg en ben benieuwd naar het boek.
Wildlife animals in actie is ook een soort sportfotografie..
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Landschap & Architectuur (Bas Meelker & Pieter Dhaeze)
door Michelle Peeters
-
Recensie: Handboek fotografie (7de editie)
door Iris van Liempt
-
Interview met Pim Ras
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.