Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Bas Meelker

4 inzichten voor betere landschapsfoto's

maandag 27 november 2017, 20:20 door | 9.783x gelezen | 14 reacties

Landschapsfotografie is een van de meest populaire vormen van fotografie. En dat is niet voor niets. Landschapsfotografie is voor iedereen bereikbaar, je stapt de deur uit en je kunt in principe gelijk aan de slag.

Combineer dat met het gevoel van vrijheid, het buitenleven en het feit dat landschapsfotografie qua materiaal en techniek relatief eenvoudig is.

Foto door Bas Meelker


Je hebt namelijk geen studio, flitsers, superlange telelenzen of camera's met geavanceerde snelle functies et cetera nodig. Bovendien heb je een combinatie die voor velen erg aantrekkelijk is.

Maar landschapsfotografie wordt vaak ook als lastig ervaren. Op het goede moment op de goede plek zijn en de goede dingen doen vergt tijd, kennis en ervaring.

Net zoals bij iedere andere vorm van fotografie vergt het passie en doorzettingsvermogen om continu op een hoog niveau te kunnen fotograferen.

Af en toe met wat geluk een inspirerende landschapsfoto maken is leuk. Maar je wilt natuurlijk dat die foto tot stand komt omdat JIJ de juiste keuzes hebt gemaakt, JIJ je goed hebt voorbereid en JIJ bewust naar die ene geweldige foto hebt toegewerkt.

Geluk hebben bij het maken van een mooie foto is leuk en maakt het spannend. Maar je wilt niet afhankelijk zijn van geluk. Daarom in dit artikel een viertal simpele tips en inzichten die jou kunnen helpen om die extra stap te zetten in de landschapsfotografie.

Ze zijn misschien niet allemaal even concreet, maar ook bedoeld om je nieuwsgierig te maken om je verder te verdiepen in de technieken en achtergronden van een goede landschapsfoto.

Bas Meelker


1. Techniek en materiaal – een bekend verhaal


Het is natuurlijk een open deur, maar van alle onderdelen die bij een goede landschapsfoto komen kijken, is dit de makkelijkste.

Zorg dat je je materiaal op orde hebt, het door en door kent en zorg dat je bekend bent met de verschillende technieken en hulpmiddelen die jou helpen om die ene inspirerende landschapsfoto te maken.

Welke situatie leent zich bij uitstek voor de 'rechts belichten' techniek en welke juiste niet? Waarom zijn filters voor landschapsfotografie nog altijd de beste keus als je in lastige lichtsituaties terecht komt?

Verdiep je hierin. Verschillende belichtingstechnieken onder de knie hebben, kunnen werken met filters voor landschapsfotografie en weten wanneer je toch terug moet vallen op het samenvoegen van verschillende belichtingen tot één foto is de basis.

Deze kennis en kunde zorgt ervoor dat je weet wanneer en hoe je ze in kunt zetten om de foto te maken die je van tevoren al gevisualiseerd hebt.

Deze kennis en kunde kan ook je creativiteit stimuleren en geeft 'ruimte' in je hoofd om je te focussen op wat echt belangrijk is; je eigen visie, gevoel en wat er zich voor je lens afspeelt.

Bas Meelker


2. De juiste positie met een goede compositie


Ik hoor je al zeggen; Daar gaan we weer, de regeltjes voor een goede compositie... Ja, inderdaad. Ook bij landschapsfotografie en misschien wel JUIST bij landschapsfotografie zijn die enorm belangrijk.

Een landschapsfoto heeft immers vaak niet één onderwerp. Alles doet mee in de foto. Van de rechter onderhoek tot de linker bovenhoek. Alles in het landschap en in de lucht maakt deel uit van een goede compositie en versterkt elkaar. Ik ga je hier niet allerlei compositievormen uitleggen.

Wat echt belangrijk is, is dat je begrijpt waar ze uit voort komen. Namelijk onze eigen drang om orde in chaos te scheppen. Het staat letterlijk in de definitie van compositieleer. Kijk hoe je je eigen huis inricht, hoe gebouwen ontworpen en ingericht zijn en hoe we de wereld om ons heen indelen.

Overal zie je onze 'drang' naar orde in chaos terug. Als je de logica en achterliggende gedachte achter compositieleer begrijpt, begrijp je ook waarom het belangrijk is in de fotografie.

Ik zou je kunnen vertellen waarom de 'regels' breken bij compositieleer ontzettend moeilijk is en dat we ze toch vaak toepassen, ook al denken we dat we ze breken.

Ik kan je vertellen dat een foto met een goede compositie vaak als mooier ervaren wordt, juist omdat we rekening houden met wat er in het hoofd van de kijker met de foto gebeurt.

Bas Meelker


Maar de beste tip die ik je kan geven is natuurlijk om zelf die reis in compositieleer te ondernemen. Verdiep je erin. Ontwikkel hierover je eigen visie en bepaal zelf wat je ermee doet. Maar realiseer je wel dat je er pas echt iets van kunt vinden als je de juiste kennis hebt.

Kennis die veel verder gaat dan simpele zaken als een regel van derden, wat diepte in een foto of de gulden snede. Maar wel kennis die iedereen op kan doen.

Kennis van compositieleer is voor mij niet alleen belangrijk om een foto te maken waarin alles meedoet en waar de accenten op de juiste plek liggen. Kennis van compositieleer helpt mij iedere dag om een landschapsfoto in het landschap te herkennen.

Ik 'zie' dus geen 'mooie' locatie. Ik herken een goede compositie en heb ervaren dat je geen mooi landschap nodig hebt voor een mooie landschapsfoto. Mooi licht maakt een landschap mooi!

Bas Meelker


3. Kennis van het weer = kennis van het licht


Uiteraard speelt onze fotografische wereld zich buiten af. De zon en maan zijn onze studio lampen. Ik hoef denk ik niemand te vertellen dat kennis en ervaring opdoen met weersomstandigheden cruciaal is voor een goede landschapsfotograaf.

Wat betekent het als de wind van het westen naar het noorden draait? Wat zijn de effecten van grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht? Hoe lees je bewolking en wat kun je ermee, kijkend naar wat het licht gaat doen?

Bas Meelker


Kennis van het weer is iets wat je alleen opdoet door er bewust mee bezig te zijn. Een goede landschapsfotograaf is er continu mee bezig. Het is spannend om onvoorbereid op pad te gaan in de hoop dat je op het juiste moment op de juiste plek staat.

Maar het is simpelweg zonde van je tijd om een uur in de auto te zitten om naar een locatie te rijden als je van tevoren had kunnen weten dat er een regenfront binnen komt drijven en de kans op mooi licht nihil is.

Apps op je telefoon en internetsites waar je radarbeelden en hoogtes van bewolking kunt volgen helpen je allemaal om de juiste keuzes te maken.

Mooie lichtsituaties aantreffen hoeft geen kwestie van geluk te zijn. Met een beetje kennis van het weer en wat ervaring is het simpelweg een kwestie van anticiperen op iets wat waarschijnlijk gaat gebeuren.

Bas Meelker


Dat zal voor veel landschapsfotografen als een bekend verhaal klinken. Echt moeilijk wordt het vaak als je de verwachte weersomstandigheden moet koppelen aan de juiste locatie.

Welke locatie (lees compositie) kies je uit al die plekken die je kent, kijkend naar de weersvoorspellingen? Welke plek past het beste bij juist die lichtomstandigheden?

Het is een nooit aflatend spel tussen jou en het licht. En troost je, uiteindelijk weet natuurlijk niemand wat er echt gaat gebeuren als het erop aankomt.

Alles wat jij kunt doen is een keuze maken. Maar wel een bewuste keuze. En zorg dat je voor dat het licht mooi wordt als je op je locatie bent!

Bas Meelker


4. Waarheen? Waarvoor? Waarom?


De belangrijkste vragen die iedere fotograaf zich natuurlijk zou moeten stellen, zijn: "Waarom? Waarom fotografeer je? Waarom juist landschapsfotografie? Of waarom juist dat type landschap?"

Er zijn natuurlijk alleen maar goede antwoorden. Maar het beantwoorden van die vragen kan je helpen bij je eigen persoonlijke ontwikkeling als fotograaf.

Fotograferen is communiceren en hierover nadenken zal je fotografie alleen maar sterker maken. Wil je met je landschapsfoto's een verhaal vertellen? Gaat het je om de relatie mens-landschap? Of wil je met je fotografie vooral een emotie en gevoel overbrengen?

De antwoorden hierop maken het voor jou gemakkelijker om de juiste keuzes te maken qua locatie, tijdstip van de dag, type landschap, techniek enzovoort. Het zorgt voor focus.

Maar verlies je er ook niet in. Voor de een is het maken van een goede landschapsfoto het ultieme doel, voor de ander is een goede foto niet meer dan een bijvangst en gaat het vooral om het beleven en buiten zijn.

Voor weer een ander is het juist de combinatie daarvan of is fotografie niet meer dan een middel om een verhaal te vertellen. Wat je motivatie ook is, het plezier komt altijd op de eerste plaats. Doe het dus zoals jij het wilt.

Bas Meelker


Maar probeer ook nieuwe dingen uit en leer van de ervaring en kennis van anderen. Voor mij staat de beleving altijd op de eerste plek.

Ik zou ook dezelfde plekken willen bezoeken en dezelfde dingen willen zien en meemaken als ik niet zou fotograferen. Ik heb er iets mee. Het is een integraal onderdeel van wie ik ben. En daarom past landschapsfotografie juist zo goed bij mij!

Maar ik heb in al die jaren ook ervaren dat kennis van alle bovengenoemde zaken ervoor zorgt dat dingen lukken. En omdat dingen lukken, ga je het leuker vinden. En omdat je het leuker gaat vinden ga je vaker op pad. En omdat je vaker op pad gaat doe je meer ervaring op en wordt je beter... Veel plezier daarbuiten!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Bas Meelker

Over de auteur

Bas Meelker is full-time landschaps- en natuurfotograaf. Zijn foto's worden gebruikt voor boeken, tijdschriften, kaarten en kalenders en verschillende reclame-uitingen. Daarnaast geeft Bas workshops en lezingen op het gebied van landschapsfotografie. Bas schrijft geregeld artikelen voor fotomagazines.

14 reacties

  1. Gust Verlinden
    Gust Verlinden schreef op dinsdag 28 november 2017 om 14:09  | reageer

    Prachtige foto's

  2. gast schreef op dinsdag 28 november 2017 om 14:37  | reageer

    Heel mooi spijtig geen exifs Grts

  3. Bas Meelker
    Bas Meelker schreef op dinsdag 28 november 2017 om 14:43  | reageer

    Dank je @Gust!

  4. Theotje
    Profiel Theotje schreef op dinsdag 28 november 2017 om 14:52  | reageer

    Prachtige foto's. Alleen die met die bomen en de man met het mijnwerkerslampje is me te kunstmatig. Het weiland met luchten is prachtig.
    Ik ben zelf meer van de natuurlijke kleuren behouden, maar dat verkoopt niet zo goed. haha
    groet Theo

  5. Bas Meelker
    Bas Meelker schreef op dinsdag 28 november 2017 om 15:02  | reageer

    @gast Dank je. Kijk voor alle exif informatie even op mijn facebook pagina. Daar vind je de meeste foto's wel terug. Maar houd er wel rekening mee dat de exif anders was geweest als ik de foto een moment eerder of later had genomen. Qua materiaal zijn alle foto's genomen met een Canon EOS 5D mark III of EOS 5Ds R en met lenzen variërend van 16mm tot 200mm. Groet, Bas

    @Theotjes Ook jij bedankt! En iedereen zijn eigen stijl uiteraard. Dit past wel bij mij...knipoog!

  6. Gerard
    Gerard schreef op dinsdag 28 november 2017 om 15:48  | reageer

    Dit zijn klasse foto's. Er valt nog veel te leren als ik kijk naar deze foto's

  7. Bas Meelker
    Bas Meelker schreef op dinsdag 28 november 2017 om 16:37  | reageer

    @Gerard: Dank je!

  8. Ingrid
    Ingrid schreef op dinsdag 28 november 2017 om 18:35  | reageer

    Ik ben ook van de natuurfoto's
    Ik ben nog n beginneling maar vind het heel leuk om te doen. Foto's laat ik zoals ze zijn....puur natuur. Volgend jaar 6 weken Thailand. Met mijn Canon D1300 gaat ik hopelijk heel veel mooie foto's nemen.

  9. Cees van Herpen
    Cees van Herpen schreef op dinsdag 28 november 2017 om 19:43  | reageer

    Hoi Bas, wat een geweldige foto's, vooral die van die bliksem. En van die man met dat lampje op zijn hoofd, dus 1 straal, en dan die zon die op schoren staat, het vult elkaar prima aan.

    Je hebt me uitgedaagd Bas!. Ik grote blij.

  10. nldazuu
    nldazuu schreef op dinsdag 28 november 2017 om 20:08  | reageer

    Goede inspirerende vragen die je stelt Bas.... Ik ga ze met plezier beantwoorden vrolijk Dank voor weer een mooi stuk inspiratie.

  11. Bas Meelker
    Bas Meelker schreef op dinsdag 28 november 2017 om 20:17  | reageer

    @Ingrid: het is ook ontzettend leuk om te doen. Veel plezier!

    @Cees: Dank je! Leuk om te lezen. Om iets over de foto met de man met het lampje op zijn hoofd te vertellen; die man dat ben ik. Mijn camera en statief staan 15 meter verderop en bedien ik met een afstandsbediening. Het licht op de achtergrond komt van de koplampen van mijn auto en de foto is rond 23:00 genomen op een mistige en natte herfst avond. Zeker leuk om te doen!

  12. Bas Meelker
    Bas Meelker schreef op dinsdag 28 november 2017 om 21:22  | reageer

    @nldazuu: Dank je en graag gedaan! En jou kennende gaat dat wel lukken. Keep up the good work!

  13. martinphili
    Profiel martinphili schreef op woensdag 29 november 2017 om 14:20  | reageer

    Wat je schrijft over compositie vind ik gewoon top. Niet 'hoe' maar 'waarom'
    Met je compositie vertel je het verhaal. De rest is bijzaak.

  14. Bas Meelker
    Bas Meelker schreef op woensdag 29 november 2017 om 15:42  | reageer

    @Martinphili: Dank je!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord