Michelle Peeters

Privacyverklaring generator voor de AVG; ook voor fotografen nodig

woensdag 16 mei 2018, 20:10 door | 5,210x gelezen | 14 reacties

Op de site van veiliginternetten.nl kun je een privacyverklaring laten genereren voor op je website. Deze heb je nodig om te voldoen aan de nieuwe privacywetgeving (de AVG) die op 25 mei in werking treedt.

Als fotograaf ben je ondernemer en moet je alles goed regelen. Want wanneer je als fotograaf mensen fotografeert, verwerk je persoonsgegevens. Een foto van iemand, die herkenbaar op de foto staat, is een persoonsgegeven van die persoon.

Daarnaast verwerk je vaak ook andere persoonsgegevens, zoals een naam, e-mailadres en/of telefoonnummer en dat soort zaken. Allemaal persoonsgegevens waardoor je ook als fotograaf gebonden bent aan de AVG, ook wel bekend als GDPR.

Photo Iz Zy privacy

Foto: Iz Zy

Privacyverklaring en Verwerkersovereenkomst


Als fotograaf heb je in ieder geval een goede privacyverklaring nodig. Je moet namelijk aan de 'betrokkenen' vertellen wat je met zijn of haar gegevens doet.

Voor het online opslaan of e-mailen van persoonsgegevens (foto's of data over je klant) moet je ook een verwerkersovereenkomst hebben van de desbetreffende online-, e-mail- en/of hosting/cloud-dienstverleners waar je zaken mee doet.

Een verwerkersovereenkomst is een contract waar in opgenomen staat dat de andere partij de gegevens niet verder zal bewerken dan waarvoor jij toestemming hebt gegeven.

Probeer zo'n verwerkersovereenkomst op te vragen of laat er anders zelf één opstellen. In dit eerdere artikel kun je lezen wat dit is en wanneer je zo'n overeenkomst nodig hebt.

Als (professioneel) fotograaf lever je goederen (foto's) en/of diensten (fotoshoots) aan klanten. Hiervoor heb je persoonsgegevens nodig. Wat je met deze gegevens doet, vertel je aan je klant in een privacyverklaring op je website. Hiertoe ben je ook wettelijk verplicht.

Wat moet erin staan?


De specifieke eisen die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gesteld aan wat er in ieder geval in een privacyverklaring moet staan worden keurig in je document vermeld. Dit zijn onder andere:

  • Welke en met welke doelen je persoonsgegevens verwerkt;

  • Of hier een wettelijke basis voor is (bijvoorbeeld bewaarplicht);

  • De bewaartermijn voor elk soort persoonsgegeven;

  • Met welke derde partijen je persoonsgegevens deelt;

  • Hoe de betrokkene een klacht kan indienen bij het AP;

  • Hoe je toestemming vraagt voor het krijgen van persoonsgegevens;

  • Dat betrokkenen hun toestemming altijd mogen intrekken;

  • Hoe betrokkenen hun persoonsgegevens altijd mogen inzien, wijzigen, verwijderen en meenemen;

  • Naam en contactgegevens van de verantwoordelijke persoon bij je organisatie voor privacy- en gegevensbescherming.


Privacyverklaring generator


Start hier de de privacyverklaring generator, vul de gegevens in, sla het document op als PDF en maak er een verwijzing naartoe vanuit je website.

Er wordt automatisch een basistekst voor je gegenereerd in voor klanten begrijpelijke taal. De tekst voldoet aan de nieuwe AVG en is bovendien toegespitst op je bedrijf, omdat je zelf de gegevens ervoor invoert.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

14 reacties

  1. gast schreef op donderdag 17 mei 2018 om 00:16

    Top artikel, alles klaargemaakt voor de AVG check.

  2. Iedje
    Iedje schreef op donderdag 17 mei 2018 om 10:00

    Fijn Michelle!

  3. patrick180
    Profiel patrick180 schreef op donderdag 17 mei 2018 om 12:45

    Geld dit ook voor de velen hobby Fotografen?

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 17 mei 2018 om 12:50

    @patrick180: ja, daar geldt het ook voor, als het gebruik niet alleen voor huiselijke doeleinden is. Als je personen fotografeert, verwerk je persoonsgegevens. In dat geval zul je inderdaad moeten voldoen aan de AVG. Je zal de verwerking dan moeten baseren op een grondslag uit de AVG. Ik ga hier ook nog een artikel aan wijden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.663 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

49.663 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.