Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Privacyverklaring generator voor de AVG; ook voor fotografen nodig

woensdag 16 mei 2018, 20:10 door | 11.885x gelezen | 14 reacties

Op de site van veiliginternetten.nl kun je een privacyverklaring laten genereren voor op je website. Deze heb je nodig om te voldoen aan de nieuwe privacywetgeving (de AVG) die op 25 mei in werking treedt.

Als fotograaf ben je ondernemer en moet je alles goed regelen. Want wanneer je als fotograaf mensen fotografeert, verwerk je persoonsgegevens. Een foto van iemand, die herkenbaar op de foto staat, is een persoonsgegeven van die persoon.

Daarnaast verwerk je vaak ook andere persoonsgegevens, zoals een naam, e-mailadres en/of telefoonnummer en dat soort zaken. Allemaal persoonsgegevens waardoor je ook als fotograaf gebonden bent aan de AVG, ook wel bekend als GDPR.

Photo Iz Zy privacy

Foto: Iz Zy

Privacyverklaring en Verwerkersovereenkomst


Als fotograaf heb je in ieder geval een goede privacyverklaring nodig. Je moet namelijk aan de 'betrokkenen' vertellen wat je met zijn of haar gegevens doet.

Voor het online opslaan of e-mailen van persoonsgegevens (foto's of data over je klant) moet je ook een verwerkersovereenkomst hebben van de desbetreffende online-, e-mail- en/of hosting/cloud-dienstverleners waar je zaken mee doet.

Een verwerkersovereenkomst is een contract waar in opgenomen staat dat de andere partij de gegevens niet verder zal bewerken dan waarvoor jij toestemming hebt gegeven.

Probeer zo'n verwerkersovereenkomst op te vragen of laat er anders zelf één opstellen. In dit eerdere artikel kun je lezen wat dit is en wanneer je zo'n overeenkomst nodig hebt.

Als (professioneel) fotograaf lever je goederen (foto's) en/of diensten (fotoshoots) aan klanten. Hiervoor heb je persoonsgegevens nodig. Wat je met deze gegevens doet, vertel je aan je klant in een privacyverklaring op je website. Hiertoe ben je ook wettelijk verplicht.

Wat moet erin staan?


De specifieke eisen die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gesteld aan wat er in ieder geval in een privacyverklaring moet staan worden keurig in je document vermeld. Dit zijn onder andere:

  • Welke en met welke doelen je persoonsgegevens verwerkt;

  • Of hier een wettelijke basis voor is (bijvoorbeeld bewaarplicht);

  • De bewaartermijn voor elk soort persoonsgegeven;

  • Met welke derde partijen je persoonsgegevens deelt;

  • Hoe de betrokkene een klacht kan indienen bij het AP;

  • Hoe je toestemming vraagt voor het krijgen van persoonsgegevens;

  • Dat betrokkenen hun toestemming altijd mogen intrekken;

  • Hoe betrokkenen hun persoonsgegevens altijd mogen inzien, wijzigen, verwijderen en meenemen;

  • Naam en contactgegevens van de verantwoordelijke persoon bij je organisatie voor privacy- en gegevensbescherming.


Privacyverklaring generator


Start hier de de privacyverklaring generator, vul de gegevens in, sla het document op als PDF en maak er een verwijzing naartoe vanuit je website.

Er wordt automatisch een basistekst voor je gegenereerd in voor klanten begrijpelijke taal. De tekst voldoet aan de nieuwe AVG en is bovendien toegespitst op je bedrijf, omdat je zelf de gegevens ervoor invoert.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

14 reacties

  1. gast schreef op donderdag 17 mei 2018 om 00:16  | reageer

    Top artikel, alles klaargemaakt voor de AVG check.

  2. Iedje
    Iedje schreef op donderdag 17 mei 2018 om 10:00  | reageer

    Fijn Michelle!

  3. patrick180
    Profiel patrick180 schreef op donderdag 17 mei 2018 om 12:45  | reageer

    Geld dit ook voor de velen hobby Fotografen?

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 17 mei 2018 om 12:50  | reageer

    @patrick180: ja, daar geldt het ook voor, als het gebruik niet alleen voor huiselijke doeleinden is. Als je personen fotografeert, verwerk je persoonsgegevens. In dat geval zul je inderdaad moeten voldoen aan de AVG. Je zal de verwerking dan moeten baseren op een grondslag uit de AVG. Ik ga hier ook nog een artikel aan wijden.

  5. Frans van der Kolff
    Frans van der Kolff schreef op zaterdag 19 mei 2018 om 10:43  | reageer

    Interessant artikel! Ik ben geen fotograaf - vanwege het simpele feit dat ik ook geen bakker ben als ik een keer een lekker appeltaartje bak. Maar ik heb wel een eenvoudige hobby-fotowebsite: www.het-magazijn.nl. Ik verwerk geen persoonsgegevens, maar heb wel een (extern) gastenboek, via de server loopt een statistiekprogramma (niet van Google), en ik heb een serie portretjes online, gemaakt tussen 1985 en 2009. Of dit allemaal nog wel of juist niet mag? Wat ik zo merkwaardig vind, is dat je nergens op het web antwoorden vind op dergelijke hele eenvoudige, concrete vragen ... Ik ben benieuwd naar uw artikel. Komt het nog voor de 25ste?

  6. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 19 mei 2018 om 12:15  | reageer

    @Frans: wat een mooie site, heb hem net even bekeken! Voor publicaties van persoonsgegevens (dat zijn ook herkenbare portretfoto's) op je eigen website zou ik me niet zoveel zorgen maken, wel als je publiceert op social media of sites van derden. Een goede privacyverklaring op je site is echter geen overbodige luxe. Het tweede artikel (hopelijk is dat volledig genoeg...) staat al klaar om live gezet te worden, dat lukt wel voor de 25e!

  7. Frans van der Kolff
    Frans van der Kolff schreef op zaterdag 19 mei 2018 om 13:48  | reageer

    Dank voor het compliment; leuk dat een fotografe zoiets zegt. vrolijk Ik publiceer op social media of sites van derden, maar alleen dieren- en/of natuurfoto's. Dat lijkt me verder geen probleem. De privacyverklaring die je via Photofacts kunt genereren, vind ik een mooie service en uitstekend als je een bedrijf hebt. Maar dat heb ik niet. En als privépersoon, die voor z'n lol wat fotootjes op internet zet, schrik ik er voor terug om mijn privé naam- en adresgegevens vrij toegankelijk op het internet te zetten. Is dat niet tegenstrijdig: De websitemaker moet zijn privacy vrijgeven om de privacy van de websitebezoeker te beschermen? Ik denk dat ik alles wat ook maar enigszins met persoonsgegevens te maken heeft (foto's met mensen erop; gastenboek, statistiek) vóór de 25ste van mijn website verwijder, behalve mijn eigen emailadres - waarmee je niet direct met één klik kunt mailen maar dat geïnteresseerden aan hun eigen mailprogramma moeten toevoegen. Hoe dan ook - en daar kunt u natuurlijk helemaal niks aan doen - het voelt allemaal niet goed als je terugdenkt aan hoe het internet oorspronkelijk is opgezet en bedoeld.

  8. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 19 mei 2018 om 15:01  | reageer

    @Frans: nee, dieren en natuurfoto's zijn geen probleem. Een gastenboek lijkt me ook geen probleem, als die privacy statement maar voor elkaar is, waarin staat dat je die gegevens niet doorverkoopt aan derden (oid..). Dat is eigenlijk het enige waar het om gaat! Omdat gegevens van mensen goud waard zijn en je daar enorme voordelen kunt uithalen, dat is volgens mij het hele idee achter de nieuwe privacy AVG wet. Maar het nieuwe artikel hierover staat nu ook online!

  9. rob vreenegoor
    rob vreenegoor schreef op dinsdag 22 mei 2018 om 14:35  | reageer

    als vrijwilliger maak ik regelmatig fotos op onze tennisclub. Ik lees aan de ene kant dat er persvrijheid is en vrijheid voor promotionele doeleinden. Aan de andere kant lees ik dat ik van iedereen toestemming moet hebben voordat ik ze kan fotograferen volgens AVG. Dat is voor mij een onbegonnen zaak. Kunt u advies geven? (fotos worden opgeslagen met google photos, links komen op website, facebook, instagram en twitter. )

  10. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 22 mei 2018 om 14:54  | reageer

    @Rob: wat doe je precies met de foto's? En is dat in opdracht van de tennisclub? Want in dat geval zijn zij verantwoordelijk en zullen ze met een verwerkersovereenkomst moeten komen. Als je maar verantwoordt, wat je met de foto's doet, dat is het belangrijkste. Een privacyverklaring opstellen kan nooit kwaad! Het publiceren op social media is wel een ander verhaal omdat zij hun eigen voorwaarden hebben die vaak niet stroken met die van de AVG.

  11. rob vreenegoor
    rob vreenegoor schreef op dinsdag 22 mei 2018 om 15:12  | reageer

    Ik maak een fotoalbum met zo'n 100-200 fotos per week van toernooien competities etc. Daarbij hebben we een fotobeleid opgesteld (met in ieder geval dat als iemand een foto niet leuk vindt, de foto zonder discussie wordt verwijderd). Bestuur is met verder AVG(en foto) regels bezig. Maar het kan toch niet zo zijn dat iedere sportvereniging geen fotos meer op site/fb of google photos mag zetten? of gaat het wel zo ver?

  12. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 22 mei 2018 om 15:17  | reageer

    @Rob: over social media durf ik geen uitspraken te doen...

  13. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 22 mei 2018 om 15:18  | reageer

    Ik vond wel een interessante link hierover!

  14. Wim van der Graaf
    Wim van der Graaf schreef op dinsdag 22 mei 2018 om 22:56  | reageer

    De privacy verklaring generator wordt pas gestart als je een paar persoonsgegevens verstrekt, waaronder je web adres (verplicht). Die heb ik nog niet, maar wil voorbereid zijn als ik hem binnenkort ga maken. Wie moet ik benaderen om het gegeven van webadres niet verplicht te stellen? Ik zie ook niet hoe het gegeven van een webadres relevant is voor het genereren van een privacyverklaring.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord