Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Privacy: AVG voor fotografen

woensdag 2 januari 2019, 21:04 door | 29.936x gelezen | 18 reacties

Charlotte's Law & Fine Prints (een juridisch advieskantoor voor de creatieve sector en ondernemers) beschrijft in haar nieuwe blog waar je als fotograaf rekening mee moet houden om vanaf mei 2018 aan de Europese privacywet AVG te voldoen.

Als fotograaf krijg je ook te maken met de nieuwe Europese Privacywet AVG (of in het Engels: GDPR) die eind mei 2018 van kracht is gegaan.

Je kunt dit niet even oplossen met het portretrecht want je wilt natuurlijk niet dat de adresgegevens van je klanten ineens op straat komen te liggen.

Photo Iz Zy privacy

Foto: Iz Zy

Wat gaat er voor fotografen veranderen?


Als je mensen fotografeert verwerk je persoonsgegevens. Een herkenbare foto is al een persoonsgegeven. Daarnaast verwerk je ook nog andere persoonsgegevens zoals een naam, e-mailadres en/of telefoonnummer. Die verwerk je in facturen in e-mails op je computer of zelfs op andere systemen.

Voor het online opslaan of e-mailen van persoonsgegevens (foto's of data over je klant) heb je een verwerkersovereenkomst nodig met de desbetreffende online-, e-mail- en/of hosting/cloud-dienstverleners waar je zaken mee doet.

Een verwerkersovereenkomst is een contract waar in opgenomen staat dat de andere partij de gegevens niet verder zal bewerken dan waarvoor jij toestemming hebt gegeven. Probeer zo'n verwerkersovereenkomst op te vragen of laat er anders zelf een opstellen.

Als je persoonsgegevens verwerkt heb je ook een privacyverklaring nodig. Je moet namelijk aan de 'betrokkenen' (de personen van wie de gegevens zijn) vertellen wat je met die gegevens doet. Een privacyverklaring mag niet in documenten met andere informatie, zoals algemene voorwaarden, 'verstopt' zitten.

Photo Alvaro Serrano Privacy

Foto: Alvaro Serrano

Een portretfoto is een bijzonder persoonsgegeven. Voor het maken en publiceren van een portretfoto heb je een grondslag en een gerechtvaardigd doel nodig. Zonder deze twee zaken mag je bijzondere persoonsgegevens niet zomaar verwerken of openbaar maken.

Uitzonderingen zijn: een journalistiek, wetenschappelijk of artistiek belang. Persoonlijk belang (meer klanten aantrekken) geldt dus niet!

Daarnaast moet je zelf zorgen voor een goede beveiliging (zorg dat je gegevens niet gehacked worden) en heb je een verantwoordingsplicht; je moet bij controles altijd kunnen vertellen over je gegevens die je verzamelt, op grond waarvan je dat doet, met welk doel, hoe lang je het bewaart, wie er allemaal bij kunnen, hoe je het beveiligt en meer.

Handig om alvast te inventariseren wat je eigenlijk verzamelt, welke services je gebruikt waar persoonsgegevens worden gebruikt, welke beveiligingsmaatregelen je getroffen hebt en of je met elke service wel een verwerkersovereenkomst hebt.

Als je dan toch bezig bent met inventariseren, zet het dan meteen even op papier, dan heb je voor jezelf en voor de Autoriteit Persoonsgegevens een document waar alles in staat.

Dit is toch geen sinecure, raadzaam om je hier als fotograaf eens flink in te verdiepen om straks niet in de problemen te komen. Lees het gehele artikel van Charlotte's Law hier voor alle uitgebreide informatie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 2 januari 2019.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 20 februari 2018, 16:32.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

18 reacties

  1. huub
    huub schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 16:57  | reageer

    Even voor de volledigheid: GDPR staat voor General Data Protection Regulation en AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming.

  2. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 19:41  | reageer

    Kun je uitleggen wat bedoeld wordt met die grondslag die je nodig hebt voor het maken en publiceren van een portretfoto?

  3. Jan Klappers
    Jan Klappers schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 20:50  | reageer

    Wat een overdreven bangmakerij. Typisch voor juristen die geld willen verdienen aan argeloze burgers.

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 23:37  | reageer

    Op de site van veiliginternetten.nl kun je een privacyverklaring generator gebruiken. Je beantwoordt een aantal vragen en er rolt vanzelf een .PDF of .TXT file uit die je ergens op je website kunt zetten. Ik heb hem net geprobeerd, dit is een prima hulpmiddel!

  5. MF
    MF schreef op woensdag 21 februari 2018 om 08:54  | reageer

    Bij is alles 'artistiek'. Ben ik nu gevrijwaard van alle rompslomp?
    Overigens: van dit soort dingen wordt ik altijd wat geirriteerd.
    Geldklopperij tegenover creativiteit, dat is het eerste wat me dan te binnenschiet. Ik zal wel mis zijn....

  6. MF
    MF schreef op woensdag 21 februari 2018 om 08:55  | reageer

    bij MIJ is alles artistiek, bedoel ik hierboven...

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 21 februari 2018 om 10:44  | reageer

    Het antwoord van Charlotte Meindersma op de vraag of ook hobby- en/of straatfotografen en fotoclubs zich aan de nieuwe regels moeten houden is:
    Iedereen moet zich aan de regels houden, die niet per se nieuw zijn, als het gebruik niet alleen voor huiselijke doeleinden is. Adressen van leden mogen niet zomaar online worden gepubliceerd. Moet expliciet toestemming voor gevraagd worden en ze mogen niet gedwongen worden die toestemming te geven.

  8. Thom
    Thom schreef op woensdag 21 februari 2018 om 12:49  | reageer

    Tjonge, je mag adressen van leden dus niet zonder toestemming online publiceren. Erg belangrijk voor fotografen zeg! Wat een hoop opgeklopte lucht in dit artikel, eens met Jan Klappers dus.

  9. Hb
    Hb schreef op woensdag 21 februari 2018 om 16:06  | reageer

    Bangmakerij of opgeklopte lucht....het is wel wetgeving dadelijk.

  10. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 22 februari 2018 om 09:30  | reageer

    Ook het kabinet moet aan de bak met AVG

  11. Hb
    Hb schreef op donderdag 22 februari 2018 om 11:57  | reageer

    @Thom: mooi dat je het eens bent met Jan Klappers. Praat je vaker tegen jezelf? vrolijk

  12. Quintus
    Quintus schreef op donderdag 22 februari 2018 om 20:01  | reageer

    Hb kent vast het spreekwoord met die pot en die ketel wel....

  13. 100
    Profiel 100 schreef op vrijdag 23 februari 2018 om 02:30  | reageer

    “…als het gebruik niet alleen voor huiselijke doeleinden is…”

    Wat dat betekent kun je bijvoorbeeld vinden in de handleiding van de rijksoverheid.
    https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2018/01/22/handleiding-algemene-verordening-gegevensbescherming/Handleiding+Algemene+Verordening+Gegevensbescherming.pdf

    Een citaat daaruit:

    === Uitgesloten van de Verordening:
    […]
    Verwerkingen door een natuurlijke persoon bij de uitoefening van een zuiver persoonlijke of huishoudelijke activiteit
    De Verordening is niet van toepassing op verwerkingen in het kader van zuiver persoonlijke of huishoudelijke activiteiten. Er is sprake van zuiver persoonlijke of huishoudelijke activiteiten wanneer u persoonsgegevens alleen voor uw privédoelen gebruikt en dit gebruik niet samenhangt met zakelijke activiteiten.

    Voorbeelden van persoonlijke of huishoudelijke doelen zijn het bijhouden van persoonlijke adresbestanden, het mailen met vrienden en familie en het gebruik maken van sociale netwerken zolang dat geen enkel verband houdt met zakelijke activiteiten. De Verordening geldt wél voor verwerkingsverantwoordelijken of verwerkers die de middelen verschaffen voor de verwerking van persoonsgegevens voor persoonlijke of huishoudelijke activiteiten. Met andere woorden, wanneer u Facebook of Twitter voor persoonlijke doeleinden gebruikt, dan is de Verordening niet op u van toepassing, maar wel op Facebook en Twitter.===

    Voor de gemiddelde hobbyfotograaf die zijn foto’s plaats op sociale media verandert er dus weinig.

    Daarnaast blijft journalistieke vrijheid ook gewoon bestaan.
    Journalistiek in de betekenis van: Activiteit waarbij feiten, meningen of ideeën aan het publiek verspreid worden, al dan niet beroepsmatig en al dan niet tegen vergoeding.

  14. vanvlietDesign
    Profiel vanvlietDesign schreef op woensdag 4 april 2018 om 10:30  | reageer

    Hoe gaan jullie hiermee om bij evenementen?
    Ik fotografeer regelmatig voor een waterpolovereniging op evenementen.
    Er wordt van te voren aangegeven dat er foto's gemaakt worden e.d. maar het distribueren van de foto's deed ik voorheen via een fotoalbum op mijn NAS (en een paar foto's op facebook/website vereniging).
    Als ik de AVG goed interpreteer, moet ik nu dus steeds meer administratie bijhouden, overeenkomsten met verenigingen e.d. opstellen, toestemmingsformulieren bijhouden van ouders mits de kinderen onder de 16 jaar zijn bij ieder evenement en ga zo maar door, deze formulieren ook weer dusdanig beveiligen dat deze niet naar buiten gaan (er staan immers persoonsgegevens op), overeenkomsten met eventueel mijn hoster ivm versturen van gegevens via de email.

    Misschien wat overtrokken zoals ik het schets, maar ben wel benieuwd hoe anderen hier mee omgaan.

  15. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 4 april 2018 om 10:52  | reageer

    Op de site van veiliginternetten.nl kun je een privacyverklaring generator gebruiken. Je beantwoordt een aantal vragen en er rolt vanzelf een .PDF of .TXT file uit die je ergens op je website kunt zetten. Ik heb hem net geprobeerd, dit is een prima hulpmiddel!

    Ik doe zelf weinig tot geen evenementenfotografie meer. Maar toen ik dat deed bood ik de foto's bij Oypo aan ter verkoop. Oypo zal ook aan de nieuwe eisen moeten voldoen en kan wellicht een verwerkersovereenkomst opstellen of toezenden.

  16. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 4 april 2018 om 12:02  | reageer

    @vanvlietDesign: je kunt een whitepaper event- en sportfotografie downloaden van de Fujifilm site. Wellicht biedt dat uitkomst vwb het gebruik van de beelden.

  17. bejavenlo
    Profiel bejavenlo schreef op dinsdag 1 mei 2018 om 15:50  | reageer

    Ik ben aangesteld als fotograaf bij een groot openluchtfestival hoe zit het dan met de privacyregel op publiceren van foto´s die worden gebruikt door de organisatie. Moet ik eenieder die ik fotografeer om toestemming vragen=

  18. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 1 mei 2018 om 18:26  | reageer

    @bejavenlo: ik denk dat die organisatie voor een verwerkersovereenkomst moet zorgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord