Michelle Peeters

Privacy: AVG voor fotografen

dinsdag 20 februari 2018, 16:32 door | 19,161x gelezen | 18 reacties

Charlotte's Law & Fine Prints (een juridisch advieskantoor voor de creatieve sector en ondernemers) beschrijft in haar nieuwe blog waar je als fotograaf rekening mee moet houden om eind mei aan de Europese privacywet AVG te voldoen.

Als fotograaf krijg je ook te maken met de nieuwe Europese Privacywet AVG (of in het Engels: GDPR) die eind mei dit jaar van kracht zal gaan.

Je kunt dit niet even oplossen met het portretrecht want je wilt natuurlijk niet dat de adresgegevens van je klanten ineens op straat komen te liggen.

Photo Iz Zy privacy

Foto: Iz Zy

Wat gaat er voor fotografen veranderen?


Als je mensen fotografeert verwerk je persoonsgegevens. Een herkenbare foto is al een persoonsgegeven. Daarnaast verwerk je ook nog andere persoonsgegevens zoals een naam, e-mailadres en/of telefoonnummer. Die verwerk je in facturen in e-mails op je computer of zelfs op andere systemen.

Voor het online opslaan of e-mailen van persoonsgegevens (foto's of data over je klant) heb je een verwerkersovereenkomst nodig met de desbetreffende online-, e-mail- en/of hosting/cloud-dienstverleners waar je zaken mee doet.

Een verwerkersovereenkomst is een contract waar in opgenomen staat dat de andere partij de gegevens niet verder zal bewerken dan waarvoor jij toestemming hebt gegeven. Probeer zo'n verwerkersovereenkomst op te vragen of laat er anders zelf een opstellen.

Als je persoonsgegevens verwerkt heb je ook een privacyverklaring nodig. Je moet namelijk aan de 'betrokkenen' (de personen van wie de gegevens zijn) vertellen wat je met die gegevens doet. Een privacyverklaring mag niet in documenten met andere informatie, zoals algemene voorwaarden, 'verstopt' zitten.

Photo Alvaro Serrano Privacy

Foto: Alvaro Serrano

Een portretfoto is een bijzonder persoonsgegeven. Voor het maken en publiceren van een portretfoto heb je een grondslag en een gerechtvaardigd doel nodig. Zonder deze twee zaken mag je bijzondere persoonsgegevens niet zomaar verwerken of openbaar maken.

Uitzonderingen zijn: een journalistiek, wetenschappelijk of artistiek belang. Persoonlijk belang (meer klanten aantrekken) geldt dus niet!

Daarnaast moet je zelf zorgen voor een goede beveiliging (zorg dat je gegevens niet gehacked worden) en heb je een verantwoordingsplicht; je moet bij controles altijd kunnen vertellen over je gegevens die je verzamelt, op grond waarvan je dat doet, met welk doel, hoe lang je het bewaart, wie er allemaal bij kunnen, hoe je het beveiligt en meer.

Handig om alvast te inventariseren wat je eigenlijk verzamelt, welke services je gebruikt waar persoonsgegevens worden gebruikt, welke beveiligingsmaatregelen je getroffen hebt en of je met elke service wel een verwerkersovereenkomst hebt.

Als je dan toch bezig bent met inventariseren, zet het dan meteen even op papier, dan heb je voor jezelf en voor de Autoriteit Persoonsgegevens een document waar alles in staat.

Dit is toch geen sinecure, raadzaam om je hier als fotograaf eens flink in te verdiepen om straks niet in de problemen te komen. Lees het gehele artikel van Charlotte's Law hier voor alle uitgebreide informatie.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

18 reacties

  1. huub
    huub schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 16:57

    Even voor de volledigheid: GDPR staat voor General Data Protection Regulation en AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming.

  2. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 19:41

    Kun je uitleggen wat bedoeld wordt met die grondslag die je nodig hebt voor het maken en publiceren van een portretfoto?

  3. Jan Klappers
    Jan Klappers schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 20:50

    Wat een overdreven bangmakerij. Typisch voor juristen die geld willen verdienen aan argeloze burgers.

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 23:37

    Op de site van veiliginternetten.nl kun je een privacyverklaring generator gebruiken. Je beantwoordt een aantal vragen en er rolt vanzelf een .PDF of .TXT file uit die je ergens op je website kunt zetten. Ik heb hem net geprobeerd, dit is een prima hulpmiddel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.928 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

51.928 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.