Elja Trum

Portret verbeteren; de huid verzachten

donderdag 29 november 2007, 23:58 door | 48.885x gelezen | 15 reacties

Vandaag kreeg ik de vraag van fotoclublid Michael hoe je de huid van een model mooi glad kunt strijken. Dit effect wordt niet door iedereen gewaardeerd en zeker wanneer je het te sterk doet geeft het een onrealistisch effect. Je kunt het echter zo sterk toepassen als je zelf wilt. Er zijn, zoals altijd, verschillende wegen die naar Rome leiden. Ik heb deze methode geleerd van Perrush die op zijn website een complete tutorial voor Glamour retouching heeft staan.

 1. Open de te bewerken foto in Photoshop. In dit voorbeeld gebruik ik een portret foto, maar uiteraard kan het ook met andere ontblootte lichaamsdelen. Verwijder vooraf eventuele storende oneffenheden op de huid.


 2. Nieuwe lagen aanmakenVoeg een nieuwe laag toe (CRTL-SHIFT-N) en vul deze met de Paint Bucket Tool (G) met een opvallende felle kleur die niet of nauwelijks in je portret voor komt (bijvoorbeeld fel groen, blauw of rood). Deze laag dient alleen maar om een masker te maken en daarbij is het gebruik van een opvallende kleur handig.


 3. Ga nu op de achtergrond laag staan en maak hiervan een kopie (CRTL-J). Deze kopie van de foto sleep je boven je gekleurde laag.


 4. Klik de bovenste laag aan en klik op het New Layer Mask icoontje (rood omcirkeld) om een nieuw laagmasker toe te voegen. In een laagmasker kun je delen van het beeld maskeren. Overal waar je zwart gebruikt wordt de laag doorzichtig, waar je wit gebruikt daar blijf je de originele afbeelding zien.


 5. Gebruik een penseel met een harde rand om in je laagmasker alle delen die geen huid zijn zwart te maken. Wanneer je dit doet verschijnt je opvallend gekleurde laag, hierdoor kun je goed zien waar je gebleven bent. Neem ook details in het gezicht, zoals de ogen, de mond, de neusgaten en eventuele harde randen (kin) mee in je masker. Zorg ervoor dat er geen haar of achtergrond meer zichtbaar blijft. Het is niet erg als je aan de randen wat huid mee neemt onder het masker.


 6. Maskeren


 7. Je kunt nu de fel gekleurde hulp-laag verwijderen. We hebben deze niet langer nodig.
  Klik op deze laag en sleep het naar de prullenbak.


 8. Voeg nu het laagmasker toe aan de afbeelding. Klik hiervoor op het zwart-witte laagmasker, zodat deze geselecteerd is. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het masker en kies Apply layer mask.


 9. Op deze bovenste laag gaan we nu een blur toepassen. Kies hiervoor Filter -> Blur -> Gaussian blur. Versleep de schuif in het venster dat nu verschijnt totdat je een mooie zachte huid hebt. Je mag hierbij flink overdrijven, in de volgende stappen kunnen we dit naar smaak aanpassen. Wees dus niet bang om extreem te vervagen! Wanneer je naar wens geblurred hebt druk je op Ok.


 10. Laagmodus aanpassenKopieer deze bovenste laag (CRTL-J) zodat je in totaal drie lagen hebt; het origineel en twee wazige huidlagen.


 11. Verander de laagmodus van de bovenste laag naar darken en de laagmodus van de tweede laag naar lighten (zie afbeelding).


 12. Speel nu met de Opacity van beide lagen totdat het effect naar smaak is toegepast.


 13. Wanneer de afbeelding naar wens is kun je de lagen samenvoegen (CRTL-E). Begin met de middelste laag samen te voegen met de onderste en voeg vervolgens de bovenste laag samen met de onderste. Wanneer je dit andersom doet verandert je resultaat!


Hieronder zie je het behaalde resultaat.
Beweeg met je muis over de afbeelding om de originele afbeelding te bekijken.

Voor / Na
Voor en na het verzachten van de huid


Eerder in deze serie:
- Oneffenheden verwijderen
- Tanden witter maken
- Ogen verscherpen

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 30 november 2007 om 00:42

  Ziet er mooi uit, maar in mijn ogen (persoonlijke mening) een tikkie te "overdone"....
  maar heej... het gaat om het idee, en dat is gewoon toppie!!

  PS als iemand nog fotoclubs/actievelingen weet in kop limburg-noord (Tussen nijmegen en zeg...Boxmeer)) dan hoor ik t graag

 2. botter17
  Profiel botter17 schreef op vrijdag 30 november 2007 om 08:12

  netjes gedaan ! Bedankt voor deze eenvoudige, doch effectieve tip !

 3. Bart
  Profiel Bart schreef op vrijdag 30 november 2007 om 08:51

  Goeie tutorial.
  Ik denk dat het inderdaad de kunst is om het niet "overdone" te maken, zoals NielsThyijssen het noemde. Vooral op de cover van magazines vind ik dat het vaak wat minder mag.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 30 november 2007 om 09:07

  @Niels; Het effect moet in zo'n tutorial dan ook wel duidelijk te zien zijn he. knipoog

  Om het uiteindelijke effect nog beter te kunnen bepalen kun je ook bij de laatste stap eerst een dublicaat maken van de background layer en daar de vervaagde lagen op samenvoegen. Door vervolgens de opacity van de bewerkte laag te verlagen kun je precies bepalen hoe extreem je het effect wilt toepassen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.877 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord