Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Heb je als fotograaf nog wel een website nodig?

donderdag 14 december 2017, 16:32 door | 6.640x gelezen | 2 reacties

Iedereen post tegenwoordig zoveel op social media dat je je als fotograaf weleens afvraagt of het hebben van een website nog wel nodig is. Het antwoord is ja! Lees onderstaande 8 argumenten maar eens door.

Top5 platformen


1. Meer dan alleen een portfolio


Op een website kun je meer kwijt dan alleen je portfolio. Op je website laat je zien wie je bent en waar je voor staat. Je kunt je persoonlijke biografie erop kwijt en een selectie van je mooiste foto's (je portfolio). Op social media is de selectie wat minder streng en wat procesmatiger.

2. Meer duidelijkheid en overzicht


Op social media kun je ook veel communiceren maar mensen onthouden maar een heel klein gedeelte van wat je ooit hebt gepost (zie ook het artikel van Carolien Tesselhof hierover). Ook worden lang niet al je updates bekeken, eigenlijk is het een vluchtig medium.

Op je website kun je precies aangeven wat je kunt bieden, welke specialisaties je eventueel hebt en voor welke doelgroep(en). Als je wilt kun je ook prijzen aangeven.

Portfolio Marit Hilarius


3. Betrouwbaar en professioneel


Als mensen jou 'Googelen' en ze vinden alleen je Facebook pagina, misschien een LinkedIn account en wat losse dingen op social media, dan kom je niet heel serieus over.

Ik heb zelf de ervaring dat klanten snel op zoek gaan naar een fotograaf die wel een website heeft. Omdat dat betrouwbaar en professioneel overkomt.

4. SEO


Je teksten en blogs op je website kun je optimaliseren voor Google, zodat je beter gevonden wordt. Dat gaat zeer lastig tot niet met social media updates.

SEO Graphic


5. Algoritmes


Helaas wordt maar zo'n 25% van je posting gezien. Social mediaplatforms werken vaak met algoritmes, behoorlijk irritant.

Het is natuurlijk wel mogelijk om een zakelijke pagina op Facebook of een zakelijk account op Instragram waardevoller te maken waardoor een en ander beter gezien wordt. Maar dat kost geld en dat ga je niet iedere keer doen.

6. Niet iedereen heeft social media


Ik heb in mijn eigen kennissen- en klantenkring nog steeds veel mensen zitten die helemaal niet actief zijn op social media. Die bereik je dus al niet zonder website.

7. Website èn social media


Juist de mix en de samenhang tussen alles wat je online doet biedt een goede manier om jezelf zichtbaar te maken, je netwerk op te bouwen, vertrouwen te winnen, te laten zien wat je doet, kortom: aan online marketing doen.

Het één kan niet zonder het ander, het gaat om het geheel.

Wix templates


8. Veel werk, kennis/kunde nodig?


Is het veel werk om een website te bouwen en te onderhouden? Toch wel! Maar als je het handig aanpakt, zal het je veel klanten en omzet opleveren. Via Wix kun je bijvoorbeeld heel snel en zonder kennis een website bouwen, waarbij je gebruik kunt maken van veel bestaande templates.

En in dit artikel van Elja staat waar je allemaal op moet letten bij het bouwen van een eigen website. Ook Marit Hilarius heeft hier al eens een goed artikel aan gewijd.

Wat vind jij?


Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin staat. Denk jij dat je geen website (meer) nodig hebt? Of zweer je er juist bij? Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. Jorn
  Jorn schreef op dinsdag 19 december 2017 om 14:23  | reageer

  Beste Michelle,

  bedankt voor je interessante artikel. Zelf ben ik hobbyfotograaf en heb ik onlangs een eigen portfolio opgezet. Ik had eerst ook Wix, maar zelf vind ik portfoliobox toch prettiger, uitgebreider en je zij bieden ook hosting, domeinnaam voor interessante prijzen. Tevens zeer snelle en goede klantenservice.

  Ik denk zelf dat je niet zonder website kunt. Als ik iets zoek, kijk ik eerst of dit bedrijf, of deze persoon een website heeft. Dan vind ik het wel belangrijk dat de website er ook profi uitziet en dat je het gevoel hebt dat men zich moeite doet om de producten/diensten aan te bieden.

  Persoonlijk gebruik ik geen facebook, alleen LinkedIn en sinds kort Instagram. Ik vind deze media minder "vluchtig" en meer gericht op foto's (Instagram) en zakelijk (LinkedIn). Facebook is voor mij geen van beiden...

  mvg Jorn Gijzen | jorngijzen.com

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 december 2017 om 15:44  | reageer

  @Jorn: ik gebruik zelf de combi: website en zakelijke Facebook-pagina en dat werkt voor mij prima! Verder zou je nog iets met Google Business kunnen doen om beter gevonden te worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord