Marit Hilarius

Hoe maak je een goede fotografie website?

maandag 8 augustus 2016, 15:51 door | 20.367x gelezen | 22 reacties

Als je serieus aan de slag wil als fotograaf is een website natuurlijk een van de allereerste stappen. Zonder website ben je niet vindbaar, en is de kans op boekingen klein.

Het belang van een goede website is dan ook ontzettend groot, en het kan een verschil maken als een potentiële klant twijfelt tussen meerdere fotografen. Deze stappen kunnen je helpen om een goede fotografie website in elkaar te zetten die past bij je doelgroep en hun wensen.

Stap 1: Een overzicht


Het is allereerst, voor het opzetten van je website, van belang om te weten waar je met je website naartoe wilt en wie je wilt aanspreken, en waarom. Je kunt dit doen door verschillende vragen aan jezelf te stellen en deze duidelijk te beantwoorden.

De functie
Wat is de functie van de website? Wil je enkel informatie geven? Wil je producten (offline of online) verkopen? Wil je je werk laten zien en mensen je werk laten delen? Of misschien wel allemaal?

Het doel
Wat is het doel van je website? Wat zou je graag met je website willen bereiken? De meeste doelen zijn vaak 'geld verdienen' of 'informatie delen'. Bij een fotografie website kan het beide zijn.

Ben je meer een blog, dan ga je naar de informatie voorziening. Maar is het echt een portfolio, ben je waarschijnlijk uit op boekingen, en dus geld verdienen.

Je doelgroep
Welke doelgroep moet jou gaan helpen deze doelen te bereiken? Probeer hierbij één persoon in beeld te nemen. Dit noemen we een 'persona' van jouw ideale doelgroep.

Richt jij je bijvoorbeeld op kinderfotografie? Schets dan het karakter van een moeder, met jonge kinderen. Hoe oud is zij, in welke levensfase zit zij? Wat zijn haar hobby's?

Hoe kijkt zij tegen de wereld aan? Wat zou zij op jouw site willen vinden? Wat vind zij belangrijk?
Dit lijkt misschien overdreven, maar het maken van een persona is een hele belangrijke stap.

Straks kun jij namelijk je design en content van je website aanpassen naar deze specifieke doelgroep, zodat de wensen en behoeften van de doelgroep aansluiten op jouw website.

Een moeder die graag foto's van haar kinderen wil zit waarschijnlijk niet te wachten op een donkere, grauwe website zonder informatie over de fotograaf, om een voorbeeld te noemen.

Voorbeeld PersonaContent
Welke content moet er op je website te vinden zijn? Dus met andere woorden, wat wil de doelgroep graag lezen of zien? Wat vinden zij belangrijk? Prijzen, informatie over jou, een werkwijze?

Een uitgebreid of juist minimaal portfolio? Vind je het moeilijk om dit te bepalen, pak je persona er dan nog even bij. Je kunt natuurlijk ook de doelgroep zelf vragen naar wat zij graag willen lezen of zien.

Stap 2: Een siteplan


De tweede stap is om een plan van je website te maken. Dit is niet hetzelfde als een planning, maar een website plan (of een sitemap) is een overzicht van al je pagina's en navigatie. Welke pagina's wil je op je website laten zien, en hoe zijn deze onderverdeeld?

Welke menu-items wil je laten zien? De navigatie van je website is gigantisch belangrijk. Je gebruikers moeten in één oogopslag zien welke informatie er te vinden is op je website.

Voorbeeld SitemapNiet meer dan 7 items
Probeer niet meer dan 7 items in je hoofdmenu te laten zien. Hetzelfde geldt als je categorieën gebruikt. Ons korte termijn geheugen kan maar 7 items tegelijk onthouden.

Met minder menu items is de kans kleiner dat je bezoeker belangrijke items niet ziet of mist. Het mooiste is om niet meer dan 5 menu items te hebben in je hoofd menu.

Weinig MenuItemsOrde
Zorg dat je belangrijkst item links staat. Deze zien je gebruikers het eerste. De contact informatie staat meestal geheel rechts in het menu.

Stap 3: Schrijf je content


Het is belangrijk dat je éérst je content schrijft voordat je begint aan het design. Je kunt namelijk nog helemaal niet weten hoe een pagina eruit moet zien als je de inhoud nog niet bepaald hebt.

Dus hoe verleidelijk het ook is om aan het design te beginnen, schrijf eerst je teksten.

Hoe spreek je de doelgroep aan?
Blijf je formeel en afstandelijk? Of spreek je aan met 'je' en 'jij' en probeer je het juist heel erg persoonlijk te maken? Dit alles heeft weer te maken met de persona die je in stap 1 hebt gemaakt.

Fotografeer je bruiloften, dan is het heel erg belangrijk om persoonlijk te zijn, en een warme toon in je tekst te hebben. Je gaat immers fotograferen op een hele intieme dag.
Werk je voor bedrijven? Dan kun je een wat formelere toon aanhouden.

Hoeveel informatie wil je op je site weergeven?
Hoe wil je een boeking binnenhalen? Wil je graag dat je klanten jou persoonlijk benaderen voor een offerte, en laat je de prijzen weg op je website?

Of wil je juist dat zo veel mogelijk informatie op je website te vinden is?
Hier verschilt het ook weer per doelgroep, maar het is ook persoonlijk.
Je zou de volgende onderwerpen op je website kunnen plaatsen:

- Je werkwijze. Hoe werk jij graag, wanneer lever je de foto's, hoe gaat een fotoshoot in zijn werk, etc.
- Kledingtips voor een fotoshoot
- Gedetailleerde prijzen, wat krijgen klanten voor dit pakket, hoe zit het met nabestellen/afdrukken?
- Locaties waar jij graag fotografeert

Welke foto's ga je laten zien?
Natuurlijk draait het voornamelijk om je foto's, want het is immers een fotografie website! Kies dan ook zorgvuldig welke beelden je wil laten zien. Heb je te veel foto's, dan is de kans groot dat niemand ze allemaal gaat bekijken.

De foto's moeten ook goed representatief zijn voor jouw werk, jouw stijl. De klant moet een goede indruk kunnen krijgen van het resultaat dat hij/zij zal ontvangen.

PortfolioStap 4: Het design


De volgende stap is het maken van een design van je website. Een stap waar veel tijd in gaat zitten, en wat je eindeloos kunt perfectioneren. Over deze stap maak ik binnenkort een apart artikel.

Stap 5: Testen


Eindelijk, je website is af! Voor je hem online zet, laat hem even een test rondje maken. Zoek iemand uit jouw gekozen doelgroep op, en vraag hem/haar de website te bekijken. Zet de proefpersoon je website voor, zonder enige introductie.

Vraag de testpersoon naar het gevoel wat hij/zij bij je website krijgt. Komt de sfeer goed over? Ziet de persoon meteen dat jij een fotograaf bent? Is het duidelijk waar je voor staat, wat je stijl is?

Daarna kun je je proefpersoon meerdere opdrachten geven, zoals 'je wil de prijs van een fotoshoot met je kindje weten'. Bekijk welke stappen de proefpersoon maakt om bij deze informatie te komen, en vergelijk dit met welke stappen jij had verwacht dat hij/zij zou nemen.

Op deze manier kom je erachter of je website echt zo goed/gebruikersvriendelijk is als je zelf dacht, en of je hier en daar nog wat moet aanpassen.

Stap 6: Lanceren


Nu kun je je website lanceren! Je kunt er een leuk evenement van maken door er een kortingsactie of give-away bij te lanceren, zodat je nieuwe website meer aandacht krijgt. Natuurlijk kun je ook gewoon een berichtje op je sociale media kanalen plaatsen om je website te delen.

Een website maken is zo veel werk als je het zelf wil maken, maar volg je deze stappen, dan ben je er zeker van dat je website goed aansluit bij je doelgroep, en dat kan je zomaar een paar klanten schelen.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

22 reacties

 1. Anish
  Anish schreef op maandag 8 augustus 2016 om 16:35

  Goeie tips, ben nu bezig met mijn bruidsfotografie website en kan dit goed gebruiken.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 11:27

  Een prima verhaal met goede tips. Maar ik mis iets. Welke software gebruik je best om de website te maken? Maak je gebruik van voorgeprogrammeerde sjablonen. Hoe bescherm je de foto's tegen misbruik? Wat als je een leek bent op gebied van webdesign?
  Zomaar een paar vragen die bij me opkomen.

 3. Joop Otting
  Joop Otting schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 12:09

  Heel interessant maar zoals hierboven gevraagd welke programma is het meest gebruik vriendelijk om een website te maken. In voorgaande jaren heb ik een website gehad op basis van iWeb maar deze is uit het programma verdwenen.
  Graag advies.

 4. Riechelle
  Riechelle schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 12:16

  Ik ben professioneel fotograaf en ik kan jou: @donniebelg, de thema's van Wordpress aanraden. Mijn site staat momenteel even offline ivm het bijwerken | onderhoud van de website. Dit doe ik bewust in de zomervakantie, wanneer mijn opdrachtgevers zelf met vakantie zijn knipoog. Het onderhouden is met Wordpress goed zelf te doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.638 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord