CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Hoe maak je een goede fotografie website?

maandag 8 augustus 2016, 15:51 door | 24.094x gelezen | 22 reacties

Als je serieus aan de slag wil als fotograaf is een website natuurlijk een van de allereerste stappen. Zonder website ben je niet vindbaar, en is de kans op boekingen klein.

Het belang van een goede website is dan ook ontzettend groot, en het kan een verschil maken als een potentiële klant twijfelt tussen meerdere fotografen. Deze stappen kunnen je helpen om een goede fotografie website in elkaar te zetten die past bij je doelgroep en hun wensen.

Stap 1: Een overzicht


Het is allereerst, voor het opzetten van je website, van belang om te weten waar je met je website naartoe wilt en wie je wilt aanspreken, en waarom. Je kunt dit doen door verschillende vragen aan jezelf te stellen en deze duidelijk te beantwoorden.

De functie
Wat is de functie van de website? Wil je enkel informatie geven? Wil je producten (offline of online) verkopen? Wil je je werk laten zien en mensen je werk laten delen? Of misschien wel allemaal?

Het doel
Wat is het doel van je website? Wat zou je graag met je website willen bereiken? De meeste doelen zijn vaak 'geld verdienen' of 'informatie delen'. Bij een fotografie website kan het beide zijn.

Ben je meer een blog, dan ga je naar de informatie voorziening. Maar is het echt een portfolio, ben je waarschijnlijk uit op boekingen, en dus geld verdienen.

Je doelgroep
Welke doelgroep moet jou gaan helpen deze doelen te bereiken? Probeer hierbij één persoon in beeld te nemen. Dit noemen we een 'persona' van jouw ideale doelgroep.

Richt jij je bijvoorbeeld op kinderfotografie? Schets dan het karakter van een moeder, met jonge kinderen. Hoe oud is zij, in welke levensfase zit zij? Wat zijn haar hobby's?

Hoe kijkt zij tegen de wereld aan? Wat zou zij op jouw site willen vinden? Wat vind zij belangrijk?
Dit lijkt misschien overdreven, maar het maken van een persona is een hele belangrijke stap.

Straks kun jij namelijk je design en content van je website aanpassen naar deze specifieke doelgroep, zodat de wensen en behoeften van de doelgroep aansluiten op jouw website.

Een moeder die graag foto's van haar kinderen wil zit waarschijnlijk niet te wachten op een donkere, grauwe website zonder informatie over de fotograaf, om een voorbeeld te noemen.

Voorbeeld Persona



Content
Welke content moet er op je website te vinden zijn? Dus met andere woorden, wat wil de doelgroep graag lezen of zien? Wat vinden zij belangrijk? Prijzen, informatie over jou, een werkwijze?

Een uitgebreid of juist minimaal portfolio? Vind je het moeilijk om dit te bepalen, pak je persona er dan nog even bij. Je kunt natuurlijk ook de doelgroep zelf vragen naar wat zij graag willen lezen of zien.

Stap 2: Een siteplan


De tweede stap is om een plan van je website te maken. Dit is niet hetzelfde als een planning, maar een website plan (of een sitemap) is een overzicht van al je pagina's en navigatie. Welke pagina's wil je op je website laten zien, en hoe zijn deze onderverdeeld?

Welke menu-items wil je laten zien? De navigatie van je website is gigantisch belangrijk. Je gebruikers moeten in één oogopslag zien welke informatie er te vinden is op je website.

Voorbeeld Sitemap



Niet meer dan 7 items
Probeer niet meer dan 7 items in je hoofdmenu te laten zien. Hetzelfde geldt als je categorieën gebruikt. Ons korte termijn geheugen kan maar 7 items tegelijk onthouden.

Met minder menu items is de kans kleiner dat je bezoeker belangrijke items niet ziet of mist. Het mooiste is om niet meer dan 5 menu items te hebben in je hoofd menu.

Weinig MenuItems



Orde
Zorg dat je belangrijkst item links staat. Deze zien je gebruikers het eerste. De contact informatie staat meestal geheel rechts in het menu.

Stap 3: Schrijf je content


Het is belangrijk dat je éérst je content schrijft voordat je begint aan het design. Je kunt namelijk nog helemaal niet weten hoe een pagina eruit moet zien als je de inhoud nog niet bepaald hebt.

Dus hoe verleidelijk het ook is om aan het design te beginnen, schrijf eerst je teksten.

Hoe spreek je de doelgroep aan?
Blijf je formeel en afstandelijk? Of spreek je aan met 'je' en 'jij' en probeer je het juist heel erg persoonlijk te maken? Dit alles heeft weer te maken met de persona die je in stap 1 hebt gemaakt.

Fotografeer je bruiloften, dan is het heel erg belangrijk om persoonlijk te zijn, en een warme toon in je tekst te hebben. Je gaat immers fotograferen op een hele intieme dag.
Werk je voor bedrijven? Dan kun je een wat formelere toon aanhouden.

Hoeveel informatie wil je op je site weergeven?
Hoe wil je een boeking binnenhalen? Wil je graag dat je klanten jou persoonlijk benaderen voor een offerte, en laat je de prijzen weg op je website?

Of wil je juist dat zo veel mogelijk informatie op je website te vinden is?
Hier verschilt het ook weer per doelgroep, maar het is ook persoonlijk.
Je zou de volgende onderwerpen op je website kunnen plaatsen:

- Je werkwijze. Hoe werk jij graag, wanneer lever je de foto's, hoe gaat een fotoshoot in zijn werk, etc.
- Kledingtips voor een fotoshoot
- Gedetailleerde prijzen, wat krijgen klanten voor dit pakket, hoe zit het met nabestellen/afdrukken?
- Locaties waar jij graag fotografeert

Welke foto's ga je laten zien?
Natuurlijk draait het voornamelijk om je foto's, want het is immers een fotografie website! Kies dan ook zorgvuldig welke beelden je wil laten zien. Heb je te veel foto's, dan is de kans groot dat niemand ze allemaal gaat bekijken.

De foto's moeten ook goed representatief zijn voor jouw werk, jouw stijl. De klant moet een goede indruk kunnen krijgen van het resultaat dat hij/zij zal ontvangen.

Portfolio



Stap 4: Het design


De volgende stap is het maken van een design van je website. Een stap waar veel tijd in gaat zitten, en wat je eindeloos kunt perfectioneren. Over deze stap maak ik binnenkort een apart artikel.

Stap 5: Testen


Eindelijk, je website is af! Voor je hem online zet, laat hem even een test rondje maken. Zoek iemand uit jouw gekozen doelgroep op, en vraag hem/haar de website te bekijken. Zet de proefpersoon je website voor, zonder enige introductie.

Vraag de testpersoon naar het gevoel wat hij/zij bij je website krijgt. Komt de sfeer goed over? Ziet de persoon meteen dat jij een fotograaf bent? Is het duidelijk waar je voor staat, wat je stijl is?

Daarna kun je je proefpersoon meerdere opdrachten geven, zoals 'je wil de prijs van een fotoshoot met je kindje weten'. Bekijk welke stappen de proefpersoon maakt om bij deze informatie te komen, en vergelijk dit met welke stappen jij had verwacht dat hij/zij zou nemen.

Op deze manier kom je erachter of je website echt zo goed/gebruikersvriendelijk is als je zelf dacht, en of je hier en daar nog wat moet aanpassen.

Stap 6: Lanceren


Nu kun je je website lanceren! Je kunt er een leuk evenement van maken door er een kortingsactie of give-away bij te lanceren, zodat je nieuwe website meer aandacht krijgt. Natuurlijk kun je ook gewoon een berichtje op je sociale media kanalen plaatsen om je website te delen.

Een website maken is zo veel werk als je het zelf wil maken, maar volg je deze stappen, dan ben je er zeker van dat je website goed aansluit bij je doelgroep, en dat kan je zomaar een paar klanten schelen.

Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

22 reacties

  1. Anish
    Anish schreef op maandag 8 augustus 2016 om 16:35  | reageer

    Goeie tips, ben nu bezig met mijn bruidsfotografie website en kan dit goed gebruiken.

  2. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 11:27  | reageer

    Een prima verhaal met goede tips. Maar ik mis iets. Welke software gebruik je best om de website te maken? Maak je gebruik van voorgeprogrammeerde sjablonen. Hoe bescherm je de foto's tegen misbruik? Wat als je een leek bent op gebied van webdesign?
    Zomaar een paar vragen die bij me opkomen.

  3. Joop Otting
    Joop Otting schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 12:09  | reageer

    Heel interessant maar zoals hierboven gevraagd welke programma is het meest gebruik vriendelijk om een website te maken. In voorgaande jaren heb ik een website gehad op basis van iWeb maar deze is uit het programma verdwenen.
    Graag advies.

  4. Riechelle
    Riechelle schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 12:16  | reageer

    Ik ben professioneel fotograaf en ik kan jou: @donniebelg, de thema's van Wordpress aanraden. Mijn site staat momenteel even offline ivm het bijwerken | onderhoud van de website. Dit doe ik bewust in de zomervakantie, wanneer mijn opdrachtgevers zelf met vakantie zijn knipoog. Het onderhouden is met Wordpress goed zelf te doen.

  5. Bert Hazekamp
    Bert Hazekamp schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 14:09  | reageer

    Zorg voor een goede copyrightbescherming en zet de rechtermuisknop hiervoor per site of voor de hele website uit;de scripts verschillen voor Chrome en Internet Explorer

  6. Lauran
    Profiel Lauran schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 14:38  | reageer

    Dit kan ik allemaal zelf wel bedenken. Bij het bouwen van een site zelf komt echt wel iets meer kijken. Helaas zie ik daar niets van terug.

  7. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 14:46  | reageer

    @Joop Otting, ik heb mijn website nog steeds (10 jaar) via iWeb. Wordt niet meer ondersteund door Apple maar draait nog prima met de huidige software onder de nieuwste besturingssystemen zoals OS X El Capitan van Apple.

    Nu ben ik een amateur op leeftijd en doe alles voor de lol, maar ik wil wel mijn eindfoto/product de wereld in sturen b.v. via Nederpix/Flickr/500px/website. Zo kom je ook andere fotografen tegen met jou interesses die je kan uitwisselen en daar leer je weer van, al is het maar om nieuwe (reis) locaties te ontdekken en of om je foto te verbeteren! Ik ken mensen die druk zijn met hun hobby maar hun foto's niet verder laten komen dan het archief van Lightroom en dat is jammer want er zitten soms prachtige foto's tussen die in een reisgids niet misstaan!

    Tenslotte iWeb is te oud om mee te starten, er zijn prima andere mogelijkheden b.v. Wordpress die overigens ook met sjablonen werken. Wil je echt een eigen website bouwen dan ontkom je er niet aan om je te gaan verdiepen in de HTML codes (er zijn cursussen voor beginners) maar dan heb je wel een eigen ontworpen design website.

    Wil je nog professioneler te werk gaan dan is het raadzaam om je te verdiepen in de Google advertentie strategy en je website daar direct (snel) op te laten aansluiten. De geïnteresseerde bezoekers komen dan via bepaalde linken direct naar je te verkopen product/foto's met als doel om je kandidaat klant direct via je Google advertentie naar het te bestellen product te leiden!

  8. Marco
    Marco schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 16:37  | reageer

    Toffe tips, tijd om mijn site eens te herwerken. Want ik haal geen enkele opdracht binnen 😏😕
    @Riechelle: ik word zot van wordpress...kan er totaal geen weg mee 😞
    Grts, M.

  9. R K
    R K schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 18:02  | reageer

    Voor het in elkaar zetten en vooral zelf bijhouden van een eigen portfolio site zijn Squarespace
    en Format momenteel de beste en - wanneer ik online rondkijk - meest gebruikte opties. En eens met Marco, Wordpress is in vergelijking met andere website makers onnodig gecompliceerd.

  10. RobinV1991nl
    RobinV1991nl schreef op dinsdag 9 augustus 2016 om 19:26  | reageer

    @Riechelle, @donniebelg: ik ben websitebouwer van beroep en (autosport-)fotografie is mijn uit de hand gelopen hobby knipoog ik zou vooral geen Wordpress aanraden. De updates daarvan zijn extreem belangrijk, een update missen en je bent zeer vatbaar voor hacks en virussen. Uit ervaring van klanten weet ik dat een update wel eens vergeten wordt.

    Een ander Open Source systeem is Joomla. Veel meer vrijheid in opmaak, tikje ingewikkelder maar ook minder gevoelig voor hacks. Daarnaast extreem veel (gratis) componenten voor mooie weergaves of features. Hiervoor zijn ook veel templates te verkrijgen via bijvoorbeeld themeforest. Kost je een aantal euro, maar je krijgt er een erg uitgebreide beschrijving bij met alle mogelijkheden.

    Het artikel is een prima start om vanuit daar te gaan bouwen (of laten bouwen!) Nuttig artikel Photofacts.

  11. Pammy
    Pammy schreef op woensdag 10 augustus 2016 om 11:19  | reageer

    Je kunt je website ook laten "bouwen" en dan het onderhoud zelf doen in Wordpress. Zelf bouw en onderhoud ik al jaren websites voor anderen dus bij deze bied ik mezelf aan om een website te maken die je dan zelf of mij laat onderhouden.

  12. joey lindeman
    joey lindeman schreef op woensdag 10 augustus 2016 om 18:01  | reageer

    Ik hoor hier Wordpress vallen. Nu heb ik
    er echt geen verstand van, maar tijdens de verjaardag borrelpraat met enkele internetondernemers dacht ik wel opgepikt te hebben dat een met wordpress gemaakte website niet de beste vindbaarheid oplevert. En dat weet ik dan weer van andere borrelpraatjes: Vindbaarheid schijnt alles te zijn in internetland.

  13. Jan Wijn
    Jan Wijn schreef op woensdag 10 augustus 2016 om 18:32  | reageer

    De privé informatie over wie u bent is niet nodig: dat heeft niets met uw vak te maken. Wanneer ik in een winkel kom vraag ik ook niet naar de gezinssituatie van de verkoper en naar haar/zijn leeftijd. Wel vermeld u uw specialiteit in de fotografie en hoe uw werkwijze is. Zet een of meer werk opnamen op uw site en voorbeelden van uw verkocht werk.
    Blijf altijd formeel naar uw klanten, dus niet op zijn Hollands gejij of gejou maar u: het maakt niet uit of het naar een bedrijf of een particulier gericht is, zij zijn immers geen familie van u. Ook belangrijk om van tijd tot tijd uw site te vernieuwen dan wordt deze ook vaker bezocht.

  14. Brian
    Brian schreef op donderdag 11 augustus 2016 om 00:35  | reageer

    @joey lindeman
    Er zijn hele belangrijke en grote wordpress websites die je misschien wel dagelijks bezoekt, dus wie dat zegt is echt niet helemaal bij de tijd.

    Wat wel zo is, is dat je niet kunt verwachten een pakket te gebruiken en niets meer aan SEO te hoeven doen. Gevonden worden betekend werken aan je vindbaarheid. Dat kan ik Wordpress, dat kan in Drupal of in een zelf gebouwde HTML website.

    Als je niet weet wat je doet, of als je denkt te weten wat je doet maar eigenlijk nog steeds niet weet wat je doet, wordt je niet gevonden.

    P.S.: Volgens mij is deze website gemaakt in Wordpress.

  15. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 augustus 2016 om 09:17  | reageer

    @Jan Wijn; Ik ben het dus totaal niet met je eens. Als fotograaf moet je juist heel persoonlijk zijn. Mensen kiezen de fotograaf om wie hij is, veel minder om de foto's die hij/zij maakt.

    Je persoonlijke verhaal op je website zorgt dat ze je eerder als mens zien en je mogen. Een opdracht geef je aan iemand die je het gunt. Je kiest met de emotie, niet met de ratio.

    Of je u of jij gebruikt op je site hangt dan weer samen met jouw persoonlijkheid. Als je in het echte leven het type bent dat tegen iedereen 'u' zegt, dan kun je dat waarschijnlijk op je site het beste ook doen (het past bij je).

    De meeste mensen hebben het tegenwoordig in een gesprek over je en jij. Dan is het raar als je dat op je website niet ook doet.

    @Joey Lindeman; Wordpress is de meeste gebruikte software op internet om sites te maken. Van de tien miljoen best bezochte websites wereldwijd gebruikt 26.4% (meting april 2016) Wordpress.

    Dat Wordpress zoveel gebruikt wordt is uiteraard niet voor niks. Het nadeel hiervan is eerder ook al genoemd: er worden veel hackpogingen gedaan op het systeem, dus het is erg belangrijk alles up-to-date te houden. Dat kan tegenwoordig vaak grotendeels automatisch, overigens.

    @Brian; Photofacts is dan net weer niet gemaakt in Wordpress, maar helemaal door mijzelf gebouwd. vrolijk

  16. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 11 augustus 2016 om 10:23  | reageer

    Je, jij, u, uw; het heeft allemaal geen belang. Ouders in Vlaanderen spreken vaak zelfs hun kinderen me 'u' aan. Het gaat vooral om beleefd zijn en respectvol met een (mogelijke) klant omgaan.
    Als het om model- of bijvoorbeeld om huwelijksfotografie gaat dan gaat het in de eerste plaats om dat het klikt tussen fotograaf en model/bruidspaar. Je krijgt anders geen echt goede foto's. Bovendien moet jouw idee ook aanslaan bij hen die op de foto komen te staan. Een goed intakegesprek doet wonderen. Maar nu even over het eigenlijke onderwerp. In het verleden maakte ik mijn website met Frontpage en later heild ik het bij met Sharepoint designer. Beide programma's zijn inmiddels achterhaald. Dreamweaver is een goede vervanger, maar voor de hobbyist onbetaalbaar. Dan kom je al gemakkelijk uit op gratis software met al zijn voor-, nadelen en ingewikkeldheden. Vaak is die software ook nog eens anderstalig. Laten bouwen kan natuurlijk ook, maar ook dat is voor de hobbyist stilaan te duur aa' het worden. Blijft er niet veel anders over voor de arme hobbyist om zijn foto's gratis op Facebook of flickr te zetten met alle gevolgen van dien.
    Iets anders dat van belang is, is het platform waarop een website draait. Dat kan een Windows- of Linuxplatform zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat een Windowsplatform makkelijk gehackt wordt. Houdt daar dus rekening mee.

  17. Kees
    Kees schreef op donderdag 11 augustus 2016 om 20:30  | reageer

    Ik raad jullie aan ook eens naar Koken te kijken (http://koken.me/). Diverse templates (gratis). Plugins o.a. voor Lightroom, zodat vanuit LR foto's zijn te plaatsen, blog-mogelijkheid enz. Voor mij prima!

  18. Gerda
    Gerda schreef op vrijdag 12 augustus 2016 om 17:42  | reageer

    Ik gebruik squarespace.com als hobbyfotograaf. Eenvoudig zelf te beheren. Aanrader voor de digibeet!

  19. AC
    AC schreef op zaterdag 13 augustus 2016 om 00:51  | reageer

    Zelf heb ik uiteraard ook een website, een website ter informatie wel te verstaan.

    Wat volgens mij beter kan, is mijn SEO. Echter, ben ik een leek op dat gebied, maar als je je SEO goed laat aanpassen door iemand, wat mag dat dan ongeveer kosten?

    Mijn website is via Joomla, en bevalt prima.

  20. Vincent Schiphorst
    Profiel Vincent Schiphorst schreef op maandag 15 augustus 2016 om 22:50  | reageer

    Ook ik heb een betaalde Wordpress Theme. Bevalt mij prima en het onderhoud is prima te doen. Zelfs het inrichten van een goede SEO (Google optimalisatie) is met diverse plug-ins te doen.

  21. Daniel Trapman
    Profiel Daniel Trapman schreef op woensdag 31 augustus 2016 om 09:49  | reageer

    Wat ik mij dan afvraag is het nut van wel of geen prijzen vermelden op je site. Ik persoonlijk ben graag op zoek naar wat iets kost en ik hou er niet van om eerst contact te moeten zoeken om te vragen wat iets kost.
    Hoe denken jullie hier dan zelf over?

  22. kiek82
    Profiel kiek82 schreef op maandag 12 juni 2017 om 12:01  | reageer

    Ik sta nog een stap terug verwijderd van dit onderwerp maar hoop over een jaar toch ook echt mijn eigen website te hebben. Bedankt voor de tips, erg nuttig. Nu ik hier toch op zit heb ik een oproep. Ik wil mijn passie volgen en mijzelf omscholen en de fotografie in. Hierdoor heb ik een project gestart. Wellicht vreemd om hier te vragen maar ik zoek donateurs, zie hier; https://www.donate2shop.com/nl/profiel/home.html. Ik hoor graag of u mij op weg wilt helpen met mijn droom of doneer op de website. Wellicht weet u een goed platform waarop ik mijn droom kan uitleggen en donateurs kan vinden. Mvg, Kirsten

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord