Photofacts.nl
2 september 2008, 18:23 | | 7451x gelezen

Reisfotografie in Chicago

Vorige week moest ik voor werk naar Chicago. Gezien het voor werk is was er weinig tot geen tijd voor vakantie gevoel. Maar tijd in een ander land moet je als fotograaf altijd benutten omdat je altijd zoveels nieuws ziet en dat geeft altijd nieuwe inspiratie. Eens wat anders dan weer die eeuwige molen. Gezien het ook nog een geheel ander continent was, was er genoeg diversiteit en kreeg ik voldoende mogelijkheid om meerdere technieken te gebruiken.

Sears Tower en Chicago river
Sears Tower en uitzicht over de Chicago rivier


Zoals de meeste metropolen bevat Chicago ook wolkenkrabbers. Sterker nog van 1973 tot 1998 was Sears Tower het hoogste gebouw ter wereld.

Dat betekende dus veel wide angle lens gebruik om al dat hoogs vast te leggen. Naast de wolkenkrabbers zijn ook de skylines erg indrukwekkend en Chicago doet daar niet aan onder. Dus wederom wide angle lens gebruik. En als dat niet genoeg is kan je altijd software matig je foto’s aan elkaar stichen. De afwijkende dimensies kan nog een versterkt resultaat opleveren ook.

Skyline Chicago
Skyline van Chicago


Natuurlijk is dit allemaal mooi overdag, maar na zonsondergang gaan de lampjes aan en een andere wereld gaat voor je open. Hier komt een statief goed van pas. Normaal heb ik een klein lichtgewicht statief bij me maar natuurlijk lag deze meestal in het hotel dus moet de MacGyver in je naar boven komen.

Ik gebruik dan alles wat er om me heen staat. Natuurlijk de duidelijke brugrailingen, bankjes, paaltjes waar de camera op kan liggen. Maar je camera tegen de zijkant van een lantarenpaal of muur drukken geeft een goed resultaat. Of, zoals in de Sears Tower, de lens goed tegen het glas drukken is een goedwerkende optie.

Chicago by night
Uitzicht van Sears Tower by night en de brug over Chicago Rivier by night


Naast mooie gebouwen waren er ook leuke kunstwerken in Chicago. Een gewelig stuk heet The Cloud Gate (ook bekent als The Bean). Dit is een groot gepolijst metalen voorwerp wat in een park staat. Omdat het zo gepolijst is reflecteerd de Bean de omgeving, enigsinds vervormt, wat een leuk vertekend beeld van de omgevende skyline geeft. En dit maakte van elke simpele toerist een creatieve kunstzinnige fotograaf. Echt leuk om te zien.

Creativelingen bij de Bean
Menig creativeling bij The Bean


De eerste dag dat we er waren hoorde we opeens het geluid van een afterburner. En inderdaad er vloog een straaljager door de stad. Normaal bevind je je in Afganistan of in Irak als je straaljagers van zo dichtbij kan bewonderen. Maar gelukkig was er niks aan de had, er was gewoon een vliegshow van de Blue Angels aan de gang. Nou, als je zes straaljagers die tussen de gebouwen door vliegen gewoon vindt.

Dit gaf me wel de mogelijkheid om goed gebruik te maken van mijn telelens, en dan nog in high speed photography ook. Kleine tip, terwijl je zo omhoog staart door je camera heen, laat iemand naast je staan die oplet. Bij ons was er namelijk een persoon aan het 'shoppen' was bij de afgeleide toeschouwers. Gelukkig hadden we hem in de gaten.

Blue Angels
The Blue angels in actie


We hebben ook de stoute schoenen aangetrokken en zijn een brandweer karzerne binnengelopen en hebben gevraagt om foto’s te maken. Nou, dit was geen probleem. We waren zelfs meer dan welkom want ze hadden niks beters te doen dan de hele dag wachten totdat het alarm af ging. Dit resulteerde dan ook in het aanhoren van de vele verhalen die de betreffende karzerne rijk was.

Van 9/11 tot uitleg over de schilderingen van een van de brandweermannen. Dit maakt het fotograferen wel een stuk moeilijker gezien er voortdurend iemand om je aandacht vraagt, maar de ervaring was erg leuk, zeker vaker doen!

Brandweerwagen 13
Wagen 13 van de Chicago Fire Department


Het laatste weekend gingen we richting Milwaukee voor een ritje op een heuse Harley Davidson. Je voelt meteen dat de Harley op zijn thuis terrein is. Daardoor begrijp je des te meer begrijpt waarom Harley zo’n motor icoon is. Het geeft je meteen de gelegenheid om wat detail fotografie te oefenen.

Harley Davidson
Make every day count


Fotografisch gezien was het een geslaagde reis. Er was een grote diversiteit aan onderwerpen, dat terwijl de reis zelf maar kort was. Zou graag nog een keertje terug willen, maar er is nog zoveel meer moois in de wereld om vast te leggen.

Nieuwsgierig naar meer? Kijk hier.


 • Richard Hijmering

  Over de auteur; Richard Hijmering
  Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

delen!

reacties (8)

 • Edward
  Profiel Edward | dinsdag 2 september 2008, 19:33Elja, de link bij nieuwsgierig naar meer? Werkt niet. Verder leuk artikel.
 • Edward
  Profiel Edward | dinsdag 2 september 2008, 19:34Sorry Richard, Elja schrijft zo vaak dat ik pas later zag dat het artikel van jou was!
 • Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering | dinsdag 2 september 2008, 20:15Geeft niet, ik moet het toch weer doorgeven aan Eljavrolijk
 • NielsThijssen
  Profiel Twitter NielsThijssen | woensdag 3 september 2008, 19:36Vrijdag a.s. vertrek ik voor 3 weken Oostkust van Amerika...
  dus dit maakt me echt nog meer gemotiveerder om flink 'de sluiter te laten rammelen' knipoog
 • Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering | donderdag 4 september 2008, 10:56Zeker doen. En gezien amerikanen van nature erg gastvrij zijn (hoewel gemaakt) kan je rustig ergens naar binnen lopen en vragen of je foto's mag maken. net als bij de brandweerlui.

  btw was jij niet de gene die een tijd geleden een camera zocht voor dit tripje? Nog gelukt? (denk het wel dus maw welke is het geworden?)

  veel plezier,
  Richard
 • humana
  Profiel humana | donderdag 4 september 2008, 15:22Hallo Allemaal,

  Ik ben nieuw, en ben eigenlijk op zoek naar mensen met ervaring met de site van photographers. direct.

  Een aantal maanden geleden stonden daar een aantal berichten over en ik wil graag gebruikers ervaringen lezen. Anna Oldenhave kwam met deze site

  Humana
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 4 september 2008, 15:41@Humana; Photographers Direct is zo te zien een stock website. Ik kende ze nog niet. Op Photofacts is eerder wel al wat verschenen over andere stocksites. Als je rechtsboven in de zoekbox zoekt op 'stock' zul je wel het één en ander vinden.
 • humana
  humana | donderdag 4 september 2008, 15:56Dit klopt, enkel deze site is voor fotografen die (meer) professioneel bezig zijn en hun foto's niet voor een habbekrats willen verkopen. Vandaar dat ik opzoek ben naar gebruikers ervaringen.

  Humana

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Portretfotografie als de oude meesters
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 165.00

Portretfotografie als de oude meesters

Tijdens deze unieke workshop portretfotografie treden we in de voetsporen van Rembrandt, we gaan schilderen met licht. In kleine groepjes gaan we in kasteel De Cannenburgh aan de slag met het zo goed mogelijk benaderen van de op schilderijen gebruikte lichtval.

» lees verder

Top artikel

Hoe regel je een model?

Je kunt natuurlijk je vrienden, familie of toevallige voorbijgangers vragen om model voor je te staan. Maar het kan een leuke uitdaging zijn om een (semi-) professioneel model voor je camera te laten poseren. Hoe vind je zo'n model en waar moet je verder op letten?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord