Elja Trum

Het ideale computersysteem voor fotografen

maandag 24 maart 2014, 23:53 door | 26.659x gelezen | 33 reacties

Na een paar jaar gebruik van een computer begin je te merken dat het weer tijd wordt voor een nieuwe. Zeker als je veel foto's bewerkt is het lekker als alles een beetje soepel doorloopt. Ik ben de afgelopen weken druk geweest met het uitzoeken van een nieuw systeem en deel graag mijn overwegingen met jullie voor het samenstellen van de ideale computer voor fotografen.

Overstap naar Apple


Toen ik in 2010 mijn vorige systeem samenstelde durfde ik het nog niet aan; de overstap naar Apple. Dit keer heb ik de overstap toch gemaakt. Ik ben erg tevreden met mijn MacBook (en ook met mijn iPhone trouwens) en toen ik laatst een nieuwe microfoon niet aan de praat kreeg onder Windows terwijl hij het op mijn MacBook direct deed was de maat vol.

Bij een Windows systeem ben je gewoon teveel tijd kwijt aan het systeembeheer. Je moet er voor zorgen dat alles met elkaar samenwerkt. Bij Apple wordt dit voor je gedaan. De keuzemogelijkheden voor hardware zijn erg beperkt, maar wat Apple aanbiedt werkt wel gewoon.

Of dit argument echt zo blijft gelden ga ik de komende jaren merken, maar gebaseerd op ervaringen uit mijn omgeving heb ik goede hoop. Ook is de Apple gemeenschap inmiddels zo groot dat oplossingen voor eventuele problemen gewoon snel op internet te vinden zullen zijn.

Mijn eerste ervaring is dat ik in elk geval behoorlijk moet wennen aan Mac OS X. Sneltoetsen die ik mezelf over de jaren aangeleerd heb op Windows machines werken niet meer en dat zorgt ervoor dat alles net vooralsnog net wat langer duurt op de Mac Pro.

Hetzelfde geldt voor software waar ik soms al jaren mee werk; niet beschikbaar of net in een andere variant op Mac OS X. Dat vergt allemaal wat gewenning, maar ik ben er van overtuigd dat dit punt over een paar weken grotendeels achterhaald is.

Mac Pro


De iMac is een mooie computer, zeker als je als fotograaf kiest voor het 27 inch scherm zal je niet snel veel tekort komen. Ik ben echter gegaan voor een Mac Pro. Deze nieuwe Mac is pas sinds december op de markt en heeft ook een stevig prijskaartje.

Mac Pro 2013

Daar krijg je echter ook een erg stevig systeem voor terug. En uiteraard is de Mac Pro ook weer mooi vormgegeven, zoals we van Apple gewend zijn. De Mac Pro heeft een erg compact en uniek ontwerp waarbij het resultaat eigenlijk niet meer op een computer lijkt. De Mac Pro is een zwarte cilinder met alleen aan de achterzijde een aantal aansluitingen.

Belangrijker dan het design zijn uiteraard de prestaties. Ook op dat vlak heeft Apple het stevig op orde. De Mac Pro (die ik heb aangeschaft, je kunt een aantal variaties kiezen) heeft een 6 core Intel Xeon E5 processor en beschikt over 32 gigabyte aan intern (ECC) geheugen.

De 'hard disk' bestaat uit razendsnelle (1.250 MB/s) PCIe flashgeheugen dat twee tot drie keer sneller is dan (het ook al zeer vlotte) SSD opslag. Standaard wordt de Mac Pro geleverd met 256 gigabyte, maar ik heb gekozen voor 1 terabyte.

Het systeem beschikt over niet één, maar twee AMD FirePro D500 grafische processoren met elk 3 gigabyte aan GDDR6 VRAM geheugen. Genoeg grafische kracht om zelfs gamefanaten te laten lekkerbekken.

Uniek concept


Apple heeft een afwijkende visie achter de nieuwe Mac Pro zitten waar veel Windows gebruikers (en gebruikers van het oude Mac Pro systeem) aan moeten wennen. Apple wil namelijk af van het idee dat alles in één kast moet zitten. Via Apple's razendsnelle Thunderbolt aansluiting kun je namelijk net zo probleemloos extern accessoires aansluiten zonder dat dit vertraging oplevert ten opzichte van interne accessoires (zoals harddisks).

Vandaar dat de kast dus zo compact is en beschikt over maar liefst zes thunderbolt aansluitingen (die ook weer extra te vertakken zijn buiten het systeem). Apple levert met de Mac Pro echt een solide en snelle basis waar je als eigenaar extern alles aan toe kunt voegen wat jij nodig hebt.

Stevige prijs?


De Mac Pro is te krijgen vanaf zo'n 3.000 euro. Wil je echter een beetje extra dan zit je zo over de 5.000 euro. Een stevige prijs dus. Kijk je echter naar de hardware die geleverd wordt dan blijkt deze Apple eigenlijk helemaal niet zo extreem duur. Als je een vergelijkbaar Windows workstation in elkaar zou zetten ben je zo ongeveer even veel geld kwijt.

USB poorten


De Mac Pro heeft alleen maar de snelste variant van USB in de aanbieding: USB 3. Dit is de snelste USB variant die momenteel beschikbaar is en je kunt er ook probleemloos oudere USB 2 of USB 1.1 apparaten op gebruiken. Erg prettig dus, maar helaas zitten er maar 4 USB 3.0 aansluitingen op de Mac.

Ik weet natuurlijk niet wat jullie allemaal aangesloten hebben, maar ik kom al snel over de vier aansluitingen heen. Mijn Wacom gebruikt USB, net als mijn Cardreader. Ook de monitor wil graag een USB aangesloten hebben, al levert me dat via de ingebouwde USB hub juist weer extra USB poorten op.

Natuurlijk wil ik ook eenvoudig mijn iPhone en iPad aan kunnen sluiten. Tegelijkertijd wordt dan al moeilijk, want de vier aansluitingen heb ik inmiddels al gebruikt. Mooi meegenomen dat in elk geval het toetsenbord (de Mac Pro wordt overigens zonder toetsenbord geleverd, vergeet dus niet om deze ook nog te bestellen) via Bluetooth werkt.

Mijn draadloze bluetooth headset is ook prettig. Daarmee was ik ook al snel in de problemen gekomen. Kortom; ik heb zelf aan 4 USB aansluitingen amper genoeg. Een extra USB hub erbij bestellen is dus geen overbodige luxe. Koop wel een USB 3 hub, anders haal je niet de maximale snelheid uit de nieuwste USB apparaten.

De Mac Pro in de praktijk


De Mac Pro is in het echt nog indrukwekkender dan wanneer je alleen naar de foto's en de specificaties kijkt. Wat een bijzonder staaltje werk dat ze deze computer zo hebben kunnen bouwen. Het is echt een erg compacte computer; nog geen kwart van mijn oude Windows tower systeem qua formaat en met veel meer kracht ingebouwd.

De Mac Pro doet zijn werk grotendeels in stilte. De enkele grote ventilator die bovenin de computer ingebouwd zit hoor je bij gemiddeld gebruik echt niet. Je moet flink je best doen om hem aan het blazen te krijgen.

Wanneer je een hand boven de Mac Pro houdt voel je de een lauwe luchtstroom langs je hand opgaan. Er zit maar één grote ventilator boven in de Mac Pro. Deze trekt de lucht van onderaf aan en zo door de computer heen.

Het gehele systeem is opgebouwd rond de 'thermal core'; een driehoekige constructie van metaal waar zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant lucht langs gezogen wordt. De warmte wordt via deze thermal core mooi afgegeven aan de lucht.

Aan de buitenkant bestaat de Mac Pro hoofdzakelijk uit één grote gladde cilinder. Alleen aan de achterkant zit een gedeelte waar je zowel stroom als overige aansluitingen kunt aankoppelen. Hier zit ook de aan-knop. Wanneer je de Mac Pro draait lichten de beschikbare poorten aan de achterkant op zodat je goed kunt zien waar je een kabel kunt aankoppelen.

Iets hoger dan de aansluitingen zit een knop waarmee je met één beweging de gehele buitenkant van het systeem kunt afkoppelen. Hieronder heb je direct zicht op de binnenkant van de computer en alle componenten. Opmerkelijk voor een Mac; je kunt hier heel eenvoudig en vlot onderdelen wisselen. Vooral het geheugen is gemakkelijk te upgraden; er worden standaard geheugenkaartje gebruikt.

Mac pro memory

Prestaties


Op het gebied van prestaties doet de Mac Pro het uitermate goed. Het maximale kun je natuurlijk vooral halen uit software die ook gebruik weet te maken van de volledige hardware. Momenteel wordt hier nog niet door alle software het maximale uit gehaald.

De Mac Pro start binnen een paar seconden op. Over het algemeen is mijn monitor langer bezig om aan te gaan dan de Mac Pro om op te starten. Werken met Lightroom en Photoshop gaat erg soepel. Je hoeft niet te wachten totdat de er voorvertoningen gereed zijn, je kunt direct al vlot door je foto's bladeren. Dat is erg prettig.

Tweakers voerde een export test uit in Lightroom. De Mac Pro komt hier als snelste uit, maar een iMac komt ook zeker niet slecht uit deze specifieke test.

Macpro tweakers lr test
Bron: Tweakers

Display


Een voordeel bij de MacPro is dat je zelf je beeldscherm kunt bepalen. Hoewel de schermen van Apple ook prima zijn, kan ik me voorstellen dat je als fotograaf liever kiest voor bijvoorbeeld een Eizo scherm om je foto's nog beter weer te geven. Zelf houd ik vooralsnog mijn 30 inch Dell scherm totdat er betaalbare en hoge kwaliteit 4K schermen uitkomen.

De Mac Pro ondersteund trouwens het aansluiten van maar liefst drie 4K beeldschermen. Of zes thunderbolt displays. Naast het aansluiten van schermen via Thunderbolt kun je ook HDMI 1.4 gebruiken.

Lacie 5Big


Omdat de razendsnelle PCIe flashopslag in de Mac Pro hooguit 1 terabyte groot is (en dan ook behoorlijk prijzig) heb je externe opslagruimte nodig voor je foto's. Tenminste, zelf heb ik zo'n 1,5 terabyte aan foto's. Die wil je wel kwijt kunnen.

Het nadeel van externe opslag is vaak dat deze relatief erg traag is. Gelukkig gebruikt Apple de snelle Thunderbolt 2 interface om externe apparaten aan te sluiten. Hiermee zijn theoretische snelheden tot 20 Gbps mogeijk.

Na het nodige uitzoekwerk ben ik uitgekomen op de LaCie 5big Thunderbolt. Deze externe drive is beschikbaar in een 10 of 20 terabyte versie. Ik heb gekozen voor de 10 terabyte versie (circa 900 euro). Wanneer je deze drives in RAID0 mode gebruikt heb je de volledige 10 terabyte tot je beschikking.

Lacie 5big

Doordat de vijf schrijven die in het apparaat zitten gelijktijdig actief zijn in deze modus maak je een razendsnelle disk (tot 785 MB/s). De externe drive is hierdoor veel sneller dan een 'standaard' interne harddisk (120 MB/s) en zelfs sneller dan een gemiddelde SSD drive (500 MB/s)!

Het is dus geen probleem om deze externe drive te gebruiken als opslag voor je foto's. In Lightroom laden foto's veel sneller in dan bij een traditionele harddisk. Je hoeft dus ook niet te gaan werken met een ingewikkelde tussenoplossing waarbij je de foto's die je aan het bewerken bent voor de snelheid even op een SSD zet, maar later verplaatst naar een tragere drive met meer opslag.

Snel is de drive zeker, maar hij is niet muisstil. Zeker als de drives opstarten nadat ze even niet gebruikt zijn hoor je de disks wel aanslaan. Qua design is hij mooi genoeg om op je bureau te zetten, maar wellicht heb je hem voor een muisstille omgeving liever iets verder weg staan. Het geluid is zeker niet overdreven hard, maar ik ben nogal een mierenn**ker op dit vlak.

Mocht je zelf ook een Lacie 5Big Thunderbolt gaan bestellen; als je haast hebt kan ik je de webwinkel MaxICT van harte afraden. Ze waren dan wel de goedkoopste aanbieder volgens de Tweakers Pricewatch, maar ze geven incorrect aan dat ze binnen 24 uur kunnen leveren. Ik moest uiteindelijk ruim anderhalve week wachten.

RAID0 of RAID1
Je kunt er overigens ook voor kiezen om de drive in RAID1 modus te gebruiken. In deze stand heb je maar 5 terabyte tot je beschikking, maar wordt de data wel veilig opgeslagen. Als er één disk kapot gaat vervang je deze en ben je geen data kwijt.

Het nadeel van RAID1 is dat de snelheid behoorlijk omlaag gaat naar ongeveer 154 MB/s. Dat is een flinke terugval in snelheid dus. Overigens nog steeds sneller dan een gemiddelde harddisk die gewoon standaard in je computer zit (circa 100 MB/s).

Wanneer er in RAID0 modus één (van de vijf) drive kapot gaat ben je alle data op de vijf disks kwijt. De snelheid heeft dus wel een behoorlijk risico! Ik vang dit op met behulp van mijn Crashplan online backup. Hier staan al mijn foto's reeds gebackupped en deze back-up wordt automatisch bijgewerkt.

Als je nog 900 euro extra te besteden hebt zou je nog een Lacie 5Big disk kunnen aanschaffen om hierop een back-up te hebben én toch de SSD-achtige snelheden te kunnen behouden.

Lexar USB 3 cardreader


Om je foto's (snel) op je computer te krijgen heb je natuurlijk een vlotte cardreader nodig. Er zijn, voor zover ik weet, nog geen thunderbolt cardreaders op de markt. USB 3.0 is echter ook niet langzaam. Ik heb daarom mijn Lexar Professional USB 3.0 Dual-slot reader behouden. Deze kaartlezer is een absolute aanrader, maar hij leest wel alleen SD en CF kaartjes.

Lexar usb3 cardreader

Wacom Tekentablet


Niet elke fotograaf vind het even prettig, maar zelf ben ik erg enthousiast over mijn Wacom Intuos5 tekentablet. Hiermee wordt nabewerken een stuk makkelijker dan met een muis. Wat mij betreft is een tekentablet dan ook een onmisbaar gereedschap voor een fotograaf.

Wacom intuos5

Kleurcalibrator


Om er zeker van te zijn dat de kleuren op je scherm goed zijn heb je een kleurcalibrator nodig. Bij sommige luxe monitoren is deze bijgesloten of ingebouwd, maar anders is bijvoorbeeld een Spider een prima kleurcalibrator.

Als je ook zelf wilt gaan printen dan kun je het best een calibrator die ook afdrukken kan meten. Zo kun je jouw workflow perfect opzetten. Zelf ben ik geen voorstander van zelf afdrukken; het is duur en om het echt goed te doen kost het je ook nog aardig wat tijd om je workflow perfect op orde te krijgen en te houden.

Nu druk ik ook niet heel vaak foto's af, en als ik dat wel doe maak ik gebruik van Profotonet.

Conclusie


De nieuwe Mac Pro is niet alleen een prachtig staaltje techniek en design, het is ook nog eens zo ongeveer de snelste computer die momenteel te krijgen is. In combinatie met de LaCie 5Big externe harddrive via thunderbolt zorg je daarbij voor razendsnelle externe opslag waarmee je als fotograaf een tijdje vooruit moet kunnen.

Als Windowsgebruiker is het een flinke stap om te nemen naar het Mac OS X, maar er zijn feitelijk geen programma's meer waarvoor geen Mac OS X variant te vinden is. Ook is het mogelijk jouw favoriete Windows programma's te blijven draaien via bijvoorbeeld Parallels.

De Mac Pro zal voor veel fotografen wellicht overkill zijn, maar voor iedereen die het maximale verwacht van zijn computer is dit het ideale computersysteem. En mocht je een overstap willen maken naar (4K) video, dan ben je hierop ruimschoots voorbereid met dit systeem.

Update: oktober 2014


Afgelopen week heeft Apple de iMac 27 inch Retina 5K aangekondigd. Mits je de versie neemt met SSD drive en i7 processor (en wat extra geheugen besteld) is dit mogelijk een betere keuze dan de Mac Pro. Je bent goedkoper uit en kunt tevens werken met een 5K scherm, iets wat momenteel nog niet mogelijk is met een Mac Pro (en mogelijk nooit mogelijk wordt).

Reviews


- Mac Pro review door Tweakers (Nederlands)

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

33 reacties

 1. Stefan Sterkhuis
  Profiel Stefan Sterkhuis schreef op dinsdag 25 maart 2014 om 00:24

  Nou nou. Je Mac Pro is al duurder dan mijn gear bij elkaar... 3x!

  In elk geval waarschijnlijk wel een goede keuze. Mijn iMac (8 jaar oud!!) en Macbook Pro (3 jaar) doen het nog altijd prima en komen zonder hardware upgraden mee met de laatste versies van alle software.

 2. Daan
  Profiel Daan schreef op dinsdag 25 maart 2014 om 07:22

  Het is zeker een erg mooi apparaat.. en door vele mooie prullenbak genoemd. Vind het design zeker wat hebben. Vond het filmpjes over het productie proces erg leuk om te zien..

  Heb in 2006 de stap gemaakt naar volledig OS X. Met toen als reden te veel tijd kwijt aan beheer van het systeem. Al is windows 8 een behoorlijke vooruitgang. Heb de Pro zelf ook overwogen, maar ik zit zelf te weinig achter de MAC. Pak negen van de tien keer de rMBP.

  De Lexar reader is zeker een een geweldig toevoeging. Deze begin van het jaar bij B&H aangeschaft.

 3. gast schreef op dinsdag 25 maart 2014 om 08:24

  Heb al sinds begin jaren 90 ervaring met Apple en heb toch gekozen om altijd met PC te blijven werken. Mijn belangrijkste reden is de vrijheid die ik als mens heb en de aversie tegen de dictatuur van Steve Jobs. Niet dat Bill Gates mijn knuffelbeer is maar door de vrijheid van keuze is dit wel mijn voorkeur. Ik ben ook blij met het feit dat het mogelijk is om in te grijpen in het besturingssysteem en vind het erg leuk om zelf een PC te assembleren met onderdelen die ik zelf selecteer om de specificaties. Zoals je zelf aal aangeeft.
  -"Bij een Windows systeem ben je gewoon teveel tijd kwijt aan het systeembeheer. Je moet er voor zorgen dat alles met elkaar samenwerkt. Bij Apple wordt dit voor je gedaan. De keuzemogelijkheden voor hardware zijn erg beperkt, maar wat Apple aanbiedt werkt wel gewoon."-

  De huidige OS'en zijn van een zekere kwaliteit dat er geen stompzinnige discussies hoeven te ontstaan over welk OS stabieler en beter is. Het Apples en peren vergelijken van vroeger is niet meer van deze tijd. Over de prijsvergelijk van je heb ik nogal mijn twijfels. Wanneer je echt een PC zelf bouwt met de specs van een MacPro denk ik dat het je lukt voordeliger te zijn en toch kwalitatief goede producten kan selecteren.
  Wat je sneltoets combinaties betreft zul je jezelf verbazen hoe snel je dat aanleert en wanneer je schakelt naar een PC neem je dat feilloos over. Jaren overdag gewerkt op Apple en 's avonds op PC. Nooit problemen ondervonden en ook nooit de behoefte gehad om een scheef vergelijk te maken tussen de systemen.

  Veel pelzier met je Mac Pro

 4. Daan
  Profiel Daan schreef op dinsdag 25 maart 2014 om 08:56

  Werkt wel gewoon.... ? Met Apple systemen kun je ook redelijk wat gedonder hebben met hardware en drivers etc..
  Op moment dat ik bij de introductie een nieuwe rMBP bestelde had deze erg veel last van freezes van touchpad. Firmware update heeft dit verholpen.... En zo had ik ook de nodige problemen met de nieuwe iPhone. Blauwe schermen. Ja ook bij Apple is dit mogelijk en last van spontane reboots. De service van Apple is altijd goed geweest. Zo werd er in de Apple store zonder er om te vragen de telefoon omgewisseld. En mocht ik de kabel/lader en koptelefoon houden.

  Belangrijkste is dat je een systeem gebruikt dat jij prettig vind werken. of dit nu Apple is of een ander merk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord