Michelle Peeters

Algemene camera-instellingen voor beginners

woensdag 12 december 2018, 20:47 door | 71.590x gelezen | 37 reacties

Veel beginnende fotografen vragen zich dikwijls af welke camera-instellingen ze moeten gebruiken om de beste resultaten te krijgen met hun huidige camera-uitrusting.

Hoewel er geen vaste regels zijn voor camera-instellingen die in elke situatie goed functioneren, zijn er toch wel een aantal instellingen die ik op elke camera gebruik en die dus universeel zijn voor de meest gangbare merken.

Tiveden NP Zweden


Dit zijn de basisinstellingen die ik initieel instel. Als dit gedaan is, kom ik er zelden nog op terug.

Daarnaast zijn er bepaalde camera modes die fotograferen makkelijker of sneller maken, zeker voor beginnende fotografen. Hieronder leg ik deze algemene camera-instellingen gedetailleerder uit.

Camera-setup


Hieronder een aantal camera-instellingen die op de meeste moderne digitale camera's te vinden zijn:

 1. Beeldkwaliteit: RAW
 2. RAW opnames: Verliesloze compressie (indien beschikbaar)
 3. Witbalans: Auto
 4. Picture Control / Picture Style / Creative Style / Film Simulation: Standaard
 5. Kleurruimte: sRGB
 6. Lange belichting, ruisonderdrukking: Aan
 7. Hoge ISO ruisonderdrukking: Uit
 8. Active D-Lighting / DRO, HDR, Lens Correctie (Vignette Control, Chromatische Aberratie Controle, Vervormingscontrole, et cetera): Uit


Beeldstijlen


Hierboven staan de belangrijkste camera-instellingen, hieronder verder uitgewerkt.

 1. Je begint altijd met het kiezen van het bestandsformaat en dat is RAW. Nadeel hiervan is dat je moet nabewerken. De voordelen wegen echter ruim op tegen dit nadeel.

  Je kunt zonder verlies aan data veel meer uit je foto halen en zelfs belichtingsfouten achteraf corrigeren. Bovendien kun je veel grotere contrastverschillen overbruggen

 2. Als er een instelling is voor het selecteren van RAW-compressie, selecteer dan altijd verliesloze compressie. Dit vermindert de hoeveelheid ruimte je RAW-bestanden innemen

 3. Als je in RAW fotografeert kun je de witbalans nog altijd bijstellen. De automatische stand geeft meestal al een vrij natuurgetrouw resultaat

 4. Zaken als Beeldcontroles hebben geen invloed op RAW-bestanden. Ze hebben alleen invloed op de manier waarop je afbeeldingen op je LCD-scherm van je camera verschijnen.

  Het is daarom het beste om een standaardprofiel aan te houden zonder andere instellingen zoals Verscherpen, Contrast, Verzadiging, et cetera. Zulke instellingen maken alleen uit als je in JPEG-formaat fotografeert.

 5. Hetzelfde geldt voor kleurruimte en witbalans: je hoeft je hierover geen zorgen te maken als je in RAW fotografeert, omdat je ze later toch nog kunt veranderen

 6. Tenzij je weet wat je aan het doen bent, is het handig om ruisonderdrukking bij lange belichtingstijden in te schakelen, aangezien het je RAW-bestanden beïnvloedt. Het vermindert de ruis bij lange belichtingstijden maar verdubbelt ook de hoeveelheid tijd die normaal gesproken nodig is om een ​​afbeelding op te slaan

 7. Ruisonderdrukking bij hoge ISO-waardes kun je beter niet aan de camera overlaten. Het is gecontroleerder om eventuele ruis pas tijdens de nabewerking te reduceren

 8. Alle andere ingebouwde opties als lens correcties, dynamisch bereik optimalisaties en ruisonderdrukking moeten ook worden uitgeschakeld, omdat ze niets doen om je RAW afbeeldingen te verbeteren.


Zodra je bovenstaande instellingen hebt ingesteld op je camera, is het tijd om verder te gaan met de zaken die van belang zijn bij het fotograferen.

Ruisreductie in camera


Beste opname-modus


Hoewel sommige fotografen betogen dat het altijd het beste is om altijd in de handmatige modus te fotograferen om zo volledige controle over je camera te krijgen, ben ik het daar toch niet helemaal mee eens.

Als je nagaat hoe goed moderne camera's zijn geworden als het gaat om het het behoorlijk lichtmeter van een bepaalde scène is er eigenlijk maar heel weinig reden om daadwerkelijk in de handmatige modus te schieten.

Dus waarom dan niet één van de semi-geautomatiseerde camera modi in plaats daarvan gebruiken?

Conclusie uit het artikel: Fotograferen in semi-automatische modus was eigenlijk dat het fotograferen in handmatige modus alleen handig is als je het licht volledig onder controle hebt (bijvoorbeeld in een fotostudio) of als het licht onveranderlijk is.

Camera Modes

Ik vertrouw zelf 90% van de tijd op de modus Diafragma Prioriteit, omdat deze prima werk verricht. Ik heb volledige controle; niet alleen over mijn diafragma-opening, maar ook over hoe helder of donker ik mijn afbeelding wil hebben.

Als ik een helderder beeld wil, kan ik gewoon de Exposure Compensation knop gebruiken om mijn belichting aan te passen.

Plussen pinnen


Scène-modussen


Het gebruik van de 'Scène'-modussen (zoals Macro, Sport, Vuurwerk) op je camera zou ik willen ontmoedigen. De belangrijkste reden hiervoor is dat dergelijke modi sterk verschillen, niet alleen tussen verschillende camerafabrikanten onderling maar ook tussen de verschillende modellen.

Dus als je geleerd hebt om op een bepaalde scènemodus op één camera te vertrouwen en je stapt in de toekomst over naar een ander model, kan het zijn dat diezelfde scènemodus daarop niet te vinden is.

Bovendien zijn die scène-modussen op de meeste high-end en professionele camera-modellen niet eens meer te vinden.

Beste autofocus-modus


Je moet er altijd voor zorgen dat je in de beste autofocus modus schiet, onafhankelijk van welk onderwerp je fotografeert. Als je bijvoorbeeld een foto wilt fotograferen, kun je het best de modus Single Area Focus (ook bekend als "Single Area AF", "One Shot AF" of "AF-S") gebruiken.

Als je onderwerp echter voortdurend beweegt, kun je beter omschakelen naar Continuous / AI Servo Focus Modus, zodat je camera je bewegende onderwerp blijft volgen en erop blijft scherpstellen.

Autofocus modes


Om het voor beginners makkelijker te maken, bevatten veel camera's een hybride modus die automatisch schakelt tussen Single Area Focus Mode en Continous / AI Servo Focus Mode, afhankelijk van of je onderwerp zich wel of niet blijft verplaatsen.

Deze hybride modus, die bekend staat als "AF-A" op Nikon- en "AI Focus AF" op Canon-camera's, kan een geweldige autofocus-modus zijn om te standaard in te stellen als je het moeilijk vindt om voortdurend over te schakelen tussen AF-S en AF-C camera modi.

Sommige camera's zijn ook uitgerust met een "Auto AF" -modus, die de hele scene bekijkt en probeert te focussen op het dichtstbijzijnde onderwerp of een onderwerp dat de camera belangrijk vindt.

Ik zou als beginner een dergelijke modus niet te gebruiken, omdat het beter is om zelf de controle te houden op hetgeen waar je wilt scherp (blijven) stellen.

Je kunt dit bereiken door over te schakelen naar de single-point AF-gebiedsmodus. Zodra je een enkel focuspunt hebt ingeschakeld (ik heb dat punt zelf vaak precies in het midden zitten) kun je dat ene focuspunt zelf binnen je frame verplaatsen, of je kunt scherpstellen en de gehele camera herkaderen voor een iets andere compositie.

Jan van gent focus methode


Beste lichtmeet-methode


Op je camera kun je een aantal verschillende lichtmeet-methodes instellen, zoals spotmeting, centrumgerichte meting en matrix / evaluatieve meting. Voor de meeste situaties is het het beste om Matrix / Evaluative Metering standaard in te stellen.

Dit omdat deze modus rekening houdt met de belichting van de gehele scène. Over het algemeen geeft dit het beste resultaat voor de belichting van je onderwerpen.

Evaluatieve centrumgerichte spotmeting


Beste diafragma-opening


Het diafragma beïnvloedt niet alleen hoe je onderwerp wordt geïsoleerd van de achtergrond, maar heeft ook invloed op de hoeveelheid licht die door de lens komt. Dus moet je goed opletten welk diafragma je in een bepaalde situatie kiest. Bovendien kan diafragma zaken als scherptediepte of depth of field (DOF) beïnvloeden.

Het gaat hier dus om het kiezen van de beste diafragma-opening voor de scène die je wilt fotograferen. Als je foto's maakt bij weinig licht en je wil bewegingsonscherpte voorkomen, dan is een zo groot mogelijk diafragma raadzaam.

Als je bijvoorbeeld met een 35mm f/1.8 lens in slechte lichtomstandigheden fotografeert, wil je die grootst mogelijke opening van f/1.8 zeker gebruiken. Echter, als je een prachtig uitzicht ziet en je een scherpe foto van het hele landschap wilt maken, zal het optimale diafragma van je lens op iets van f/8 of f/11 liggen.

In onderstaand voorbeeld kun je zien hoe verschillend een afbeelding kan worden als je fotografeert met een open diafragma (in dit geval een klein diafragma: f/22 en een open diafragma: f/2.8).

Scherptediepte voorbeeld


Beste sluitertijd


Net zoals het diafragma hangt ook de keuze van de beste sluitertijd sterk af van wat je probeert te fotograferen. Als je bijvoorbeeld een droomfoto van een waterval wilt maken, moet je een lange sluitertijd gebruiken die enkele seconden kan duren om het stromende water blurry te maken:

Als je je onderwerp in je scène wilt bevriezen, zul je zeer snelle sluitertijden moeten gebruiken die maar kleine fractie van een seconde duren.

Voor de meeste situaties is het echter het handigst als je sluitertijden gebruikt die snel genoeg zijn om foto's te nemen zonder dat er bewegingsonscherpte ontstaat doordat je camera wiebelt. Om deze reden zou ik aanbevelen Auto ISO in te schakelen.

Valk


Beste ISO-setting


Eigenlijk ben je altijd het best af als je in de laagste ISO-waarde fotografeert, omdat dit de minste hoeveelheid ruis genereert. Het gebruik van ruisonderdrukkings-technieken kan natuurlijk helpen, maar het is natuurlijk beter om ruis in de eerste plaats te voorkomen.

Schieten op de laagste ISO-waarde is echter niet altijd praktisch, vooral niet als je moet fotograferen tijdens slechte lichtomstandigheden. Bij zulke situaties moet je de ISO-waarde op je camera verhogen om de sluitertijd dusdanig snel te houden dat je bewegingsonscherpte kunt voorkomen.

Een goede belichting is altijd een balans tussen Diafragma, Sluitertijd en ISO, ook wel bekend als de Belichtingsdriehoek. In dit artikel met fotografie-spiekbriefjes wordt dit goed uitgelegd.

Belichtingsdriehoek

Auto ISO


Op veel moderne camera's zit een Auto ISO-functie, die zeer handig kan zijn voor een beginnend fotograaf. Zodra je de Auto ISO hebt ingeschakeld, past je camera automatisch de ISO-waarde van je camera aan, afhankelijk van hoe helder het licht op je onderwerp en de omgeving zijn.

De ISO wordt dusdanig ingesteld dat de sluitertijd op hetzelfde of een hoger niveau uitkomt dan de minimale sluitertijd die je hebt ingegeven in het Automatische ISO-menu.

5dmarkIII iso menu hero

Automatische ISO-configuratie


Een aantal Nikon en Canon camera's hebben geavanceerde Auto ISO-menu's. Er wordt gezorgd voor een "Automatische" configuratie voor minimale sluitertijd, waarbij rekening wordt gehouden met de brandpuntsafstand van de gebruikte lens.

Dergelijke opties kunnen zeer nuttig zijn voor beginners, omdat ze voorkomen dat je voortdurend je instellingen moet aanpassen. Iets wat vooral beginners veel moeite kost.

Beeldstabilisatie


Vergeet tot slot niet om te profiteren van beeldstabilisatie (ook wel SteadyShot, Vibration Reduction of Vibration Compensation genoemd) die ingebouwd is in je camera (in-body beeldstabilisatie) of in je objectief.

Vergeet niet om het aan te zetten wanneer je uit de hand fotografeert. Zet het uit wanneer je met een stabiel statief werkt.

Ook is het altijd een goed idee om de ontspanknop een halve seconde in te drukken om je camera eerst te laten stabiliseren alvorens je definitief afdrukt. Dit vermindert de kans op onscherpe beelden nog meer.

Image stabilizer


Meer tips?


Als je nog meer tips hebt voor handige instellingen voor een beginnend fotograaf of je bent het niet eens met de hierboven beschreven settings, dan laat het weten in de reacties!

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 11 september 2017, 15:51.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

37 reacties

 1. Marguerite Krajenbrink
  Marguerite Krajenbrink schreef op dinsdag 12 september 2017 om 11:25

  Heel handige tips Michelle maar er wordt bijna altijd gesproken over Nikon en Canon camera's. Ik heb een systeemcamera van Panasonic en voor veel
  mensen is het lichte gewicht een reden om voor deze camera te kiezen. Het gaat op Photofacts echter zelden over systeemcamera's. Jammer.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 september 2017 om 11:29

  @Marguerite: veel instellingen in dit artikel zijn universeel en dus bruikbaar bij de meest gangbare camera-merken. Ik heb zelf echter een Canon, dus kan de settings alleen maar op mijn eigen camera demonstreren..

  Dat lichtgewicht wordt wel steeds meer een issue, dus wellicht stap ik zelf nog weleens over op een systeemcamera!

 3. jeroendehaan
  Profiel  jeroendehaan schreef op dinsdag 12 september 2017 om 11:49

  Bij Camera-setup, punt 5: ik zou niet sRGB gebruiken. sRGB heeft een veel kleinere kleurruimte dan AdobeRGB en je "verliest" op die manier kleuren (als je in JPEG fotografeert). Overigens heeft de kleurruimte geen invloed als je RAW fotografeert.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 september 2017 om 11:51

  @Jeroen: maar Adobe RGB of nog beter wordt door veel afdrukcentrales en browsers nog steeds niet ondersteund toch? Dat laatste klopt trouwens inderdaad!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord