11 Fotografie-spiekbriefjes
woensdag 12 december 2018, 14:30 door Michelle Peeters | 129.504x gelezen | 13 reactiesSoms is het handig om een spiekbriefje te hebben. Hoe zit het ook alweer met diafragma, sluitertijd, ISO, onder- en overbelichten en dat histogram?
In dit artikel heb ik er een elftal van verzameld. Soms zijn ze uit het Engels vertaald. Handig om zelf af te drukken, eventueel te plastificeren en in je fototas te stoppen. Zo heb je altijd een geheugensteuntje in de buurt.
Belichtingsdriehoek (drie briefjes)
De drie mogelijkheden om de belichting op je camera te regelen via camera-instellingen.2. Compositie-technieken (één briefje)
Op dit kleine spiekbriefje staan een aantal bekende compositie-technieken samengevat en hoe je ze kunt toepassen.Je vindt hier bijvoorbeeld de Regel van Derden, Leidende lijnen, Symmetrie en patronen, hoe je iets beeldvullend maakt en het effect daarvan, hoe je diepte creëert in je beeld door met achtergronden te spelen en hoe je een spannender beeld krijgt door van standpunt te wisselen.
Uitleg hoe je een histogram moet lezen (twee briefjes)
Het histogram als handig hulpmiddel om je belichting te controleren en eventueel te corrigeren. Op dit plaatje staat uitgelegd hoe je de grafiek kunt begrijpen en hoe je erop in kunt grijpen.En op het plaatje daaronder zie je hoe een onderbelicht, op links, neutraal, op rechts en overbelicht histogram eruit ziet en hoe je dat eventueel kunt voorkomen of corrigeren.
Lichtrichting (twee briefjes)
De effecten van de richting van je flitser als je die los van je camera op je model richt. De schaduwen vallen iedere keer anders.Op het plaatje daaronder zie je de effecten met een flitskop vanuit verschillende horizontale en verticale hoeken.
Witbalans (één briefje)
Op dit spiekbriefje zie je wat voor witbalans verschillende lichtbronnen hebben. Mocht je niet helemaal tevreden zijn over de door de camera gekozen witbalans bij de bijbehorende lichtbron, dan zou je zelf een andere kleurtemperatuur kunnen ingeven zodat de kleuren beter matchen.
Scherptediepte versus diafragma-opening (één briefje)
Op dit plaatje zie je het verschil in scherpte-diepte als je varieert met je diafragma-opening. Scherpte-diepte (of juist -ondiepte) is natuurlijk van meer factoren dan alleen de diafragma-opening afhankelijk. Ook de afstand tot je onderwerp of de mate van inzoomen spelen een rol!
PDF download
Wil je deze spiekbriefjes graag uitprinten?
We hebben ze voor je in een PDF gezet.
» Download fotografie spiekbriefjes
Meer weten over de basis van fotografie?
Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is donderdag 23 maart 2017, 20:02.
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
13 reacties
-
huub schreef op donderdag 23 maart 2017 om 20:31 | reageer
dit is een erg leuke bij elkaar gesprokkelde verzameling. Kan erg handig zijn, zeker voor een beginnende fotograaf.
-
Piet Pauw schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 15:40 | reageer
Michelle. Een handig overzicht. Dank er voor. Wel jammer dat er geen printversie van is!
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 15:54 | reageer
@Piet: het eerste plaatje heb ik ook in groter formaat. Ik kan hem je e-mailen als je wilt?
-
MISCHA schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 16:34 | reageer
ik ga op reis & heb dit voor onderweg meegenomen; super handig dus;
BEDANKT ! -
gast schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 17:02 | reageer
Mooi overzicht
-
gast schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 17:38 | reageer
Handig, wat de printversie betreft alles selecteren, kopiëren in word document en liggend afdrukken
-
marleen schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 18:16 | reageer
Bedankt voor de handige tips.
Interessant om eens door te nemen vooraleer op stap te gaan.
Spijtig dat het niet bestaat in printversie. -
Hennie Frereiks schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 20:53 | reageer
Wat super handig, dit overzicht. Hebt u deze info ook op pdf of word?
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 22:40 | reageer
@Hennie: de plaatjes zijn net groot genoeg om even te kopieren en in Word te plakken (of gewoon downloaden en printen). Als je het liggend afdrukt is het nog goed leesbaar.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 22:54 | reageer
Zondermeer handige spiekbriefjes. Zeker als je als beginnende fotograaf je camera een keer van de automaat zou willen af halen. Ik ken genoeg beginners die hier wat aan hebben.
-
Edje schreef op woensdag 29 maart 2017 om 09:44 | reageer
Hier heb ik veel aan als beginnende fotograaf, bedankt
-
Michelle Peeters schreef op woensdag 29 maart 2017 om 10:25 | reageer
Ik ga er een PDF van maken die straks voor iedereen te downloaden en die ook goed printable is.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Het lichtkwadrant van Tom Meerman
door Frouke Ringenoldus
-
5 autofocus technieken uitgelegd
door Michelle Peeters
-
Spiekbriefje voor fotograferen op de M-stand
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.