Ton Vingerhoets

Avontuurlijke belevenissen in China; street fotografie deel 2

dinsdag 3 augustus 2010, 23:59 door | 4,961x gelezen | 18 reacties

In deze posting zijn de beelden ten opzichte van deel 1 iets kleurrijker en expressiever. Ik wil ermee benadrukken dat China een bijzonder kleurrijk land is. Alhoewel, ze hebben een sterke neiging om te ornamenteren. Die overdaad leidt vaak tot kitsch, iets dat in foto 2 sterk tot uiting komt. Chinezen hebben sowieso heel andere opvattingen over esthetiek dan wij. Veel van hun voorstellingen hebben een diepe symbolische betekenis, iets dat ons totaal ontgaat.

Ook in deze beelden heb ik weer getracht een visueel verband te leggen zodat de serie als het ware een verhaal verteld. Ook hier weer wetenswaardigheden bij elke foto om mijn beleving zo goed mogelijk over te brengen. Een photo walk door Chinese steden is altijd weer een feest! De hoeveelheid indrukken per vierkante meter is van een ongekende intensiteit. Mijn verwondering houdt voorlopig nog niet op en ik hoop dat jullie ook weer van deze serie genieten.

Bellen met het nieuwe vriendje


Bellen met het nieuwe vriendje
Foto 1 is vorig jaar augustis in Shanghai gemaakt in de drukke shopping wijk Huaihai. Soho China gaf me de opdracht om, naast hun nieuwe project, straatbeelden met mensen te fotograferen in de bekendste commerciele area's. Mijn aandacht werd meteen getrokken door het jonge meisje in het lila broekje dat een perfecte match is met het grote bilboard op de achtergond. Haar gelaatsexpressie verraad dat ze vast en zeker staat te bellen met haar nieuwe vriendje.

Mierzoete uberkitsch bij buurtsuper


Mierzoete uberkitsch bij buurtsuper
Zojuist had ik het over de neiging van Chinezen om dingen te versieren. Zie hier een schoolvoorbeeld in de vorm van een reclameuiting dat een nieuw frisdrankje aanprijst. Chinezen lusten wel pap van zulke mierzoete uberkitsch. Soms zie ik hier reclamecampagnes waarbij ik me afvraag of een zinnig mens zoiets nog wel serieus neemt. Overigens, de foto is gemaakt tijdens een fotoshoot in een van de Beijing hutongs waar ik deze buurtsuper op de hoek tegenkwam.

Titanenstrijd tussen buurtmakkers


Titanenstrijd tussen buurtmakkers
Wanneer ik 's zomers door de hutongs wandel is het een vrolijke, levendige boel. Iedereen zoekt lekker een schaduwrijk plekje en speelt met andere buurtbewoners een spelletje Mahjong of Chinees schaak. Kaartspelen zijn ook razend populair. Deze match was zo spannend dat het een drom omstanders trok. Zwijgend slaan de mannen de titanenstrijd gaande die zich afspeelt op een klein tafeltje tussen een paar van hun buurtmakkers. De onthaasting in optima forma.

Fleurige riskja Xi'an moslimbuurt


Fleurige riksja Xi'an moslimbuurt
Dit is er weer een uit de schilderachtige Xi'an moslimbuurt waar ik in deel 1 over schreef. Deze keer een fleurige riksja die ik van de zijkant heb geschoten voor wat dynamiek. Het labyrint van smalle steegjes met een schier oneindige snoer van marktkraampjes, restaurantjes en theehuizen zou zo een decor kunnen zijn voor een nieuw Indiana Jones avontuur. En zoals ik in een van m’n eerste blogs schreef hebben ze in China achterstallig fietsonderhoud tot cultuur verheven.

Grafisch fietsenstilleven in Beijing


Grafisch fietsenstilleven in Beijing
Mijn fascinatie voor fietsen heb ik al in mijn blog ‘370 miljoen fietsen als fotografieobject’ tot uiting gebracht. Tijdens een photo walk door het centrum van Beijing kon ik deze scene niet weerstaan. Ik vind het een mooi grafisch stilleven. Ook hier de fietsen zoals gewoonlijk achteloos tegen elkaar gesmakt. In Chinese ogen zijn fietsen louter gebruiksvoorwerpen die je moeten dienen totdat ze uit elkaar vallen. Ze Mahjongen of kaarten liever dan dat ze fietsen poetsen.

Het vrolijkste meisje van Sanya


Het vrolijkste meisje van Sanya
Zo'n twee en een half jaar geleden brachten mijn vrouw en ik een maand door in het zuidelijkste deel van China; het tropische eiland Hainan. Toen we in het oude centrum van Sanya ons even laafden aan een koel cocosdrankje heb ik me gepost op een krukje en voorbijgangers tegen deze bekalkte muur gefotografeerd. Dit vrolijke, uitgelaten meisje heeft kennelijk net te horen gekregen dat de vakantie is aangebroken en ze haar ouders met een prima rapport kan gaan verrassen.

Reuzenrad met knusse tuinhuisjes


Reuzenrad met knusse tuinhuisjes
Als afsluiter een knaller van een foto die ik maakte in Changchun, de zeer Noordelijk gelegen home town van mijn Chinese vrouw. Op een prachtige winterse dag in januari met een strakke blauwe hemel begon ik aan een photo walk door het centrum. In een groen wandelgebied stuitte ik op een verlaten, desolaat pretpark met onder andere dit gigantische reuzenrad. Anders dan wij in Nederland gewend zijn hier geen open gondels maar een soort knusse tuinhuisjes met raampjes.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

18 reacties

 1. mecx
  Profiel mecx schreef op woensdag 4 augustus 2010 om 01:34

  Ik vind dat Ton een prachtig beeld geeft van het gewone China. Op een bepaalde manier leert hij ons zelfs kijken naar de 'gewone' dingen. Leuk artikel!

 2. Harry
  Harry schreef op woensdag 4 augustus 2010 om 08:16

  Hoi Ton,
  Dankjewel voor weer een prachtig boeiend log.
  De foto Titanenstrijd tussen buurtmakkers ademt inderdaad de onthaasting in optima forma.

 3. LX
  LX schreef op woensdag 4 augustus 2010 om 08:22

  Leuke serie Ton! Gewoon voor mijn belangstelling: gebruik je ook wel eens meer groothoek-lenzen voor straatfotografie? Dat geeft ons misschien nog meer beeld van de context.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 4 augustus 2010 om 10:23

  @LX
  De laatste tijd gebruik ik meer groothoek, vooral voor de Beijing hutongs. Foto 5 (Grafisch fietsenstilleven) is o.a. gemaakt met de EF 17-40 f/4L. Ik ben me ervan bewust dat boeiende street series vooral shots moeten hebben met veel visuele info. Het is een punt waar ik zeker aan werk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.