Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Erik van Rosmalen

Natuurlijk licht in de Belgische Ardennen

donderdag 16 mei 2013, 20:25 door | 7.024x gelezen | 21 reacties

Het liefste fotografeer ik mensen: portretten, promotiefoto's voor bands of artiesten, castingfoto's of redactionele fotografie. Landschappen en natuur zijn zaken waarmee ik me met name op vakantie mee vermaak, als ik eraan toekom tenminste. Niet helemaal mijn ding dus, maar wel leuk om af en toe mee bezig te zijn. Zo ook onlangs, tijdens een familieweekend in de Belgische Ardennen.

Met ruim dertig leden van mijn (schoon)familie bracht ik de vrije dagen rond Hemelvaart door in een vakantiehuis in Lierneux, een kleine 20 kilometer van de Luxemburgse grens. Veel tijd om te fotograferen is er dan niet, maar het is me toch gelukt een uurtje alleen op pad te gaan.

Mooi ochtendlicht


Als fotograaf heb ik graag de controle over het licht, zoals ik eerder aangaf in deze recensie. Natuurlijk licht is prima, als het goed is, is het goed. Maar het is zeker niet per definitie mijn vertrekpunt: laat mij maar lekker mijn eigen licht opbouwen met behulp van flits. Bij landschaps- en natuurfotografie is dat toch wat lastiger...

Voor mooi natuurlijk licht zul je over het algemeen niet midden op de dag op pad moeten. Als de zon hoog aan de hemel staat krijg je harde schaduwen en 'plat' licht. Vroeg uit de veren is dan het beste. Elja gaf de tip al in zijn artikel over vakantiefoto's. En ook ik stond afgelopen weekend al vroeg naast mijn bed (inderdaad, voordat de kinderen wakker werden), zodat ik nog net kon profiteren van de opkomende zon in de Belgische heuvels:

2013 05 11  Weekend Lierneux  09  Erik van Rosmalen
Naast een laagstaande zon heeft de vroege ochtend ng een mooi voordeel:
de dauwdruppels op het gras. Hier geven ze de berm net een extra fonkelend accent mee.


2013 05 11  Weekend Lierneux  22  Erik van Rosmalen
Diezelfde dauwdruppels fonkelen ook bij closeups, zoals bij dit witte grasklokje in het weidegras.

2013 05 11  Weekend Lierneux  17  Erik van Rosmalen
Als de zon zich even verstopt achter sluierbewolking,
oogt het landschap al meteen heel anders: koeler en grimmiger.


2013 05 11  Weekend Lierneux  14  Erik van Rosmalen
In closeup kn tegenlicht heel goed werken.
De jonge blaadjes van deze boomknop krijgen er extra kleur door.


2013 05 11  Weekend Lierneux  04 Edit  Erik van Rosmalen
De nog laagstaande zon heeft een warme tint en geeft een mooi strijklicht over het grasland. De grazende pony vooraan geeft wat extra perspectief en geeft je besef van de wijdsheid van het landschap.

2013 05 11  Weekend Lierneux  08  Erik van Rosmalen

Talloze fiets- en wandelroutes doorkruisen de Ardennen, zoals hier bij het gehucht Lansival, vlakbij Lierneux. Als fotograaf kun je hier je hart ophalen. Ook hier heb ik weer het sterke tegenlicht gebruikt. Gelukkig was het inmiddels al zo licht buiten, dat ook de voorzijde van de paal desondanks toch al genoeg licht opving.

Nabewerking


Alle foto's zijn geschoten mijn Canon 5D mark II en 24-70mm f/2.8L, de combinatie die ik mee had genomen naar het weekend. De bewerkingen, in Lightroom, zijn minimaal: naast croppen en verscherpen hooguit wat curvesaanpassingen en lichtjes doordrukken en tegenhouden. Zoals ik al zei: het licht moet het zelf doen in deze foto's.

Al met al ben ik maar een uurtje alleen op pad gegaan: daarna verdween de zon voor die dag definitief achter een wolkendek, wat helaas in de Ardennen k kan gebeuren. Desalniettemin heb ik toch een aantal sfeervolle beelden kunnen maken. Wil je een aantal nuttige tips voor landschapsfotografie, lees dan vooral deze Photofacts-blog van Bas Meelker! Meer foto's en grotere versies van mijn foto's zie je op mijn weblog.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

21 reacties

 1. Leon
  Leon schreef op donderdag 16 mei 2013 om 21:05

  Zitten paar mooie tussen, maar croppen, curves, dodge/burn noem ik nou niet echt minimaal

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op donderdag 16 mei 2013 om 21:46

  Leuk artikel, maar natuurlijk een open deur: fotografie draait om licht! Zonder mooi licht kun je ben je aangewezen op trucs om er nog iets van te maken.

  De trucs die jij noemt vindt ik zeker nog bij minimaal horen, niet veel anders als vroeger in de darkroom. Al denk ik dat je de 3e foto daar wel in bent doorgeschoten; die lucht is nu heel onnatuurlijk. Licht op het landschap zelf is wel heel erg fraai.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 00:10

  Dank voor jullie reacties!

  @Erik: je hebt gelijk, natuurlijk draait het om licht. Ik wilde er maar mee aangeven dat landschapsfotografie en natuurlijk licht niet mijn 'core business' zijn, dus dat dit eigenlijk wat buiten mijn straatje valt. Daarom wilde ik het toch graag delen!

  Wat de bewerkingen betreft: ik fotografeer in Raw met behoorlijk neutrale instellingen. Wat lichte S-curves zie ik dan dus niet eens als bewerking, dat is gewoon essentiele ontwikkeling van de foto als je het mij vraagt. Dodge en burn is echt minimaal (in de laatste foto heb ik bijvoorbeeld het gras vooraan iets opgelicht en in de eerste foto het zandpad wat meer contrast gegeven). Foto 3 zou ik terug moeten zoeken, maar ook daar is het echt minimaal; het zijn regenbuien in aantocht die voor wat extra donkere luchten zorgden.

 4. Erik V
  Erik V schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 07:20

  Nogmaals een Erik...

  Je schrijft dat landschapsfotografie niet je sterke kant is en als ik af moet gaan op deze foto's kan ik je alleen maar gelijk geven. Daarom snap ik ook niet waarom je zo'n artikel plaatst aangezien ik er niets van opsteek. Je ziet toch meteen dat het licht ontzettend saai is op deze foto's? Daarbij zijn de onderwerpen nu ook niet echt interessant.

  Ik zie dan ook weer graag artikelen van je verschijnen waar je het wel hebt over jouw 'core business'.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord