Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Erik van Rosmalen

Recensie: eBook Great Light, Easy Light

woensdag 26 september 2012, 22:12 door | 9.541x gelezen | 15 reacties

'Ik fotografeer het liefste bij natuurlijk licht, dat is en blijft het mooiste'. Ik hoor de kreet regelmatig en krijg er bijna altijd wel jeuk van. In negen van de tien gevallen bedoelt de fotograaf die het zegt namelijk eigenlijk iets anders: 'Ik fotografeer het liefste bij natuurlijk licht, want ik weet niet goed hoe ik flitslicht moet toepassen'.

Natuurlijke verlichting


Kevin Clark, een Canadees portretfotograaf die inmiddels al tientallen jaren ervaring heeft als professioneel fotograaf, worstelde er ooit ook mee, schrijft hij in het voorwoord van 'Great Light, Easy Light'. Hoe creëer ik in de winter (of op anderszins sombere dagen) met behulp van flitslicht foto's die er ook goed uitzien? En vooral: die er natuurlijk uitzien?

Great light1

Twee varianten van de coverfoto van het eBook. Een kleine verplaatsing van de softbox geeft een groot verschil in verlichting.

Geen 'geflitste' foto's


De subtitel van dit eBook zegt in dat optiek meer over het boek dan de titel zelf. 'Strobe techniques that don't look lit', oftewel: verlichtingstechnieken waarbij de foto er niet 'geflitst' uitziet. Want dat is precies waar die eerdergenoemde 'natuurlijk-lichtfotografen' tegenaan lopen: hun flitsfoto's zien er inderdaad nogal geflitst uit.

Het is een groot misverstand onder (vooral beginnende) fotografen dat 'flits' altijd te zien is in de foto. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, mits je weet hoe je flitslicht op een natuurlijke manier toepast. Kevin Clark geeft in dit prima eBook een aantal handreikingen en voorbeelden.

Handreikingen


Die handreikingen en voorbeelden zijn overzichtelijk gerangschikt: naast een tiental case studies, paginagrote foto's met een korte beschrijving van de setup, bouwt Clark het eBook op door lichtbronnen toe te voegen: van één, naar twee en drie lichtbronnen – en tot slot een hoofdstuk over het bouncen en reflecteren van licht.

Great light2

Naast de reguliere hoofdstukken, ook tien paginagrote foto's met een korte beschrijving over het hoe en waarom van de verlichting.

Waardevol kijkje in de keuken


Eerst legt Clark op een duidelijke manier de basis uit. Met een reeks foto's laat hij zien hoe je flits- en omgevingslicht op elkaar afstemt, waarbij diafragma het flitslicht controleert en de sluitertijd het omgevingslicht.

Wat volgt is een waardevol kijkje in Clark's keuken: elke setup en foto die hij laat zien gaat gepaard met schema's van de opstelling en een uitleg over het waarom van de gebruikte setup.

Zijlings verlicht


Wat opvalt in het werk van Clark is dat hij veel gebruik maakt van reflectoren of zwarte oppervlakken om het licht indirecter te regelen. Ook zie je dat Clark zijn lichtbronnen meestal niet recht op de geportretteerde richt, maar zijlings. Zo krijg je, bijvoorbeeld bij gebruik van een softbox, een mooiere lichtafval aan de zijkant van het gezicht als je hem niet 'vol' op je model richt, maar net ernaast. Deze techniek zie je weinig terug in tutorials of boeken over verlichten maar is wèl heel waardevol.

Great light3

Duidelijke schema's laten de lichtopstelling zien, waarbij Clark meestal naast de dure/grote variant, ook het 'goedkopere/kleinere' alternatief laat zien - inclusief de verschillen in het eindresultaat van beide opstellingen.


Duur en goedkoop


Wie denkt dat ie voor het toepassen van de verlichtingen in dit eBook enorme en vooral dure flitssets en een goed ingerichte studio nodig heeft, heeft het mis. Clark gebruikt in veel gevallen inderdaad grote octa's en softboxen, maar hij geeft gelijktijdig ook goedkopere alternatieven, die je eventueel ook kunt combineren met reportageflitsers, zodat je overal flitslicht in kunt zetten.

Mooi voorbeeld: Clark gebruikt regelmatig de witte open keuken in zijn studio als grote 'softbox/reflector': door twee of drie flitsers in de keuken te laten flitsen, ontstaat er een grote lichtbron van zacht indirect licht.

Conclusie


Al met al is 'Great Light, Easy Light' van Kevin Clark dus een prima eBook, dat een kijkje geeft in de keuken van Clark. Een soort fotorecepten in eBook-vorm dus. Tussen de waardevolle verlichtingstips (die je vooral als startpunt moet gebruiken, niet als richtlijn) biedt Clark daarbij nog eens flink wat extra tips en truuks aan. Weer eens een eBook dat menig fotograaf zal aanspreken. Misschien zelfs de meest verstokte 'natuurlijk-lichtfotograaf'...

Het eBook 'Great Light, Easy Light' van Kevin Clark is (als PDF) te koop voor 5 dollar in de webshop van Craft & Vision.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

15 reacties

 1. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op woensdag 26 september 2012 om 22:16

  "Ik hoor de kreet regelmatig en krijg er bijna altijd wel jeuk van."

  Gelukkig, ik dacht altijd dat ik de enige was die daar last van had! vrolijk

 2. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op donderdag 27 september 2012 om 09:22

  Erik, interessant punt waar je mee begint over natuurlijk licht vrolijk Ik reken me zelf tot die groep mensen. Opzich heb je natuurlijk een punt, als je flitslicht goed toepast maakt het uiteindelijk totaal geen verschil of je nu wel of geen natuurlijk licht gebruikt. Licht is licht, als je je flits maar goed modelleert ziet het er hetzelfde uit als de zon of whatever.

  Wat voor mij denk ik meer de reden is dat ik geen flits gebruik, is dat ik me af wil zetten tegen al de mensen die juist veel te overdreven gebruikmaken van flits. Ik vind het streven van veel fotografen naar perfecte belichting en haarscherpe beelden ronduit nep en vooral heel erg saai en 13 in een dozijn. Door te werken met het licht dat je aantreft kun je puurdere beelden maken, en werk je creatiever omdat je jezelf beperkingen oplegt. Door te flitsen bestaat het risico dat je de sfeer die je aantreft op de locatie verstoort.

  Dat gezegd hebbende zal ik dit boek zeker lezen, al is het maar omdat kennis van flits ook weer vertaald kan worden naar natuurlijk licht. Want zo is het ook wel weer: het is kortzichtig om flits af te wijzen, maar het is net zo goed niet nodig om altijd maar weer te flitsen en enkel werken met natuurlijk licht als iets doms of verstoktst af te schilderen.

 3. LJB Fotografie
  Profiel LJB Fotografie schreef op donderdag 27 september 2012 om 09:53

  Ik sluit me volledig aan bij je eerste alinea, en bij @Marc. Recent nog een 'discussie' tijdens een bruiloft. De videograaf vond het vreemd dat ik maar bleef flitsen. Zowel binnen als buiten. En echte fotograaf heeft geen flitser nodig, zei hij. Dan gaan mijn nekharen al overeind staan.
  Ik heb hem beheerst uitgelegd, dat ik alles op manueel flits. Dus niets TTL. Ik heb dus volledige controle over wat ik doe, en ik zie wel degelijk verschil.

  Ik kan de reactie van hem en van @Bram wel heel goed begrijpen. Er zijn er genoeg die TTL flitsen en lekker door knallen en niet naar de sfeer kijken. Klopt.
  Toch ga ik op een bruiloft natuurlijk verlichten. Met flits. Dat geeft (vaak) net wat meer licht in de ogen, en oogt prettig in het album, om naar te kijken.
  Daarnaast is het bijna verplicht om het contrast tussen een (meestal) donker pak en de trouwjurk te overbruggen. Maar nu word ik misschien wel heel specifiek.

  Toch ben ik blij met dit artikel. Ik ga nog een stap verder, en fotografeer met heel veel licht, om zo 13 in een dozijn te voorkomen.
  Kijk voor een voorbeeld hier.

  Ik wil het boek aanschaffen, maar ik ben helaas verplicht om een credit-card te hebben. Die heb ik niet, maar hoe kom ik nu aan dit boek??

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 27 september 2012 om 12:08

  @Bram: ben het toch niet helemaal met je eens. Waar ik het zeker WEL mee eens ben, is dat veel strobisters, de volgelingen van David Hobby, nogal over de top kunnen gaan. De strobist-theorie is leuk, maar ik zie steeds meer gekunstelde, in elkaar geplakt ogende (niet-natuurlijke) beelden, waar ik niet van hou. Maar juist daardoor vergeten veel (amateur)fotografen dat je flits ook gewoon nuttig en natuurlijk in kunt zetten.

  Inderdaad, 'het risico bestaat' dat je de bestaande sfeer verstoort, maar alleen als je dus niet goed flitst. Daarbij, soms IS de sfeer op een locatie juist niet goed vast te leggen met alleen het bestaande licht. En wat dan? Neem nou het voorbeeld dat LJB noemt, een bruidspaar in zwart en wit. Dan is de contrastomvang te groot om vast te leggen. Daar sta je dan met alleen bestaand licht... Juist dan kun je flits heel goed en natuurlijk inzetten!

  @LJB: even reclame voor je pfportfolio maken? knipoog Overigens kun je met ttl ook nog wel voor een flink deel je controle behouden hoor, door op de juiste manier te compenseren. Zelf gebruik ik als ik kort de tijd heb voor een redactioneel portret toch de ttl-functie, soms met een tweede flits als effectlicht die ik uiteraard wel manueel inregel.

  En tja, geen creditcard, waarom eigenlijk niet? Voor de kosten hoef je het niet meer te laten tegenwoordig en je kunt online bijna niet meer zonder. Maar da's een andere discussie. Misschien moet je die vraag bij Craft&Vision eens stellen, hebben ze alternatieven...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord