100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Luminar 2018 versie 1.2 Jupiter

vrijdag 6 juli 2018, 14:07 door | 5.761x gelezen | 0 reacties

Sinds mijn eerste Macphun Luminar-review ongeveer een jaar geleden, is er veel veranderd. Er kwam daarna een Luminar Neptune uit met een AI (Artificial Intelligence) filter.

Maar het meest opvallende is dat het 'mac-only' Macphun eind vorig jaar een Windows Luminar-versie uitbracht en werd omgedoopt tot Skylum.

De versie van 2018 kwam ook met veel nieuwe functies, waardoor het een haalbaar alternatief is voor het op een maandabonnement gebaseerde Adobe Lightroom.

Luminar jupiter rawverwerking

Verbeterde Raw-verwerking in Luminar Jupiter

En als je goed naar de nieuwste versie van Lightroom kijkt, zie je hierin dikwijks unieke functies van Luminar (zoals directe LUT-toegang) terug. Niet slecht voor een stukje software dat amper drie jaar oud is.

De bijgewerkte Luminar Jupiter is nu nog sneller gemaakt, tot een 12 maal prestatieverbetering. Er zijn ook verschillende functies toegevoegd aan de Windows-versie van Luminar, die de Mac- en Windows-versies nog gelijkwaardiger zouden moeten maken.

Er zijn namelijk wat problemen geweest met Windows-gebruikers die de eerste release van Luminar voor Windows behoorlijk onstabiel vonden. Ik werk zelf met een iMac, dus ik kon het niet beoordelen.

Ik heb echter wel her en der gelezen dat de nieuwste Luminar Jupiter-versie nu ook soepel werkt op Windows.

Wat is nieuw?


  • Snelheidsverbeteringen: 2-12x prestatieverbeteringen;

  • Verbeterde RAW conversie (betere exposure berekening, mooiere verlopen, minder halos et cetera);

  • Automatische verwijdering van lensvervorming;

  • Geavanceerde ondersteuning voor DCP-profielen (alleen Mac);

  • EssentiŽle nieuwe functies voor Windows-gebruikers (inclusief batchverwerking, vrije transformatie en functies voor omdraaien en roteren et cetera).


Luminar jupiter raw lensdistortion transform


Update automatisch en gratis


De update 1.2.0 voor Luminar 2018 is een gratis update voor alle huidige gebruikers van Luminar 2018. Als nieuwe gebruiker betaal je eenmalig 69 euro voor het pakket. Het omvat Batch-verwerking en een gratis transformatie-tool voor de Windows-versie.

En daarnaast krijg je meer dan 300 verbeteringen en updates die de applicatie sneller, responsiever en nuttiger maken.

Snelheid


De meest voor de hand liggende verandering is nu hoe snel afbeeldingen openen en klaar zijn om te bewerken. Dat is een beetje lastig te vergelijken in absolute tijden in vergelijking met de vorige versie, maar het lijkt een stuk sneller te gaan!

Grote RAW-bestanden van zo'n 30Mb openen in slechts een paar seconden.

RAW-bestandsverwerking


Ik heb een aantal full-RAW bestanden ingeladen van zo'n 30Mb groot. De verwerking van geclipte highlights en details in de schaduwgebieden zijn wel elementen waar je goede RAW-verwerkingssoftware op zou moeten kunnen beoordelen.

Ik zou heel wat testen moeten doen om zeker te zijn, maar ik denk dat de Luminar Jupiter duidelijk verbeterd is waar het het verwerken of terughalen van de fijne details aangaat.

Automatisch lensvervormingen verwijderen


Lensvervormingen zijn wat Luminar denkt dat ze zijn, dus moet je ze altijd controleren. Het werkte goed met een aantal mijn Canon lenzen, maar het kan je ook voor de gek houden.

Lens distortion

Het lens distortion menu

Ik heb een aantal Canon-objectieven die bijna geen last hebben van chromatische aberratie. Het lijkt er dan soms op dat de CA-optie, als je die aanvinkt, dit dan juist introduceert... Maar dat kan inbeelding zijn, in de meeste gevallen, ook bij Leica-objectieven, doet het de afbeelding juist goed!

Macphun luminar jupiter transform

Met behulp van het Transform tool kun je nu scheve lijnen rechtzetten. Dit kan ook gedeeltelijk met het Lens Distortion tool

Ondersteuning DCP-profielen


Luminar kan nu werken met kleurprofielen, evenals bestaande, of uit Photoshop gehaalde profielen. Het zijn de soorten profielen die je zou kunnen maken met een X-Rite ColorChecker-paspoort.

Het toont wel aan dat de ontwikkelaars van Luminar echt serieus zijn met het capabeler maken van RAW-verwerking.

Adobe en DxO jaren hebben hier jaren aan gewerkt om dit goed voor elkaar te krijgen. Het gaat dus goed met Skylum! Evenals het verwijderen van lensvervormingen, deze optie werkt ook prima!

Load DCP Profile from DNG

Load DCP Profile from DNG file

Conclusie


Luminar wordt steeds beter. Ze hebben de klachten die er waren serieus genomen en er daadwerkelijk iets aan gedaan.

De functionaliteit van de beeldcatalogus komt er later dit jaar aan. Hoewel er nu batch-verwerkingsopties zijn, zit dit duidelijk nog in de categorie 'in ontwikkeling'.

Vergeet niet dat er een gratis proefversie beschikbaar is als je het eens wilt uitproberen op je eigen foto's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord