Michelle Peeters

Review: Luminar van Macphun

maandag 26 juni 2017, 12:18 door | 9.988x gelezen | 13 reacties

Ik kreeg de vraag of ik de nieuwste versie van Luminar 'Pluto' (versie 1.1.0) wilde reviewen. In dit artikel mijn bevindingen en conclusie.

Dit artikel is herschreven omdat er door mij ongevraagd teveel geput is uit de doorwrochte artikelen van Raymond Harper. Hier kwam terecht commentaar op. Mijn excuses hiervoor. Raymond's artikelen over Luminar Pluto kun je hier vinden:Met Luminar, een beeldbewerkingsprogramma van Macphun kun je op een eenvoudige en indrukwekkende manier je foto's verbeteren. De software is helaas alleen geschikt voor Apple computers.

Luminar pluto


Luminar functioneert als een standalone programma, maar je kunt het ook installeren als een plug-in voor Photoshop, Lightroom, Photoshop Elements en Aperture.

Je kunt een afbeelding openen in Luminar door met de rechtermuisknop op de miniatuur in Adobe Bridge te klikken. Maar je kunt je foto's ook in RAW- of JPG-formaat vanuit het hoofdscherm openen. Na het inladen worden ze in het werkscherm groot weergegeven.

De permanente licentie die 69 dollar kost maakt het mogelijk om het programma op maximaal vijf Mac's te installeren. Ik heb Luminar 1.1.0 geïnstalleerd als standalone programma, niet als plug-in voor Photoshop en Lightroom. Het schijnt dat de functionaliteit ervan als een plug-in identiek is met die van de standalone applicatie, maar dat heb ik zelf niet getest.

Nadat ik het programma heb geïnstalleerd heb ik alle filters doorlopen met verschillende foto's. Naast de standaard filters kun je ook allerlei 'losse' filtertjes toevoegen.

Gebruiksvriendelijkheid


Net als bij elk nieuw programma is de interface even wat wennen, maar het is niet te vergelijken met het voor het eerst opstarten en werken met een programma als Photoshop of Lightroom. Zodra je een afbeelding hebt geselecteerd en geopend, kun je de werkruimte precies naar je zin aanpassen en vervolgens snel aan de slag gaan.

Gebruikers die al ervaring hebben met andere Macphun producten, zullen er direct vertrouwd mee zijn. Nieuwe gebruikers kunnen snel ervaring opdoen door op de verschillende icons te klikken of hier met de muis overheen te zweven voor een pop-up uitleg over de desbetreffende functie.

En als je toch nog verdere instructies nodig hebt, kun je de gebruikershandleiding raadplegen of een breed scala aan uitstekende videotutorials via het Help menu bekijken.

Video Gallery


In deze Video-tutorials van Macphun legt Jim Nix heel duidelijk de mogelijke handelingen en het gebruik van alle filters en presets uit.

Interface


De interface op zich vind ik al erg fraai vormgegeven. Voorinstellingen (met bijbehorende filters) verschijnen automatisch onder het voorbeeldvenster. Als je op een voorinstelling klikt verschijnt het bijbehorende filter in het rechterpaneel. Met schuifjes en tools kun je nog meer bewerkingen en finetuning loslaten op je foto's.

Als je op een pictogram in de rechterbovenhoek van de menubalk klikt, verberg je de voorinstellingen en plaats je de geavanceerde modus waar je het filtervenster kunt invullen met de aanpassingen die je wilt toepassen op de actieve laag.

Lagen


Je kunt zoveel aanpassingen of nieuwe beeldlagen aanbrengen als je zelf wilt. Je kunt de lagen op allerlei mogelijke manieren samenvoegen en beelden samenvoegen met maskers, die je ook weer op zeer eenvoudige wijze kunt aanmaken. Het werken met lagen is iets wat voorheen alleen in Photoshop mogelijk was!

Finetuning


Eventuele verfijningen breng je aan in elk filter door de schuifregelaars aan de rechterkant te verplaatsen, net zoals je dat bij andere beeldbewerkers zou doen. Zeer eenvoudig, intuïtief en elegant.

Before and after


De voor-na functie kun je aanzetten via een knopje bovenin je scherm en laat de foto zien voor en na de bewerking die je erop losgelaten hebt. Zo kun je je bewerkingen of toegepaste filters goed beoordelen en vergelijken met het origineel.

Luminar standaard filters

De standaard filterset onderaan in beeld en de voor-na functie

Wat wordt allemaal ondersteund:


 • Adaptieve gebruikersinterface
 • Non-destructief
 • Werkruimtes
 • Lagen
 • Fotofilters
 • Maskers
 • Object verwijdering
 • Kleurtoning
 • Touch balk ondersteuning
 • RAW-ondersteuning
 • Zwart-wit verwerking
 • Plugin en extensie


Wat is toegevoegd/verbeterd in de laatste versie:


Batchbewerking is als optie toegevoegd. Hiermee kun je op eenvoudige wijze met veel foto's in bulk werken. Je selecteert je foto's in de batch processing-module en kiest vervolgens uit een scala aan mogelijkheden, zoals naamgeving, het selecteren van een voorinstelling om die vervolgens op alle geselecteerde afbeeldingen toe te passen.

Met het nieuwe Golden Hour filter kun je een warm zonsondergangs-effect op je foto's uitvoeren. Je hoeft niet meer op het 'gouden uurtje' te wachten. Het maakt saaie foto's zeker sprankelender!

Verticale foto's kunnen nu ook bijgesneden (gecropt) worden doordat er nieuwe aspect ratio's zijn toegevoegd en tot slot is er een 'Dehaze' filter ontwikkeld waarmee je mistige foto's weer helder kunt krijgen.

Functies die zelfs Photoshop niet kan!


Luminar maakt veel gebruik van voorinstellingen om je foto snel te corrigeren. Maar Luminar blijkt daarnaast ook functies te kunnen uitvoeren die zelfs in Lightroom of zelfs Photoshop niet mogelijk zijn.

Luminar claimt zelfs een aantal acties te kunnen uitvoeren die bijna geen enkele fotobewerker standaard meelevert, zoals:

• Kleurbalans filters
• Voor-na interface in de foto
• Cross-processing filters
• Mist filter
• Polarisatie filter

Polarisatie filter


Het polarisatiefilter is juist interessant, omdat het een van de weinige filters is die je niet achteraf in een foto kunt verwerken. Het bijzondere hierbij is dat dit virtuele polarisatiefilter niet alleen in staat is witte lucht donkerder (blauwer) te maken maar dat het blijkbaar ook in staat is hinderlijke reflecties tegen te gaan.

Deze foto van de Kinderdijk was zeer geschikt om het polarisatiefilter op uit te proberen. Voor gebruik van dit filter klik je op "Filter toevoegen" en en vervolgens klik je op Polarisatie filter. De verbeteringen zijn niet heel erg goed te zien maar toch zeker wel effectief. En gezien geen enkel ander pakket het op simpele wijze aanbiedt is deze optie zeker interessant.

Luminar polarisatiefilter

Toevoegen van een polarisatie filter

Nog geen catalogus en beheertools


Helaas beschikt Luminar nog niet over catalogus en beheertools, dus je kan het nu nog het beste als plugin vanuit Lightroom gebruiken. Zodra deze zijn toegevoegd wordt dit programma ook als standalone opeens heel interessant.

Alleen voor de Mac


Helaas is de software nog steeds alleen voor Mac gebruikers beschikbaar is. Er zijn echter geruchten dat er ook een Windows-versie ontwikkeld wordt in de toekomst.

Autopilot


De meeste bewerkingen (ook in batch) kun je doen op de autopilot. Een aantal filters kunnen zorgen voor wat ongewenste korrel/ruis en structuur. De meeste instellingen kun je echter ook bijregelen met de diverse schuifregelaars. Je kunt hier zelfs een histogram bij gebruiken (zichtbaar in de rechter bovenhoek). En daarnaast is het mogelijk je eigen presets te maken!

Wel lagen, maar na openen PSD zijn ze weg


Gelukkig doet Luminar alles in lagen. Net als bij Photoshop kun je altijd een stap terug door het weggooien van lagen. Bovendien kun je zelfs een History-paneel oproepen en laatstgenoten stappen verwijderen. En je kunt altijd inzoomen tot ware pixelgrootte (100%).

Luminar layers
Het layers-menu

Luminar heeft haar eigen bestandsformaat voor het opslaan van je bewerkte beelden. Het is echter ook mogelijk om je bewerkte foto's in een ander bestandsformaat op te slaan, waaronder Photoshop's PSD. Als je deze PSD file echter opnieuw opent vanuit een andere applicatie zoals Photoshop of Luminar zelf, dan krijg je een plat beeld zonder lagen.

Luminar export photoshop
Export-menu met verschillende bestandsformaten

Crop tool werkt nog niet echt lekker


De Crop-tool om foto's bij te snijden werkt wat vreemd. Maar je zit in ieder geval niet meer vast aan de 'horizontale' bijsnijdverhoudingen. Je moet echter goed opletten of het schakeltje dat de verhoudingen intact houdt wel is ingeschakeld.

Luminar crop tool

Crop-tool werkt nu ook verticaal

Toch liever unsharp mask


Het verscherpen in drie gradaties is niet ideaal bij het exporteren en daarnaast hou ik de verscherping-opties het liefst in eigen hand zoals bij de optie Onscherp masker in Photoshop. Als je met presets werkt, hangt het helemaal van de gekozen preset af of je zo'n optie in beeld krijgt. Gebeurt dit niet, dan biedt Filters > Add New Filter > Sharpening uitkomst.

Luminar sharpening

Het sharpening-menu

Conclusie


Luminar is een zeer goede fotobewerker met een zeer lage instap. Zeer intuïtief met breed scala aan eenvoudig te gebruiken voorinstellingen. Je hebt meteen resultaat en je foto's ogen al snel spectaculair. Het neemt je veel lastig te leren processen uit handen. Dit kan een hoop tijdwinst opleveren. Zelfs als Photoshop weinig geheimen meer biedt.

Het kan een leuke aanvulling bieden op pakketten als Photoshop en Lightroom. In feite werkt het het best als plug-in voor Lightroom. Omdat Luminar nog steeds niet over onontbeerlijke catalogus- en beheertools beschikt blijft Lightroom hiervoor voor mij onmisbaar.

Voor de wat ingewikkelder handelingen zoals het maken van selecties, compilaties, het vervangen van achtergronden, et cetera, blijf ik toch terugvallen op Photoshop. Ook de finesse in het terughalen van detail in de hooglichten blijft iets dat ik liever met Lightroom of Photoshop blijf uitvoeren.

Voor een technisch perfect resultaat dat je volledig in eigen hand hebt is het pakket nog niet echt geschikt mijns inziens. Maar ik ben benieuwd naar wat de toekomstige versies nog allemaal gaan brengen!

Met een abonnement van Adobe heb je zowel de beschikking over Photoshop, Lightroom als Bridge. Je betaalt hiervoor een maandprijs die toch al snel oploopt naar het bedrag dat je kwijt bent voor Luminar.

Maar Luminar heeft veel meer vermogen en potentieel dan de eerste indrukken suggereren. Hoe dieper je in Luminar's tools graaft, hoe meer je je realiseert dat zich achter die simpele façade een serieuze beeldbewerking -applicatie bevindt.

Prijs


Luminar Pluto van Macphun is te koop voor 69 dollar en is via de Macphun site te bestellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 26 juni 2017.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 3 maart 2017, 22:44.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

13 reacties

 1. Tanja Thomas
  Profiel Tanja Thomas schreef op zaterdag 4 maart 2017 om 03:39

  Draait het alleen op Microsoft of is er ook een versie voor Linux?

 2. 100
  Profiel 100 schreef op zaterdag 4 maart 2017 om 11:35

  Als eerste complimenten voor de heldere artikelen die je schrijft op Photofacts. Klare taal, goede opbouw en inhoudelijk, kortom een aanwinst voor deze website.

  Ik zit op een Windows machine en als ik de link naar Luminar volg krijg ik: “Luminar for PC is coming soon”.
  Ze werken dus wel aan een Windows versie al weet je nooit hoe lang dat duurt (voor Aurora 2017 zeggen ze overigens “spring 2017” qua Windows versie, dus dat zou niet al te lang meer moeten duren).

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 4 maart 2017 om 11:45

  @Tanja: zoals de naam al doet vermoeden draait het alleen op het Mac-platform (helaas...)

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 4 maart 2017 om 11:51

  @100: Dank voor het compliment! Er zijn inderdaad geruchten dat er een Windows-versie aan komt. Dat zou heel gunstig zijn! De laatste updates (en die waren ook hard nodig) werden al vrij snel aangebracht, dus het zou me niet verbazen als het dit jaar nog gaat gebeuren. @Tanja: ik denk niet dat er een Linux-versie gaat komen, het platform is denk ik te te klein. Met een Windows-versie kunnen ze de concurrentie met Adobe echt aangaan en dat is natuurlijk van wereldbelang!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.141 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord