Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Macphun Luminar Neptune nu met AI filter

zaterdag 17 juni 2017, 13:31 door | 4.890x gelezen | 0 reacties

Softwarebedrijf Macphun heeft een update gelanceerd van haar gemakkelijk te gebruiken beeldbewerkingsprogramma Luminar. De belangrijkste innovatie in Luminar 'Neptune' (versie 1.2) is een nieuw AI (Artificial Intelligence) filter.

Het Accent AI Filter verbetert je beelden met één simpele schuifregelaar. Het is een substituut voor tientallen traditionele handelingen zoals schaduwen, hooglichten, contrast, toon, verzadiging en belichting.

Review Luminar Pluto


In maart 2017 schreef ik al een review over Luminar, 'Pluto' (versie 1.1.0).

Kunstmatige Intelligentie


Het nieuwe filter maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om verschillende gebieden van een afbeelding te analyseren op basis van structuur, objecten, donkere en lichte zones, kleuren en andere parameters.

Luminar openingsscherm

Het openingsscherm van Luminar Neptune

Als je de schuifregelaar over het beeld verplaatst, detecteert de software automatisch welke gebieden van de afbeelding verbeteringen nodig hebben en past ze vervolgens toe.

Je kunt ook de intensiteit van de veranderingen aanpassen, waardoor je een natuurlijke of dramatische uitstraling krijgt, afhankelijk van het gewenste effect.

Missie


Macphun ziet het als haar missie om complexe fotobewerkingstaken eenvoudig en plezierig te maken. Het Accent AI Filter is ontstaan als een bijzondere manier om direct perfecte beelden te creëren, waarbij de kracht van tientallen filters in één handig gereedschap wordt gebundeld.

Dit is iets waar het in andere fotobewerking-programma's aan ontbreekt. Veel fotografen zullen ervan profiteren, denken ze.

Quick & Awesome


Daarnaast is er ook een nieuwe werkruimte gecreëerd, genaamd Quick & Awesome. Deze bestaat uit drie filters die zeer snelle resultaten kunnen opleveren:

1. Het hiervoor al beschreven Accent AI Filter
2. Verzadiging & Levendigheid
3. Helderheid

De laatste twee filters maken het mogelijk de afbeelding te verfijnen na het toepassen van het Accent AI filter.

Overige verbeteringen


Andere updates zijn plug-in integratie met Aurora HDR 2017, sneller maskeren / brushen, een verbeterde vignetfilter en beter geheugenbeheer.

Ook voor Windows?


Deze laatste update van Luminar is momenteel alleen beschikbaar voor Mac, maar Macphun is van plan om in juli een publieke beta van Luminar voor de Windows-PC te starten.

Gratis trials


Meer informatie en gratis trials zijn beschikbaar op de Macphun website.

Hoe werkt het?


Luminar kan gebruikt worden als een standalone applicatie. Wanneer je het opstart, zie je een simpel venster dat je vraagt om een afbeelding te laden of een hele serie afbeeldingen voor batchverwerking.

File open of batch processing


Workspaces


Luminar werkt anders dan de meeste fotobewerkers doordat je niet alle tools tegelijkertijd ziet. In plaats daarvan gebruikt het workspaces ('werkruimten') die alleen die gereedschappen bevatten die je nodig hebt voor verschillende soorten fotografie.

Elke workspace is eigenlijk gewoon een verzameling filters voor een specifiek fotografisch genre. Luminar 1.2 heeft standaard zes workspaces: 'Quick & Awesome (nieuw)', 'Essentials' 'B & W', 'Landscape', 'Portrait' en 'Street'. In elke workspace wordt een kleinere subset van de volledige set filters weergegeven.

Luminar quick awesome workspace

Het Accent-AI filter wordt zichtbaar via de Quick & Awesome workspace

Dit is MacPhun's standaard manier om het werken met Luminar zo eenvoudig mogelijk te maken. Je zou het zelfs andersom kunnen benaderen en beginnen met de 'Clear' workspace optie, die helemaal geen filters bevat. Vervolgens voeg je dan die filters die je wel wilt zien één voor één toe.

Deze filters doen een groot aantal verschillende dingen, van standaard aanpassingen zoals Helderheid / Contrast, Curven en verscherpen tot effecten zoals Dehaze, Foliage Enhancer en Polarizing filter.

Er zijn in totaal 41 filters, waaronder dus het nieuw Accent-AI filter dat kunstmatige intelligentie gebruikt om je afbeeldingen op te splitsen in verschillende gebieden en vervolgens de kleur, het contrast en de structuur voor elk gebied afzonderlijk te optimaliseren.

Luminar ai filter 1

Het toepassen van het AI-filter before and after

Als directe oplossing werkt dit nieuwe filter behoorlijk goed. Details in hoge contrastscènes worden weer goed teruggebracht, vooral in de lucht. De verzadiging wordt nogal ver opgevoerd maar dat kun je weer herstellen door het filter Saturation / Vibrance toe te voegen.

Wat vind ik ervan?


De Luminar interface is eenvoudig, elegant en stijlvol. Je kunt alleen de filters kiezen die je nodig hebt om je eigen op maat gemaakte workspaces te maken, maar het zou zelfs beter zijn als je alleen de filters / tools die je op dat moment gebruikt, zou zien. Je kunt dat gereedschapspaneel nog schoner en eenvoudiger maken voor jezelf.

En waarschijnlijk kunnen de voorgeprogrammeerde effecten die standaard worden geleverd het volledige potentieel van deze software niet helemaal openbaren.

Veel van de voorgeprogrammeerde effecten zijn aan de softe en subtiele kant, en de software lijkt zeker capabel een veel bredere reeks presets te demonstreren.

Een bokeh filter zou leuk zijn, en misschien een aantal border-effecten en andere analoge filters. Iets wat lijkt op wat je krijgt in Google Analog Efex Pro bijvoorbeeld.

Maar Luminar heeft al een lange weg bewandeld, en er zit ongetwijfeld nog veel meer in de pijpleiding. Het is zeer schappelijk geprijsd. Alleen al het vermogen om zowel als standalone of als plug-in te draaien is al een behoorlijke bonus.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord