Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Pixum fotoboek

vrijdag 13 april 2018, 22:22 door | 6.866x gelezen | 2 reacties

Eerder kon je de recensie over de fotoboeken van Saal Digital, Profotonet, Albelli en CeWe lezen. Ik ben tot nu toe behoorlijk tevreden over de resultaten. Pixum bood me eveneens de gelegenheid één van hun albums te testen.

In dit artikel mijn review van Pixum's Fotoboek. Bij het opstarten toont deze je acht verschillende formaten, van klein vierkant (14 x 13 cm) tot XXL (29 x 38 cm). Ik koos voor een groot XL (30 x 30 centimeter, vierkant) boek met platliggende binding op hoogglans fotopapier met gouden opdruk op de kaft.

Pixum fotoboek


Software


Bij Pixum kan je fotoboeken aanmaken in een webbrowser, of via bestelsoftware voor Windows, Mac en Linux. De Pixum fotowereld software is precies hetzelfde als die van CeWe.

Pixum is een aanbieder die gebruikt maakt van de software en de drukkerij van CeWe. Je kan bij Pixum, net zoals bij CeWe andere papiersoorten kiezen: normaal papier, glanspapier en halfmat fotopapier, maar ook glanzend fotopapier.

Pixum versus CeWe software

Pixum versus CeWe software, precies hetzelfde!

Je kunt kiezen om het album zelf te ontwerpen of gebruik te maken van de Pixum fotoboek-assistent. De assistent geeft je in drie stappen een voorstel voor een automatische indeling van je fotoboek. Daarna kun je dan verder werken op basis van het geautomatiseerde voorstel.

Ik ben fan van de CeWe/Pixum-software . Deze is namelijk erg uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Er is meer dan voldoende keus om je fotoboek naar je eigen smaak te ontwikkelen.

Eigenlijk kan ik bijna geen enkel nadeel verzinnen, want de variant die voor de Mac beschikbaar is, is net zo goed als de Windows versie. Wil je geen software downloaden?

Dan heeft Pixum ook online software en software voor de tablet beschikbaar. Deze laatste twee zijn wel wat minder compleet.

Pixum fotoboek - lemuren compilatie


Als enige mis ik bij deze foto-selectie de enorm uitgebreide creatieve mogelijkheden van Profotonet. En dan met name de gradient-opties waarbij je snel en automatisch collages kunt maken waarbij de foto's in elkaar overvloeien.

Dat heb ik bij dit album met de hand moeten doen en het was behoorlijk tijdrovend.

Het was lastig fotograferen op Madagascar en moeilijk om je onderwerp vrij van een rommelige achtergrond (bladeren, takjes, lantarenpalen, auto's) te krijgen.

Je kunt de 'digitale beeldoptimalisatie' niet voor het hele boek uit- of inschakelen, dat moet foto per foto. Dat vind ik zelf een voordeel!

Pixum fotoboek - dansende lemuur


Prijs


Cewe is het bedrijf is achter de fotoboeken van Bol.com, Kruidvat, Fotoalbum.nl, Cewe, Pixum en Albert Heijn. Hoewel de kwaliteit van identieke fotoboeken natuurlijk hetzelfde is, lopen de prijzen uiteen.

Het verschil tussen het goedkoopste en duurste Cewe-boek is 4,50 euro. Bol.com is de goedkoopste, Albert Heijn de duurste.

Ik kreeg van Pixum een voucher ter waarde van 77 euro en maakte een XL hoogglans (vierkant) hardcover boek op echt fotopapier.

Totale kosten voor een boek van 26 pagina's: 59,99 euro. Voor vier extra bladzijden betaal je 4,49 euro. Goud/zilver opdruk op de kaft kost 6,49 euro en de verzendkosten zijn 4,99 euro.

Ter vergelijking met CeWe: hier zijn de verzendkosten gratis en de kosten voor eenzelfde boek met 26 pagina's: 64,96 euro. Goud/zilver opdruk op de kaft kost 5,95 euro. Het aantal extra pagina's gaat per 4 en kost 6 euro. Voor 12 extra pagina's (38 in plaats van 26) betaalde ik 18 euro.

Over het algemeen ben je bij Pixum een paar euro duurder uit dan bij andere aanbieders (de prijsvechters uitgezonderd).

Pixum fotoboek - oldtimer compilatie


Online plaatsen


Je kunt het album ook online laten plaatsen, maar hiervoor moet je eerst een verzoek indienen tot deelname aan de Pixum Fotoboekgalerie. Je aanvraag wordt verwerkt en zodra je fotoboek wordt uitgekozen om geüpload te worden, krijg je het van ze te horen.

Levertijd


De levertijd van Pixum was voorheen nog wel eens wat langer dan bij menig aanbieder, maar daar is nu geen sprake van. Binnen 8 werkdagen trof ik een pakketje met een Pixum verpakking aan in mijn brievenbus.

Kwaliteit


De kwaliteit van het Pixum fotoboek is prima, zoals ik dat ook van de CeWe afdrukcentrale gewend ben.

Wat ik zelf niet zo mooi vind, maar dat hoeft voor een ander niet storend te zijn, is de QR code die je op de achterkant vindt. Bij sommige leveranciers kun je dit (tegen betaling) achterwege laten.

Pixum levert een erg mooi boek. Het verschil tussen het CeWe boek en het boek van Pixum was voor mij niet waarneembaar. Het boek van CeWe, dat evenals het Pixum-boek bij CeWe afgedrukt wordt, zag er identiek uit.

Pixum fotoboek - kameleon compilatie


Service


Qua service verliest Pixum wat terrein op Profotonet en Albelli. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze geen chatfunctie hebben voor snelle vragen en wel snel, maar niet supersnel reageren op klantvragen (dat doet Albelli trouwens ook niet). Pixum biedt overigens wel goede online cursussen.

Conclusie


Pixum levert een prachtig fotoboek af, gedrukt op echt belicht fotopapier. Het verschil zit hem in het printen en belichten van een foto. Het ontwikkelen van foto's wordt gedaan door middel van belichting. Zo ook hun fotopapier. CeWe en Profotonet werken ook met echt belicht fotopapier.

Pixum levering


Het boek is stevig verpakt in een kartonnen verpakking en in folie gewikkeld. Goed beschermd tegen beschadigingen. De kwaliteit is goed, vergelijkbaar met het CeWe-boek, dat van dezelfde fabrikant komt. De foto's zijn mooi scherp en goed van kleur en de kaft is mooi mat.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Fastré Marc
    Fastré Marc schreef op woensdag 18 april 2018 om 09:18  | reageer

    Ik gebruik Pixum al verschillende jaren voor mijn vakantiefoto's in boekvorm. zeer tevreden wat service en kwaliteit betreft

  2. Gerlanda
    Gerlanda schreef op woensdag 18 april 2018 om 13:30  | reageer

    Ik maak ook mijn fotoboeken bij Pixum. Belangrijkste reden voor mij naast de goede kwaliteit is de mogelijkheid om je boek in zijdeglans te laten afdrukken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord