Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: CeWe fotoboek

vrijdag 16 maart 2018, 14:41 door | 13.134x gelezen | 14 reacties

Eerder kon je de recensie over de fotoboeken van Saal Digital, Profotonet en Albelli lezen. Ik ben tot nu toe behoorlijk tevreden over de resultaten. CeWe bood me eveneens de gelegenheid één van hun albums te testen.

In dit artikel mijn review van CeWe's Fotoboek op 30x30cm op glanzend fotopapier met gouden opdruk.

Cewe fotoboek cover


Gratis online workshops


Als je vragen hebt over de software kun je de CeWe klantenservice benaderen. Het was in het begin even zoeken maar de software bleek enorm uitgebreid, je kunt er alle kanten mee op.

CEWE geeft ook gratis webworkshops waar je op drie niveaus in kan stromen:
1. Hoe maak ik een fotoboek
2. Hoe maak ik mijn fotoboek nog mooier
3. Het creatieve fotoboek.

Je schrijft je in en je ontvangt daarop een mail met een link waarmee je kunt inloggen op de vastgestelde tijd en datum voor de workshop. Eenmaal ingelogd zie en hoor je de trainer via zijn webcam, terwijl je ook precies kunt volgen wat hij doet.

Bovendien kun je via de online chat live vragen stellen die onmiddellijk worden beantwoord. Elke workshop duurt ongeveer een uur.

Naast de workshop over fotoboeken kun je ook een seminar volgen over fotografie (hoe je mooie composities maakt) en Powerpoint, dat je ook weer kunt inzetten bij het samenstellen van je fotoboek.

Cewe plantage frederiksdorp


De software


Als eerste kun je eerst de gratis software van het bedrijf downloaden. Houd er rekening mee dat je computer over minimaal 512 MB RAM geheugen moet beschikken. Daarnaast kun er ook voor kiezen om online een fotoalbum te maken, maar dat biedt minder opties en creatieve mogelijkheden.

Cewe Kaisergebergte Suriname


Keuze aan fotoboeken


Je kunt bij een CeWe-fotoboek kiezen uit 9 verschillende formaten. Je kunt kiezen uit een staand of liggend exemplaar. Daarbinnen zijn qua afmetingen ook weer opties keuzes mogelijk.

Het is zelfs mogelijk om een mini-fotoalbum te maken. Leuk als je iemand een kleinigheidje kado wilt doen. Je kunt kiezen uit een harde of soft-cover en ook een schriftomslag is mogelijk. De foto's worden niet geprint maar echt belicht op fotopapier.

In de software kies je voor het formaat, het aantal bladzijden, het soort papier en de soort omslag. Ik heb gekozen voor CeWe FOTOBOEK XL (vierkant op 30x30cm) op glanzend fotopapier (26 pagina's, dit is de standaard, maar kan opgehoogd worden naar maximaal 114) met een hardcover omslag.

Cewe Plantage Waterland Suriname


Kosten: 64.95 euro. Kosten voor 3x volgende 4 extra pagina's (standaard krijg je 26 pagina's): a 6 euro (totaal 18 euro). Goud-/zilver-opdruk op de kaft: 5.95 euro.

Niet elke aanbieder biedt echt fotopapier aan, dit doet CEWE wel (Profotonet overigens ook). Het ontwikkelen van foto's wordt gedaan door middel van belichting, zo dus ook het fotopapier.

Als tweede onderscheidende item bieden ze op de kaft een goud/zilver of lakopdruk aan die je toe kunt voegen. En als laatste betaal je bij CEWE géén verzendkosten.

Cewe vlucht Kaisergebergte


Gebruik van de software


De software is zeker niet moeilijk in het gebruik, al kost het wel even tijd om uit te vinden waar alle instelmogelijkheden zich precies bevinden. Je kunt het niet zo 'op gevoel' doen als bijvoorbeeld bij Profotonet of Albelli.

Maar de mogelijkheden lijken oneindig. Je kunt direct al de titel van je fotoalbum invoeren en aan de slag gaan.

De software is tegelijk gebruiksvriendelijk en veelzijdig. Veel opties komen tevoorschijn via de rechtermuisknop. Er verschijnt nog veel in het Duits, met name in de menu's.

CeWe rechtermuisknop menu

Het menu dat verschijnt als je op de rechter-muisknop drukt

Je kunt ervoor kiezen om de fotoboek-assistent met een druk op de knop je foto's in het boek te laten plaatsen om het eventueel daarna zelf aan te passen of je kunt met een leeg boek beginnen en alle opmaak en indeling zelf doen.

Hierbij is er een keur aan mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een paginavullende foto of voor meerdere foto's op een pagina. De formaten kun je aanpassen, evenals de foto zelf, binnen het programma op zeer simpele wijze.

Cewe kleur stilistische vervormingseffecten

Kleur-, stilistische- en vervormingseffecten

Je kunt desgewenst randen/schaduwen plaatsen om je foto's en (foto-)achtergronden gebruiken (die je kunt vervagen en de dekking eventueel verlagen). Als 'stijl' kun je ook Goud, Zilver of Lak-opdruk kiezen.

Cewe schaduwen transparantie rand

Gekleurde rand, schaduw, ronde hoeken, transparantie aanbrengen

Verder kun je standaard pagina-indelingen, passe-partouts, gradients, stijlen, sjablonen, kaders, teksten in allerlei verschillende fonts, randen, cliparts en achtergronden gebruiken. En mocht je in de oneindige hoeveelheid beschikbaar materiaal toch niets van je gading vinden, dan kun je nog een extra hoeveelheid hiervan downloaden.

Cewe stijlen achtergronden cliparts sjablonen

De beschikbare stijlen, indelingen, achtergronden, cliparts en sjablonen & kaders

Je kunt hier je creativiteit goed in kwijt en je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.

De pagina's en foto's in het album kun je allemaal digitaal bewerken. Een foto groter of kleiner maken is dus geen enkel probleem. Rode ogen kun je gemakkelijk bewerken op foto's. De software is zelfs in staat om naast ogen van mensen ook dierenogen te herkennen. Daarnaast kun je tekstblokjes toevoegen bij je foto's.

Rode ogen mensen dieren herkennen

Je kunt foto's gemakkelijk verplaatsen door ze aan de rand op te pakken. Er verschijnt dan een speciaal 'verplaats' tekentje (vergelijkbaar met Photoshop).

Hulplijnen verschijnen automatisch zodra je gaat verslepen en het is ook nog mogelijk een hulpraster aan en uit te zetten. Hierdoor kun je heel nauwkeurig werken.

De maten (in mijn geval 29 x 29 cm aan de binnenkant) verschijnen in je scherm zodat je een goed beeld hebt van de totale layout.

Cewe hulplijnen rasters


Het is mogelijk om zelf een fotobron (bijvoorbeeld een folder op een (netwerk-)disk) te kiezen. Maar je kunt ook kiezen voor Flickr, Google+, Facebook of Instagram als fotobron. Ook de 'fotos' applicatie op de Mac is in te zetten. En je kunt de foto's gewoon vanuit Finder of Exlorer in je album te slepen.

Cewe bron kiezen bestanden


Als je als fotobron kiest voor 'fotos' (de Mac foto-app), dan is het lastig om buiten CeWe om (dus in 'fotos') nog bewerkingen uit te voeren op een foto. Dat zie je niet meteen terug in CeWe.

Cewe foto aanpassingen


Tijdens het maken van het album sla je tussenresultaten op in een .mcf file plus een folder met 'Dateien'.

Als je vervolgens klikt op de .mcf file om het album weer te openen en om verder te gaan wordt alleen de CeWe software opgestart en moet je daarna nogmaals het .mcf bestand openen om je album daadwerkelijk te kunnen editen. Dat gaat helaas niet in één bewerking door.

Cewe mcf file


De CeWe software herkent foto's die geflitst zijn en vraagt of hierbij naar rode ogen gezocht moet worden en of ze gecorrigeerd moeten worden. Je kunt dit voor 'alle volgende foto's die met flits zijn gemaakt' instellen. Erg handig!

Cewe herkent flitsfotos

Er is een mogelijkheid om te zoeken naar gelijke foto's. Foto's die bij dezelfde gelegenheid zijn gemaakt (gaat waarschijnlijk op opnamedatum/tijdstip) of foto's die er hetzelfde uitzien. Deze optie heb ik getest en werkt goed. Kan een handig hulpmiddel zijn bij grote aantallen foto's waaruit moet worden geselecteerd.

Cewe gelijke fotos zoeken


Je kunt automatische waarschuwingen voor als er foto's bij zitten die te klein of niet optimaal zijn voor een goede afdrukkwaliteit uit en aanzetten. Bij aanzetten verschijnen er groene smiley-achtige figuren door op je foto's in het album als de kwaliteit voldoende is. Geel is niet optimaal en rood te klein.

Cewe niet goed voor afdruk waarschuwing


Het toevoegen van extra pagina's is geen probleem. Het verwijderen hiervan echter wel. Er worden dan meteen vier pagina's weggegooid (default).

Cewe extra paginas invoegen verwijderen


CeWe biedt je de mogelijkheid om een kaart van het gebied of land (in mijn geval Suriname) te importeren vanuit Locr Maps. Ik voeg standaard kaartjes toe aan reis-albums en teken daar ook de gemaakte route op in (via Google Maps). Deze mogelijkheid zag ik niet zo snel in Locr Maps, maar het is een leuke toevoeging!

Cewe kaart zoeken locr maps


Als je geen inspiratie hebt en je wilt ook geen album waar je na een tijdje niet meer naar omkijkt, dan kun je je laten inspireren door klantvoorbeelden die door CeWe online zijn gezet. En daar zitten werkelijk juweeltjes bij!

Als je besluit je eigen album online te laten zetten (zichtbaar voor iedereen), dan krijg je daar een kortingscode ter waarde van 10 euro voor op je volgende CeWe fotoboek-bestelling. Hier mijn eigen online foto-album.

Cewe Vliegtuigwrak Kaysergebergte


Conclusie


CEWE levert een prachtig fotoboek af, gedrukt op echt belicht fotopapier. Het verschil zit hem in het printen en belichten van een foto. Het ontwikkelen van foto's wordt gedaan door middel van belichting. Zo ook hun fotopapier. Profotonet werkt ook met echt belicht fotopapier.

Cewe fotoboek verpakking


Bij CEWE is het mogelijk om op de kaft goud/zilver of lakopdruk toe te voegen, dit hebben andere aanbieders niet. En daarnaast betaal je bij hen geen verzendkosten. Het duurt 6 werkdagen voordat je je boek in huis hebt, dat is wel wat langer dan gemiddeld.

Cewe fotoboek verpakking


Het fotoboek ziet er erg mooi uit. De kaft is mooi mat en voelt zeer solide aan. Je krijgt er geen vingerafdrukken op. De goudopdruk is ook prachtig. Het boek valt mooi open, geen gekraak, een echt kwaliteitsproduct!

Ik was erg benieuwd of je verschil zou kunnen zien tussen geprint papier (wat andere leveranciers doen, CeWe is de enige die het anders doet) en op echt fotopapier belichte pagina's.

Ik heb foto's in verschillende albums vergeleken die in JPG geschoten zijn (met zeer hoge contrasten) en waarbij de schaduwpartijen behoorlijk dichtliepen na printen. Bij dit CeWe album (en ook bij het Profotonet album) zie je in deze zwarte schaduwpartijen toch nog enige doortekening, dus dit lijkt een behoorlijke pré te zijn.

Verder zijn de foto's ook erg mooi van kleur en haarscherp. Er valt eigenlijk niets op aan te merken!

De prijs is wat hoger ten opzichte van andere leveranciers: 2.50 euro per pagina, maar daar krijg je absoluut een hoop kwaliteit voor terug!

Je CeWe Fotoboek blijft 6 weken beschikbaar na het moment van bestellen. In die periode kun je het eenvoudig nabestellen via de website via "Mijn Projecten" in je account. Als bedankje krijg je 10% korting op je nabestelling.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

14 reacties

  1. Martha
    Martha schreef op dinsdag 20 maart 2018 om 13:00  | reageer

    Voor mij is dit de mooiste afdrukcentrale, ik ben al enkele jaren fan van CeWe. Bij albelli had ik steeds het gevoel dat mijn foto,s niet meer scherp waren.
    Ik laat nu afdrukken via het Kruidvat die deze afdrukcentrale ook gebruiken

  2. Robert Vogels
    Robert Vogels schreef op dinsdag 20 maart 2018 om 16:42  | reageer

    Michelle,....de onderlingen verschillen van de leveranciers ....waren dat met dezelfde serie foto's?
    Mooi artikel , fotoschietgroeten Robert.

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 20 maart 2018 om 16:44  | reageer

    @Robert: nee, dat niet helaas. Maar wel met eenzelfde spiegelreflex in .jpg geschoten onder ongeveer dezelfde omstandigheden.

  4. gast schreef op dinsdag 20 maart 2018 om 18:03  | reageer

    Prachtige foto's . Voor mij heel herkenbaar omdat ik weer in Suriname woon. In de review had ik door dat het om oa de afdrukcentrale ging. Die sla ik zeker op want mijn hobby is fotograferen. Ik was echt gefocust op de foto's.

  5. Pim de Moor
    Pim de Moor schreef op dinsdag 20 maart 2018 om 18:07  | reageer

    Ik gebruik al jaren CEWE voor mijn fotoboeken, tot volle tevredenheid, en als er soms een klacht is, lossen ze dat snel op, door te corrigeren en een nieuw boek te sturen. Voor de goede orde, ik gebruik de Duitse software, nu de versie 06.03.03. Bij aanklikken van *.mfc bestand opent het juiste boek, maar het duurt wat langer, na het opstarten van de software, zonder voortgangsbalkje, en ik betaal wel per bestelling verzendkosten van 3,99 €. Op internet zijn wel kortingcodes (bij CEWE) te vinden voor 5, 10, 15 of 20 €, afhankelijk van het totaal bestelde bedrag.

  6. Gast
    Gast schreef op woensdag 21 maart 2018 om 08:38  | reageer

    Bij Saal zijn de fotoboeken op fotopapier ook belicht.

  7. CJR
    CJR schreef op woensdag 21 maart 2018 om 10:30  | reageer

    Is de software ook op een andere partitie te installeren dan alleen op C:?

  8. gast schreef op woensdag 21 maart 2018 om 13:18  | reageer

    Bij Saal kan je ook een gouden/zilveren kaft kiezen.

  9. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 21 maart 2018 om 14:49  | reageer

    @gast: ik zie inderdaad dat de cover bij Saal op echt fotopapier wordt belicht. Dat staat tenminste op de website. Ik zie verder niets over een gouden/zilveren kaft.

    @CJR: ik ben geen Windows-gebruiker, dus ik kan op je vraag geen antwoord geven helaas.

  10. Pim de Moor
    Pim de Moor schreef op woensdag 21 maart 2018 om 14:52  | reageer

    CJR: de CEWE software staat bij mij op C:, ik kan je vraag niet beantwoorden, terwijl de fotoboeken, net als de foto's ergens op de netwerkschijven staan. Even gekeken naar de "Kruidvat" CEWE versie, maar die lijkt geen mogelijkheid voor keuze van de harde schijf te bieden. Wilde deze installeren voor de Nederlandse spellingscontrole in de tekst, maar blijkt versie 6.02.03 te zijn, ouder dan mijn Duitse versie, en dus kunnen mijn boeken niet geladen worden in de oudere versie.

  11. Franciska
    Profiel Franciska schreef op zaterdag 31 maart 2018 om 10:48  | reageer

    Moeilijk hoor, om een keuze te maken voor een fotoboek. Mijn vraag is: is het boek bij CEWE ook lay-flat?

    Groetjes
    Franciska

  12. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zaterdag 31 maart 2018 om 11:02  | reageer

    @Francisca: ja, daar kun je voor kiezen, tegen bijbetaling. Ik zou gewoon de aanbiedingen in de gaten houden, bij geen van de aanbieders zul je echt een miskoop doen.

  13. Franciska
    Profiel Franciska schreef op vrijdag 6 april 2018 om 09:31  | reageer

    Dank je wel, Michelle.
    Helaas lukte het niet om de software van CEWE te installeren. Toen ik belde met de vraag wat daarvan de oorzaak kon zijn, kreeg ik iemand aan de telefoon die zei dat het aan mijn internetverbinding zou liggen en verder niet veel tijd had om mee te kijken/denken. Dat vond ik erg jammer.
    Toen ben ik bij andere aanbieders gaan kijken en werd het Profotonet. Ook naar aanleiding van de review van Photofacts.
    De software was gemakkelijk te installeren. Geen internetprobleem, dus knipoog

  14. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 6 april 2018 om 09:41  | reageer

    @Franciska: wat vervelend! Kan een lokaal probleem zijn, op je computer. Heb het zelf ook weleens gehad en ben zelf tot een oplossing kunnen komen. De Profotonet software heeft op dit moment wel mijn voorkeur vanwege de ontzettend uitgebreide creatieve mogelijkheden en de geweldige service die ze bieden (ook online). Maar daar komt nog een uitgebreid overkoepelend artikel over!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord