100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gert Schipper

Nikon CLS: Hoe werkt de flitser in TTL mode

zondag 8 november 2009, 23:18 door | 19.454x gelezen | 0 reacties

Flitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leid tot het nemen van goede foto's in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het zesde artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.

Dit artikel is een vertaling van Nikon Practical Guide door Russ MacDonald. Russ werkt met een Nikon D3 in combinatie met SB-800 en SB-900 flitsers voor bruiloften en evenementen. Tekst en foto's gebruikt met toestemming.

Lees ook de vijf eerdere delen:
1. Nikon CLS; twee gescheiden meetsystemen
2. Nikon CLS; Nikon TTL flits meet systeem
3. Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits
4. Nikon CLS; Wat is flash value lock
5. Nikon CLS; CEV compensatie in TTL mode bekeken

Het is niet altijd even duidelijk hoe een flitser nu precies zijn werk doet tijdens het maken van foto's. Om dit te verduidelijken wordt in dit artikel beschreven wat er gebeurt op het moment dat je de ontspanknop indrukt. We gaan uit van een foto genomen bij normale binnenverlichting met de camera in diafragmavoorkeuze (A) op f/3.5 en de lichtgevoeligheid op 400 ISO.

Flits op de camera gemonteerd
Als je de flitser op de camera hebt gemonteerd (in de flitsschoen) en je neemt een foto met flits dan gebeuren er de volgende dingen:

1. De flitser vuurt een aantal voorflitsen af.

2. Het meetsysteem van de camera meet het gereflecteerde licht voor de voorflitsen. Dit gebeurt in het centrum van het beeld. Aan de hand van de meting wordt bepaald met welke kracht de daadwerkelijke flits afgevuurd moet worden.

3. Deze berekende flitskracht wordt nu gecorrigeerd door de eventuel ingestelde flitscompensatie (FEV) op de flitser, op de normale belichtingscompensatie en op de flitscompensatie op de camera.

4. De sluiter opent en de flitser gaat af.

Remote Wireless Flash
Als er meerdere draadloze flitsers worden gebruikt gebeuren er veel meer dingen gedurende de voorflits, hier zijn de stappen:

1. De hoofdflits vuurt een controle flits die de remote flitsers vertelt om hun voorflitsen te sturen.

2. Elke draadloze flitsergroep doet dit om de beurt. Als er meerdere flitsers in een groep zitten vuren deze gelijktijdig.

3. Het flits meetsysteem leest het gereflecteerde licht van elke groep, telt dit bij elkaar op en berekend welke instellingen er nodig zijn. Dit wordt per groep berekent. Een instelling van de flitssterkte vind ook in de hoofdflitser plaats als deze ook een flits bevat (je kan ook een losse commander unit toepassen die geen flits unit bevat of is uitgeschakeld), meerdere flitsers in het zelfde kanaal krijgen de zelfde flitssterkte.

4. De sluiter opent.

5. De hoofdflitser vuurt een derde flits af en vertelt hiermee aan alle groupen van externe flitsers om te flitsen met de sterkte welke berekend is in stap 3.

De voorflits volgorde duurt duidelijk langer naarmate er meerder groepen zijn toegepast, en het wordt belangrijker om het licht af te schermen van je model om te voorkomen dat de voorflitsen knipperen van de ogen veroorzaken.

Let op bij actiefoto's; als je teveel groepen aan moet sturen kan dit een vertraging veroorzaken tijdens het nemen van een foto. Het is dan verstandig om ofwel met minder groepen te werken of met vooraf vastgestelde instellingen te werken.

Nikon SB-800

» Lees verder: Nikon CLS: Fotograferen van grote groepen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gert Schipper

Over de auteur

Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord