Ton Vingerhoets

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen; deel 5

vrijdag 18 juni 2010, 22:28 door | 8,040x gelezen | 27 reacties

Natuurlijk was ik verheugd over de positieve reacties op deel 4 in deze serie. We gaan daarom nog even door met deze categorie. Het mag duidelijk zijn dat inhoudelijk goede portretten niet eenvoudig zijn te maken. Soms hangt het af van een beetje regie of contact met mensen, een andere keer is het een uniek schouwspel dat je op je netvlies krijgt en in luttele seconden moet zien te grijpen met je camera. Dan is het altijd maar hopen dat je camera instellingen op dat moment goed zijn.

De personen die hier aan bod komen zijn stuk voor stuk gewone mensen die ik her en der tegenkwam in Beijing en op reis door China. Ook hier weer een paar shots doorspekt met de nodige humor.

Vertolkster van het Chinese levenslied


Vertolkster van het Chinese levenslied
Tijdens een photo walk in Weihai stuitte ik op een optreden van deze dame. Ze stond voor een donkere glazen pui waarin het publiek wordt weerspiegeld. Haar traditionele rose outfit kwam rechtstreeks uit de verpakking. En omdat ze in haar haast de strijkbout was vergeten moest het dan maar zo. Ze had net een melancholisch lied ingezet dat ze vol overgave bracht getuige haar passionele gelaatsuitdrukking. Een heerlijke, uit het leven gegrepen voorstelling.

Pose


Wat model? Nee, dan moet je mij zien!
In Shanghai was ik voor Soho China aan het fotograferen toen deze dame net even met haar fiets stopte op een druk kruispunt voor een enorm billboard. Haar enigzins boertige uitstraling is een schril contrast met het kokette Westerse model gezeten op een futuristsich designcloset. Om het plaatje volledig te maken geeft het verbodsbord aan dat ze het met de verkeersregels ook niet zo nauw neemt. Alles in de scene is fout maar aan de andere kant een volmaakte eenheid.

Moeder met kind


Moeders innige liefde voor haar kind
Deze kleurrijke foto maakte ik in het oude centrum in Sanya (Hainan). Plots liep deze vrouw met haar kind uit de massa op de achtergrond en stak het kruispunt over. Zo te zien is ze een tikkeltje in gedachten verzonken over de beslommeringen van alledag. De innige liefde van een moeder voor haar kind straalt van de foto af en maakt het in mijn beleving zo vertederend. De drukke achtergond met mensen heb ik bewust wat vervaagd om het als een decor te laten werken.

Humeurig


Sorry, maar ik heb even mijn dag niet
Tijdens een rondgang In Guangzhou liep ik deze kenau tegen het lijf. In haar bakfietsje staat een ketel waarin ze een soort aardappels poft, een populaire snack in China. Erg charmant staat ze er niet bij want die dag is ze duidelijk met het verkeerde been uit bed gestapt. Haar kleding is een samenraapsel van stijlen, een soort 'form follow function fashion'. Die mouwtjes worden hier 's zomers door veel vrouwen op de fiets gedragen als bescherning tegen al te felle zon.

Pijp


Ook effe aan mijn pijp lurken?
Een tijd terug was ik aan het fotograferen in de oudste hutongs van Beijing die binnenkort (helaas) tegen de vlakte gaan. Ik raakte aan de praat met een groepje mannen van middelbare leeftijd die buiten gezellig aan de thee zaten. Een van hen stelde me zijn 76 jaar oude vader voor die spontaan een trekje aan zijn pijp aanbood. Daar ik niet rook heb ik dat maar beleefd overgeslagen. Het is een gesoigneerde oude man die gezien zijn hoge leeftijd in een blakende conditie is.

Snoepjes


Kijk, van deze snoepjes wil ik er tien
En als hekkesluiter een klein meisje dat in de buurtwinkel snoepjes gaat kopen van haar zakcentjes. Ze moet ze op haar tenen om door het kleine luikje de snoepjes aan te wijzen die zo lekker vindt. Het is een prachtige scene die zich voor mij afspeelde in een van de hutongs in het hart van Beijing. De vergane glorie die je in veel hutongs aantreft is in mijn optiek een schilderachtig decor voor fotografie. In mijn laatste blog heb ik daar al een licht op geworpen.

Blijft het onderwerp nog boeien? De afgelopen jaren heb ik zoveel portretfoto's gemaakt dat ik er wel twintig blogs mee kan vullen. Natuurlijk ga ik jullie niet overvoeren maar sta me toe de serie met een deel 6 afsluiten. Sanya, de bekendste plaats van het tropische eiland Hainan, heeft een kleurrijke moslimbevolking die ik met het laatste blog in beeld breng.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

27 reacties

 1. Edward
  Profiel  Edward schreef op zaterdag 19 juni 2010 om 08:42

  Ton leuke foto's, maar foto 2 springt er voor mij echt uit. Echt heel goed om het rood van de toilet weer terug te laten komen in het verkeersbord dat maakt de foto heel krachtig voor mij.
  Groetjes

 2. Vincent Lam
  Vincent Lam schreef op zaterdag 19 juni 2010 om 10:42

  In stilte lees ik altijd graag jouw verhalen Ton. Maar ik kon het dit keer niet laten om de vertaling te geven die op de tas staat van foto drie waar mamma haar kroost in haar armen heeft verzonken in gedachte. Op de tas staat "Muisje houdt van grote rijstkorrel". Ik blijf het een leuke tekst vinden gemeen

 3. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zaterdag 19 juni 2010 om 13:54

  Ton, weer bedankt voor de leuke serie het is voor mijn een onderwerp wat nog steeds blijft boeien. Benieuwd naar het volgende artikel

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 19 juni 2010 om 18:58

  Ieder artikel weer geniet ik!
  Ik geloof inderdaad dat ik de gepofte aardappel maar over sla, maar de foto is erg goed!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.