Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hiep, hiep, hoera! Photofacts acht jaar!

vrijdag 20 juni 2014, 16:14 door | 7.122x gelezen | 49 reacties

Vandaag acht jaar geleden plaatste ik het eerste berichtje op Photofacts. Inmiddels zijn er ruim drieduizend artikelen verschenen op deze site en er zijn zeker nog gen plannen om te stoppen. In tegendeel zelfs. Een terugblik op de populairste artikelen van de afgelopen jaren.

Photofacts: eerste design
Het eerste design van Photofacts

Meest gelezen


De acht meeste gelezen artikelen op Photofacts de afgelopen acht jaar:

- Voordelen van een full-frame camera
- Aan de slag met HDR fotografie
- Fotograferen op RAW of Jpeg formaat?
- De verschillende soorten objectieven; van groothoek tot telelens
- Zwart-wit foto met detail in kleur
- De geheimen van naaktfotografie
- 35 prachtige naaktfoto's van vrouwen
- Review: Canon 450D

Dat naakt zou scoren was natuurlijk te verwachten, maar dat een review van de Canon 450D bijna 70.000 keer gelezen zou worden had ik niet direct voorzien. Verder zijn vooral informatieve artikelen blijkbaar erg populair (en dat is natuurlijk prima)!

Onderwerpen die leven


Natuurlijk is het aantal maal dat een artikel gelezen wordt wel een aardige indicatie, maar het is ook interessant om te kijken naar het aantal reacties op verschillende artikelen. Blijkbaar leven die artikelen dan (of werd er iets gratis weggegeven).

- 10KNTS; nieuw Nederlands cameratassen merk (321 reacties)
- America's Next Top Model Seizoen 6 op TV (94 reacties)
- Photofacts viert vijfde verjaardag (90 reacties)
- Zoon Mika geboren! (83 reacties)
- Hollands Next Top Model; Seizoen 2 - Aflevering 7 (82 reacties)
- Photofacts bestaat 3 jaar! (80 reacties)
- Wacom pen tablet actie (77 reacties)
- 10 fotobewerkingen die echt niet meer kunnen (74 reacties)

Opvallend is ook de populariteit van America's Next Top model. Veel reacties van enthousiaste tienermeisjes die eigenlijk helemaal de doelgroep van Photofacts niet zijn.

Uitbouwen van Photofacts


Het Photofacts weblog is het startpunt geweest, maar over de jaren heb ik wel extra subsites toegevoegd. Natuurlijk het Phototalk forum, maar ook de Photogear productdatabase en Photoworkshops waar iedereen zijn of haar workshops kan plaatsen.

De laatste toevoeging (november 2013) is Photofacts Academy waar fotografern hun kennis van Lightroom kunnen bijschaven via online video tutorials. Inmiddels staan hier in totaal ruim 14 uur aan video tutorials die elk 3 tot 15 minuten per stuk duren.

Naast Lightroom tutorials zijn er ook een aantal Photoshop tutorials te vinden en in de toekomst gaan we ook nog uitbreiden met andere fotocursussen. Photofacts Academy is een succes te noemen met inmiddels bijna duizend leden.

Plannen voor de toekomst


Natuurlijk zitten we niet stil. Er zijn aardig wat dingen die dit jaar op de planning staan. Zo ben ik al een tijdje bezig met een nieuw design voor de site en heb ik ook wat andere projecten lopen. Daar kan ik momenteel alleen nog niet zoveel over vertellen.

Begin dit jaar ging mijn werkgever failliet. Samen met een collega heb ik het bedrijf waar ik werkte overgekocht van de curator. We zijn dit nu samen aan het opbouwen op onze manier. Ook werken we daarnaast een aantal uur per week voor Oypo.

Het is de bedoeling dat ook Photofacts in deze nieuwe constructie meer tijd krijgt, alleen nemen de overige werkzaamheden nu zoveel tijd in beslag dat het er in de praktijk nog amper van gekomen is. Het is wel echt leuk om voor mezelf bezig te zijn en ik zorg ervoor dat Photofacts hierin ook mee gaat groeien.

Stage lopen bij Photofacts?


In die context zijn we voor het eerst ook op zoek naar een stagiair (m/v) voor Photofacts. Lijkt jou het leuk om stage te lopen bij het grootste weblog over fotografie van Nederland? Neem dan even contact op. Meer informatie over de stage vind je hier.

Bloggen bij Photofacts?


Is een stage je wat teveel van het goede, maar lijkt het je wel leuk om eens op Photofacts te staan? We zijn altijd opzoek naar nieuwe bloggers die iets toe te voegen hebben. Bekijk hiervoor ook de richtlijnen voor het insturen van een blog.

Wie jarig is trakteert!


We hebben iets te vieren, dus ik trakteer graag. Onder de reacties verloot ik drie exemplaren van mijn zwart-wit fotografie boek (tweede editie). Het enige wat je hoeft te doen is hieronder een reactie achter te laten. Wil je jouw reactie echt nuttig maken? Suggesties ter verbetering van de site of voor nieuwe artikelen zijn altijd welkom!

Tot slot: jullie allemaal erg bedankt voor het bezoeken van Photofacts! Zonder jullie had ik het natuurlijk nooit acht jaar lang volgehouden..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

49 reacties

 1. Huub
  Huub schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 17:05  | reageer

  Proficiat. Door de diversiteit is er elke keer wel weer iets interessants te lezen ... (Y)

 2. Michel
  Michel schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 17:25  | reageer

  Gefeliciteerd Elja!
  Ik zou zelf graag meer tips voor video's over fotografie en gerelateerde zaken zien. Bijvoorbeeld fotografie tips op YouTube, of documentaires die op tv komen, of via een website te bekijken zijn en de moeite waard zijn. Heb dit al een beetje voorbij zien komen, maar mag wat mij betreft best wel wat vaker gebeuren vrolijk.

 3. Brian
  Brian schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 17:55  | reageer

  Gefeliciteerd Elja, en alle mede bloggers van je site natuurlijk.
  Je hebt een flinke prestatie geleverd in de afgelopen jaren en ik denk dat het gros van fotograferend Nederland deze site inmiddels wel kent.

  Vergeet mijn reactie voor wat betreft het boek, maar wilde je toch even feliciteren !!!

 4. Senna
  Senna schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 18:10  | reageer

  Gefeliciteerd! In acht jaar een hele mooie site opgebouwd. Er staan veel interessante artikelen.
  Het zwart-wit fotografieboek lijkt mij erg interessant.

 5. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 18:17  | reageer

  Gefeliciteerd!

 6. Jan
  Jan schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 18:29  | reageer

  Gefeliciteerd!
  Ik weet niet meer hoe lang ik al Photofacts volg, maar dat is al best een tijdje. Ik maak ook anderen graag attent op de site en de nieuwsbrief, want er is veel te halen hier en over een breed spectrum van de fotografie. De dinsdagen zin altijd e Phtotfacts-dagen voor mij. En de Academy is helemaal een topper. Alleen ontbreekt me helaas regelmatig de tijd om er eens goed voor te gaan zitten.
  Dus vooral blijven doorgaan!

 7. gast schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 19:48  | reageer

  Dikke proficiat Elja! Ik geniet van de rubrieken! Ik raad het iedereen aan bij onze fotoclub (58 leden) in België - Tienen! Het is kwaliteit en leerrijk! Doe zo voort aub! Dankjewel!

 8. Mark Gilden Fotografie
  Profiel Mark Gilden Fotografie schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 21:10  | reageer

  Mooie prestatie Elja en medebloggers! Tipje voor de inhoud: beetje minder techniek en wat meer fotografie (bijvoorbeeld werk van andere (beroemde) fotografen bespreken of aandacht voor kunsthistorie.

 9. Kenneth Verburg
  Kenneth Verburg schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 21:15  | reageer

  Gefeliciteerd Elja, een mooie mijlpaal!

 10. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zaterdag 21 juni 2014 om 08:18  | reageer

  Proficiat!

 11. Erik
  Erik schreef op zaterdag 21 juni 2014 om 14:37  | reageer

  Van harte gefeliciteerd, op naar de 100 jaar.

 12. Marco Nedermeijer
  Marco Nedermeijer schreef op zaterdag 21 juni 2014 om 21:21  | reageer

  Van harte gefeliciteerd !!

 13. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 21 juni 2014 om 22:54  | reageer

  Van hartstikke gefeliciteerd. Ik reageer niet altijd maar lees wel altijd alles en dat hoop ik nog lang te kunnen doen knipoog

 14. MvL
  Profiel MvL schreef op zaterdag 21 juni 2014 om 23:29  | reageer

  Gefeliciteerd met het bereiken van acht jaar!

  Ik was een paar weken geleden op zoek naar een cursus over Lightroom. Ik kwam op Photoacademy en Photofact uit en ben meteen lid geworden! Echt geen seconde spijt van gehad. Mijn advies voor Photoacademy voeg nog meer video cursussen toe en bouw verder uit. Advies voor Photofacts lekker zo doorgaan! Leuke informatieve site.

 15. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 23 juni 2014 om 11:43  | reageer

  Gefeliciteerd, dit is ook één van de sites die ik al langer volg. Dat ik dan vorig jaar hier mijn eerste artikel publiceerde was dan nog extra leuk! Ga vooral zo door!

  Groeten Robbie

 16. Wouter Haring
  Wouter Haring schreef op maandag 23 juni 2014 om 23:48  | reageer

  Wow! Gefeliciteerd! Acht jaar alweer? Zolang ken ik de site nog niet, maar kom hier wel steeds vaker! Dat is een goed teken!

  Op naar de volgende 8!

 17. noenkelMi
  noenkelMi schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 10:32  | reageer

  proficiat!
  Dit jaar ook voor de eerste maal naar Professional imaging geweest (mijn vrouw vond het te duur om heen en terug te rijden van Brugge naar Nijkerk - we hebben er dan maar een weekje Landal Landgoed 't Loo van gemaakt - maar of dat goedkoper was?!)
  Ik gebruik geen Lightroom (Elements 11) anders was ik lid geworden...

  bestee, Michel

 18. gast schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 11:00  | reageer

  Alweer 8 jaar en wat hebben we veel geleerd, super bedankt voor alle informatie en tips, en op naar de nog heel wat jaartjes erbij, van harte proficiat

  Groet Yvon

 19. Hugo
  Hugo schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 11:02  | reageer

  Gefeliciteerd!

  Het valt me op dat ik héél vaak naar deze artikelen terugkijk om hier en daar info te verzamelen of ervaringen te lezen van andere fotografen.

  Steeds héél verrijkende en boeiende info en tips over diverse onderwerpen in de fotografie!
  Een aanrader voor wie bezig is met fotografie en op zoek is naar nuttige tips of de laatste "nieuwsjes"!

  Een welverdiende pluim om dit zo lang, dagelijks en met een wekelijks overzicht vol enthousiasme vol te houden en verder te blijven doen! Niet zo evident!

  Héél veel succes en ik blijf alvast verder genieten van deze verrijkende Photofacts!

 20. John Feikema
  John Feikema schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 11:15  | reageer

  Van harte gefeliciteerd Elja. Ga zo door met Photfacts. Er staan voor mij veel leerzame dingen op.

 21. Sander
  Sander schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 11:16  | reageer

  Van harte, lees altijd met veel plezier de artikelen! Ga zo door!

 22. Marion van der Horst
  Marion van der Horst schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 11:17  | reageer

  Van harte gefeliciteerd, ik lees photofacts altijd met veel plezier en doe er ideeën op, waarvoor dank!

 23. ruud de jong
  ruud de jong schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 12:10  | reageer

  Gefeliciteerd! Ik lees elke week enthoustiast de nieuwsbrief door en leer er veel! Ook is het een leuke en makkelijke manier om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de fotografie wereld!

 24. Emmy van Wijk
  Emmy van Wijk schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 12:29  | reageer

  Hartelijk gefeliciteerd! Leuke mijlpaal. Photofacts en de Photofacts fotoacademy helpen mij in mijn ontwikkeling in de fotografie! Daar ben ik best blij mee.
  Ga zo door!

 25. Daan Bonroy
  Daan Bonroy schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 12:44  | reageer

  Bedankt Elja voor die jarenlange foto-info. Het is elke keer weer uitkijken naar je volgende berichten! Proficiat met hetgeen je doet voor de fotoliefhebbers!

 26. Alex
  Alex schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 13:13  | reageer

  Van harte met 8 jaar photofact, ik bezoek je site altijd met veel plezier en er staan veel handige en leerzame artikelen op. Graag zou ik nog eens een uitgebreid artikel zien over concert en podiumfotografie te zien. Boeken over fotografie zijn altijd intressant.

 27. Henk Kuiper
  Henk Kuiper schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 13:15  | reageer

  Hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal
  Ik ben nog niet zo lang bij Photofacts, maar al heel veel leuke en leerzame artikelen gelezen
  Hoop nog lang van Photofacts te mogen genieten

 28. Bas
  Bas schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 13:20  | reageer

  Gefeliciteerd en keep up the good work!

 29. Bas
  Bas schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 13:22  | reageer

  Gefeliciteerd en keep up the good work!

 30. Eddy Geeraerts
  Eddy Geeraerts schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 13:37  | reageer

  Proficiat en dank je wel voor alle nuttige info. Ik heb hier al heel wat opgestoken !!!

 31. Ben
  Ben schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 13:52  | reageer

  Van harte gefeliciteerd! Acht jaar is toch een hele tijd.
  Zelf volg ik de tips nog maar een half jaar, maar ik vind het erg interessant. Ik leer op deze manier nog steeds bij. Ook probeer ik veel technieken uit, zoals pas geleden "kleine planeet"en "symmetrisch gezicht". Het voelt soms alsof ik een gratis cursus volg.
  Ga zo door, ik blijf het allemaal volgen!

 32. Martin
  Martin schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 13:53  | reageer

  Elja, van harte. Prima site en prima artikelen waar ik, als newbee, al heel veel informatie uit gehaald heb. Voor mij persoonlijk was de overgang van analoog naar digitaal nogal schokkend, maar door de uitstekende artikelen ben ik inmiddels de beginnersfase ontgroeid en noem mij zelf nu een gevonderde amateur. Nogmaals dank en keep up the good work.

 33. Liesbeth
  Liesbeth schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 14:16  | reageer

  Proficiat, interessant om te lezen.

 34. 996car4
  Profiel 996car4 schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 14:20  | reageer

  Proficiat, keep up the good work! Op naar het volgend lustrum.


  Hartelijke groet,
  Berry

 35. Anniek
  Anniek schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 14:53  | reageer


  Don't shoot what it looks like, shoot what it feels like !!!!!

  Gefeliciteerd,
  Anniek

 36. Anne-Lise
  Anne-Lise schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 14:58  | reageer

  Ik heb de site nog maar juist ontdekt en ben aangenaam verrast. Zeker de moeite waard. Veel succes verder !!!

 37. ConnyF.
  ConnyF. schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 14:59  | reageer

  Ben bijzonder blij deze site te kennen!
  Go go go voor de volgende jaren!!!!!!!!!!!
  Bedankt voor de nuttige tips and tricks, nu nog een boek winnen and....me happy!!!!!!!!!!!!!
  XXX...

 38. Leidy
  Leidy schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 15:32  | reageer

  Heel hartelijk gefeliciteerd en op naar de volgende 10 volle jaren, want ik wil deze site die me zo veel informatie geeft, nog lang niet missen.

 39. Willemijn
  Willemijn schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 15:44  | reageer

  Ha elja

  van harte gefeliciteerd met je jubileum. Super om je doelgerichte informative steeds te lezen, en heel handig de tips en trucs die je aanreikt. ik kijk vaak naar je demo's
  hou vol om de site in de lucht te houden, het bereik is ws veel groeter dan je denkt, wij halen er onze educatieve info weer om door te geven aan de fotoclub.

  BEDANKT!!!

 40. B. van der Veen
  B. van der Veen schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 15:48  | reageer

  Van Harte met het 8 jarige bestaan. Ga zo door.

 41. patrick
  patrick schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 16:27  | reageer

  van harte gefeliciteerd en dat je nog vele jaren mag doorgaan!

 42. Lucas
  Lucas schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 17:57  | reageer

  Nou dat is een hele tijd. Zo lang krijg ik het nog niet maar ik hoop wel dat het nog vele jaren door gaat. En nu ga ik op pad naar het mooie Nationale Park Drentsche Aa om daar met een gids door het gebied proberen mooie foto's te maken.

 43. Anne
  Anne schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 18:57  | reageer

  Geweldig, profietsgejat!
  Wat ik leuk zou vinden, Elja (en anderen?), om meer foto's van je kinderen te zien op momenten dat dat mogelijk is.
  Jouw kinderen zijn zo leuk, en jij maakt foto's waarop ze ook echt stralend opstaan!
  Vind ik knap, heb ik respect voor.
  Ik vind een andere site van jou ook heel leuk, daar kom ik dan ook regelmatig.
  Heeft iets te maken met rellen en popcorn of zoiets.. knipoog

  Werkse, ga zo door!

 44. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 24 juni 2014 om 23:44  | reageer

  Gefeliciteerd! Ik volg Photofacts ook al heel wat jaartjes. Ga zo door!

 45. Carel
  Carel schreef op woensdag 25 juni 2014 om 05:42  | reageer

  van harte gefeliciteerd.
  Sinds een jaar ongeveer lezer van de site. Met een snelkoppeling in de werkbalk altijd snel bij de hand. Heel veel goede artikelen en inspiratie gewenst voor nog veel meer jaren.

 46. Gideon
  Gideon schreef op woensdag 25 juni 2014 om 06:44  | reageer

  Van Harte Gefeliciteerd!
  8 jaar alweer. Wow! Ik moet eens nadenken hoelang ik Photofacts al volg, maar dat zal alweer een tijdje zijn...... Veel tips gehad en hopelijk ook een paar gegeven. Heb wel eens wat gezien over vuurwerk fotografie, maar ik moet zeggen dat als ik probeer de regeltjes van Canon te volgen (Heb een Canon 500D) met een special stand en zo, duurt het gewoon te lang voordat de sluiter open en dicht gaat, dus probeer ik het op een normale stand.....en dat werkt ook. Dus: Probeer allerlei standen met je camera uit om zo tot het beste resultaat voor jou te komen!

 47. Hans
  Hans schreef op woensdag 25 juni 2014 om 18:34  | reageer

  Gefeliciteerd met acht jaar een fantastische leersite.

 48. Carla
  Carla schreef op donderdag 26 juni 2014 om 06:53  | reageer

  Gefeliciteerd! wat heb ik als beginnend fotograaf al veel van je geleerd, vooral de soms simpele oplossingen die je geeft waar ik soms moeilijk over dacht! echt een geweldige site!! Ik hoop er nog lang van te mogen leren!

 49. Niels
  Niels schreef op donderdag 26 juni 2014 om 15:12  | reageer

  Van harte! Mooie mijlpaal! Mijn vaste kennisbank voor al mijn issues! Ga zo door!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord