Elja Trum

Hiep, hiep, hoera! Photofacts acht jaar!

vrijdag 20 juni 2014, 16:14 door | 6.103x gelezen | 49 reacties

Vandaag acht jaar geleden plaatste ik het eerste berichtje op Photofacts. Inmiddels zijn er ruim drieduizend artikelen verschenen op deze site en er zijn zeker nog gen plannen om te stoppen. In tegendeel zelfs. Een terugblik op de populairste artikelen van de afgelopen jaren.

Photofacts: eerste design
Het eerste design van Photofacts

Meest gelezen


De acht meeste gelezen artikelen op Photofacts de afgelopen acht jaar:

- Voordelen van een full-frame camera
- Aan de slag met HDR fotografie
- Fotograferen op RAW of Jpeg formaat?
- De verschillende soorten objectieven; van groothoek tot telelens
- Zwart-wit foto met detail in kleur
- De geheimen van naaktfotografie
- 35 prachtige naaktfoto's van vrouwen
- Review: Canon 450D

Dat naakt zou scoren was natuurlijk te verwachten, maar dat een review van de Canon 450D bijna 70.000 keer gelezen zou worden had ik niet direct voorzien. Verder zijn vooral informatieve artikelen blijkbaar erg populair (en dat is natuurlijk prima)!

Onderwerpen die leven


Natuurlijk is het aantal maal dat een artikel gelezen wordt wel een aardige indicatie, maar het is ook interessant om te kijken naar het aantal reacties op verschillende artikelen. Blijkbaar leven die artikelen dan (of werd er iets gratis weggegeven).

- 10KNTS; nieuw Nederlands cameratassen merk (321 reacties)
- America's Next Top Model Seizoen 6 op TV (94 reacties)
- Photofacts viert vijfde verjaardag (90 reacties)
- Zoon Mika geboren! (83 reacties)
- Hollands Next Top Model; Seizoen 2 - Aflevering 7 (82 reacties)
- Photofacts bestaat 3 jaar! (80 reacties)
- Wacom pen tablet actie (77 reacties)
- 10 fotobewerkingen die echt niet meer kunnen (74 reacties)

Opvallend is ook de populariteit van America's Next Top model. Veel reacties van enthousiaste tienermeisjes die eigenlijk helemaal de doelgroep van Photofacts niet zijn.

Uitbouwen van Photofacts


Het Photofacts weblog is het startpunt geweest, maar over de jaren heb ik wel extra subsites toegevoegd. Natuurlijk het Phototalk forum, maar ook de Photogear productdatabase en Photoworkshops waar iedereen zijn of haar workshops kan plaatsen.

De laatste toevoeging (november 2013) is Photofacts Academy waar fotografern hun kennis van Lightroom kunnen bijschaven via online video tutorials. Inmiddels staan hier in totaal ruim 14 uur aan video tutorials die elk 3 tot 15 minuten per stuk duren.

Naast Lightroom tutorials zijn er ook een aantal Photoshop tutorials te vinden en in de toekomst gaan we ook nog uitbreiden met andere fotocursussen. Photofacts Academy is een succes te noemen met inmiddels bijna duizend leden.

Plannen voor de toekomst


Natuurlijk zitten we niet stil. Er zijn aardig wat dingen die dit jaar op de planning staan. Zo ben ik al een tijdje bezig met een nieuw design voor de site en heb ik ook wat andere projecten lopen. Daar kan ik momenteel alleen nog niet zoveel over vertellen.

Begin dit jaar ging mijn werkgever failliet. Samen met een collega heb ik het bedrijf waar ik werkte overgekocht van de curator. We zijn dit nu samen aan het opbouwen op onze manier. Ook werken we daarnaast een aantal uur per week voor Oypo.

Het is de bedoeling dat ook Photofacts in deze nieuwe constructie meer tijd krijgt, alleen nemen de overige werkzaamheden nu zoveel tijd in beslag dat het er in de praktijk nog amper van gekomen is. Het is wel echt leuk om voor mezelf bezig te zijn en ik zorg ervoor dat Photofacts hierin ook mee gaat groeien.

Stage lopen bij Photofacts?


In die context zijn we voor het eerst ook op zoek naar een stagiair (m/v) voor Photofacts. Lijkt jou het leuk om stage te lopen bij het grootste weblog over fotografie van Nederland? Neem dan even contact op. Meer informatie over de stage vind je hier.

Bloggen bij Photofacts?


Is een stage je wat teveel van het goede, maar lijkt het je wel leuk om eens op Photofacts te staan? We zijn altijd opzoek naar nieuwe bloggers die iets toe te voegen hebben. Bekijk hiervoor ook de richtlijnen voor het insturen van een blog.

Wie jarig is trakteert!


We hebben iets te vieren, dus ik trakteer graag. Onder de reacties verloot ik drie exemplaren van mijn zwart-wit fotografie boek (tweede editie). Het enige wat je hoeft te doen is hieronder een reactie achter te laten. Wil je jouw reactie echt nuttig maken? Suggesties ter verbetering van de site of voor nieuwe artikelen zijn altijd welkom!

Tot slot: jullie allemaal erg bedankt voor het bezoeken van Photofacts! Zonder jullie had ik het natuurlijk nooit acht jaar lang volgehouden..


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

49 reacties

 1. Huub
  Huub schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 17:05

  Proficiat. Door de diversiteit is er elke keer wel weer iets interessants te lezen ... (Y)

 2. Michel
  Michel schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 17:25

  Gefeliciteerd Elja!
  Ik zou zelf graag meer tips voor video's over fotografie en gerelateerde zaken zien. Bijvoorbeeld fotografie tips op YouTube, of documentaires die op tv komen, of via een website te bekijken zijn en de moeite waard zijn. Heb dit al een beetje voorbij zien komen, maar mag wat mij betreft best wel wat vaker gebeuren vrolijk.

 3. Brian
  Brian schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 17:55

  Gefeliciteerd Elja, en alle mede bloggers van je site natuurlijk.
  Je hebt een flinke prestatie geleverd in de afgelopen jaren en ik denk dat het gros van fotograferend Nederland deze site inmiddels wel kent.

  Vergeet mijn reactie voor wat betreft het boek, maar wilde je toch even feliciteren !!!

 4. Senna
  Senna schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 18:10

  Gefeliciteerd! In acht jaar een hele mooie site opgebouwd. Er staan veel interessante artikelen.
  Het zwart-wit fotografieboek lijkt mij erg interessant.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.398 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord