Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Fotoboeken.nl fotoboek

vrijdag 10 augustus 2018, 13:31 door | 13.014x gelezen | 5 reacties

Eerder kon je de recensie over de fotoboeken van Saal Digital, Profotonet, Albelli, CeWe en Pixum en BesteCanvas lezen. Ik ben tot nu toe behoorlijk tevreden over de resultaten. Fotoboeken.nl bood me eveneens de gelegenheid één van hun albums te testen.

Fotoboeken.nl - inhoud boek


Software


Fotoboeken.nl heeft sinds mei dit jaar een software-update ondergaan. Ze gebruiken nu dezelfde software als Profotonet. Met veel mogelijkheden en vrijheden dus! Ze hebben een prima online handleiding die stap voor stap uit de doeken doet hoe je een fotoboek (op)maakt.

Fotoboeken.nl pagestyles, masks en backgrounds

Beschikbare Page styles, Masks, Backgrounds, Frames en Scrapbook

De software kun je het beste lokaal installeren en hing wel een paar keer. Maar gaf verder geen problemen. Ook het uploaden ging soepel, evenals het bestelproces, het is allemaal zeer gebruiksvriendelijk.

Je hebt de mogelijkheid om het fotoalbum te laten voorzien van een spiraal. Daarnaast wordt het ingebonden met busschroeven, wat betekent dat het mogelijk is om hier later pagina's aan toe te voegen. Het standaard aantal pagina's bedraagt 20 en je kunt dit uitbreiden tot 120.

Fotoboeken nl product types

Verschillende product types, waaronder een refillable album

De kosten lopen dan wel snel op. Zeker omdat je bij Fotoboeken.nl de mogelijkheid hebt om heel snel pagina's toe te voegen.

Dat gaat wel iedere keer per 2, maar je kunt er in één keer wel 10 x 2 (als het aantal maar even is) toevoegen. Dit betekent dat je het boek precies zo groot kunt maken als je wenst.

Fotoboeken.nl menu opties

Menu-opties

Fotoboeken.nl menustructuur rechterkant

Menu-structuur aan de rechterkant

Prijs


Houd er rekening mee dat de bijkomende kosten bij Fotoboeken.nl relatief hoog zijn. Wil je er een fotoalbum maken met een groot aantal extra pagina's, een hoogglans of zijdeglans coating en met een foto-cover?

Fotoboeken.nl - inhoud boek


Dan moet je een behoorlijk bedrag bij de standaard kosten voor een fotoboek bij Fotoboeken.nl optellen. Dat maakt dat ook dat een boek dat oorspronkelijk goedkoop lijkt, uiteindelijk wat duurder uitvalt.

Maar als je dan de uiteindelijke totaalprijs vergelijkt met andere aanbieders, is Fotoboeken.nl toch één van de goedkoopste!

Voor een 30x30cm album met standaard 20 pagina's ben je 27,95 euro kwijt. Per extra pagina (dat gaat dan per 2 tegelijk) betaal je 0,55 euro. Verzendkosten zijn 4,55 euro.

Wil je bij Fotoboeken.nl gebruik maken van een fotoalbum met een foto-omslag? Je betaalt daarvoor 5 euro terwijl een aantal andere aanbieders je daarvoor totaal geen kosten in rekening brengen.

Voor platliggend papier betaal je 0,45 euro per pagina en voor de hoogglans coating 0,25 euro per pagina.

Als extra opties (die wel erg leuk zijn!) kun je nog een leeslint a 1,95 euro of beschermhoeken (zilver- of goudkleurig) voor 3,95 euro bijbestellen.

Fotoboeken.nl - inhoud boek


Je hebt daarnaast de mogelijkheid om een losse omslag te bestellen voor 20 euro waarbij je het fotoboek met losse bladen over de tijd compleet maakt.

Ook kun je een fotoboek maken met een eigen foto en/of tekst op de cover of je fotoboek een hoog- of zijdeglans coating geven. Wil je je fotoboek langer mooi houden, dan kun je kiezen voor een album dat voorzien is van een goud- of zilverkleurige beschermhoeken.

Fotoboeken.nl - inhoud boek


Wat dat betreft is het interessant om de totale kosten voor het fotoboek van Fotoboeken.nl te vergelijken met de prijzen van andere aanbieders.

Zoals eerder vermeld scoort Fotoboeken.nl toch erg hoog vanwege de uiteindelijk lage prijs! Dit in verhouding tot de goede kwaliteit waar je bij Fotoboeken.nl over het algemeen wel op kunt rekenen is het een uitstekende verhouding.

Fotoboeken.nl - inhoud boek


Online plaatsen


Dit is mogelijk! Je kunt met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op de website. Je komt dan in een menu terecht. In dit menu kies je voor het onderdeel: 'Bestelhistorie'.

Je kunt het fotoboek via de bestelhistorie delen met je vrienden en zij kunnen het boek dan bekijken en nabestellen. Je kunt het boek via de bestelhistorie ook zelf (voor anderen) nabestellen.

Je doet dit door bij de 'Bestelhistorie' te klikken op 'Voorbeeld' bij het betreffende project. Vervolgens kun je onder het voorbeeld kiezen voor 'Share' en dan kun je aangeven of je de bestelling per e-mail of via een andere weg wil delen.

Levertijd


De levertijd van het fotoalbum van Fotoboeken.nl is een stuk korter dan bij veel andere aanbieders. Binnen 3 dagen had ik het al in huis. Dat is samen met Albelli een topscore qua leversnelheid.

Het product was stevig verpakt en er zat een keurige pakbon bij met adresgegevens en het verzoek contact op te nemen met de klantenservices als er iets niet in orde mocht zijn.

Fotoboeken.nl - verpakkingsmateriaal


Kwaliteit


Wat meteen duidelijk werd is dat Fotoboeken.nl een heel net album levert. Er is veel aandacht besteed aan de binding en afwerking van de binnenkant. De kleuren zijn vergelijkbaar met Albelli en CeWe albums, bovengemiddeld goed.

Het valt wel meteen op dat de lay flat binding anders werkt dan bij de overige fotoboeken die ik heb getest.

Boeken afgewerkt met platliggend papier worden gedrukt op papier (216 grams) met een zogenaamde “hinge” (scharnier) in het midden. Het scharnier zorgt ervoor dat het boek vlak open valt en de pagina's bijna naadloos aan elkaar aansluiten.

Bij Fotoboeken.nl zijn het verschillende pagina's die tegen elkaar worden gedrukt, bij de overige foto-albums loopt de foto over de gehele breedte van het boek, waarna hij wordt 'dubbelgebouwen'. Hierdoor zie je eigenlijk nauwelijks een scheiding, bij Fotoboeken.nl iets meer.

Lay flat inbindtechnieken

De lay flat inbindtechniek van Fotoboeken.nl in vergelijking met andere leveranciers

Je kunt bij Fotoboeken.nl standaard rekenen op dik fotopapier in je fotoalbum, wat de kwaliteit enorm ten goede komt. Het zorgt ervoor dat de pagina's stevig aanvoelen, net als het totale fotoboek.

Dankzij de hoge kwaliteit van de afwerking en het drukken van de foto's komen de afbeeldingen goed tot hun recht.

Ik ben goed te spreken over de kwaliteit van de afdrukken in de fotoalbums van Fotoboeken.nl, maar minder over de extra kosten op het moment dat je het boek naar wens samen wilt stellen.

Service


De productie, afwerking en supportwerkzaamheden worden verricht onder één dak, dat maakt Fotoboeken.nl een flexibele organisatie.

Ik had een paar foutjes in de opmaak gemaakt; er waren wat witte scheidingslijnen te zien tussen foto's, die er eigenlijk niet hoorden. Ik heb dit aangekaart bij de klantenservice van Fotoboeken.nl en kreeg vrij snel antwoord.

Ik moest de desbetreffende pagina's mailen zodat ze konden zien of het een opmaakfout (of bijvoorbeeld een spelfout) of een fout in de software betrof. Bij een opmaak- of spelfout kunnen ze een nieuw product aanbieden tegen 50% korting op de winkelprijs.

Bij wijze van uitzondering kreeg ik zelfs een nieuw boek aangeboden! Ik kon mijn project dupliceren, aanpassen (zodat de fouten eruit zijn) en vervolgens opnieuw bestellen.

Fotoboeken.nl


Conclusie


Fotoboeken.nl is een zeer aangename verrassing in de fotoboekentest. Prima kwaliteit, goede prijzen, gebruiksvriendelijke en veelzijdige software, geweldige service en zeer snelle levering.

Fotoboeken.nl - inhoud boek


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

 1. Ingrid van Kuijk
  Ingrid van Kuijk schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 13:28  | reageer

  Jaren terug, toen fotoboeken.nl nog een andere naam had ( die ben ik even kwijt) heb ik diverse boeken besteld bij ze. Toen hun naam veranderde was ik even bang dat dat de kwalteit niet ten goede zou komen, maar niets is minder waar. Ze zijn het geld meer dan waard. De kleuren waren precies zoals ik me had voorgesteld, waarheidsgetrouw dus. De levering ging vlot, en, idd, bij een foutje door mij gemaakt werd dat heel snel opgelost. Ook een fout door hun gemaakt werd kosteloos en heel snel opgelost. Ik bestelde de foto’s in zo’n navulbaar album... wat een uitkomst ! Voor de geleverde kwaliteit en de enorm goede service zijn deze boeken dan ook een aanrader.

 2. Wietske Otter
  Wietske Otter schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 13:48  | reageer

  Ik ben van plan een fotoboek te maken met zwart-wit foto's en vraag me af waar ik het beste terecht kan. En welk papier ik het beste kan gebruiken om op af te laten drukken?

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 13:56  | reageer

  @Wietske: het hangt van een aantal factoren af voor welke leverancier je zou moeten kiezen. Je kunt alle reviews die tot nu toe zijn geschreven lezen aan het begin van dit artikel zodat je misschien aan de hand daarvan al een beetje je keuze kunt maken. Het ligt er een beetje aan wat je voorkeur is (mat of glanzend (foto-)papier), wat het mag kosten, hoe dik het album wordt, of je pagina's achteraf wilt kunnen toevoegen/verwijderen, hoe gebruiksvriendelijk de software moet zijn, hoeveel creatieve vrijheid deze biedt, en zo kun je nog een hoop factoren opnoemen. De afdruk- en inbind-kwaliteit is tot nu toe goed gebleken bij alle leveranciers, dus daar kun je in ieder geval geen buil aan vallen.

 4. Rens Timmermans
  Rens Timmermans schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 17:02  | reageer

  @Wietske: Ik heb bij verschillende leveranciers zwart-wit fotoboeken laten afdrukken er is er maar 1 die echt perfecte zwart-wit afdrukken maakt en dat is Saal Digital zoals ook in deze rubriek is besproken.Ik heb architectuur zwart-wit foto's op de standaard geleverde glanzend papier laten afdrukken en het is werkelijk perfect zwart-wit.
  Bij de andere leveranciers was er altijd sprake van een lichte groenachtige zweem.

 5. Wietske Otter
  Wietske Otter schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 18:11  | reageer

  Dank jullie wel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord