Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gert Schipper

Nikon CLS; Uitleg van Auto FP high speed

vrijdag 28 oktober 2011, 16:28 door | 20.787x gelezen | 2 reacties

Flitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leid tot het nemen van goede foto's in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het tiende artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.

Dit artikel is een vertaling van Nikon Practical Guide door Russ MacDonald. Russ werkt met een Nikon D3 in combinatie met SB-800 en SB-900 flitsers voor bruiloften en evenementen. Tekst en foto's gebruikt met toestemming.

Lees ook de negen eerdere delen:
1. Nikon CLS; twee gescheiden meetsystemen
2. Nikon CLS; Nikon TTL flits meet systeem
3. Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits
4. Nikon CLS; Wat is flash value lock
5. Nikon CLS; CEV compensatie in TTL mode bekeken
6. Nikon CLS; Hoe werkt de flitser in TTL mode
7. Nikon CLS; fotograferen van grote groepen
8. Nikon CLS; werking van de ingebouwde flitslichtmeter
9. Nikon CLS; TTL en TTL-BL studie

Een van de meest verwarrende begrippen van het Nikon flitssysteem is wellicht wel de functie genaamd 'Auto FP high speed Sync'. In dit artikel hoop ik de verwarring weg te nemen; het is gelukkig niet zo ingewikkeld als het op het eerste gezicht lijkt.

FP staat voor Focal Plane en verwijst naar de sluiter die gebruikt wordt in je camera. In goed Nederlands noemen we dit de gordijnsluiter. Dit type sluiter vind je in de meeste moderne digitale spiegelreflexcamera's. Wanneer je een foto maakt opent de sluiter zich zodat de sensor belicht kan worden.

De sluiter bestaat uit twee gordijnen die met de zelfde snelheid van boven naar beneden bewegen voor de sensor langs. Het eerste gordijn start de belichting, het tweede sluit de sensor weer af van het licht. In normale situaties opent de sluiter zich, de flitser vuurt af en belicht de sensor waarna de sluiter weer sluit. De duur van een flits is meestal erg kort, in de meeste gevallen sneller dan 1/1000ste van een seconde.

Heb je echter een hele snelle sluitertijd nodig dan is er geen moment waarop de sluiter geheel open staat; het tweede gordijn sluit zich dan alweer voordat het eerste gordijn beneden is. Als het (snelle) flitslicht dan de sensor belicht krijg je een zwarte balk in het beeld; niet de gehele sensor kon verlicht worden.

Met de high speed sync modus los je dit probleem op. In plaats van één enkele flits stuurt de flitser terwijl de gordijnen langs de sensor schieten meerdere flitsen af. Zo wordt elk deel van de sensor gelijk belicht en ontstaan er geen zwarte balken.

Wanneer je de Auto FP High Speed Sync mode gebruikt kiest de camera aan de hand van de sluitertijd automatisch of er een high speed flits (meerdere flitsen) nodig is, of dat een normale flits voldoet.

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn, dan helpt een visuele uitleg waarschijnlijk wel. In onderstaande video verteld Paul Duncan hoe de high speed sync werkt op een heldere manier.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gert Schipper

Over de auteur

Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.

2 reacties

 1. Harry
  Harry schreef op zaterdag 29 oktober 2011 om 11:44  | reageer

  Bedankt!
  Wist wel waarvoor bedoelt is maar dit is de eerste keer dat ik het ook echt snap.

 2. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 1 november 2011 om 16:05  | reageer

  Helder artikel Gert! Tip: de flits is met High Speed Sync wel veel minder krachtig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord