Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

10 tips voor het gebruik van een statief

maandag 20 mei 2013, 23:28 door | 25.606x gelezen | 9 reacties

Een statief helpt je om scherpere foto's te maken. Een minimale beweging kan al voldoende zijn om een onscherpe foto als resultaat op te leveren. Door het gebruik van een stevig statief voorkom je deze minimale trilling die je bijna niet kunt voorkomen wanneer je een foto uit de hand neemt.

Een statief is dus een belangrijke aanvulling op je fotoapparatuur voor betere foto's. In dit artikel vind je 10 tips voor het gebruik van je statief. Zo kun je meer uit je statief te halen. Mocht je nog geen statief hebben, maar er een overwegen; lees dan ook dit artikel met 10 aandachtspunten bij de aanschaf van een statief.

1. Gebruik je statief zo vaak mogelijk


Je statief kun je het beste zo vaak mogelijk gebruiken, dus niet alleen wanneer je een macrofoto maakt of een foto 's nachts met een lange sluitertijd. Zelfs in de studio bij gebruik van studioflitsers is het slim een statief te gebruiken.

Veel fotografen halen het statief alleen te voorschijn bij specifieke omstandigheden. Een logische gedachten, een statief is immers ook niet het meest handzame onderdeel van je apparatuur. Probeer het ook eens bij het type shoot waarbij je normaal geen statief gebruikt. Wellicht ontdek je wel dat het je flink kan helpen met scherper foto's en mooiere composities..

Door een lichtgewicht statief te kopen ben je wel wat duurder uit, maar zul je in de praktijk je statief wl meenemen. Met een zwaarder statief is de verleiding al snel groot om het statief thuis of in de auto te laten. Ook een monopod (een eenbeenstatief) helpt je om wat extra stabiliteit te geven zonder dat je veel moet meenemen.

Statief

2. Denk na over je compositie


Vaak wordt het als nadeel gezien dat je met een statief niet zo snel en gemakkelijk je compositie kunt bepalen. Gebruik dit nadeel juist als een voordeel! Doordat het wat meer werk is om de gewenste compositie te krijgen ga je immers ook beter nadenken over de compositie die je gebruikt in je foto's. Minder fotograferen, maar doordacht foto's nemen.

3. Stevige plaatsing


Om te voorkomen dat je dure fotoapparatuur met statief en al op de grond valt is het belangrijk om je statief goed neer te zetten. Zet altijd n van de poten van je statief richting het onderwerp dat je wilt vastleggen. Dit is immers ook de richting die je objectief heen zal wijzen.

Een extra voordeel is dat de twee andere poten niet in de weg zullen staan en je hier gemakkelijk tussen kunt gaan staan om de camera te bedienen. Bij zwaardere objectieven kun je betere het objectief aan het statief vastmaken in plaats van je camera.

Laat je camera bij voorkeur niet onbeheerd op statief achter en let ook op eventuele andere personen die bij je zijn. Een statief is eenvoudig omver te lopen, ook door andere fotografen die even niet goed opletten.

4. Loodrechte plaatsing


Een andere tip om te voorkomen dat je statief om valt is er altijd zorg voor te dragen dat de middelkolom verticaal en loodrecht boven de grond hangt. Het gewicht wordt op deze manier gelijkmatig over alle poten verdeeld. Veel statieven hebben een waterpas ingebouwd in de middenkolom die je helpt deze kolom netjes recht te krijgen.

Heb je zo'n waterpas niet, dan kun je die ook altijd nog kopen. Voor een paar euro kun je een kleine waterpas (Hama levert ze bijvoorbeeld) aanschaffen die je op de flitsschoen van je camera kunt zetten.

5. Maximale stabiliteit


Probeer, wanneer mogelijk, de hoogte van je statief te beperken. Hoe verder je deze uit schuift, hoe minder stabiel het statief zal staan. Denk ook aan de volgorde van uitschuiven van verschillende delen.

Probeer de dikste delen van de poten te gebruiken en pas als je meer hoogte nodig hebt ook de smallere delen uit te schuiven. Schuif pas als laatste de middelkolom uit; deze veroorzaakt de meeste trillingen in het geheel.

Stabiliteit ziet overigens niet alleen in je statief. Ook de manier waarop je de camera afdrukt helpt mee. Gebruik hiervoor bij voorkeur een draadontspanner (eventueel zelfs draadloos, bijvoorbeeld met een Cactus V5 triggersetje). Zo voorkom je ook de laatste trillingen.

6. Verzwaar je statief


Bij veel statieven zit er een stevige haak aan de middenkolom. Deze kun je gebruiken om gewicht aan te hangen wanneer je het statief wilt verzwaren. Je kunt hier bijvoorbeeld je fototas aan hangen. Je statief wordt stabieler en die zware tas is gelijk even van je rug. Vooral als het waait kan het slim zijn je statief te verzwaren voor extra stabiliteit.

7. Horizontaal of verticaal met een L-bracket


Een L-bracket, of L-plaat, helpt je om eenvoudig tussen de horizontale en verticale stand van je camera te wisselen terwijl je jouw camera op een statief hebt staan. Deze brackets worden op maat gemaakt voor verschillende soorten camera's zoals voor Canon, Nikon en Pentax. Ze kosten circa 100 tot 200 euro.

Met een L-bracket kun je de camera razendsnel van horizontaal naar verticaal schakelen. Door een L-bracket goed in te stellen blijft het middelpunt van je objectief bij het overschakelen van horizontaal naar verticaal op hetzelfde punt. Zo hoef je ook je statief niet (helemaal) opnieuw in te stellen.

In de onderstaande video wordt het gebruik van een L-bracket nader toegelicht.


8. Wisselen van statiefkop


Je statief bestaat niet voor niks uit meerdere delen. Je statiefkop kun je loshalen van je statief. Dat is handig, want je kunt zo op hetzelfde statief meerdere verschillende koppen plaatsen en zo meerdere vormen van fotografie beoefenen. Zo helpt een panoramakop je de perfecte panoramafoto te maken en kun je met een videokop gemakkelijk je camera inzetten voor vloeiende video opnamen.

Panoramakop

9. Experimenteer met HDR en focus stacking


Een statief is uitstekend in te zetten voor HDR en foto's waarbij je focus stacking toepast. Beide technieken vragen om meerdere foto's die later gecombineerd worden tot n eindresultaat. Door het gebruik van een statief voorkom je dat uitlijning en perspectiefvertekeningen een probleem kunnen vormen.

Natuurlijk kun je ook nog veel andere experimenten uitvoeren waarbij je statief je goed van dienst zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan timelapse opnamen en foto's met beweging door gebruik van een lange sluitertijd.

10. Onderhoud je statief


Net als bij alle andere apparatuur is ook bij een statief het onderhoud belangrijk. Zeker de (onderkant van de) poten kunnen snel vuil worden. Maak je statief daarom regelmatig schoon. In de meeste gevallen is simpelweg afvegen van het vuil een goede start. Ga je regelmatig het water in met je statief dan zal het zo nu en dan nodig zijn om je statief uit elkaar te halen en goed schoon te maken.

Heb jij nog meer tips voor het gebruik van een statief?
Deel ze in de reacties!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

9 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 21 mei 2013 om 08:04

  Elja: Tip 11 (en niet onbelangrijk) is de Image Stabilizer uit te zetten. Hiermee voorkom je bewegingsonscherpte omdat de IS het gebruik van statief niet herkent. Helaas gebeurt het mij wel eens dat ik deze vergeet uit te zetten. Het resultaat is gelijk onscherpe foto's (zelf met mijn dure L objectieven).

 2. Alain
  Alain schreef op dinsdag 21 mei 2013 om 09:43

  @Arthur, een goede tip inderdaad, echter zijn er steeds meer objectieven (vooral L natuurlijk..) die zelf 'aanvoelen' of er wel of niet op statief gewerkt wordt.
  Dus wellicht handig om het voor jezelf gewoon even in de handleiding na te lezen.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 21 mei 2013 om 12:25

  En nog een tip: combineer het met echt lange sluitertijden met het opklappen van de spiegel en een remote voor volmaakt gebrek aan trilling

 4. Klaas Horrel
  Klaas Horrel schreef op dinsdag 21 mei 2013 om 21:29

  In de meeste gevallen vind ik een statief lastig en vervelend. Een spontaan fotomoment is voorbij als je je statief uitgeklapt hebt. Relatief moderne camera's als een Canon 7d of Nikon D7000 zijn zo snel dat je uit de hand HDR foto's kunt maken. Is het licht moeilijker dan kun je de ISO waarde iets omhoog doen of je camera op een paaltje zetten of tegen een muur aan drukken. Met de laatste camera's bv een Nikon D800 of Canon 5d MK3 kun of op ISO 1600/3200 nog ruisvrij fotograferen. Een statief werkt volgens mij alleen maar als een lage sluitertijd noodzakelijk is, bv produktfotografie of macrofotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.388 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord