Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

12 smoesjes waarom je gratis fotografeert

woensdag 29 juni 2011, 22:14 door | 20.430x gelezen | 43 reacties

Veel startende (fotografie) ondernemers houden het binnen twee jaar al weer voor gezien. Veelal is dat een gevolg van het feit dat ze voor een appel of een ei en, misschien nog wel vaker 'gratis ende voor niets' staan te werken. Als jij niet tot de groep wil horen die na pakweg een jaar of twee gefrustreerd de handdoek werpt, kies er dan vanaf de aftrap van je bedrijf voor om je te laten betalen voor je diensten.

Geld

Natuurlijk geeft iedere fotograaf wel eens een keer gratis een foto weg, maar de smoezen die ik gehoord heb waarom fotografen voor niets of bijna niets staan te werken slaan vaak helemaal nergens op. Lees onderstaand hoe ik er mee om ga:

1. Naamsbekendheid


"Ik wil heel graag doorbreken in de wereld van de concertfotografie. Dus als een band of artiest mij belt voor een offerte, dan bied ik het hen aan. Het is voor mij de ideale manier om naamsbekendheid binnen deze markt te krijgen."

Houd jezelf niet voor de gek. Het enige wat er dan gebeurt, is dat je een naam krijgt als de fotograaf die gratis werkt. Natuurlijk maak je wel naam, maar wil je naamsbekendheid met een negatieve bijklank op deze manier bereiken? Beter is om vanaf het begin een, in eerste instantie bescheiden, vergoeding te vragen. Hoe meer ervaring je opbouwt, hoe meer je kunt gaan vragen voor je diensten.

2. Lichtechniek oefenen


"Ik deed een gratis shoot voor een beginnende actrice, die amper de eindjes aan elkaar kon knopen. Het heeft haar geholpen en ik kon zo weer oefenen met mijn lichttechnieken."

Het is zeker goed bedoeld om iemand te helpen, maar net als zij, zal jij ook de eindjes aan elkaar moeten knopen als je wilt leven van je fotografie. Fotografen én modellen die uiteindelijk alléén maar TFP-shoots doen, blijven vaak in dat circuit hangen. Oefenen op je lichttechnieken helpt je niet te groeien in het meest belangrijke gebied, namelijk het vertrouwen dat je werk waarde heeft.

3. Promotie


"Ik heb aan al mijn buren gratis familiefoto's aangeboden, die ze op hun kerstkaarten kunnen zetten. Een gewéldige manier om mijn fotografiebedrijf te promoten!"

Super dat je zo'n attente buur bent! Let echter wel op, er schuilt een enorme adder onder je gazon. Je kunt er namelijk donder op zeggen dat de uitnodigingen voor verjaardagen en bruiloften binnen gaan stromen. Alleen dan krijg je ook meteen het verzoek om je camera mee te nemen want je maakt zulke leuke foto's.

Dus nu ben je een nóg betere buurman, dan dat je eigenlijk wilde zijn. Maar je schiet je doel, het promoten van je fotografiebedrijf, volledig voorbij als je de aardige buurman of –vrouw die gratis werk levert blijft uithangen. Bovendien wordt het steeds moeilijker om de boot af te gaan houden en vergoeding voor je diensten te verlangen.

4. Publicatie


"Ik kreeg een geweldige kans om mijn evenementfotografie te oefenen op het personeelsfeest van mijn werk. Ik mocht zelfs voor een beursgenoteerd bedrijf fotograferen en mijn foto's kregen een geweldige publicatie op hun website, met wel zeker 25.000 hits op die site. Zo attent, ik kreeg zelfs een fotoprinter voor de moeite!"

Prachtig hoor, dat je een fotoprinter cadeau krijgt. Besef wel dat het waarschijnlijk één van de 10 printers is die je werkgever cadeau kreeg toen ze de onlangs een enorme voorraad laptops bestelden. Jouw foto's dienen ter meerdere eer en glorie van je werkgever, en jij wordt, oneerbiedig gezegd, afgescheept met een gratis verkregen printer. Beter kun je investeren in het maken van simpele portretten en fotograferen van verjaardagen en sportwedstrijden.

5. Aanbeveling


"Iedere fotografieopdracht die ik gedaan heb, is op aanbeveling geweest, meestal omdat ik eerst gratis heb gefotografeerd."

Aanbeveling? Ja, mooi maar het komt op mij over als: "Ik ken nog wel iemand die het waarschijnlijk wel gratis wil doen." Ik denk dat je op dit soort aanbevelingen niet zit te wachten. Vooral niet als je van je fotografie wilt kunnen leven.

6. Vriendendienst


"Ik heb gratis wat portretjes gemaakt van vrienden, voor de gein. Zij gebruiken die op Facebook, als profielfoto. Ik vergroot mijn netwerk en dat leidt weer tot opdrachten."

Nee, dit soort dingen leiden alleen maar tot meer verzoeken om portretjes voor de 'gein' te schieten. Voor nog meer vrienden, hun vrienden, daar weer de vrienden van en van hen ook nog eens de vage kennissen. Feit is dat je gewoon voor niets staat te werken en dat komt je bedrijfje niet ten goede.

7. Creativiteit uiten


"Ik ben gek op mijn dagelijkse werk in de IT. Maar mijn passie zit echt in de fotografie. Het maakt mij niet uit dat ik mijn passie volledig zelf moet bekostigen, ik kom zo tenminste toe aan het uiten van mijn creativiteit."

Heel mooi dat je op deze wijze je creativiteit kunt uiten. Er zijn vast goedwillende hobby IT-ers die jouw feitelijke werk gratis willen doen. En dan? Doordat jouw werk gratis wordt gedaan door een goedwillende hobby IT-er, kun je waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd al je tijd aan het uiten van je creativiteit gaan besteden, maar wel met een uitkering omdat je overbodig was bij je werkgever. Dat kan nooit je bedoeling zijn, want hoe moet je dan je hobby/passie bekostigen?

8. Portfolio opbouwen


"Ik ben een jonge amateurfotograaf, bijna afgestudeerd. Ik probeer me nu te focussen op het opbouwen van mijn portfolio. Geld? Hmm, dat komt later wel."

Ook zo'n klassieker. Een student die niet in geld geïnteresseerd is. Maar hoe gaat het straks wanneer de studiefinanciering voorbij komt om de lening, waarmee de studie bekostigd werd, te innen? Wie dan plotseling over moet schakelen op het vragen van vergoedingen voor de geleverde diensten en zich ook druk moet gaan maken over zaken als huur, eten en kleding heeft een enorme achterstand.

Je 'klantenbestand', wat gratis aan fotomateriaal geholpen is, minimaliseert. En heb je de tijd om nieuwe, betalende klanten aan te boren voor de financiele malaise zo groot wordt dan het einde verhaal met je bedrijfje is?

9. Naamsvermelding


"Ik heb wat grote opdrachten voor niks gedaan. Ik heb nu een publicatie in een heel groot en bekend tijdschrift en onder de foto staat mijn naam!"

Werken voor een fotocredit is één van de grootste valkuilen onder fotografen, vandaag de dag. Je helpt er niemand mee, ook jezelf niet want naamsvermelding is op basis van de auteurswet zelfs verplicht. Of je nu wel of niet een vergoeding hebt gekregen voor je werk. De enige die garen spint bij je onwetendheid is het grote tijdschrift, want die hebben gratis werk gekregen, en dat vergroot de winstmarge.

10. Ervaring


"Ik ben pas afgestudeerd aan de fotovakschool en ik ben nu als een gek aan het fotograferen, meestal voor niks. Ik krijg daarmee echt geweldig veel ervaring. Ook maak ik nieuwe contacten en als de economie straks weer een beetje aantrekt, en ik veel beter gepositioneerd dan dat ik ga zitten wachten op betaalde opdrachten."

Laat je niet misleiden. Ook tijdens je opleiding moet je opdrachten doen en dat levert ervaring en connecties op. Zodra je klaar bent moet je jezelf en je werk in de markt gaan zetten. Doe dat vooral bij mensen die wél willen betalen voor je diensten. Juist die contacten die je dan opdoet, zijn veel meer waard.

11. Pixels kosten niks


"Het is nu anders, vanwege de digitale fotografie. Tien jaar geleden betekende gratis fotografie dat je zelf je film en je ontwikkeling en polaroids moest betalen, tenzij je klant de kosten betaalde. Tegenwoordig, is alles wat het kost tijd. Pixels kosten namelijk niks."

Wat een enorme misvatting. Pixels kosten wel degelijk wat. Camera's en sluiters hebben een levensloop van ongeveer 150.000 kliks. Deel dat aantal door het aantal foto's wat je voor niks hebt geschoten en dan ga je beseffen hoeveel die pixels feitelijk kosten.

En heb je ook al eens gedacht aan de kosten van je lampenset, de aanschaf van Photoshop, de opslagruimte op je computer, branden van cd's, de huur van een studio, je geheugenkaarten, de prijs van de visagistes en ga zo maar door. Reken het voor de lol eens door en je zult schrikken hoeveel geld je weggooit.

12. Mensen helpen


"Pas toen ik mij niet meer druk ging maken om wat ik moet vragen voor een shoot, kwamen de aanvragen uit alle richtingen! Ik wil dat de wereld zijn voordeel doet met mijn foto's en ik wil andere mensen helpen. Het gaat gewoon niet om geld."

Natuurlijk komen de aanvragen op zo'n moment uit alle richtingen jouw kant op. Maar is dat omdat je zulk goed werk aflevert of is dat omdat je gratis werkt? Ik verzeker je dat de kwaliteit mensen volledig koud laat en dat het gaat om het feit dat je gratis werkt. Dat kan je bedoeling niet zijn als je verder wilt in de fotografie.

Natuurlijk wil ik de fotografen die voor hun hobby bezig zijn niet ontmoedigen. Maar besef wel dat je hobby geld kost. Veel geld!

Tel maar eens op wat jij aan apparatuur hebt staan. Een camera, zeker twee, misschien wel vier objectieven, een tas, een paar filters, een aantal geheugenkaarten, flitsertje of misschien wel studiolampen. De bedragen lopen al gauw in de duizenden euro's!

En de tijd die je steekt in het fotograferen van evenementen weegt zonder dat je een vergoeding vraagt voor je diensten nooit op tegen de tijd die je met je gezin had door kunnen brengen. Of bij je werkgever! Je moet al gauw weer een vrije dag ervoor opofferen. Wie betaalt dat?

Ik heb dit artikel met hulp van Hein Arns vrij vertaald naar aanleiding van een artikel van John Harrington op Blackstar.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

43 reacties

  1. albertus
    Profiel  albertus schreef op woensdag 29 juni 2011 om 22:31  | reageer

    Interessant artikel hoor!
    Nu ga ik in de zomervakantie een eigen ministudio beginnen..
    Ik weet wel dat ik dus ook al is het mijn oom of tante niet gratis ga fotograferen. Dit wordt altijd een doorgevertje dat ik gratis fotografeer.
    Wanneer ik dan wel een keer een onbekende krijg vragen ze of ik gratis fotografeer en zeg dan plotseling dat ik moet betalen.

    Is ook niet erg handig. :$
    Ook al ben ik nog maar 16 jaar, gewoon niet aan beginnen. vrolijk

  2. Marco Nedermeijer
    Profiel Marco Nedermeijer schreef op woensdag 29 juni 2011 om 22:46  | reageer

    leuk artikel. Maar ben het er toch niet mee eens. Ik "werk" gratis omdat ik het leuk vind om foto's te maken en niet om er geld mee te verdienen. En als ik daar anderen er ook nog eens een groot plezier mee kan doen, is dat mooi meegenomen.

  3. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 29 juni 2011 om 22:54  | reageer

    Voor niets gaat de zon op, voor de rest; gewoon betalen! Goed artikel met een leuke insteek!

  4. onem
    Profiel  onem schreef op woensdag 29 juni 2011 om 23:00  | reageer

    Leuk artikel, en leuk dat je op deze site je eigen mening in een artikel neer kunt zetten. Echter ik denk dat elke fotograaf op deze website oom 12 andere redenen kan vertellen zowel positief als negatief. Ook ik doe wel eens een shoot voor een beetje of bijna voor niks, en heb daar natuurlijk mijn eigen redenen voor vrolijk

  5. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 29 juni 2011 om 23:17  | reageer

    maar ik zou wel graag je redenen willen weten onem...

  6. Bas ter Beek
    Bas ter Beek schreef op donderdag 30 juni 2011 om 00:14  | reageer

    Pff. Ik maak mij helaas schuldig aan een aantal een aantal punten. Morgen een shoot met een vriend, ik wilde het gratis doen maar hij staat er op dat ik er geld voor moet krijgen!

  7. Henk_H
    Henk_H schreef op donderdag 30 juni 2011 om 00:24  | reageer

    Als het je hobby is dan moet je natuurlijk zelf weten of je dat gratis doet.
    Het kan voor anderen die er wel hun boterham mee willen/moeten betekenen dat je de markt kapot maakt.

    Van de andere kant zijn er ook mensen die je nooit gaan betalen voor een normale prijs. Als je daar graag voor wil werken dan neem je daar niemand zijn verdienten mee weg! Maar als je iets doet voor een bedrijf dat met jou foto's geld verdient dan moet je dat NOOIT gratis of voor een vrienden prijsje doen! Je maakt daarmee de markt voor je zelf en anderen kapot!

    En dat Naamsvermelding verplicht is daar hoefde ik bij de krant die mijn foto zonder mijn toestemming en zonder dat ik het wist plaatste niet mee aan te komen. En er voor betalen wilden ze al helemaal niet! Maar wat doe je er aan? Een dure advocaat voor in huren? Als ik een beroeps was had ik dat misschien wel gedaan...

  8. gast schreef op donderdag 30 juni 2011 om 00:42  | reageer

    Goed artikel, maar ik vind het wat dubbel. Ik kan me er in vinden, het is je baan en er moet brood op de plank komen, maar ik heb als model toch veel gehad aan het zogenaamde vrije werk met fotograven. Zo heb ik mijn portfolio op kunnen bouwen, want je kan niet voor elke shoot geld neerleggen.
    Het heeft twee kanten. Vind het wel goed dat je inderdaad aangeeft dat er ergens een grens is, en dat je die zelf duidelijk moet stellen.

  9. jmailgreve
    jmailgreve schreef op donderdag 30 juni 2011 om 01:09  | reageer

    Als ik het artikel in de context plaats, dat het een inkomen moet genereren, smashing.Bullseye, helemaal mee eens. (dezelfde regels gaan op voor fotomodellen, beginnend of niet., eenmaal de naam , die doet het gratis terwijl de focus op professioneel ligt, voet bij stuk houden vanaf het begin !)

    Er zijn echter ook hele goeie fotografen en ook modellen, visagisten en designers, die zich "gevonden"hebben met de afspraak. we gaan voor het enthousiasme tijdens die uren, de creativiteit die zorgt voor nieuwe energie in de dagelijkse beslommeringen van misschien een baan of zelfstandige in een totaal andere branche. er zijn veel van dat soort "groepjes" waar de afspraak geldt, als we gaan "stoeien" kom met plezier , verheug je op de resultaten en jank niet om "niet geslaagde resultaten".

    Dat betekend inderdaad vaak dat ieder de middelen heeft en hart heeft te investeren (voor en na aanschaffen, of niet. iedereen blij. ook daar ligt het er weer aan welk doel je hebt).

    In mijn opinie is er dus geen vastomlijnd kader van do's en don'ts , juist omdat de intentie kan verschillen ! resume, professioneel bekeken, helemaal mee eens !, maar daarmee is het voor mij persoonlijk maar aan 1 zijde belicht).

  10. Art perera
    Art perera schreef op donderdag 30 juni 2011 om 03:57  | reageer

    We have the same problem here in the US. Shooting for free is like shooting yourself in the foot. You are only hurting yourself and your fellow photographers. Love the article.

  11. Jeroen de Kort
    Jeroen de Kort schreef op donderdag 30 juni 2011 om 07:48  | reageer

    De essentie van een fotograaf is geld verdienen omdat het zijn/haar beroep is, er moet immers brood op de plank komen. Echter, een ijscoman zal op bepaalde momenten ook eens één of meerdere ijsjes weggeven in de hoop/verwachting hier meer goodwill/omzet uit te halen.

    Uiteraard moet je als fotograaf geld vragen voor je diensten en de producten die je levert maar het siert je ook om af en toe eens iets voor "niets" te doen. Ook al is het maar omdat je er alleen maar zelf voordeel of plezier uit haalt. Fotografie is immers (in veel gevallen) een vak wat je in essentie kiest uit passie of liefde voor het maken van foto's, zoals bij de meeste creatieve beroepen.

    Ik denk dat je als professioneel fotograaf het gewoon zakelijk moet benaderen en inderdaad altijd een financiële vergoeding moet vragen en ook af en toe eens wat voor "niets" moet doen. Of je nu een advertentie plaatst van xxx Euro of je doet eens een klusje voor "niets", beide kosten geld en beide leveren iets op. De kunst is een goede balans te vinden en in te schatten welke "gratis" klusjes toch nog "iets" opleveren.

  12. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op donderdag 30 juni 2011 om 08:00  | reageer

    @jmailgreve ik denk jij het concept TFP bedoelt. maar dat is een concept wat door veel beginnende of amateur fotografen vaak wordt uitgebuit en onjuist wordt toegepast. ieder willekeurig (wannabe) model op Hyves roept al dat ze model zijn. Meer staat in mijn artikel TFP

  13. Martijn
    Martijn schreef op donderdag 30 juni 2011 om 08:45  | reageer

    Ik kende het originele artikel al en ben blij dat het nu ook hier staat.
    Er is maar een reden waarom je als professional een onbetaalde shoot kan doen en op welke voorwaarden.

    Als jij betaald (in tijd en apparatuur, enz) dan moet jij ook degene zijn die bepaalt. Dat wil zeggen; zodra iemand anders gaat zeggen: ik wil ook een shot zo of ik wil dat niet.... Gaan ze betalen.

    En dit soort opdrachten moet dan ook vanuit jouw komen.
    Een opdracht van iemand anders hoe leuk ook kan nooit leiden tot niet betalen voor werk! Er is niemand die denkt dat een loodgieter je kraan maakt met de belofte dat je zijn naam erbij zet....
    Waarom doen fotografen nou wel van die rare dingen??

  14. Marc
    Marc schreef op donderdag 30 juni 2011 om 09:21  | reageer

    @ Jeroen de Kort: Het siert je als fotograaf wanneer je iets weggeeft voor bijvoorbeeld een goed doel. Er zijn bijvoorbeeld een paar stichtingen die wensen van mensen vervullen die ongeneeslijk ziek zijn, terminaal etc. Als je als vrijwilliger voor een dergelijke stichting ingeschreven staat, doe je goed onbetaald werk. De betaling zit 'm in de ervaring en het plezier dat je die ander ermee doet.

    Buiten dat doe ik niet aan 'liefdadigheid' meer. Dat wel doen geeft een kettingreactie: het gaat als een lopend vuurtje dat jij de liefdadigheidsfotograaf bent en mensen haken dan af wanneer je geld gaat vragen. Ook het verrichten van diensten in ruil voor andere diensten werkt niet. Veel bedrijven die daar voor open staan hebben over het algemeen maar weinig tot geen levensvatbaarheid. Zal je zien dat wanneer jij een beroep doet op de wederdienst ze de laatste adem hebben uitgeblazen knipoog

    Beginnende fotografen doen er goed aan met lagere tarieven te beginnen en naarmate ze meer ervaring hebben opgedaan en de klantenkring stabiel wordt, hun tarieven langzaamaan mee te laten groeien. Korting geven aan vrienden, familie en buren kan altijd nog knipoog

  15. willem
    willem schreef op donderdag 30 juni 2011 om 09:22  | reageer

    Ik lees dit artikel als amateurfotograaf zonder ambities. Alles prima, maar ik struikel over punt 7. Moet ik me als amateur schuldig voelen tegenover professionele fotografen omdat ik geen geld vraag voor mijn hobby?
    Lijkt mij dat een ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen (geld)zaken. Verder wel goede tips denk ik voor mensen die er hun beroep van willen maken.

  16. Hoo Gan Tan
    Hoo Gan Tan schreef op donderdag 30 juni 2011 om 09:30  | reageer

    Er bestaan genoeg redenen om je klanten -wel- voor jouw fotografie te laten betalen. Maar ik kan ook genoeg redenen noemen om -niet- een betaling voor je diensten te vragen. Die redenen kunnen voor iedereen persoonlijk zijn (goed doel, goede familie- vriendendienst, TFP e.d.)
    (Diezelfde loodgieter zal bij een lekkende kraan van zijn 80-jaar oude oma echt geen 60,- euro voorrijkosten tezamen met zijn uurloon op een factuur presenteren.)
    Het probleem zit niet zozeer in het gratis werken. Wat je als professionele fotograaf altijd wel moet bedenken, is dat jouw fotografie een WAARDE vertegenwoordigd. In eerdere artikelen hebben we gelezen, hoe we die waarde, mede dankzij de CODB kunnen berekenen. Daarna moet je voor jezelf afwegen of die publicatie, vriendendienst, tfp-shoot of iets dergelijks wel in verhouding staat met jouw (normale) prijs en of het je wel waard is. Dus weet wat je weggeeft!

  17. ingrid
    ingrid schreef op donderdag 30 juni 2011 om 09:53  | reageer

    Gelezen op twitter en het is zo waar:
    Een foto is een herinnering. Een herinnering is onbetaalbaar. Hoe kan een fotograaf dan 'te duur' zijn.

  18. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op donderdag 30 juni 2011 om 09:55  | reageer

    @willem welke apparatuur gebruik je?
    @ingrid heeeeeel goed!

  19. Emerik
    Profiel  Emerik schreef op donderdag 30 juni 2011 om 09:59  | reageer

    Ben ik de enige die zich wat stoort aan de negatieve toon van het artikel? Ik denk dat je ergens wel een punt hebt, zeker over de pro-fotografen die zich in de markt willen zetten door eerst veel gratis werk te doen. Maar je kan het hobby fotografen toch niet kwalijk nemen dat ze, omdat ze graag fotograferen, foto's maken van/voor familie en vrienden?

  20. willem
    willem schreef op donderdag 30 juni 2011 om 10:20  | reageer

    @marijeweterings van alles en nog wat. Geen professionele spullen. Het was ook meer een theoretische vraag, want ik doe helemaal niks in opdracht, daarvoor ben ik niet goed genoeg en ik zou er denk ik ook geen zin in hebben.

  21. Jan
    Jan schreef op donderdag 30 juni 2011 om 11:51  | reageer

    Een echte beroepsfotograaf werkt per definitie niet gratis. Kan natuurlijk een keer een optie zijn om kortstondig portfolio op te bouwen in een nieuw soort opdrachten. Van iedereen die gratis werkt hoef je niets te duchten als je goed genoeg bent en toegevoegde waarde levert. Wel jammer Marije dat je Elja aan het denken hebt gezet over een gratis blog. We kijken nu aan tegen een schermkapende sticky banner van ING knipoog

  22. Joris
    Joris schreef op donderdag 30 juni 2011 om 12:56  | reageer

    Ik vind het eerlijk gezegd nogal kort door de bocht.

    Voor wat perspectief:
    - Difference between shooting for free and shooting for me
    - Four reasons to consider working for free
    - Over saturated market you say you can blame me

    P.S. Marije, heb je toestemming van John Harrington om zijn artikel over te nemen?

  23. Olav
    Olav schreef op donderdag 30 juni 2011 om 13:46  | reageer

    Het atrikel heeft in mijn optiek inderdaad een te negatief beeld.
    Je doet er cursussen voor, opleiding, whatever. En daarna mag je volgens dit artikel niet fotograferen om bekend te worden?!

    Klinkt mij alsof hier getracht wordt om iedereen die niet al prof is buiten de deur te houden. Ik probeer mij ook te profieleren in de fotografie. Ik ben van oorsprong muzikant en heb daar veel betaald werk kunnen doen door o.a. ook benefiet concerten te doen.

    En als ik een keer voor niets optreedt heeft mij dat niet de naam gegeven dat ik altijd voor niks speel. Hetzelfde geldt voor fotografie. Ik doe af en toe ook werk voor niets om mijn kennis te vergroten.

    En tuurlijk doe je eens een keer wat voor niets of te weinig in de hoop er meer uit te halen.S oms lukt dat, en soms wordt er misbruik van je gemaakt. That's life!!

  24. Mirella
    Mirella schreef op donderdag 30 juni 2011 om 14:28  | reageer

    Uiteraad moet een klant betallen.
    Maar een shoot voor portfolio vind ik persoonlijk, hoeft niet altijd betaald..
    Je moet gewoon NEE kunnen zeggen op het moment dat een ander ook een gratis shoot wil..

  25. Sander
    Sander schreef op donderdag 30 juni 2011 om 21:00  | reageer

    Dat je niet gratis werk moet leveren is duidelijk. Ik verwacht nu wel dat de volgende blog over de tarieven gaat. Dat mis ik altijd bij dit soorrt berichten. Wat vraag je dan als beginnende fotograaf?

  26. Willem
    Willem schreef op donderdag 30 juni 2011 om 21:31  | reageer

    Ook niet echt een sterk artikel in mijn ogen... Ik stuur mijn dochter toch ook niet met een lekke band door naar de fietsenmaker omdat ik anders zijn brood van de plank eet???

  27. Eric
    Eric schreef op donderdag 30 juni 2011 om 23:53  | reageer

    Ik lees op een enkele uitzondering na alleen zwart /wit reacties.
    Ik ben van mening dat je je als (beginnend) fotograaf je positie in de markt moet kennen.Tja, dat gebeurd met vallen en opstaan... voor maar weinig zaken in het leven is een pasklaar antwoord.
    Voor mijn werkgever heb ik laatst van bijna 30 collega's foto's gemaakt, betaald. Aan de ander kant heb ik vorige week gratis foto's gemaakt van het personeelsuitje. Had ik daarvoor geld moeten vragen? Ik vind van niet, de setting is heel anders, zo ook de verwachting.

    @Sander: Ooit was er op het web een tarievenlijst te vinden, maar ik geloof dat de NMA daar een stokje voor gestoken heeft. Ga zoeken op internet wat collega fotografen vragen (het zal niet meevallen, maar je vind er een paar) en maak je eigen afweging m.b.t. je eigen kwaliteit en creativiteit. Sorry... weer geen pasklaar antwoord :<(

  28. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 1 juli 2011 om 00:11  | reageer

    @Sander; op Photofacts zijn al de nodige artikelen over tarieven voor fotografie geschreven. Check deze artikelen eens:

    - Richtprijzen voor fotografie
    - Tariefstelling voor fotografen
    - Rekenmodel voor de kostprijs
    - Hoe bepaal je de prijs voor je fotografie

  29. James van der Borght
    James van der Borght schreef op vrijdag 1 juli 2011 om 09:39  | reageer

    Klopt niet helemaal.
    Al zo'n 26 jaar werk ik als zelfstandig (reclame) fotograaf en verdiende daar een meer dan behoorlijke boterham mee, ook hield er a.g.v. het regelmatig aanbieden van "gratis" opnamen ook nog eens een grote klantenkring aan over.

    Steeds wanneer er zich een nieuwe klant aanmeld met het verzoek om een offerte bied ik de eerste opname gratis aan en doe dat om een aantal redenen.

    De eerste is om te kijken of mijn werkwijze en visie op een lijn liggen met die van de potentiële klant. Daarnaast geeft het me de gelegenheid de meerwaarde m.b.t. de (toekomstige)prijs/kwaliteitsverhouding te tonen.

    En, last but not least, het geeft mij de gelegenheid kennis te maken met die potentiële klant, om op die manier uit te vinden of het mensen zijn met wie IK wel wil samenwerken, want als je klanten moet koesteren, en dat moet je, zorg er dan voor dat je er geen binnenhaalt waarvan op voorhand te voorspellen valt dat je ze na enige tijd de nek om zou willen draaien.

    Nogmaals, al 26 jaar hanteer ik deze methode en het heeft mij geen windeieren gelegd.

  30. Anoeska
    Anoeska schreef op vrijdag 1 juli 2011 om 10:52  | reageer

    Goed artikel!
    De enige en dan ook echt ENIGE keer dat ik gratis fotografeer, is als IK iemand anders gevraagd heb omdat ik iets wil uitproberen, portfolio etc. Het initiatief komt dan dus van mij.
    Zodra ze mij vragen, zal er betaald moeten worden.

  31. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op vrijdag 1 juli 2011 om 11:07  | reageer

    @Joris in overleg met Elja hebben we dit artikel vertaald en geplaatst. Er zijn mensen die moeite hebben om engels te lezen. Die willen we toch de informatie niet onthouden.
    @willem krijg jij bij de fietsenmaker ook gratis een fiets? hoe heet die fietsenmaker? die wil ik ook! knipoog

    voor de overigen: ik kreeg gisteravond deze mail in mijn mailbox:
    "Op (...) 2011 wordt in (..)de eerste editie van de (...)beurs gehouden.

    Voor deze beurs zoeken wij nog een fotograaf die voor ons de foto’s kunnen
    schieten voor de flyers, posters en Billboard.

    Omdat dit de eerste beurs van onze organisatie is hebben wij tot helemaal
    niet een budget voor deze fotoshoot.

    Wat wij wel aan kunnen bieden is u logo van bedrijf op alle drukwerk, site
    en natuurlijk op de Billboard. Zo heeft u leuke reclame voor u bedrijf en
    wij leuke foto,s.

    Bedoeling van de foto is dat een jonge (....).

    Wij zouden het natuurlijk op prijs stellen als u ons zou willen helpen met
    een paar leuke foto,s.

    Hoop snel wat te horen."

    Tja...

  32. Hoo Gan Tan
    Hoo Gan Tan schreef op vrijdag 1 juli 2011 om 17:30  | reageer

    @ Marije,
    Het vak wordt op dit moment idd aan alle kanten uitgebuit. Veel aanbieders en weing vragers.. Er worden stageplaatsen aangeboden voor vacatures waar normaal een fotograaf voor ingeroepen zou worden. Voor minder dan 500,- euro per maand heb je dan een fulltimer (in opleiding) rondlopen. Leerzaam voor de fotograaf in opleiding? Nee... deze krijgt geen enkele vorm van begeleiding van een ervaren fotograaf (leert hij/zij gelijk zelfstandig problemen op te lossen). Een avondje party-fotograaf spelen, waarvoor je nog niet eens de kosten van je apparatuurverzekering kan dekken. Google voor de lol eens op "vacature fotograaf" en je lacht je kapot.
    Maar om resoluut nee te zeggen tegen 'gratis' fotografie, daar kan ik het ook niet eens mee zijn. Ik kan genoeg redenen denken om gratis te fotograferen, ook als fulltime professioneel fotograaf. Sommige goede doelen en voor familieleden en hele goede vrienden wil ik ook wel klikken zonder een rekening te presenteren. Maar ook uit commercieel oogpunt is het soms goed om iets gratis (of bijna gratis) te geven.
    Alleen moet je als fotograaf altijd beseffen, dat je fotografie waarde heeft. Waardeer en respecteer jezelf, waardeer en respecteer je fotografie, waardeer en respecteer de branche waarin je werkt. Dus als je iets 'om niet' doet, weet wat je weggeeft en weeg dat af wat je er voor terugkrijgt.

  33. foto-concept
    Profiel  foto-concept schreef op vrijdag 1 juli 2011 om 19:43  | reageer

    Het rekenmodel is hier al voorbij gekomen en nog steeds actueel.
    Bedenk goed dat de uitkomst van het rekenmodel een MINIMUM uur tarief is zonder rekenschap te houden met producten en andere zaken.

    Nog steeds te downloaden op o.a.:
    http://www.foto-concept.nl/documenten/ (Rekenmodel voor fotografen)

    En meen van mij aan dat er nog steeds een boterham te verdienen valt als fotograaf. Je zult jezelf alleen wel moeten waarderen. Zodra jij jezelf waardeert komt de waardering van klanten vanzelf!

  34. Joris
    Joris schreef op vrijdag 1 juli 2011 om 22:44  | reageer

    Marije,

    "@Joris in overleg met Elja hebben we dit artikel vertaald en geplaatst. Er zijn mensen die moeite hebben om engels te lezen. Die willen we toch de informatie niet onthouden."

    Ik vind het een goed initiatief dat jullie het vertaald hebben, maar ik vind wel dat je hier toestemming voor zou moeten hebben gevraagd. Met de bovenstaande redenatie zou ik jouw foto's in een krant kunnen publiceren zonder jouw toestemming, omdat sommige mensen moeite met internet hebben.

  35. Daniel
    Daniel schreef op zaterdag 2 juli 2011 om 00:59  | reageer

    Ik als hobbyfotograaf wordt ook wel is voor zulke leuke dilemma's geplaatst.
    Laatst nog, stapte ik binnen bij een verjaardag van een familielid kreeg ik bijna gelijk een camera in mijn handen geduwd, of ik even wat foto's wilde nemen. Mijn antwoord was simpel.
    Nee sorry, ik heb een vrije dag vandaag.

  36. rbrt
    Profiel rbrt schreef op zaterdag 2 juli 2011 om 16:40  | reageer

    Soms kan het heel goed in een marketingstrategie passen om wat gratis te leveren. Er is een Nederlandse fotograaf die veel goodwill en bekendheid heeft opgebouwd door aan mensen die aanwezig waren op een party of modeshow een mooi portret te mailen. Die foto's - met zijn naam prominent aanwezig - werden veelal gebruikt voor profielfoto's op Hyves en Facebook, en kregen daardoor bijna een "cultstatus".
    Nu fotografeert hij voor grote modemerken - en zeker niet gratis. Zijn gratis foto's hebben daar aan bijgedragen.

    Wanneer ik op een popfestival bij een mooie stand gratis koffie van Nescafé krijg aangeboden, denk ik ook niet dat dus voortaan in alle winkels Nescafé gratis moet zijn. Er is een verschil tussen slimme marketing en jezelf laten misbruiken.

  37. MCH
    Profiel MCH schreef op zaterdag 2 juli 2011 om 20:49  | reageer

    Oh, dit is goed om te lezen. Ik word steeds serieuzer met mijn foto's maar ik ben er zo een zoals het artikel beschrijft;. Dit is een goede stimulans om hier echt goed naar te kijken.

  38. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op zondag 3 juli 2011 om 11:32  | reageer

    En weer eentje in mijn mailbox.... even om aan te geven om hoeveel verzoeken het gaat:
    "
    Best mevrouw Weterings,

    Mijn naam is (...) ik ben een 36 jarige huisvrouw uit Amerika. Ik woon nu bijna 8 jaar in Nederland.
    Ik ben bezig met het inzamelen van geld voor een weeshuis in India. Om dit te doen heb ik veel hulp nodig, in de vorm van geld maar ook van vaardigheden en tijd. In het kort heb ik al contact gelegd met veel media bijvoorbeeld (o.a) Hart van Nederland, waar daar dus grote kans is een verhaal over mijn uitdaging dus komt. Op dit moment ben ik 1 meter 62 en 85 kilo ( ik ben) zelf nu 7 kilo in 1 maand kwijtgeraakt. Morgen heb ik vergadering met een sportschool om te kijken wat wij kunnen voor elkaar betekenen ten opzicht van mij uitdaging.

    Indien alles volgens plan gaat (zelfs als het een beetje afwijkt) ga ik in 10 maand tijd 20 kilo kwijt raken envolgend jaar april 14 dagen lang naar de Himalaya waar ik dus 6 dagen lang door de bergen gaat treken.

    Het zit namelijk zo Ik wil graag met u spreken over het maken en dus doneren van u tijd en wat digitale foto's van mij. Ik heb een goededoel website via facebook (...)

    Ik ben hiermee bezig in 5 misschien 6 landen (USA,Finland,Nederland,UK, India een misschien ook Duitsland) dus alles wat u doneert zou veel gratis reclame krijgen. Ik heb dus foto's voor mijn website nodig. Kunnen wij met elkaar aan tafel zitten te kijken wat wij voor mekaar kan betekenen?"


  39. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 3 juli 2011 om 11:58  | reageer

    @Marije: Het lijkt er wel op dat jij bekend staat als "vriendendienst" fotograaf want ik krijg nagenoeg nooit dit soort verzoekjes. Wellicht is het eens handing om de teksten van je website na te lopen of die wel juist geschreven staan.

  40. marijeweterings
    Profiel  marijeweterings schreef op maandag 4 juli 2011 om 08:45  | reageer

    @Arno. dat denk ik niet.

  41. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 4 juli 2011 om 09:57  | reageer

    Nee, ik zag het al je hebt keurig je tarieven erbij staan. Mooi foto's maak je trouwens!

  42. Leentje Schoofs
    Profiel Leentje Schoofs schreef op vrijdag 29 juli 2011 om 09:51  | reageer

    wat zit dit er raak op! En heel erg herkenbaar ook.
    Ook ik fotografeerde een jaar geleden 'gratis'. Wel maar een drietal keer, om te oefenen met mensen, anderen dan mezelf of m'n zussen.
    Eens je enkele keren gratis hebt gewerkt, gaat dat als een lopend vuurtje. Na die 3tal keer begin je gewoon geld te vragen, de volgende stap is er een officieel bijberoep van maken.
    Dat is ook de moment waarop "kenissen" (dan kennen ze je ineens wél), iets proberen los te peuteren, en er dan versteld van staan dat je je werk erin steekt en je het niet gratis kan blijven doen.

    Dat hele TFP circuit hangt me eerlijk gezegd flink men *** uit. Zoveel meisjes die het verschil niet willen zien tss amateurs en de mensen die er hun hart en ziel insteken, en altijd en alleen maar TFP-shoots willen lospeuteren.
    Ik bedenk dan altijd "ik ben toch geen liefdadigheidsinstelling?"

    Ik doe heel beperkt nog TFP, maar enkel met pro modellen die ik uitkies, en een visagiste die me helemaal begrijpt, en me volledig kunnen volgen in het concept dat ik wil neerzetten. Dat is dan mijn zogenaamd 'vrij werk', waarin zowel visagiste, ikzelf als het model zich helemaal in vindt. Het komt ons alle ten goede voor ons portfolio!

    Alleen voor mijn allerbeste vrienden (die ik op één hand tel) en m'n rechtstreekse familie (eerste graad) doe ik het voor niets. En die profiteren tenminste niet van me!

    De rest? Payé. Je suis désolé vrolijk

  43. Debster Fotografie
    Profiel Debster Fotografie schreef op zaterdag 23 februari 2013 om 09:59  | reageer

    Hoi hoi, mijn naam is Debbie.
    helaas kan ik mij aansluiten bij de 12 smoezen die hierboven staan. ik zag het artikel staan en besloot hey dit ga ik eens goed doorlezen. ik kan mij helaas dus hier helemaal bij aansluiten.
    ik ben er ook ingestonken om een keertje langs te gaan en te horen te krijgen achteraf, ja, maar jij zei zelf dat je dat wel gratis ging doen en je hebt het zelf aangeboden om te komen doen en ja het is toch gratis publiciteit die we ook voor jou maken door jou foto's op onze facebookpagina te zetten. en we helpen je zo verder aan andere contacten. met idd als gevolg dat je denkt grrrrr.... ik ben er met open ogen ingestonken. :(

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord