Marije Weterings

12 smoesjes waarom je gratis fotografeert

woensdag 29 juni 2011, 22:14 door | 19.504x gelezen | 43 reacties

Veel startende (fotografie) ondernemers houden het binnen twee jaar al weer voor gezien. Veelal is dat een gevolg van het feit dat ze voor een appel of een ei en, misschien nog wel vaker 'gratis ende voor niets' staan te werken. Als jij niet tot de groep wil horen die na pakweg een jaar of twee gefrustreerd de handdoek werpt, kies er dan vanaf de aftrap van je bedrijf voor om je te laten betalen voor je diensten.

Geld

Natuurlijk geeft iedere fotograaf wel eens een keer gratis een foto weg, maar de smoezen die ik gehoord heb waarom fotografen voor niets of bijna niets staan te werken slaan vaak helemaal nergens op. Lees onderstaand hoe ik er mee om ga:

1. Naamsbekendheid


"Ik wil heel graag doorbreken in de wereld van de concertfotografie. Dus als een band of artiest mij belt voor een offerte, dan bied ik het hen aan. Het is voor mij de ideale manier om naamsbekendheid binnen deze markt te krijgen."

Houd jezelf niet voor de gek. Het enige wat er dan gebeurt, is dat je een naam krijgt als de fotograaf die gratis werkt. Natuurlijk maak je wel naam, maar wil je naamsbekendheid met een negatieve bijklank op deze manier bereiken? Beter is om vanaf het begin een, in eerste instantie bescheiden, vergoeding te vragen. Hoe meer ervaring je opbouwt, hoe meer je kunt gaan vragen voor je diensten.

2. Lichtechniek oefenen


"Ik deed een gratis shoot voor een beginnende actrice, die amper de eindjes aan elkaar kon knopen. Het heeft haar geholpen en ik kon zo weer oefenen met mijn lichttechnieken."

Het is zeker goed bedoeld om iemand te helpen, maar net als zij, zal jij ook de eindjes aan elkaar moeten knopen als je wilt leven van je fotografie. Fotografen én modellen die uiteindelijk alléén maar TFP-shoots doen, blijven vaak in dat circuit hangen. Oefenen op je lichttechnieken helpt je niet te groeien in het meest belangrijke gebied, namelijk het vertrouwen dat je werk waarde heeft.

3. Promotie


"Ik heb aan al mijn buren gratis familiefoto's aangeboden, die ze op hun kerstkaarten kunnen zetten. Een gewéldige manier om mijn fotografiebedrijf te promoten!"

Super dat je zo'n attente buur bent! Let echter wel op, er schuilt een enorme adder onder je gazon. Je kunt er namelijk donder op zeggen dat de uitnodigingen voor verjaardagen en bruiloften binnen gaan stromen. Alleen dan krijg je ook meteen het verzoek om je camera mee te nemen want je maakt zulke leuke foto's.

Dus nu ben je een nóg betere buurman, dan dat je eigenlijk wilde zijn. Maar je schiet je doel, het promoten van je fotografiebedrijf, volledig voorbij als je de aardige buurman of –vrouw die gratis werk levert blijft uithangen. Bovendien wordt het steeds moeilijker om de boot af te gaan houden en vergoeding voor je diensten te verlangen.

4. Publicatie


"Ik kreeg een geweldige kans om mijn evenementfotografie te oefenen op het personeelsfeest van mijn werk. Ik mocht zelfs voor een beursgenoteerd bedrijf fotograferen en mijn foto's kregen een geweldige publicatie op hun website, met wel zeker 25.000 hits op die site. Zo attent, ik kreeg zelfs een fotoprinter voor de moeite!"

Prachtig hoor, dat je een fotoprinter cadeau krijgt. Besef wel dat het waarschijnlijk één van de 10 printers is die je werkgever cadeau kreeg toen ze de onlangs een enorme voorraad laptops bestelden. Jouw foto's dienen ter meerdere eer en glorie van je werkgever, en jij wordt, oneerbiedig gezegd, afgescheept met een gratis verkregen printer. Beter kun je investeren in het maken van simpele portretten en fotograferen van verjaardagen en sportwedstrijden.

5. Aanbeveling


"Iedere fotografieopdracht die ik gedaan heb, is op aanbeveling geweest, meestal omdat ik eerst gratis heb gefotografeerd."

Aanbeveling? Ja, mooi maar het komt op mij over als: "Ik ken nog wel iemand die het waarschijnlijk wel gratis wil doen." Ik denk dat je op dit soort aanbevelingen niet zit te wachten. Vooral niet als je van je fotografie wilt kunnen leven.

6. Vriendendienst


"Ik heb gratis wat portretjes gemaakt van vrienden, voor de gein. Zij gebruiken die op Facebook, als profielfoto. Ik vergroot mijn netwerk en dat leidt weer tot opdrachten."

Nee, dit soort dingen leiden alleen maar tot meer verzoeken om portretjes voor de 'gein' te schieten. Voor nog meer vrienden, hun vrienden, daar weer de vrienden van en van hen ook nog eens de vage kennissen. Feit is dat je gewoon voor niets staat te werken en dat komt je bedrijfje niet ten goede.

7. Creativiteit uiten


"Ik ben gek op mijn dagelijkse werk in de IT. Maar mijn passie zit echt in de fotografie. Het maakt mij niet uit dat ik mijn passie volledig zelf moet bekostigen, ik kom zo tenminste toe aan het uiten van mijn creativiteit."

Heel mooi dat je op deze wijze je creativiteit kunt uiten. Er zijn vast goedwillende hobby IT-ers die jouw feitelijke werk gratis willen doen. En dan? Doordat jouw werk gratis wordt gedaan door een goedwillende hobby IT-er, kun je waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd al je tijd aan het uiten van je creativiteit gaan besteden, maar wel met een uitkering omdat je overbodig was bij je werkgever. Dat kan nooit je bedoeling zijn, want hoe moet je dan je hobby/passie bekostigen?

8. Portfolio opbouwen


"Ik ben een jonge amateurfotograaf, bijna afgestudeerd. Ik probeer me nu te focussen op het opbouwen van mijn portfolio. Geld? Hmm, dat komt later wel."

Ook zo'n klassieker. Een student die niet in geld geïnteresseerd is. Maar hoe gaat het straks wanneer de studiefinanciering voorbij komt om de lening, waarmee de studie bekostigd werd, te innen? Wie dan plotseling over moet schakelen op het vragen van vergoedingen voor de geleverde diensten en zich ook druk moet gaan maken over zaken als huur, eten en kleding heeft een enorme achterstand.

Je 'klantenbestand', wat gratis aan fotomateriaal geholpen is, minimaliseert. En heb je de tijd om nieuwe, betalende klanten aan te boren voor de financiele malaise zo groot wordt dan het einde verhaal met je bedrijfje is?

9. Naamsvermelding


"Ik heb wat grote opdrachten voor niks gedaan. Ik heb nu een publicatie in een heel groot en bekend tijdschrift en onder de foto staat mijn naam!"

Werken voor een fotocredit is één van de grootste valkuilen onder fotografen, vandaag de dag. Je helpt er niemand mee, ook jezelf niet want naamsvermelding is op basis van de auteurswet zelfs verplicht. Of je nu wel of niet een vergoeding hebt gekregen voor je werk. De enige die garen spint bij je onwetendheid is het grote tijdschrift, want die hebben gratis werk gekregen, en dat vergroot de winstmarge.

10. Ervaring


"Ik ben pas afgestudeerd aan de fotovakschool en ik ben nu als een gek aan het fotograferen, meestal voor niks. Ik krijg daarmee echt geweldig veel ervaring. Ook maak ik nieuwe contacten en als de economie straks weer een beetje aantrekt, en ik veel beter gepositioneerd dan dat ik ga zitten wachten op betaalde opdrachten."

Laat je niet misleiden. Ook tijdens je opleiding moet je opdrachten doen en dat levert ervaring en connecties op. Zodra je klaar bent moet je jezelf en je werk in de markt gaan zetten. Doe dat vooral bij mensen die wél willen betalen voor je diensten. Juist die contacten die je dan opdoet, zijn veel meer waard.

11. Pixels kosten niks


"Het is nu anders, vanwege de digitale fotografie. Tien jaar geleden betekende gratis fotografie dat je zelf je film en je ontwikkeling en polaroids moest betalen, tenzij je klant de kosten betaalde. Tegenwoordig, is alles wat het kost tijd. Pixels kosten namelijk niks."

Wat een enorme misvatting. Pixels kosten wel degelijk wat. Camera's en sluiters hebben een levensloop van ongeveer 150.000 kliks. Deel dat aantal door het aantal foto's wat je voor niks hebt geschoten en dan ga je beseffen hoeveel die pixels feitelijk kosten.

En heb je ook al eens gedacht aan de kosten van je lampenset, de aanschaf van Photoshop, de opslagruimte op je computer, branden van cd's, de huur van een studio, je geheugenkaarten, de prijs van de visagistes en ga zo maar door. Reken het voor de lol eens door en je zult schrikken hoeveel geld je weggooit.

12. Mensen helpen


"Pas toen ik mij niet meer druk ging maken om wat ik moet vragen voor een shoot, kwamen de aanvragen uit alle richtingen! Ik wil dat de wereld zijn voordeel doet met mijn foto's en ik wil andere mensen helpen. Het gaat gewoon niet om geld."

Natuurlijk komen de aanvragen op zo'n moment uit alle richtingen jouw kant op. Maar is dat omdat je zulk goed werk aflevert of is dat omdat je gratis werkt? Ik verzeker je dat de kwaliteit mensen volledig koud laat en dat het gaat om het feit dat je gratis werkt. Dat kan je bedoeling niet zijn als je verder wilt in de fotografie.

Natuurlijk wil ik de fotografen die voor hun hobby bezig zijn niet ontmoedigen. Maar besef wel dat je hobby geld kost. Veel geld!

Tel maar eens op wat jij aan apparatuur hebt staan. Een camera, zeker twee, misschien wel vier objectieven, een tas, een paar filters, een aantal geheugenkaarten, flitsertje of misschien wel studiolampen. De bedragen lopen al gauw in de duizenden euro's!

En de tijd die je steekt in het fotograferen van evenementen weegt zonder dat je een vergoeding vraagt voor je diensten nooit op tegen de tijd die je met je gezin had door kunnen brengen. Of bij je werkgever! Je moet al gauw weer een vrije dag ervoor opofferen. Wie betaalt dat?

Ik heb dit artikel met hulp van Hein Arns vrij vertaald naar aanleiding van een artikel van John Harrington op Blackstar.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

43 reacties

 1. albertus
  Profiel  albertus schreef op woensdag 29 juni 2011 om 22:31

  Interessant artikel hoor!
  Nu ga ik in de zomervakantie een eigen ministudio beginnen..
  Ik weet wel dat ik dus ook al is het mijn oom of tante niet gratis ga fotograferen. Dit wordt altijd een doorgevertje dat ik gratis fotografeer.
  Wanneer ik dan wel een keer een onbekende krijg vragen ze of ik gratis fotografeer en zeg dan plotseling dat ik moet betalen.

  Is ook niet erg handig. :$
  Ook al ben ik nog maar 16 jaar, gewoon niet aan beginnen. vrolijk

 2. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op woensdag 29 juni 2011 om 22:46

  leuk artikel. Maar ben het er toch niet mee eens. Ik "werk" gratis omdat ik het leuk vind om foto's te maken en niet om er geld mee te verdienen. En als ik daar anderen er ook nog eens een groot plezier mee kan doen, is dat mooi meegenomen.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 29 juni 2011 om 22:54

  Voor niets gaat de zon op, voor de rest; gewoon betalen! Goed artikel met een leuke insteek!

 4. onem
  Profiel  onem schreef op woensdag 29 juni 2011 om 23:00

  Leuk artikel, en leuk dat je op deze site je eigen mening in een artikel neer kunt zetten. Echter ik denk dat elke fotograaf op deze website oom 12 andere redenen kan vertellen zowel positief als negatief. Ook ik doe wel eens een shoot voor een beetje of bijna voor niks, en heb daar natuurlijk mijn eigen redenen voor vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.615 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord