Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

10 Tips voor beginnende fotografen

maandag 19 november 2018, 14:04 door | 215.974x gelezen | 22 reacties

Wanneer je net begint met fotografen komt er een boel op je af; apparatuur, compositie, nabewerking en nog veel meer. In dit artikel een tiental tips voor alle beginnende fotografen om je op weg te helpen een betere fotograaf te worden.

1. Apparatuur is niet belangrijk


Veel fotografen, of ze nu net beginnen of niet, denken vaak dat een nieuw objectief of een nieuwe camerabody hun in staat zal stellen betere foto's te maken. De apparatuur waarmee je fotografeert is echter maar een klein onderdeel van fotografie en zal dus ook maar een kleine invloed hebben op het eindresultaat.

Natuurlijk zijn er best onderwerpen of technieken die je beter uit kunt voeren met bepaalde apparatuur. Een goede fotograaf kan mooie foto's maken met elke camera. Een slechte fotograaf kan met duizenden euro's aan apparatuur nog geen mooie foto maken. Focus je dus in eerste instantie op je fotografie en kijk pas daarna welke apparatuur je het best kan helpen jezelf hierin te verbeteren.

Canon 350D

Kun je het toch niet laten te kijken naar de apparatuur, bedenk dan dat je camerabody minder belangrijk is dan je objectieven. De juiste objectieven doen meer voor je foto dan een duurdere camera kan doen.

2. Laat je niet overdonderen door de techniek


Wat voor apparatuur geldt is ook waar voor de techniek achter de fotografie. Je hoeft helemaal niet direct volledig bekend te zijn met de ins en outs van sluitertijd, diafragma, iso en witbalans om mooie foto's te maken.

Je leert dit het beste door het stap voor stap te ervaren. Kijk niet naar de techniek die er bij komt kijken, maar onthoud welke instelling je voor welk effect nodig hebt. Probeer ook verschillende instellingen bij eenzelfde situatie. Als je eenmaal weet wat er gebeurd in de praktijk is het later niet moeilijk om de theorie erachter te leren.

In plaats van je te verdiepen in diafragmagetallen kun je ook onthouden dat je bij een lager getal (bijvoorbeeld f/2.8) minder licht nodig hebt om een scherpe foto te maken en dat je achtergrond gemakkelijke onscherp wordt. Bij een hoger getal heb je veel licht nodig en is bijna alles in de foto scherp. Voor je lichtgevoeligheid kun je onthouden dat een hogere ISO waarde (bijvoorbeeld ISO 1600) zorgt voor minder bewogen foto's bij weinig licht, maar wel ruis in je foto veroorzaakt.

Hoewel er voldoende uitzonderingen te bedenken zijn op deze basis kun je met dit soort basiskennis al een heel eind komen. Gaandeweg ontdekt je wel wat uitzonderingen zijn en wat bepaalde dingen kan versterken. Maak je niet druk om de techniek!

3. Goede compositie hoeft niet moeilijk te zijn


Compositie is voor de meeste foto's veel belangrijker dan de techniek die erachter zit. Welke instelling je ook gebruikt (laat je camera desnoods op de automaat staan), je foto wordt een stuk interessanter door de juiste compositie.

De compositie is de manier waarop je het beeld kiest. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Kijk gewoon door de zoeker van je camera (of op het schermpje) en zorg dat wat je ziet prettig oogt. Dat doe je in de basis door te letten op eenvoudige dingen. Plaats je onderwerp bijvoorbeeld niet in het midden van het beeld. Let op de achtergrond; zorg dat er geen bomen, mensen of andere storende elementen 'uit je onderwerp steken'.

Een andere handig tip is het aanhouden van dezelfde hoogte als waarop je onderwerp zich bevind. Voor als je kinderen of huisdieren fotografeert is dit een belangrijke regel. Ga op de grond liggen of zitten en je foto wordt direct vele malen beter. Het is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Ook de regel-van-derden is een handig uitgangspunt voor een geslaagde compositie. Verdeel het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie vlakken (twee lijnen). Zorg er nu bij het maken van je compositie voor dat je onderwerp terecht komt op een kruispunt van deze lijnen.

Regel van Derden
Regel-van-derden in de praktijk en afwijkend van werken op niveau

Het is belangrijk om te weten dat je de compositie van een foto vaak enorm kunt verbeteren door slechts een paar centimeter met je camera te bewegen. Probeer dit dus ook; beweeg wat heen en weer en kijk hoe je beweging effect heeft op de achtergrond.

Owh, en regels zijn er om gebroken te worden. Je mag altijd afwijken van de regels, dit kan vaak ook weer bijzondere foto's opleveren! Experimenteer!

4. Fotografeer veel


Het is bij fotografie in feite niet anders dan bij alle andere dingen; als je er goed in wilt worden moet je het vooral veel doen. Van twee keer per jaar een vakantie fotograferen wordt je geen goede fotograaf. Als je er elke dag twee uur mee bezig bent zul je veel beter gaan fotograferen.

Een onderwerp vinden om te fotograferen hoeft niet moeilijk te zijn. In en om huis zijn meer dan voldoende onderwerpen te vinden. Familieleden kun je zo vaak als zij toestaan vastleggen. Je kunt sowieso nooit voldoende foto's van je familie hebben. Uitstekend oefenmateriaal dus.

Katten, honden en andere huisdieren zijn gewillige onderwerpen en zullen in tegenstelling tot familieleden niet zo snel bezwaar maken. Hebben ook zij genoeg van je fotografiedrang dan stap je over op voorwerpen; van de huiskamer tot een enkele bloem uit een boeket. Het maakt niet uit, als je maar blijft fotograferen.

Malcolm Gladwell heeft het in zijn boek Outliers over de 10.000 uur regel. Als je tienduizend uur besteed aan één bezigheid dan zul je daarin uitblinken en succes krijgen. Het maakt niet uit wat het is, de tienduizend uur regel lijkt in alle velden te gelden.

Ben je tienduizend uur bezig geweest met fotografie dan zul je er gewoon erg goed in zijn. Het kan bijna niet anders. Zijn boek (totaal niet fotografie gerelateerd) is overigens een absolute aanrader, ik heb het met plezier gelezen.

5. Houd het simpel


De beste foto's zijn vaak rustige foto's zonder storende elementen. Maak het jezelf niet te moeilijk en probeer storende elementen uit je beeld te houden. Een rustige eenvoudige foto kijkt vaak erg prettig. Gebruik lijnen, vormen, herhalende patronen, onscherpe achtergronden en compositie om je foto rust te geven.

Dit geldt eigenlijk voor alle onderwerpen; portretten, architectuur, macro en dergelijke. De rust in een foto helpt je ook om de aandacht van de kijker direct naar je onderwerp te leiden.

Rust in je foto

6. Houd je camera stil


De reden waarom een foto onscherp is zal meestal beweging zijn. Zeker wanneer je niet buiten tijdens lekker zonnig weer aan het fotograferen bent is beweging in je foto een gevaar. Leer hoe je een camera stabiel kunt houden. Gebruik hiervoor je beide armen; met je linkerhand ondersteun je het objectief (niet de camera). Je rechterhand gebruik je om af te drukken. Klem je armen hierbij tegen je lichaam om trilling zoveel mogelijk te voorkomen.

Als je wilt kun je een statief gebruiken. Voor sommige typen fotografie, zoals macrofotografie, is het bijna onmogelijk zonder statief. Voor veel vormen van fotografie kun je echter prima zonder. Kies bij de aanschaf van een statief niet voor de goedkoopste; deze zijn doorgaans onstabiel en niet prettig tijdens het gebruik. Daardoor zul je het statief niet veel gebruiken.

7. Controleer je instellingen


Het is slim om een basisinstelling voor je camera te kiezen. Het uitgangspunt voor het maken van foto's. Zorg ervoor dat je weet hoe je de camera op deze basisinstelling krijgt. Desnoods begin je door deze basisinstelling te laten kiezen door een andere fotograaf of door de winkelmedewerker. Het gaat erom dat je altijd terug kunt naar dit uitgangspunt.

Voordat je gaat fotograferen zet je de camera op deze basisinstellingen. Denk aan een lage lichtgevoeligheid (ISO 100), de camera op de P, Av of Tv stand, autofocus ingeschakeld op je objectief, bestandformaat op de hoogste instellingen, een lege geheugenkaart en dergelijke.

Door je deze standaard instelling aan te leren kun je vanuit daar gaan experimenteren met de instellingen zonder dat je later niet meer weet of je nog wel met de goede instellingen aan het werken bent. Het is feitelijk de basiskennis van je camera zonder dat je hoeft te weten wat alles precies is en doet.

8. Leer werken met Lightroom


Een foto maken is tegenwoordig nog maar een onderdeel van het werk. Elke foto kan nog beter worden met behulp van de juiste nabewerking. Uiteraard is een goede foto nog steeds gewenst als uitgangspunt, maar met die basis kun je in korte tijd een goede foto nog beter maken. Dat kan met programma's als Photoshop of zelfs het gratis programma Gimp.

Mijn advies is echter; schaf een exemplaar van Adobe Photoshop Lightroom aan. Leer hier mee werken met behulp van een boek, video tutorials of door het volgen van een workshop. Niet alleen kun je foto's dan binnen een paar seconden verbeteren, maar dankzij een programma als Lightroom kun je de gehele workflow rond je fotografie versnellen.

Lightroom

9. Fotografeer in het RAW formaat


De meeste professionele camera's kunnen fotograferen in het zogenaamde RAW formaat. Dit is een ruw databestand met daarin de informatie rechtstreeks van de sensor. Als je fotografeert in Jpeg wordt deze ruwe data in de camera omgezet naar een Jpeg bestand. Jpeg kan helaas veel minder informatie bevaten dan je camerasensor kan vastleggen. Je verliest dus informatie.

RAW bestanden zijn groter dan Jpeg's, maar dat moet met de lage prijzen voor geheugenkaarten en harde schijven geen enkel probleem zijn tegenwoordig. Wat wel lastig is, is dat elke RAW foto achteraf nog omgezet moet worden naar Jpeg als de foto aan iemand anders wilt laten zien. Je hebt deze omzetting dan echter wel volledig in de hand en kunt er zo precies uithalen wat jij wilt.

Goed, meer over de voor- en nadelen van RAW was reeds eerder te vinden op Photofacts. Mijn advies is in elk geval om in RAW te leren werken!

10. Kijk, leer en fotografeer


Op internet barst het van de websites waar je meer kunt leren over fotografie. Op sites als Flickr en Photosig kun je geïnspireerd raken door de mooiste foto's. Handige tips lees je natuurlijk op weblogs zoals Photofacts (schrijf je in op de nieuwsbrief om elke week op de hoogte gehouden te worden) en vragen kun je stellen op fora.

Spendeer de nodige tijd op dit soort sites en met andere fotografen om enthousiast te blijven over fotografie. Het belangrijkste is echter dat je vervolgens ook je camera pakt en gaat fotograferen!

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 27 december 2010, 23:46.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

22 reacties

  1. Jaap B.
    Jaap B. schreef op dinsdag 28 december 2010 om 09:42  | reageer

    Heel behulpzaam stuk. Grappig dat jij zegt 'maak je niet meteen te druk om techniek'. Enerzijds deels ik jouw mening dat men gewoon aan de slag moet. Maar anderzijds ken ik zoveel mensen die een SLR kopen en na twee jaar mij nog steeds glazig aankijken als ik vraag welk diafragma ze hebben gebruikt. Deze mensen blijven op de automaat schieten en haken daarom ook af als ze merken dat hun foto's eigenlijk niet veel beter zijn dan op een point&shoot. En die laatste is een stuk makkelijker te tillen.

    Een tip die mij veel heeft opgeleverd: maak gebruik van de info die op internet staat. Er is zoveel beschikbaar! En kijk ook vooral op Flickr; zoek foto's die je mooi vindt en kijk dan bij de informatie welke instellingen er zijn gebruikt om dat resultaat te krijgen.

    En nog een tip die aansluit bij jouw tip 4: neem je camera overal mee naartoe. Ik heb een vriend die zijn gloednieuwe canon 500d niet meenam toe wij een paar dagen naar Berlijn gingen omdat hij dat 'te veel tillen vond' en ik toch wel mijn camera mee zou nemen. Tja...

  2. Marco Nedermeijer
    Profiel Marco Nedermeijer schreef op dinsdag 28 december 2010 om 10:21  | reageer

    Inderdaad erg handige tips voor de (beginnende) fotograaf. En vooral tip 1. je kunt tegenwoordig met een mobiele telefoon fantastische foto's maken. Aansluitend op Jaap B.: Neem je mobiele telefoon overal mee naar toe knipoog scheelt ook een hoop gesjouw.

  3. LX
    LX schreef op dinsdag 28 december 2010 om 12:57  | reageer

    Fijn stuk Elja, ik heb gemerkt dat nog niet alles in m'n systeem zit...

    Misschien beetje off-topic, maar in het kader van tip 8: kent iemand een goed Nederlands Lightroom-boek?

  4. Michael
    Profiel  Michael schreef op dinsdag 28 december 2010 om 13:33  | reageer

    Erg mooi stuk Elja!
    Lightroom (tip 8) en compositie (tip 3) zijn erg nuttig denk ik.

    Ik vraag mij alleen af of werken met RAW (tip 9) goed past bij een beginnende fotograaf?

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 december 2010 om 15:40  | reageer

    @LX; Zelf vind ik het Lightroom 3 boek van Scott Kelby wel prima.

    @Michael; Als je dan toch met Lightroom gaat werken, dan kun je dat ook het beste doen met RAW natuurlijk. vrolijk

  6. Daniël
    Daniël schreef op dinsdag 28 december 2010 om 15:59  | reageer

    Mooi stuk, het is alleen jammer dat er aan puntje 8 zo'n hoog prijskaartje hangt. De "update" prijs is nog wel aantrekkelijk maar als je een complete versie van Lightroom moet kopen dan is dat een ander verhaal.
    Nu kan dit liggen aan mijn overredingskracht bij mijn geldschieter, in de volksmond 'mijn vrouw' genoemd, liggen maar hij blijft hoog op de verlanglijst staan.
    Misschien moet ik toch is opzoek gaan naar een oude versie van Lightroom, Suggesties?

    Eerst maar is Zwart/wit(216) lezen knipoog reactie volgt.

  7. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 28 december 2010 om 17:10  | reageer

    @Daniël; als je schoolgaand bent, of schoolgaande kinderen hebt, dan kun je Lightroom ook goedkoper aanschaffen. Wellicht een oplossing?

    Enne, veel leesplezier! knipoog

  8. Eduard A.  van Mil
    Eduard A. van Mil schreef op dinsdag 28 december 2010 om 17:40  | reageer

    Ik heb de 10 tips met belangstelling gelezen en omdat ik een (echte) beginnende fotograaf ben zal ik zeker mijn voordeel er mee kunnen doen. Ik heb tijdens mijn redelijk lange verblijf in de VS, in een pakkage deal een EOS 50D en twee lenzen (EF 28-135mm 3.5-5.6 IS USM en EF 70-300mm 4-5.6 IS USM) gekocht. Ik lees en oefen elke dag maar aan die 10.000 uren kom ik voorlopig nog niet dus ik zal altijd wel te boek blijven staan als een beginneling.

    Het is waar dat het maken van de eerste sublieme foto eerder komt door de fotograaf dan door de apparatuur maar toch merk ik dat ik met deze twee lenzen wat tekort begin te komen (door de cropfactor) met name dan een groothoek. Ook denk ik om met vaste brandpunt lenzen verder te gaan, maar misschien wil te veel en te snel. In RAW begin ik voorlopig nog niet al klinkt het verhaal hierover wel logisch.

    Ik moet eerst van die kiekjes af en foto's gaan maken. Ik lees verder met belangstelling de discussies over allerlei zaken maar mijn MAC book in combinatie met iLife en dus iPhoto, (zie mijn (beginners) site eduardvanmil.com) en fotografie, is niet meer weg te denken. Ik blijf de verhalen volgen en leer er heel veel van. Groet.

  9. Martin Philippo
    Martin Philippo schreef op dinsdag 28 december 2010 om 21:13  | reageer

    Een staand applaus voor het feit dat je de reeks begint met: Apparatuur is niet belangrijk. Daar zouden meer mensen eens naar moeten kijken. Leuk ook dat je dit illustreert met een 350D met 50 mm, een combinatie waar ik ontzettend veel fotosessies mee gedaan heb en waar ik zonder in kwaliteit in te boeten naar terug zou kunnen.

  10. Daniël
    Daniël schreef op dinsdag 28 december 2010 om 23:53  | reageer

    @Elja, ik ben niet meer schoolgaand :'( maar..... heb wel een schoolgaand kind(13j) vrolijk

    Ik wist zelfs van deze manier van kopen, was het helaas totaal weer vergeten.
    Thanks to remind me vrolijk

  11. Willem
    Willem schreef op woensdag 29 december 2010 om 06:05  | reageer

    @Elja,
    Tip 3 ben ik het niet helemaal met je eens. als je het werk van fotograaf Patricia Steur eens goed bekijkt is het 90% van de foto die zij maakt personen in het midden, Hoe kan dat dan!!!!. dit is een fotograaf met een goede reputatie over de gehele wereld.

  12. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 29 december 2010 om 06:31  | reageer

    Mooie reeks tips, Elja. Ik kan me daar zeker in vinden. Wat je niet noemt, maar ik wel degelijk een belangrijk punt vind: het merk camera, dat kies je voor langere tijd of zelfs voor altijd. Daarmee zit je namelijk vast aan de range lenzen die de fabrikant biedt. Niet dat dat verder iets uitmaakt, maar er zijn toch altijd verschillen.

  13. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 29 december 2010 om 14:50  | reageer

    @Martin; Met een goedkoop 50mm objectief en een instapcamera kun je inderdaad prachtige foto's maken. Ik raad de 50mm dan ook altijd aan wanneer iemand een eerste camera gaat kopen.

    @Willem; De uitzondering bevestigd de regel. knipoog

    @Peter; Nadat ik in mijn eerste punt zeg dat apparatuur niet belangrijk is kan ik moeilijk in een ander punt apparatuur gaan promoten he. knipoog Met alle merken valt natuurlijk goed te werken. Los daarvan zou ik iedere beginner aanraden om een Canon of Nikon instap spiegelreflexcamera te nemen. Met die 50mm f/1.8 en de kitlens.

  14. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op woensdag 29 december 2010 om 19:27  | reageer

    Ik heb nog wel een toevoeging op punt 1: denk eens aan tweedehands. Een model van een jaar oud op Marktplaats of Ebay werkt prima en scheelt een heleboel geld.

    En een tip die ik veel geef aan mensen die vaak hun kinderen en huisdieren fotograferen: probeer op of onder ooghoogte van je onderwerp te zitten met je camera

  15. Ernst Hartwich
    Profiel  Ernst Hartwich schreef op vrijdag 21 januari 2011 om 15:09  | reageer

    Prima lijstje Elja! Vooral punt 1 wordt nog wel eens vergeten. Maar welke apparatuur je ook gebruikt, het helpt als je begrijpt wat de mogelijkheden daarvan zijn en ook wat de beperkingen zijn. En daar kan je gebruik van maken. Dus die lensflare van een goedkope lens kan ook heel mooi uitpakken om maar eens wat te noemen. Met die mogelijkheden (of onmogelijkheden) experimenteren kan soms verassende resultaten opleveren.

    Misschien dat ik nog 1 punt mis. Leer wat licht doet in je foto en experimenteer daar mee. Tenslotte is fotografie toch schrijven met licht.

    Wat minder serieus maar wel leuk is het lijstje met 10 tips van Zack Arias.

  16. puttiron
    Profiel puttiron schreef op woensdag 8 januari 2014 om 12:01  | reageer

    Mag ik een suggestie toevoegen voor het werken met Lightroom? Of beter: alle nabewerking op een PC? Zorg voor goed licht en een goede monitor. Want als je een tijd hebt zitten prutsen onder een schemerlampje en een doorsnee beeldscherm met matige (of geen) calibratie en/of fout kleurprofiel en je denkt eindelijk het ultieme resultaat te hebben en laat dat afdrukken (of je doet het zelf), dan zouden de moeizaam tot stand gekomen kleuren, contrast en noem maar op er wel eens anders kunnen uitzien dan je eerder op die monitor bedacht had. Zonde van de energie.

  17. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op zaterdag 31 mei 2014 om 11:21  | reageer

    Iedereen kan fotograferen met camera met voorgeprogrammeerde instellingen, maar zo leer leer je niets over techniek. Daarom leer je fotograferen het beste op een camera met basic instellingen en mogelijkheden, dan ben je gedwongen om na te denken over diafragma, sluitertijd, scherptediepte et cetera.
    Maar met de kennis van techniek ben je er nog niet: componeren van een beeld is een vak apart. Dat leer je al doende of je zal je het nooit leren.

  18. Guido Bellens
    Profiel Guido Bellens schreef op dinsdag 21 maart 2017 om 09:25  | reageer

    Heel fijn geschreven Elja.
    Ik ben een beginnend fotograaf en heb deze site leren kennen door een vriend. Al de artikels zijn duidelijk omschreven, zonder veel moeilijke termen, en als er al iets specifieks gemeld wordt heb je steeds een bijhorende link met uitleg.
    Kortom, ik weet zeker dat dank zij jullie ik extra info krijg en mezelf kan verbeteren als fotograaf.
    Groeten.

  19. DRoeten
    Profiel DRoeten schreef op zaterdag 19 mei 2018 om 03:51  | reageer

    Beste Elja,

    Ten eerste wil ik u onwijs bedanken voor de 10 handige tips die u met ons heeft gedeeld!

    Eigenlijk sinds mijn 16de ben ik al bezig met fotografie.
    Naast dat het heel creatief werk is, vind ik het geweldig om mijn foto's te delen met andere waarbij ik men het in mijn perspectief kan laten zien. Het net iets anders zien, dan de meeste mensen, snapt u? Het anders zien, maakt je uniek.

    Ook al maak ik alleen maar foto's via mijn Iphone, krijg ik wel vaak complimenten te horen. Naast de complimenten, raden mensen mij ook aan, om er ook echt wat mee te doen. Door mijn opleidingen en andere interesses, heb ik fotografie links laten liggen.

    Nu ben ik 21 en heb ik eindelijk mijn opleiding afgerond. Na het lezen van uw blog, heeft u mij zeker geïnspireerd om mijzelf weer te gaan verdiepen in fotografie. Ik ben ook zeker van plan om binnenkort een 'echte' camera te gaan kopen om mijn passie voor fotografie weer terug te pakken.

    Nogmaals wil ik u onwijs bedanken voor uw tips.

    Danny


    Vraagje: Wat voor camera raadt u mij aan?

  20. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 24 mei 2018 om 10:28  | reageer

    @DRoeten; Welke camera interessant voor je is ligt heel erg aan je wensen en budget. Wat wil je er mee gaan fotograferen?

    Algemeen kan ik zeggen dat ik een systeemcamera een slimme keus vind momenteel. Bijvoorbeeld een Sony of een Fujifilm. Ik denk dat Fujifilm de meer betaalbare keuze hierin is.

  21. Eves
    Profiel Eves schreef op donderdag 24 februari 2022 om 13:29  | reageer

    Interessant geschreven en fijn door te lezen! Ik ben veel informatie aan het verzamelen op internet omdat ik graag ook wil beginnen met fotografie. Eigenlijk dan vooral het aspect paardenfotografie, dus vele actie foto's. Ik denk vooral puur voor de hobby, maar welk objectief en body is hier ideaal voor? Aangezien het dus ook niet professioneel is, liefst ook apparatuur dat behoorlijk betaalbaar blijft.

  22. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 24 februari 2022 om 13:44  | reageer

    @Eves; De meeste camera's zullen dit onderwerp prima aankunnen, dus je kunt je budget het laten bepalen. Ik kan me voorstellen dat verder een telelens prettig is. Die kunnen duur zijn, maar als je vooral verwacht op zonnige zomerdagen te fotograferen kan een betaalbare 70-300mm tele-objectief al prima werken.

    Veel hangt af van je budget.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.347 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord