Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Compositie; Plaats je onderwerp niet in het midden van de foto

maandag 11 juni 2007, 19:59 door | 22.547x gelezen | 2 reacties

Hoewel er geen vaste regels zijn voor een mooie compositie bij een foto zijn er wel een paar richtlijnen. Wanneer je die opvolgt kun je heel eenvoudige een gemiddelde foto net dat beetje extra geven. Voor veel fotografen is deze compositie tip vanzelfsprekend en gebruiken zij hem zonder er bij na te denken. Wanneer je echter foto's bekijkt van mensen met wat minder ervaring is dit een veel gemaakte fout eenvoudige tip ter verbetering van je foto: Plaats je onderwerp niet in het midden van de foto.

En dan bedoel ik niet alleen horizontaal, maar ook verticaal. Veel beginnende fotografen hebben namelijk de neiging om (bij bijvoorbeeld een portretfoto) het gezicht exact in het midden van het beeld te plaatsen. Overigens niet vreemd, je kijkt dan tenslotte rechtstreeks naar het onderwerp dat je op de foto wilt hebben (zie foto hieronder).

Wanneer je onderwerp echter net wat meer naar rechts of naar links plaatst wordt de foto gelijk wat interessanter. Door ook de ruimte boven het hoofd weg te nemen (daar staat doorgaans toch niks interessants) zie je meer van het onderwerp en plaats je het onderwerp nog prominenter in beeld.

Beweeg met je muis over de onderstaande foto om eenzelfde foto te zien waarbij het onderwerp uit het midden geplaatst is. Ook is er overigens iets ingezoomd om de storende elementen in de omgeving weg te halen en meer de nadruk te leggen op de geportretteerde.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op deze tip waarbij het onderwerp in het midden wel veel beter tot zijn recht komt. Het belangrijkste is daarom dat je bij elke foto even kort nadenkt over de gekozen compositie. Een kleine verschuiving van je camera kan een wereld van verschil maken.

Portret foto van Derk
Het onderwerp in het midden; matig..


Met dank aan Derk voor het poseren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. MaffeMuis
  MaffeMuis schreef op maandag 11 juni 2007 om 23:55  | reageer

  Niet om het een of het ander (ook niet voor Derk), maar de volgende voorbeeld moet met een meid knipoog

  Verder weer een goede tip vrolijk

 2. veiver
  veiver schreef op woensdag 13 juni 2007 om 18:17  | reageer

  zo is't

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord