Michelle Peeters

Lightroom Classic CC 7.2 - beloofde snelheidsverbeteringen lijken waar

dinsdag 13 februari 2018, 17:17 door | 4.758x gelezen | 13 reacties

Omdat de prestaties van Adobe's Lightroom afgelopen jaar maar bleven tegenvallen, gaf dit andere leveranciers van nabewerkingssoftware zoals Affinity en ON1 en Capture One een kans om door te breken.

Adobe wordt al jaren geplaagd door klachten van gebruikers over de slechte opbouw en prestaties van Lightroom. Uiteindelijk heeft Adobe het zelfs toegegeven!

Lightroom Classic CC 7.2


De klachten waren blijkbaar echter niet voldoende aanleiding voor directe en doeltreffende acties; er werden slechts kleine aanpassingen gemaakt hier en daar om de prestaties wat te verbeteren.

Nu is echter een nieuwe versie van Lightroom uit, versie 7.2. Hierin heeft Adobe wťl belangrijke verbeteringen beloofd!

Adobe's beloftes


Adobe beloofde in deze aankomende Lightroom Classic 7.2-release aanzienlijke vooruitgang met Intel bij het aanpakken van belangrijke prestatieproblemen.

Ze zouden het CPU- en geheugengebruik geoptimaliseerd hebben, zodat de prestaties beter worden verdeeld over meerdere cpu-cores op computers met ten minste 12 Gb RAM. Een verbeterde snelheid zou moeten worden ervaren in vergelijking met Lightroom Classic CC 7.1 in de volgende gebieden:

 • Snellere import en preview

 • Snellere weergave van afbeeldingen in de loepweergave

 • Snellere weergave van aanpassingen in Develop-modus

 • Snellere batch-samenvoegbewerkingen van HDR / Panorama's

 • Snellere export

 • Geen vertraging tijdens een lange bewerkingssessie, met name op Windows-computers.

 • Adobe zegt zegt vooral te willen focussen op prestatie-optimalisatie. Omdat dit een heikel punt is voor zware Lightroom-gebruikers. Vooral bij grote hoeveelheden zware bestanden gaf dit grote problemen bij bijvoorbeeld trouwfotografen.

Lightroom Classic CC 7.2


Performance-tests


Wat ik uit testresultaten kon opmaken die her en der zijn uitgevoerd is dat de prestaties van Lightroom Classic CC met deze nieuwe update drastisch verbeterd zijn. Vooral bij multi-core CPU computers.

Bij het importeren en exporteren van bestanden zie je eigenlijk alleen een behoorlijke prestatieverbetering als je over een Intel multi-core i9 processor beschikt. Bij het converteren van RAW naar DNG zie je een kleine verbetering en lijken lagere core cpu's juist in het voordeel.

Bij het genereren van 1:1 slimme voorvertoningen zie je juist bij de Intel multi core i9 processor enorme snelheidswinst. Bij het genereren van HDR-bestanden zie je wel een overall verbetering, maar niet echt consistent. En bij het genereren van een panorama zie je bij gebruik van alle CPU's wel verbetering.

Conclusie


De Lightroom-ontwikkelaars hebben zwaar ingezet op het verbeteren van de prestaties en dat lijkt gelukt!

Over het geheel genomen kunnen de prestatiewinst in de nieuwe 7.2-versie van Lightroom Classic CC worden onderverdeeld in drie categorieŽn:

Minimale prestatieverbetering:
Importeren en converteren van RAW naar DNG.

Aanzienlijke verbetering bij alle CPU's:
Het genereren van 1: 1 voorvertoningen, het maken van HDR-afbeeldingen en vooral het maken van Panorama-afbeeldingen vallen in deze categorie. Met alle geteste CPU's een aanzienlijke prestatieverbetering.

Aanzienlijke verbetering bij CPU's met een hoger core-nummer:
Het exporteren en genereren van Smart Previews. Als je met kleinere aantallen zware foto's en aanpassingen werkt, is de Core i7 8700K waarschijnlijk nog steeds de beste CPU-keuze.

Wil je echter een groot aantal afbeeldingen exporteren, dan is investeren in een hogere core-CPU (i9 7900X 10 Core en Core i9 7940X) wellicht de moeite waard.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

13 reacties

 1. Nelleke vanNunen
  Nelleke vanNunen schreef op woensdag 14 februari 2018 om 13:19

  Ik ondervind min of meer dezelfde problemen in PS CC

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op woensdag 14 februari 2018 om 20:53

  Klein, maar belangrijk typfoutje: 12 GB moet het zijn. Anders is het meteen een factor 8 minder knipoog

 3. Pierre Pinksre
  Pierre Pinksre schreef op zondag 18 februari 2018 om 12:28

  Ik ben diep bedroefd, nu ik de nieuwste versie 7.2 op mijn computer heb staan. Lightroom is niet meer vooruit te branden. Importeren van een paar foto's duurt minuten. Ontwikkelbewerkingen een ramp. Export naar Photoshop vanuit Lightroom duurt en dan na opslaan in PS duurt het heel lang voor ik de foto weer terug zie in LR. Ik heb notabene 22 Gb aan intern geheugen. Moet ik iets aan de instellingen doen? Dit is echt geen werken. Misschien weet iemand raad...

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 18 februari 2018 om 12:32

  @Pierre: heb je GPU-versnelling aanstaan?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord