Lightroom Classic CC 7.2 - beloofde snelheidsverbeteringen lijken waar
dinsdag 13 februari 2018, 17:17 door Michelle Peeters | 5.440x gelezen | 13 reactiesOmdat de prestaties van Adobe's Lightroom afgelopen jaar maar bleven tegenvallen, gaf dit andere leveranciers van nabewerkingssoftware zoals Affinity en ON1 en Capture One een kans om door te breken.
Adobe wordt al jaren geplaagd door klachten van gebruikers over de slechte opbouw en prestaties van Lightroom. Uiteindelijk heeft Adobe het zelfs toegegeven!
De klachten waren blijkbaar echter niet voldoende aanleiding voor directe en doeltreffende acties; er werden slechts kleine aanpassingen gemaakt hier en daar om de prestaties wat te verbeteren.
Nu is echter een nieuwe versie van Lightroom uit, versie 7.2. Hierin heeft Adobe wél belangrijke verbeteringen beloofd!
Adobe's beloftes
Adobe beloofde in deze aankomende Lightroom Classic 7.2-release aanzienlijke vooruitgang met Intel bij het aanpakken van belangrijke prestatieproblemen.
Ze zouden het CPU- en geheugengebruik geoptimaliseerd hebben, zodat de prestaties beter worden verdeeld over meerdere cpu-cores op computers met ten minste 12 Gb RAM. Een verbeterde snelheid zou moeten worden ervaren in vergelijking met Lightroom Classic CC 7.1 in de volgende gebieden:
- Snellere import en preview
- Snellere weergave van afbeeldingen in de loepweergave
- Snellere weergave van aanpassingen in Develop-modus
- Snellere batch-samenvoegbewerkingen van HDR / Panorama's
- Snellere export
- Geen vertraging tijdens een lange bewerkingssessie, met name op Windows-computers.
Adobe zegt zegt vooral te willen focussen op prestatie-optimalisatie. Omdat dit een heikel punt is voor zware Lightroom-gebruikers. Vooral bij grote hoeveelheden zware bestanden gaf dit grote problemen bij bijvoorbeeld trouwfotografen.
Performance-tests
Wat ik uit testresultaten kon opmaken die her en der zijn uitgevoerd is dat de prestaties van Lightroom Classic CC met deze nieuwe update drastisch verbeterd zijn. Vooral bij multi-core CPU computers.
Bij het importeren en exporteren van bestanden zie je eigenlijk alleen een behoorlijke prestatieverbetering als je over een Intel multi-core i9 processor beschikt. Bij het converteren van RAW naar DNG zie je een kleine verbetering en lijken lagere core cpu's juist in het voordeel.
Bij het genereren van 1:1 slimme voorvertoningen zie je juist bij de Intel multi core i9 processor enorme snelheidswinst. Bij het genereren van HDR-bestanden zie je wel een overall verbetering, maar niet echt consistent. En bij het genereren van een panorama zie je bij gebruik van alle CPU's wel verbetering.
Conclusie
De Lightroom-ontwikkelaars hebben zwaar ingezet op het verbeteren van de prestaties en dat lijkt gelukt!
Over het geheel genomen kunnen de prestatiewinst in de nieuwe 7.2-versie van Lightroom Classic CC worden onderverdeeld in drie categorieën:
Minimale prestatieverbetering:
Importeren en converteren van RAW naar DNG.
Aanzienlijke verbetering bij alle CPU's:
Het genereren van 1: 1 voorvertoningen, het maken van HDR-afbeeldingen en vooral het maken van Panorama-afbeeldingen vallen in deze categorie. Met alle geteste CPU's een aanzienlijke prestatieverbetering.
Aanzienlijke verbetering bij CPU's met een hoger core-nummer:
Het exporteren en genereren van Smart Previews. Als je met kleinere aantallen zware foto's en aanpassingen werkt, is de Core i7 8700K waarschijnlijk nog steeds de beste CPU-keuze.
Wil je echter een groot aantal afbeeldingen exporteren, dan is investeren in een hogere core-CPU (i9 7900X 10 Core en Core i9 7940X) wellicht de moeite waard.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
13 reacties
-
Nelleke vanNunen schreef op woensdag 14 februari 2018 om 13:19 | reageer
Ik ondervind min of meer dezelfde problemen in PS CC
-
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 14 februari 2018 om 20:53 | reageer
Klein, maar belangrijk typfoutje: 12 GB moet het zijn. Anders is het meteen een factor 8 minder
-
Pierre Pinksre schreef op zondag 18 februari 2018 om 12:28 | reageer
Ik ben diep bedroefd, nu ik de nieuwste versie 7.2 op mijn computer heb staan. Lightroom is niet meer vooruit te branden. Importeren van een paar foto's duurt minuten. Ontwikkelbewerkingen een ramp. Export naar Photoshop vanuit Lightroom duurt en dan na opslaan in PS duurt het heel lang voor ik de foto weer terug zie in LR. Ik heb notabene 22 Gb aan intern geheugen. Moet ik iets aan de instellingen doen? Dit is echt geen werken. Misschien weet iemand raad...
-
Michelle Peeters schreef op zondag 18 februari 2018 om 12:32 | reageer
@Pierre: heb je GPU-versnelling aanstaan?
-
Pierre Pinkse schreef op maandag 19 februari 2018 om 14:37 | reageer
Wat is beter? Wel of niet de GPU-versnelling?
-
Michelle Peeters schreef op maandag 19 februari 2018 om 14:40 | reageer
@Pierre: dat hangt er een beetje vanaf of je computer-configuratie er goed voor is uitgerust. Als het 'tegen' in plaats van 'meewerkt' (kwestie van uitproberen, uit en aanzetten en kijken wat de performance is) kun je het beter uitzetten heb ik begrepen.
-
Pierre Pinkse schreef op maandag 19 februari 2018 om 14:44 | reageer
Dank je wel, ik ga er mee experimenteren. Maar het verschil tussen performance tussen de vorige en de nieuwe versie was zo verbijsterend, dat ik dacht hoezo verbetering?
-
Michelle Peeters schreef op maandag 19 februari 2018 om 15:01 | reageer
@Pierre: laat maar even horen of dit inderdaad van invloed was/is op die enorm slechte performance, ben zelf ook erg benieuwd...
-
Pierre Pinkse schreef op maandag 19 februari 2018 om 17:13 | reageer
Tot mijn verbazing functioneert alles nu weer redelijk normaal. Ik kan ook weinig tot geen verschil merken tussen met of zonder GPU. Maar mijn windows 10 heeft intussen wel een mega update gekregen. Misschien dat het dus daaraan heeft gelegen. Ik kan in elk geval weer redelijk werken met LR en PS.
-
Michelle Peeters schreef op maandag 19 februari 2018 om 17:15 | reageer
@Pierre: ok, goed om te horen en dank voor het delen van je ervaringen!
-
Willy van Dreumel schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 15:32 | reageer
Aanvankelijk was ik huiverig om deze update te installeren. Maar ik moet zeggen, ook op mijn MacBook (dual-core i7, model 2013, 16GB Ram) merk ik een stevige prestatiewinst. Vooral lokale bewerkingen gaan sneller (vlottere respons op aanpassingen in het masker), snellere opstart tijd, laden van bestaande afbeeldingen in de catalogus gaat veel sneller. Ook het probleem van de "plakkerige" schuifregelaars lijkt (voorlopig) opgelost. Bij import en export merk ik weinig verschillen.
Heel prettig allemaal, maar het werd ook wel tijd. Door de traagheid van Lightroom was ik al aan het omkijken naar alternatieven. En nou maar hopen dat Adobe deze trend voortzet!
Nog liever zou ik zien dat Adobe mij de keuze geeft om de modules van Lightroom naar eigen keuze al dan niet te installeren. Gezichtsherkenning, boek, presentatie en web heb ik niet nodig. En volgens mij drukt al dat soort ongebruikte dingen de prestaties enorm. Net als bij zoveel dingen geef ik de voorkeur aan "lean and mean" software. Robuustheid en snelheid staan voor mij voorop. Voor al die "toegevoegde" functies bestaan m.i. genoeg plug-ins. En wanneer komt nou eindelijk eens Lightroom for Linux?
Gek genoeg heb ik in Photoshop CC géén prestatieproblemen gehad op dezelfde computer, ondanks een behoorlijk aantal plug-ins. Ik heb sterk de indruk dat Photoshop beter doortimmerd is dan Lightroom. -
Michelle Peeters schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 15:43 | reageer
@Willy: interessant, dankje voor het delen van je ervaringen!
-
ppinkse schreef op zaterdag 24 februari 2018 om 13:50 | reageer
Helaas gaat het nog niet florissant met mijn nieuwe versie van LR 7.2. Ik heb het opnieuw geïnstalleerd, maar dat lost niet alles op. Hoe kan ik mijn ram het beste aanspreken? Welke instellingen moet ik veranderen? Als ik een foto in de bibliotheek open heb staan en ik klik op Ontwikkelen, duurt het soms een hele tijd voor de foto geopend wordt. Naarmate ik langer werk in LR, wordt het trager. Afsluiten en opstarten helpt dat weer voor even. Toch raar voor een PC met 22 Gb Ram. Iemand een oplossing uit deze crisis?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum