Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Een dagje op zoek naar zeldzame eendensoorten

maandag 15 februari 2010, 22:39 door | 19.264x gelezen | 8 reacties

Afgelopen dinsdag had ik een dagje vrij genomen. En dat alleen omdat er een uiterst zeldzame eendensoort was waargenomen die van oorsprong alleen maar in Azie en Siberie voorkomen. Het gaat om de Sibrische Taling. Een klein, prachtig kleurrijke eendensoort die je in Azie in vluchten van duizenden beesten tegen kan komen. In Nederland zijn er tot op heden 9 gevallen, waarvan 8 gevallen voor 1970 waren.

In de laatste 40 jaar is er dus slechts eenmaal eerder deze soort gezien. Op zich wel logisch, gezien het feit dat zijn broedgebied vele duizenden kilometers ver weg is.

En dat roept natuurlijk ook vragen op: alles goed en wel, maar kan zo'n beestje hier wel belanden? Er zijn ten slotte genoeg hobyisten die een vijvertje in de tuin hebben waar allerlei tropische eenden in rondzwemmen die van nature niet in Nederland voorkomen. Zit je niet te kijken naar een ontsnapte vogel, of in vogeltermen, een escape. Bij onderzoek naar een in Europa neergeschoten Siberische Taling is bewezen dat dat exemplaar daadwerkelijk op eigen kracht vanuit Azie deze kant op was gekomen, dus het is mogelijk voor deze soort om in Europa te belanden.

Maar hoe bepaal je dan of een eend nou daadwerkelijk een ontsnapt exemplaar is of niet? Daar zijn onder vogelspotters flinke discussies over, maar er is een organisatie voor die een exemplaar wel of niet in de statistieken doet belanden. Het CDNA.

Kortgezegd komt het op een paar punten neer:
- Is de vogel geringd of is er een andere duidelijke indicatie dat hij uit gevangenschap is ontspant?
- Heeft hij afwijkingen aan het verendek (bijvoorbeeld gekortwiekte vleugels)?
- Gedraagd het beestje zich verdacht? Komt hij bijvoorbeeld brood uit je hand eten terwijl de soort van nature erg schuw is.
- Is de locatie waarin de vogel zich bevind verdacht en zit hij in een onlogische omgeving.

Naar aanleiding van deze punten kun je eindeloos discussieren of een vogel nou wel of niet wild is, maar zeker weten doe je het niet. Deze Siberische Taling droeg in ieder geval geen ringen, vloog prima en had geen afwijkend verenkleed. Ook kwam hij niet op brood af.

Maar alles bij elkaar maakt het mij eigenlijk helemaal niet uit. Ik ben er gewoon heen gegaan om een prachtig, exotisch eendje te zien die vrij rondzwom. Zondag ochtend was ik er vlak in de buurt, dus ben ik er snel langs gereden, maar helaas had ik te weinig tijd om goed licht af te wachten. Reden genoeg dus om een vrije dag te nemen en er eens goed de tijd voor te nemen. Na ongeveer een uur op de oever zitten achter mijn statief kon ik het onderstaande plaatje maken.

De siberische taling van Almelo


In principe ga ik niet zoals echte vogelspotters achter elke zeldzame soort aan. De Baltimore Troepiaal in Noord-Holland vind ik veel te ver rijden voor een vogel. Ik ben meer een fotograaf van nature en bovendien wil ik niet verantwoordelijk zijn voor een hoop schadelijke uitlaatgassen die de natuur juist de nek om draaien.

Dus heb ik 's middags nog lekker een rondje in de omgeving van Zwolle gemaakt en daar kwam ik nog deze, vrij zeldzame, wintergast tegen. Een prachtige witoogeend. Deze eend was ook al door iemand anders ontdekt en dankzij zijn waarneming heb ik even een kijkje kunnen nemen. Zo mag je toch blij zijn met wat handige tips via internet waardoor je meer te zien krijgt dan wanneer je alleen maar zelf rondkijkt.

witoogeend in de omgeving van Zwolle


Al met al een geslaagd dagje waar ik weer met volle teugen van heb kunnen genieten!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

8 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 15 februari 2010 om 22:50  | reageer

    Die Johannes, ontsnapt aan zijn dagelijks werk om te doen waar hij ook goed in is: fotograferen van al of niet ontsnapte vogels. Mooi verhaal! Ik zie dat niet alleen tropische vogels een kleurig verenkleed hebben.

  2. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 15 februari 2010 om 23:46  | reageer

    mooi verhaal; ik begin het gevoel van een 'vogelaar' zo beter te begrijpen. Het is kennelijk allemaal een groot avontuur.
    Top dat je die eenden ook daadwerkelijk voor je lens hebt gekregen!
    Een vak appart hoor!

  3. Jack
    Jack schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 00:00  | reageer

    Ik kan eerlijk gezegd geen eenden en ganzen meer zien. Elke fotosite, fotoforum worden overspoeld met dezelfde foto's.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 03:49  | reageer

    Geweldig om te lezen hoe gepassioneerd en toegewijd je bent op het vlak van natuurfotografie. Vooral de kleurrijke tekening van het eendje op foto 1 is prachtig. Jouw verhaal laat ons opnieuw meegenieten van jouw avontuurlijke fototochten!

  5. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 07:34  | reageer

    @Jack: dat heb je overal mee. Wanneer de eerste sneeuw in een winter valt ziet het ook helemaal wit op de fora. En als straks de eerste sneeuwklokjes of wat dan ook weer komen, die je die weer tot vervelens toe terug. Tja...

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 08:11  | reageer

    @Jack; ik zit niet op zo veel fotoforums, maar de winter is idd een hele goede tijd voor vogelfotografen en vooral eenden en ganzen zijn relatief eenvoudig te fotograferen. Ze zijn ten slotte wat sneller beeldvullend als kleine zangertjes. Je moet dus denk ik wel een beetje vogelliefhebber zijn om soortgelijke plaatjes van verschillende vogels te kunnen waarderen. Al vind ik bijvoorbeeld in mijn tweede foto de kleuren in de water reflectie wel bijzonder goed passen bij de eend en vind ik daardoor dat deze foto wel wat meer bied. Maar smaken verschillen knipoog

    @De anderen: dank voor de positieve reacties! Ik denk dat het 'jacht instinct' vooral gaat spelen bij vogelen en vogels fotograferen en ik vind het leuk die sfeer een beetje over te brengen.

  7. Lucien
    Profiel Lucien schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 13:06  | reageer

    Mooie fotos. Als een vogel je aanvalt is misschien ook wel leuk om vast te leggen. Zolang het geen arend of zo is.

  8. Derk
    Profiel Derk schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 18:57  | reageer

    Leuk verhaal, vindt persoonlijk de tweede foto het mooist, hoewel de eerste unieker is. Ik zou er zelf echter geen uur voor aan de waterkant kunnen zitten knipoog Maar ik kan me voorstellen dat dit voor een spotter een unieke en niet te missen gelegenheid was.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord