Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Harry Kiewiet

Vogelwerkgroepen en ijsvogelwanden

dinsdag 26 februari 2019, 15:30 door | 3.642x gelezen | 0 reacties

Ik ga voor Photofacts een aantal artikelen wijden aan het fotograferen van ijsvogels met daarbij voorbeelden van foto's van thekingfisher.eu en wil daarbij ook mijn unieke foto's publiceren die niet op de site staan.

Ik ben sinds 2016 hobby fotograaf en heb een plaatselijke cursus gevolgd van drie dagen. De meeste info verkrijg ik echter door onder andere Photofacts, Zoom, Natuurfotografie.nl en het bekijken van een aantal bekende vogelfotografen-sites.

Daarnaast probeer ik bevriend te raken met vogelfotografen op Facebook. Daar pak ik leermomenten uit en ik probeer ze dan in de praktijk tot uitvoering te brengen.

Harry Kiewiet 1 ijsvogelwanden

De Blauwe Flits; hoofdrolspeler en uitgangspunt om een wand te maken

Bovenstaande ijsvogel- foto is gemaakt met de instelling 1/5000 f/4 ISO 3200 op 6 meter afstand met een 600mm objectief.

Coördinator (ijs)vogelwerkgroepen


Ik ben coördinator van ijsvogelwerkgroep "Het Stroomdal" en lid van de weidevogelwerkgroep van Natuur en Milieu vereniging Het Stroomdal. De ijsvogelwerkgroep bezit op acht locaties ijsvogelwanden en 95 procent van deze wanden zijn door mij zelf aangelegd.

Ieder vrij uurtje ben ik bezig geschikte locaties te maken en ze te onderhouden na de broedperiode.Tot begin april ben ik hiermee bezig. Naast het maken van ijsvogelwanden fotografeer ik ook de ijsvogels op een locatie.

Dit doe ik vanuit een zelfgemaakt schuilhutje of een schuiltentje waardoor ik voor de vogels onzichtbaar ben. In de loop van de jaren ken ik de leefwijze van de ijsvogel in al zijn facetten en heb ik het vastgelegd. Ik bezit unieke foto's, die niet op mijn site staan. Niemand heeft dergelijke foto's.

Harry kiewiet ijsvogelhut


Apparatuur


Ik werk met een Canon 5D mark IV en een 600mm mark II lens, statief, afstandsbediening en ik fotografeer op zes meter afstand waar de ijsvogel op de zitstok zit.

Voorbeelden van ijsvogelwanden


In dit artikel enkele voorbeelden van een ijsvogelwanden van ijsvogelwerkgroep Natuur en milieu vereniging Het Stroomdal.

Voordat een wand aangelegd wordt moet je overleg plegen met de terreinbeheerder (zie afbeelding). De periode dat ijsvogelwanden gemaakt of onderhouden kunnen worden gebeurt na de broedperiode (oktober tot begin april).

Geschikte nestplaatsen kunnen ijsvogels moeilijk vinden en daar kunnen we ze een handje bij helpen. Het voordeel is dat je in een VIP-room zit als je een keer een mooie foto wilt maken.

Bovendien doe je nuttig werk met het beschermen van deze prachtige vogel. Tip: wordt lid van een ijsvogelwerkgroep en geef eerst voordat je wat krijgt.

IJsvogelwanden maken, wat heb je nodig?


Het belangrijkste is een schop en een flinke portie zin om aan de slag te gaan. Niet alles is noodzakelijk maar wel handig als je het hebt.

Foto 10 wat materiaal en gereedschap

Wat materiaal, gereedschap en bordjes, nestkast boven- en onderkant

Een nestkast is niet altijd nodig, de ijsvogel zoekt zelf wel een nestgang, daar is het paartje ruim een week mee bezig. En als je een wand maakt is het wel handig als er een ijsvogel in de buurt zit.

Harry Kiewiet 2 ijsvogelwanden

Wie werkt samen met wie

Harry Kiewiet 3 ijsvogelwanden

Wat aangelegde ijsvogelwand in samenwerking met Waterschap Vechtstromen

Harry Kiewiet 4 ijsvogelwanden

Wat boomstamen en gaas aan de bovenkant tegen predatie

Harry Kiewiet 5 ijsvogelwanden

Wat omgewaaide boom in overleg met gemeente

Harry Kiewiet 6 ijsvogelwanden

Wat ijsvogelwand boomstammen om zand bij elkaar te houden

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Harry Kiewiet

Over de auteur

Harry is een selfmade vogelfotograaf. Hij is coördinator van de ijsvogelwerkgroep en vrijwilliger in de weidevogelwerkgroep van natuur- en milieuvereniging 'Het Stroomdal' in Drenthe. Hij wil graag in zijn artikelen met tips & tricks laten zien hoe zijn foto's tot stand zijn gekomen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord