Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Censuurrel op Flickr na diefstal door galerij Only Dreemin

vrijdag 18 mei 2007, 16:27 door | 7.025x gelezen | 5 reacties

Rebekka Gu­leifsdˇttirDe IJslandse fotografe Rebekka Gu­leifsdˇttir ontdekte recentelijk dat haar foto's, die ze op haar Flickr account geplaatst heeft, door het commerciele bedrijf Only Dreemin (http://www.only-dreemin.com/, geen directe link, ik gun ze de aandacht niet) verkocht werden. Hier had Rebekka geen toestemming voor gegeven. Het bedrijf verdiende met haar foto's enkele duizenden euro's.

Uiteraard naam Rebekka contact op met Only Dreemin, maar dit liep op niks uit. Rebekka plaatste vervolgens een nieuwe foto met daarbij haar verhaal over het misbruik. Het aantal reacties was overweldigend; ruim 100.000 bezoekers bekeken de pagina.

Deze foto, inclusief al het commentaar, werd door de beheerders van Flickr verwijderd. Hierdoor werd de aandacht voor het al veelbesproken onderwerp vele malen groter. Verschillende mensen schreven erover en spraken van censuur door Flickr.

Inmiddels heeft Flickr officieel excuses gemaakt en lijkt de rel grotendeels voorbij te zijn. Rebekka heeft echter nog steeds geen vergoeding ontvangen van de Britse gallerij. Het imago van Only Dreemin zal echter een flinke deuk opgelopen hebben, aangezien het zoeken op de bedrijfsnaam in Google nu al resultaten geeft waarin het gaat over deze diefstal. De website van het bedrijf is ook nog maar beperkt bereikbaar.

Het positieve aan dit verhaal voor Rebekka is dat ze hierdoor ontzettend veel bekendheid heeft gekregen en aandacht voor haar foto's. Zo kan een vervelende situatie ook nog positief uitpakken. Hopelijk zal ze uiteindelijk ook nog een vergoeding ontvangen voor het misbruik van haar prachtige foto's!

Bron: Nu.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op vrijdag 18 mei 2007 om 20:38  | reageer

  Volgend jaar maar naar het Foto festival in Naarden Vesting. Een leek onderwerp, met hele aanstekelijke foto's

 2. Onno
  Onno schreef op zaterdag 19 mei 2007 om 09:54  | reageer

  Ik zou gewoon een factuur sturen. Als ze niet betalen, ook niet na aanmaningen, dan een incassobureau erop af sturen.

 3. Daan
  Daan schreef op zondag 20 mei 2007 om 08:03  | reageer

  Als ik haar was zo ik het niet meer vriendelijk aanpakken maar gewoon naar de rechter stappen. Ze kan een miljoenenclaim indienen hoor!

 4. Brian dSLR
  Brian (dSLR) schreef op zondag 20 mei 2007 om 13:19  | reageer

  Inderdaad gewoon naar de rechter stappen en aanklagen voor diefstal. Per foto kun je toch al snel een paar duizend euro schadevergoeding eissen, lijkt mij het einde voor het Britse smeerlappen bedrijfje.

  Wel erg naief trouwens om hoge resolutie foto's op je website te plaatsen zodat anderen die er gewoon af kunnen pakken. Plaats er dan minstens een digimarc of ander type watermerk doorheen. (digimarc is niet zichtbaar dus niet storend, ik zou zelf een gewoon watermerk gebruiken die wel zichtbaar aanwezig is)

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 mei 2007 om 08:43  | reageer

  Meer ophef over Flickr vind je ook op het weblog van Marco Raaphorst.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord