100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Van schets naar (rare) foto. Hoe dan?

zondag 19 april 2020, 15:51 door | 3.497x gelezen | 0 reacties

Kijkend naar Bob Ross denk ik 'dat kan ik ook'. Maar het resultaat is meestal een armetierig werkje dat nergens op lijkt. Maakt allemaal niks meer uit, want met wat oeverloos geschets tover ik nu zó een meesterwerk tevoorschijn.

Een producent van computer hardware (NVIDIA) heeft iets ontwikkeld met behulp van een zelflerend algoritme. Zet een paar pennenstreken en het algoritme zet het om in een foto. Een groen vlak wordt gras, een paar bruine strepen wordt een huisje.

Je voelt je net een kunstenaar. En daar knipoogt de naam dit programma ook naar met de naam GauGAN. Al moest de schilder Gauguin aanzienlijk meer moeite doen voor een landschapje.

Van schets naar foto


Dat algoritme update de foto telkens wanneer je iets nieuws aan het beeld toevoegt. Schets je een meertje (ofwel een simpel blauw vlak) waar je later wat bomen aan de oever zet, dan verandert ook de reflectie in het water.

Kortom, je kunt dus een schets maken op het niveau van een kleuter (huisje, boompje, beestje), waarna het algoritme alles aanvult en er een realistische foto van maakt. Daarin kloppen dan de schaduwen, de lichtval alsmede het seizoen. Een bloeiende boom in een sneeuwlandschap komt niet voor.

Ik sloeg natuurlijk direct zelf aan het kleuren. Ik heb me er een goed half uur mee vermaakt. Het is even uitzoeken hoe het algoritme precies 'denkt' maar daar kom je spelenderwijs achter. En bevalt het niet: je kunt eindeloos opnieuw beginnen.

Rotsen in de zee zien er dan zo uit:

Nog een schets


Dit zijn geen samengevoegde foto's


Mijn resultaat blaast je misschien niet omver, maar de resultaten worden steeds beter omdat hier een zelflerend algoritme achter zit. Hetzelfde bedrijf maakte eerder een product dat nu eigenhandig levensechte portretten produceert.

Ook dat begon met vele slordigheden in de resultaten. Maar slechts een paar jaar later zijn de foto's eng echt. Kijk zelf maar.

Alweer een tijdje terug – in 2015 – schreef ik over een algoritme dat mooie foto's herkent. Dat brengt natuurlijk een hoop vragen met zich mee, want wie bepaalt nu wat mooi is?

GauGAN gaat aan die vraag voorbij: het vult een schets in op basis van miljoenen foto's die het zelf heeft gezien. Eigenlijk dus net zoals schilder Gaugain op basis van alle beelden die hij ooit heeft gezien, een uniek schilderij maakte.

Zelf schetsen?


Mocht je ook zin hebben om te schetsen, dat kan hier. Maar je kunt ook – nog luier – onderstaand filmpje kijken en zien hoe anderen van alles in elkaar flansen.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord