Huub Keulers

Een nog betere fotograaf worden

maandag 7 maart 2022, 20:10 door | 2.974x gelezen | 23 reacties

Waarom sta je 's ochtends op en rijd of loop je naar een bepaalde plek om foto's te maken. Wat is de aantrekkingskracht hiervan?

Wat drijft jou en andere mensen om een groot deel van hun leven met deze mooie hobby of beroep bezig te zijn? Als je weet wat jouw drijfveer is, ben je op weg om een nog betere fotograaf te worden.

Professionals maken foto's omdat ze ervoor betaald worden. Zo betalen ze hun rekeningen en komt er brood op de plank. Zo zorgen ze voor hun gezin en kunnen ze investeren in nieuwe apparatuur.

Maar ze hebben vooral ook een voorliefde voor fotografie. Net als iedereen die zich met fotografie bezighoudt. Het is die liefde die fotografen drijft om foto's te blijven maken. Of je nu je brood verdient met fotograferen of fotografie je hobby is.

Dus zou de echte vraag moeten zijn, waarom houden we ervan?

Dit is een vraag die we stellen aan iedereen die bij ons een workshop volgt. Het kennen van het antwoord op deze vraag kan je namelijk enorm helpen. Helaas alleen jij hebt het antwoord op die vraag en als je eerlijk genoeg bent, kun je dit raadsel oplossen en jezelf een enorm plezier doen.

Waarom heb ik de behoefte om foto's te maken?


Mijn antwoord is simpel: Het is een hulpmiddel dat me in staat stelt de wereld te zien en te laten zien. Foto's maken maakt me blij en geeft me een gevoel dat ik iets moois creëer.

Het leven is kort heb ik gemerkt en dat ik deze momenten kan vastleggen, herinneringen kan creëren maakt me blij. Mijn drijfveer is dat ik iets tastbaars wil nalaten aan mensen. Zie het als een erfenis.

Border collie Murphy

Deze keer hebben we vanaf het begin genoeg foto's van onze border collie 'Murphy' gemaakt. Foto's als deze maken mijn vrouw en mij gewoon blij.

Eigenlijk ben ik egoïstisch. Ik maak geen foto's om je aan het lachen te maken, ik maak foto's omdat ze mij laten lachen. Ik maak geen foto's om je aan het huilen te maken, ik maak foto's omdat ze mij aan het huilen maken.

De drang is om die momenten te stelen, momenten die nooit meer terugkomen. Ik deel deze graag, maar dan vooral om te zien of jij dat gevoel ook herkent. Of deze momenten jou ook raken. Het is dus eigenlijk alsof je een gesprek met iemand aangaat.

Wat je reden ook is om aan fotografie te doen, zorg ervoor dat je weet wat het is. Het zal je helpen om je beter te vormen en uit te drukken.

Je zult je minder zorgen maken over vind-ik-leuks en wat mensen denken en meer over hoe je je voelt. Het hoe en wat zal komen en kan worden geleerd maar wat niemand je kan leren is:

Maar waarom fotografeer jij nu eigenlijk?


Hopelijk kunnen onderstaande antwoorden je op weg helpen naar jouw redenen om te fotograferen. Of misschien heb je wel hele andere redenen om regelmatig je camera te pakken.

Mogelijk geeft het je rust of hoef je even niet aan minder leuke dingen te denken. Er zijn legio redenen en deze kan ik me bedenken:

Het geeft je een goed gevoel
Momenten zijn vluchtig, de tijd verstrijkt snel voor je ogen en landschappen veranderen voortdurend. Ik denk dat wat een foto succesvol maakt subjectief is, maar voor mij is het belangrijkste element dat het je iets laat voelen.

Wat is er met een moment dat je genoeg ontroert om het vast te leggen? Een prachtig uitzicht tijdens je vakantie, je kinderen zullen maar één verjaardagsfeestje per jaar hebben, en het licht zal misschien nooit meer iemands gezicht op die manier raken. Leg die momenten vast zodat het je voor altijd kan ontroeren.

Licht en uitzicht


Een foto waar licht en uitzicht zo'n belangrijke rol spelen laten een herinnering snel weer terugkomen

Je legt herinneringen vast
Hoe vaak ben je door je foto's op je harde schijf gescrold of heb je je fotoalbum opengeslagen? Heb je dat kunnen doen zonder minstens één keer te glimlachen? Waarschijnlijk niet.

Als je op mij lijkt, heb je waarschijnlijk enkele van de herinneringen die je op de foto's zag opnieuw beleefd. Het maakte zelfs niet uit dat de foto's technisch niet gelukt zijn. De foto's deden het werk om die herinneringen vast te leggen.

Je legt momenten vast
Momenten gebeuren de hele tijd en ze kunnen snel gebeuren. Een atleet komt juichend over de finish. Een jongetje speelt met zijn hond. Het mooie warme ochtendlicht laat het koren schitteren. Fotografie bevriest deze momenten, zodat we de tijd kunnen nemen om ervan te genieten.

Je vertelt verhalen
Heb je ooit een foto gezien waarnaar je gewoon moest blijven kijken? Vaak is het onderwerp van een foto zo krachtig dat het niet uitmaakt of het door een professionele of amateurfotograaf is gemaakt.

De verhalen die deze foto's vertellen, kunnen soms de technische bekwaamheid van de fotograaf overschaduwen. Deze verhalen kunnen blij, verdrietig en allerlei andere emoties hebben.

Denk aan foto's met Ireen Wüst of Ireen Schouten toen ze tijdens de ceremonie op de Olympische Spelen hun gouden medaille kregen omgehangen.

Dijon 39a

De straat is een plek waar de verhalen ook letterlijk voor het oprapen liggen

Je communiceert met anderen
Je kent het oude gezegde: "Een foto zegt meer dan duizend woorden." Het is heel waar. Iedereen met een camera heeft de mogelijkheid om zichzelf uit te drukken door middel van hun foto's.

Wanneer iemand naar een van jouw foto's kijkt, kunnen ze zien zoals jij het zag. Fotografie kan ideeën op een artistieke, visuele en creatieve manier overbrengen.

Je verbetert je als fotograaf
Ik weet zeker dat je het eens kunt zijn met veel van de dingen die ik heb geschreven over onze liefde voor fotografie. Ik denk ook dat het waar is om te schrijven dat veel fotografen zouden willen dat ze hun fotografie vaardigheden konden verbeteren.

We hebben allemaal gekeken naar foto's die we hebben gemaakt, vergeleken met foto's die anderen hebben gemaakt van hetzelfde of een vergelijkbaar onderwerp. We hebben ons misschien afgevraagd: 'Hoe hebben ze ervoor gezorgd dat hun foto's er zoveel beter uitzagen dan de mijne?'

Hoe vaak heb je een foto gemaakt om teleurgesteld te zijn over het resultaat? Het kan soms frustrerend zijn. Maar blijven oefenen en fouten maken maakt je uiteindelijk een betere fotograaf. Je zult beelden maken waar je trots op bent en met plezier naar zult kijken.

Streven naar het maken van de 'perfecte' foto
Het feit dat dit lastig of zelfs nooit te bereiken is, motiveert om te blijven fotograferen. Er zullen altijd meer onderwerpen zijn om te schieten en betere manieren om het te fotograferen.

We hebben een drive om beter te worden en, zoals het oude gezegde luidt, oefening baart kunst. We kunnen 1.000 foto's maken en er een vinden die we absoluut geweldig vinden.

Het is die ene foto die ervoor zorgt dat we blijven fotograferen. Het is die ene foto die ons inspireert om het nog een keer te proberen.

Dus pak je camera en ga wat herinneringen vastleggen! Ga de momenten vastleggen die om je heen gebeuren! Vertel verhalen met je afbeeldingen! Verbeter je fotografie continu! Het belangrijkste is dat je jouw foto's met anderen deelt. Omdat jouw fotografie ook anderen kan inspireren.

Voel je vrij om jouw reden om te fotograferen hieronder te delen. Je zult zien, je bent niet de enige.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

23 reacties

 1. Wim Hendrioks
  Wim Hendrioks schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 10:25

  Waarom ik fotografeerden,ja verleden tijd,Men zij dat ik het aardig kon dus ik maakte de stap,van een heel riante uitgaan positie,veel gezien, veel verdient,in 2000 was het op.geen vaste kontrakten was losse opdrachten,neen ik was niet zo bezeten van fotograferen om dat als hobby erbij te doen,dus lesgeven.kwam in aanraking met film dat was leuk, verhalen vertellen in beeld.dat is nu mijn passie.

 2. Robert
  Robert schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 10:40

  Omdat we zo snel vergeten Huub.
  Fotoschietgroet Robert

 3. Hans
  Hans schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 11:07

  Fotograferen is kijken met oogkleppen, een kader leggen om een stukje landschap ( zonder die windmolen) wat je boeiend vind, wat herinneringen oproept en wat je wilt vastleggen om te koesteren. daarnaast bijzondere momenten, een herinnering aan een tuinfeestje met je familie, allemaal even mijn kant uitkijken. Creatief bezig zijn met hobby, mensen ontmoeten, bedenken en uitvoeren er in op gaan en foto's delen met je naasten, je fotoclubje of facebook.
  Een mooie afdruk voor aan de muur of om weg te geven. De foto's van jaren terug, de kinderen in de efteling nog eens terugkijken samen , daarom fotografeer ik. Daarbij hoort vallen en opstaan, inspiratie uitwisselen, je neus stoten maar niet het geloof in jezelf verliezen. Lekker toch.

 4. Cees Kamminga
  Cees Kamminga schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 11:27

  Waarom ik fotografeer?
  Ik help mensen en organisaties om zich beter naar hun omgeving te presenteren. Niet anders of mooier dan ze in werkelijkheid zijn, maar wel in overeenstemming met hoe de buitenwereld hen ervaart of zou moeten ervaren.
  Voor de meeste opdrachtgevers maak ik portretten of beeldverslagen voor hun magazines, sociale media of websites. Daarbij werk ik in omgekeerde volgorde. Dus niet hoe wil ik jou, als fotograaf, op de foto zetten, maar wat zal de kijker ervaren en voor indruk krijgen en klopt dat bij de uitstraling die de geportretteerde of organisatie heeft of beoogt. Dan weet ik hoe ik de foto ga maken.
  Als dit allemaal een beetje lukt ben ik tevreden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord