Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

Een nog betere fotograaf worden

maandag 7 maart 2022, 20:10 door | 3.865x gelezen | 23 reacties

Waarom sta je 's ochtends op en rijd of loop je naar een bepaalde plek om foto's te maken. Wat is de aantrekkingskracht hiervan?

Wat drijft jou en andere mensen om een groot deel van hun leven met deze mooie hobby of beroep bezig te zijn? Als je weet wat jouw drijfveer is, ben je op weg om een nog betere fotograaf te worden.

Professionals maken foto's omdat ze ervoor betaald worden. Zo betalen ze hun rekeningen en komt er brood op de plank. Zo zorgen ze voor hun gezin en kunnen ze investeren in nieuwe apparatuur.

Maar ze hebben vooral ook een voorliefde voor fotografie. Net als iedereen die zich met fotografie bezighoudt. Het is die liefde die fotografen drijft om foto's te blijven maken. Of je nu je brood verdient met fotograferen of fotografie je hobby is.

Dus zou de echte vraag moeten zijn, waarom houden we ervan?

Dit is een vraag die we stellen aan iedereen die bij ons een workshop volgt. Het kennen van het antwoord op deze vraag kan je namelijk enorm helpen. Helaas alleen jij hebt het antwoord op die vraag en als je eerlijk genoeg bent, kun je dit raadsel oplossen en jezelf een enorm plezier doen.

Waarom heb ik de behoefte om foto's te maken?


Mijn antwoord is simpel: Het is een hulpmiddel dat me in staat stelt de wereld te zien en te laten zien. Foto's maken maakt me blij en geeft me een gevoel dat ik iets moois creŽer.

Het leven is kort heb ik gemerkt en dat ik deze momenten kan vastleggen, herinneringen kan creŽren maakt me blij. Mijn drijfveer is dat ik iets tastbaars wil nalaten aan mensen. Zie het als een erfenis.

Border collie Murphy

Deze keer hebben we vanaf het begin genoeg foto's van onze border collie 'Murphy' gemaakt. Foto's als deze maken mijn vrouw en mij gewoon blij.

Eigenlijk ben ik egoÔstisch. Ik maak geen foto's om je aan het lachen te maken, ik maak foto's omdat ze mij laten lachen. Ik maak geen foto's om je aan het huilen te maken, ik maak foto's omdat ze mij aan het huilen maken.

De drang is om die momenten te stelen, momenten die nooit meer terugkomen. Ik deel deze graag, maar dan vooral om te zien of jij dat gevoel ook herkent. Of deze momenten jou ook raken. Het is dus eigenlijk alsof je een gesprek met iemand aangaat.

Wat je reden ook is om aan fotografie te doen, zorg ervoor dat je weet wat het is. Het zal je helpen om je beter te vormen en uit te drukken.

Je zult je minder zorgen maken over vind-ik-leuks en wat mensen denken en meer over hoe je je voelt. Het hoe en wat zal komen en kan worden geleerd maar wat niemand je kan leren is:

Maar waarom fotografeer jij nu eigenlijk?


Hopelijk kunnen onderstaande antwoorden je op weg helpen naar jouw redenen om te fotograferen. Of misschien heb je wel hele andere redenen om regelmatig je camera te pakken.

Mogelijk geeft het je rust of hoef je even niet aan minder leuke dingen te denken. Er zijn legio redenen en deze kan ik me bedenken:

Het geeft je een goed gevoel
Momenten zijn vluchtig, de tijd verstrijkt snel voor je ogen en landschappen veranderen voortdurend. Ik denk dat wat een foto succesvol maakt subjectief is, maar voor mij is het belangrijkste element dat het je iets laat voelen.

Wat is er met een moment dat je genoeg ontroert om het vast te leggen? Een prachtig uitzicht tijdens je vakantie, je kinderen zullen maar ťťn verjaardagsfeestje per jaar hebben, en het licht zal misschien nooit meer iemands gezicht op die manier raken. Leg die momenten vast zodat het je voor altijd kan ontroeren.

Licht en uitzicht


Een foto waar licht en uitzicht zo'n belangrijke rol spelen laten een herinnering snel weer terugkomen

Je legt herinneringen vast
Hoe vaak ben je door je foto's op je harde schijf gescrold of heb je je fotoalbum opengeslagen? Heb je dat kunnen doen zonder minstens ťťn keer te glimlachen? Waarschijnlijk niet.

Als je op mij lijkt, heb je waarschijnlijk enkele van de herinneringen die je op de foto's zag opnieuw beleefd. Het maakte zelfs niet uit dat de foto's technisch niet gelukt zijn. De foto's deden het werk om die herinneringen vast te leggen.

Je legt momenten vast
Momenten gebeuren de hele tijd en ze kunnen snel gebeuren. Een atleet komt juichend over de finish. Een jongetje speelt met zijn hond. Het mooie warme ochtendlicht laat het koren schitteren. Fotografie bevriest deze momenten, zodat we de tijd kunnen nemen om ervan te genieten.

Je vertelt verhalen
Heb je ooit een foto gezien waarnaar je gewoon moest blijven kijken? Vaak is het onderwerp van een foto zo krachtig dat het niet uitmaakt of het door een professionele of amateurfotograaf is gemaakt.

De verhalen die deze foto's vertellen, kunnen soms de technische bekwaamheid van de fotograaf overschaduwen. Deze verhalen kunnen blij, verdrietig en allerlei andere emoties hebben.

Denk aan foto's met Ireen WŁst of Ireen Schouten toen ze tijdens de ceremonie op de Olympische Spelen hun gouden medaille kregen omgehangen.

Dijon 39a

De straat is een plek waar de verhalen ook letterlijk voor het oprapen liggen

Je communiceert met anderen
Je kent het oude gezegde: "Een foto zegt meer dan duizend woorden." Het is heel waar. Iedereen met een camera heeft de mogelijkheid om zichzelf uit te drukken door middel van hun foto's.

Wanneer iemand naar een van jouw foto's kijkt, kunnen ze zien zoals jij het zag. Fotografie kan ideeŽn op een artistieke, visuele en creatieve manier overbrengen.

Je verbetert je als fotograaf
Ik weet zeker dat je het eens kunt zijn met veel van de dingen die ik heb geschreven over onze liefde voor fotografie. Ik denk ook dat het waar is om te schrijven dat veel fotografen zouden willen dat ze hun fotografie vaardigheden konden verbeteren.

We hebben allemaal gekeken naar foto's die we hebben gemaakt, vergeleken met foto's die anderen hebben gemaakt van hetzelfde of een vergelijkbaar onderwerp. We hebben ons misschien afgevraagd: 'Hoe hebben ze ervoor gezorgd dat hun foto's er zoveel beter uitzagen dan de mijne?'

Hoe vaak heb je een foto gemaakt om teleurgesteld te zijn over het resultaat? Het kan soms frustrerend zijn. Maar blijven oefenen en fouten maken maakt je uiteindelijk een betere fotograaf. Je zult beelden maken waar je trots op bent en met plezier naar zult kijken.

Streven naar het maken van de 'perfecte' foto
Het feit dat dit lastig of zelfs nooit te bereiken is, motiveert om te blijven fotograferen. Er zullen altijd meer onderwerpen zijn om te schieten en betere manieren om het te fotograferen.

We hebben een drive om beter te worden en, zoals het oude gezegde luidt, oefening baart kunst. We kunnen 1.000 foto's maken en er een vinden die we absoluut geweldig vinden.

Het is die ene foto die ervoor zorgt dat we blijven fotograferen. Het is die ene foto die ons inspireert om het nog een keer te proberen.

Dus pak je camera en ga wat herinneringen vastleggen! Ga de momenten vastleggen die om je heen gebeuren! Vertel verhalen met je afbeeldingen! Verbeter je fotografie continu! Het belangrijkste is dat je jouw foto's met anderen deelt. Omdat jouw fotografie ook anderen kan inspireren.

Voel je vrij om jouw reden om te fotograferen hieronder te delen. Je zult zien, je bent niet de enige.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

23 reacties

 1. Wim Hendrioks
  Wim Hendrioks schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 10:25  | reageer

  Waarom ik fotografeerden,ja verleden tijd,Men zij dat ik het aardig kon dus ik maakte de stap,van een heel riante uitgaan positie,veel gezien, veel verdient,in 2000 was het op.geen vaste kontrakten was losse opdrachten,neen ik was niet zo bezeten van fotograferen om dat als hobby erbij te doen,dus lesgeven.kwam in aanraking met film dat was leuk, verhalen vertellen in beeld.dat is nu mijn passie.

 2. Robert
  Robert schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 10:40  | reageer

  Omdat we zo snel vergeten Huub.
  Fotoschietgroet Robert

 3. Hans
  Hans schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 11:07  | reageer

  Fotograferen is kijken met oogkleppen, een kader leggen om een stukje landschap ( zonder die windmolen) wat je boeiend vind, wat herinneringen oproept en wat je wilt vastleggen om te koesteren. daarnaast bijzondere momenten, een herinnering aan een tuinfeestje met je familie, allemaal even mijn kant uitkijken. Creatief bezig zijn met hobby, mensen ontmoeten, bedenken en uitvoeren er in op gaan en foto's delen met je naasten, je fotoclubje of facebook.
  Een mooie afdruk voor aan de muur of om weg te geven. De foto's van jaren terug, de kinderen in de efteling nog eens terugkijken samen , daarom fotografeer ik. Daarbij hoort vallen en opstaan, inspiratie uitwisselen, je neus stoten maar niet het geloof in jezelf verliezen. Lekker toch.

 4. Cees Kamminga
  Cees Kamminga schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 11:27  | reageer

  Waarom ik fotografeer?
  Ik help mensen en organisaties om zich beter naar hun omgeving te presenteren. Niet anders of mooier dan ze in werkelijkheid zijn, maar wel in overeenstemming met hoe de buitenwereld hen ervaart of zou moeten ervaren.
  Voor de meeste opdrachtgevers maak ik portretten of beeldverslagen voor hun magazines, sociale media of websites. Daarbij werk ik in omgekeerde volgorde. Dus niet hoe wil ik jou, als fotograaf, op de foto zetten, maar wat zal de kijker ervaren en voor indruk krijgen en klopt dat bij de uitstraling die de geportretteerde of organisatie heeft of beoogt. Dan weet ik hoe ik de foto ga maken.
  Als dit allemaal een beetje lukt ben ik tevreden.

 5. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 12:25  | reageer

  Omdat er goed geld mee te verdienen is. Maar dat is niet de reden waarom. Een betere vraag zou zijn: waarom ben je ooit met fotografie begonnen. Het leek mij een mooi vak om te gaan studeren. Zo heb ik er ook mijn beroep van gemaakt. Hoe mooi kun je het hebben. Maar dat is volgens mij voor heel veel andere beroepen ook zo.

 6. Arie Molenaar
  Arie Molenaar schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 12:53  | reageer

  Ik fotografeer uitsluitend in de natuur. Door het fotograferen heb ik beter leren kijken en begrijp ik een heel klein beetje meer van de natuur en het gedrag van vogels en zoogdieren.

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 14:30  | reageer

  Ik fotografeer omdat mensen mij boeien. Mijn hart ligt dan ook bij nhet fotogrfaren van mensen. Niet alleen in de studio, maar ook op straat en in het dagelijke leven. Foto's van mensen vertellen iets over de tijdgeest waarin ze leven, ze vertellen je een verhaal, ze laten hun karakter zien.
  In een studiosetting heb je nauw contact met het model en probeer je ook met haar/hem een verhaal te vertellen of om enkel vormen en lijnen te laten zien. Juist ook het werken met modellen is boeiend voor mij. Met deze sociale interactie probeer je in beeld te brengen wat zowel voor het model als voor de fotograaf belangrijk zijn.
  Ik ben een enorme bewonderaar van de Belgische fotografe Lieve Blancquaert. Zij toont een enorme sociale betrokkenheid bij de mensen die zij fotografeert en dat zie je terug in haar beelden. Zij is een van de fotografen die voor mij een lichtend voorbeeld en inspiratiebron zijn.

 8. Frea Kroese
  Frea Kroese schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 14:33  | reageer

  Mooi! Cees Kamminga. Ik fotografeer omdat ik intussen merk dat het heel veel voor mensen betekent als zij zichzelf terugzien op een bijzonder moment of een memorabel moment van het leven in relatie tot de mensen die hen het liefst zijn. Vaak word me dat pas nog meer tijdens de shoot duidelijk. (kanker, dementie, verdriet, hoop, vieren en blijdschap alsook aanstaand overlijden zijn overwegingen om mooi op de foto te komen). Ten diepste is het liefde die mensen ertoe drijft om een fotoshoot te laten doen en ik heb de skills en de apparatuur. Het geeft me iedere keer een kick als mensen blij zijn met de foto's. Maar ik deel jouw mening ook. Voor bedrijven en particulieren streef ik dat na.

 9. Wil Elderson
  Wil Elderson schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 16:01  | reageer

  Ik fotografeer om dingen waar ik blij van word, mooi vind ontroerd van raak vast te leggen. Het geeft mij veel ontspanning en ik kijk tegenwoordig met een ander oog naar de natuur.
  Vervolgens is het fijn om die momenten her te beleven tijdens het bewerken in LR of PS.
  Van de foto's waar ik het meest tevreden over ben, maak ik een presentatie en/if een boek.
  Kortom een hobby waar ik veel tijd in stop en voldoening uit haal.

 10. Ron
  Ron schreef op dinsdag 8 maart 2022 om 22:55  | reageer

  Weet je wat ik vind,...dat alle regeltjes die gelden voor fotografie de fotografie juist dood maken.
  Let op de lijnen.., regel van derden,let op de Compositie,enz enz je leest niks anders gek wordt je van al die aanbevelingen
  Gewoon lekker fotograferen..je eigen ding doen dat is fotograferen volgens mij en niet al dat voorgekouwde wat en hoe je het moet doen wat ik lees in alle fotobladen en zelfs op deze site lees
  Ik maak foto,s voor mijzelf en omdat ik heerlijk (waar ik ook ben om te fotograferen) geniet van de omgeving of in de natuur
  En ik fotografeer zeker niet voor wat een ander er van vind

 11. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 9 maart 2022 om 07:05  | reageer

  @Ron, als ik jouw commentaar zo lees, snap ik niet dat je nog fotobladen leest en sites zoals deze bezoekt. Die regeltjes zoals, compositie, lijnen, regel van derden, zijn er omdat de mens er van nature al rekening mee houdt.

 12. Ank Gouw-Gabel
  Ank Gouw-Gabel schreef op woensdag 9 maart 2022 om 10:24  | reageer

  Ik fotografeer als iets wat ik zie, een beeld, mij raakt, doordat het klopt, het is compleet, het is goed zo. Dat geeft mij een heel goed gevoel, dus wil ik het vastleggen. Ook om het eventueel te gebruiken om te schilderen. Zoals eerder opgemerkt, een compleet beeld heeft al deze regeltjes al in zich, als je goed kijkt.

 13. Lodewijk
  Lodewijk schreef op woensdag 9 maart 2022 om 10:51  | reageer


  Fotografie
  2 a 3 keer per week ga ik op stap ,meestal 6 tot 12 km , soms vertrekt ik van thuis uit , of anders korte trip met de auto , en daarna wandelen.
  Het voornaamste is beweging en bezig zijn en soms ook een babbeltje slaan, fotografie komt op de 2 de plaats.
  Met de Sony RX10m3 is fotografie niet perfect door de kleinere sensor,maar met de grote zoom kan ik overal bij ,ik probeer goede foto' s te maken, voor herinneringen en als er een betere foto bij is , misschien een beetje bijwerken voor te tonen op de fotoclub
  Dit is mijn beleving van fotografie.
  Lodewijk

 14. Ron
  Ron schreef op woensdag 9 maart 2022 om 11:07  | reageer

  Donald Willemsen,
  Ik lees ook geen fotografie bladen meer,en deze site lees ik normaliter ook niet
  Wat ik bedoelde te schrijven is dat fotografie niet meer fotografie zoals het bedoeld is....alles draait om regeltjes in de fotografie....en wat anderen er van vinden....het is een commerciële tak geworden...
  Maar goed dat is mijn mening ook jij geeft ook je een advies om niet de fotobladen of deze site te lezen...en dat is nou precies wat ik bedoel....een van de vele meelopers wat er geschreven wordt

 15. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 9 maart 2022 om 11:41  | reageer

  Beste mensen, ik heb respect voor ieders mening en opvatting en die mogen altijd gegeven worden maar ik zou het wel waarderen als we het hier laten bij fotografie-gerelateerde opmerkingen. Leren van elkaar en elkaar motiveren is de wat mij betreft de insteek.

  @Donald, ik begrijp wat je wilt zeggen. Maar er zijn ook mensen die regeltjes nodig hebben en er juist naar vragen of naar op zoek zijn (met name in het begin van hun fotografie activiteiten). Ook de oude Meesters in de schilderkunst en fotografie maakten gebruik van bv. compositieregels, omdat ze vonden dat dit nu eenmaal hun beeld soms sterker maakt. Mensen die al wat zekerder zijn kunnen deze regels zeker weer loslaten en helemaal hun eigen ding doen. Hoe dan ook, plezier in de fotografie staat bovenaan, welke visie hier ook achter zit.

 16. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 9 maart 2022 om 11:48  | reageer

  Beste Wim, Robert, Hans, Cees, Lauran, Arie, Donald, Frea, Wil, Ron, Ank, Lodewijk,
  Bedankt voor jullie reactie. Leuk om te zien dat iedereen zo zijn/haar eigen beweegredenen heeft om te fotograferen of ooit begonnen is met fotografie. Sommige hebben er een mooie hobby aan en sommigen hebben er een geweldig beroep van kunnen/mogen maken.
  Voor beide groepen is de liefde voor fotografie de grootste overlap vrolijk

 17. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 9 maart 2022 om 12:02  | reageer

  @Ron, je beschouwt mij als: 'een van de vele meelopers wat er geschreven wordt'.
  Hartelijk dank voor dit compliment!!!

 18. Lauran
  Lauran schreef op woensdag 9 maart 2022 om 13:25  | reageer

  @Ron: kunnen we ergens je foto's zonder regeltjes bewonderen. Vast niet.

 19. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 9 maart 2022 om 15:20  | reageer

  @Huub, ik was het niet die tegen de regels schopt. In tegendeel zelfs. De regels zijn juist in de praktijk ontstaan o.a. door de manier hoe we naar beelden kijken en hoe we dat als prettig en mooi ervaren. Dan ontkom je er niet aan dat deze beelden op een bepaalde manier zijn opgebouwd en daaruit zijn die regels ontstaan. Dat was bij de oude meesters zo en dat geldt nu nog steeds. Ik beweer ook niet dat je je aan die regels moet houden. Verre van dat. Maar de regels zijn er en ik heb ze niet bedacht. Je niet aan die regels houden levert je geen boete op. Dus vrijheid blijheid. Maar als ik een foto mooi vind, blijkt toch dat er (bewust of onbewust) bepaalde regels zijn toegepast vrolijk

 20. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 9 maart 2022 om 17:12  | reageer

  @Donald, dat zag ik inderdaad Donald. Mijn welgemeende excuses, ik bedoelde @Ron. Jouw reactie en uitleg was 100% terecht. Vandaar mijn algemene oproep knipoog

 21. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 9 maart 2022 om 17:50  | reageer

  @Huub, geen probleem, ik neem het je niet kwalijk en ga snel maar weer aan het toetsenbord zitten om weer een tof artikel te schrijven. vrolijk knipoog

 22. Jan van Riet
  Jan van Riet schreef op zaterdag 12 maart 2022 om 08:34  | reageer

  Waarom zingen vogels een lied. Omdat ze een boodschap hebben. Om aan te tonen dat ze binnen deze ruimte prominent aanwezig zijn. Zo geldt dit ook voor fotografen (en kunstenaars ) Ze willen hun visie op hun omgeving delen. Ik ben overigens meer tekenaar/schilder dan fotograaf.

 23. Liesbeth Verkade
  Profiel Liesbeth Verkade schreef op woensdag 16 maart 2022 om 10:13  | reageer

  Ik ben begonnen met fotograferen in 1999 naar aanleiding van een studiereis naar Israël. In ons gezin was mijn man de fotograaf, maar hij ging niet mee. Vanwege het unieke van de reis wilde ik graag herinneringen bewaren. Ik heb toen nog dia's gemaakt. In 2003 kreeg ik mijn eerste digitale camera. Met vallen en opstaan heb ik steeds meer bijgeleerd en er steeds meer plezier in gekregen. Foto 's van kinderen en kleinkinderen, fotoboeken van bijzondere reizen. Op deze manier is het mogelijk om veel mooie dingen te delen.
  Door het fotograferen ben ik anders gaan kijken en dat ervaar ik als heel waardevol.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord