Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

My lucky number

zondag 10 april 2011, 22:45 door | 5.637x gelezen | 11 reacties

Het zal de designer in mij zijn; ik ben gefascineerd door lettertekens en vooral cijfers. Ondanks de alom gebezigde Chinese karakters zie je in China veelvuldig gebruik van cijfers. Door de jaren heen heb ik ze op allerlei plekken gefotografeerd. Het is een kleine verzameling geworden, net als mijn fietsenfoto's. Vooral in neonreclames vind ik cijfers mooie grafische elementen.

In veel Chinese steden is het een gebruik om overal telefoonnummers op de kladden, spuiten of plakken. De gemeentelijke reinigingsdienst heeft de handen vol om deze plaag dagelijks te lijf te gaan. Nadat ze zijn verwijderd (overgeschilderd) komen ze na verloop van tijd vanzelf weer terug. Door de gelaagdheid die ontstaat worden het een soort grafische kunstwerken.

Persoonlijk vind ik het ontsierend maar het is een interessant fenomeen waar ik in een eerdere posting aandacht aan heb geschonken. In ons opgeruimde Nederland is dat not done maar Chinezen kunnen er soms een behoorlijke zooi van maken. De foto van het rolluik spant de kroon; De hele buurt heeft er zijn telefoonnummer achtergelaten in de hoop zo klanten te trekken.

En denk nou niet dat ze de moeite nemen om het te verwijderen. Welnee, gewoon laten zitten want de tand des tijds of de elementen doen dat werk wel voor je. 'Opgeruimd staat netjes' is een spreekwoord dat de Chinezen niet kennen. Het is een form follows function esthetiek; zolang het werkt maakt het niet uit hoe het oogt. Als Hollander denk ik daar anders over.

De neiging om te ordenen, bedisselen, categoriseren, groeperen of in orde brengen zit toch in onze Nederlandse genen denk ik. Overigens heb ik ook die neiging in mijn foto's waar ik graag alles recht zet. Dat lay-outerige zal een overblijfsel zijn uit mijn vorige leven als vormgever. Ach, er zijn ergere dingen. In ieder geval versta ik de kunst om Chinese chaos netjes over te brengen.

502 neon verlichting
Foto 1


gevelneon 788
Foto 2


graffiti
Foto 3


gevelbelettering
Foto 4


88339 neonverlichting
Foto 5


rolluik met stickers
Foto 6

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

11 reacties

 1. Arno
  Arno schreef op zondag 10 april 2011 om 23:13  | reageer

  @Ton: Wat een leuk item! Eigenlijk nog nooit bij stil gestaan maar zo zie je maar dat als je thematisch werkt je een hele leuk collectie beelden kunt maken van hele simpele onderwerpen.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 11 april 2011 om 00:31  | reageer

  @Arno
  Zo'n onderwerp vind ik zelf hartstikke leuk maar ik heb er even over getwijfeld om er een posting van te maken. Daarom ben ik blij met jouw positieve reactie! Inderdaad kun je met een creatieve invalshoek van ogenschijnlijk nietszeggende onderwerpen erg sprekende series maken.

 3. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 11 april 2011 om 14:43  | reageer

  Hoi Ton leuke posting, en leuke beelden.

 4. Tommy
  Tommy schreef op maandag 11 april 2011 om 16:52  | reageer

  Hoi Ton!! Inderdaad een heel originele invalshoek. Kijk in Aziatische landen ook altijd mijn oen uit als het gaat om het drukke straatbeeld. Mooi om dat op deze manier terug te zien. En om antwoord te geven op je eerdere vraag: een bezoek aan Beijing zit er deze keer helaas niet in. Maar houd me wel aanbevolen voor een toekomstige stadswandeling!

 5. jasper
  jasper schreef op maandag 11 april 2011 om 18:10  | reageer

  vind het niet je beste werk

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 11 april 2011 om 20:12  | reageer

  Hi Ton,

  Een leuk vervolg op je eerste deel, waarbij je eerste deel mij meer aansprak. knipoog
  Wel een heel leuk initiatief, ik voel een project aankomen: 1 dag van de maand, gelijk aan de maand (dus 1-1, 2-2, 3-3 etc..) op een leuke manier gefotografeerd. vrolijk

  De laatste foto in deze serie vindt ik het meest geslaagd, weet je ook wat al die cijfers inhouden?

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 11 april 2011 om 20:59  | reageer

  In Nederland orde? Ik zie hier veel 'artwork' op gevels, trams, treinen en rolluiken. Maar deze cijfermatige aanpak ben ik in Nederland nog niet tegengekomen. Prachtig thema. Je hebt hier een zakelijk onderwerp bij de kop, zonder mensen en dus zonder emotie. Maar mooie foto's verkopen niet, aldus ene bekend Nederlands fotograaf.

 8. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op maandag 11 april 2011 om 21:10  | reageer

  Chinezen kiezen trouwens zo veel mogelijk het cijfer 8 en zo weinig mogelijk het cijfer 4. Het cijfer 8 staat namelijk voor rijkdom en het cijfer 4 voor dood.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 12 april 2011 om 00:36  | reageer

  @Tommy
  Als je gewend bent aan de dynamiek van een land als China is het in Nederland moeilijk opnieuw wennen. Er gebeurt hier zoveel dat er altijd onderwerpen te over zijn om te fotograferen. Mocht je in de toekomst Beijing bezoeken dan stel ik een photo walk voor door de hutongs in het oude centrum. Erg fotogeniek!

  @Jasoer
  Volgende keer beter Jasper. Hopelijk spreekt de volgende posting je meer aan. Heb je misschien suggesties?

  @Niels
  Spitsvondig Niels, zo'n project zou een uitdaging zijn voor elke fotograaf. Misschien een Photofacts prijsvraag? Wellicht een idee voor Elja.

  @EdC
  Nederland zie ik nog steeds als een land van orde en netheid maar dat kan inmiddels veranderd zijn; ik woon er al 6 jaar niet meer. Chinezen zijn sowieso minder 'poetserig'. En je hebt gelijk als ik naar mijn stock sales kijk: een mooie foto is geen garantie voor een goede verkoop.

  @Hoo Gan Tan
  Die weerzin tegen het gebruik van het cijfer 4 gaat zelfs zo ver dat ons appartementsgebouw geen 14e en 24e verdieping heeft. Daar zou gewoon geen appartement verkocht worden vanwege de negatieve associatie die jij noemt.

  Allemaal bedankt voor jullie reactie!

 10. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 13 april 2011 om 08:12  | reageer

  Leuk idee, zo'n thematische serie. Ik heb zelf een voorliefde voor verloedering en verpaupering op de een of andere manier. Ik kan het alleen nog niet zo tot een eenduidige serie smeden...

  Maar leuk om te zien, ook hoe een foto van 'slechts' wat nummers toch een kijkje in een cultuur kan geven!

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 13 april 2011 om 10:22  | reageer

  @ErikvanRosmalen
  Desolate wijken spreken mij ook bijzonder aan. Waar ik ook kom in China fotografeer ik bij voorkeur in oude volksbuurten die je overal vindt. Vooral in het noorden (Anshan, Harbin, Changchun) zijn ze grauw en vervallen maar oh zo mooi! En zoals je inmiddels hebt gemerkt op Photofacts vind ik niks zo leuk als series maken (en postings schrijven).

  Bedankt voor je reactie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord