Ton Vingerhoets

My lucky number

zondag 10 april 2011, 22:45 door | 4,698x gelezen | 11 reacties

Het zal de designer in mij zijn; ik ben gefascineerd door lettertekens en vooral cijfers. Ondanks de alom gebezigde Chinese karakters zie je in China veelvuldig gebruik van cijfers. Door de jaren heen heb ik ze op allerlei plekken gefotografeerd. Het is een kleine verzameling geworden, net als mijn fietsenfoto's. Vooral in neonreclames vind ik cijfers mooie grafische elementen.

In veel Chinese steden is het een gebruik om overal telefoonnummers op de kladden, spuiten of plakken. De gemeentelijke reinigingsdienst heeft de handen vol om deze plaag dagelijks te lijf te gaan. Nadat ze zijn verwijderd (overgeschilderd) komen ze na verloop van tijd vanzelf weer terug. Door de gelaagdheid die ontstaat worden het een soort grafische kunstwerken.

Persoonlijk vind ik het ontsierend maar het is een interessant fenomeen waar ik in een eerdere posting aandacht aan heb geschonken. In ons opgeruimde Nederland is dat not done maar Chinezen kunnen er soms een behoorlijke zooi van maken. De foto van het rolluik spant de kroon; De hele buurt heeft er zijn telefoonnummer achtergelaten in de hoop zo klanten te trekken.

En denk nou niet dat ze de moeite nemen om het te verwijderen. Welnee, gewoon laten zitten want de tand des tijds of de elementen doen dat werk wel voor je. 'Opgeruimd staat netjes' is een spreekwoord dat de Chinezen niet kennen. Het is een form follows function esthetiek; zolang het werkt maakt het niet uit hoe het oogt. Als Hollander denk ik daar anders over.

De neiging om te ordenen, bedisselen, categoriseren, groeperen of in orde brengen zit toch in onze Nederlandse genen denk ik. Overigens heb ik ook die neiging in mijn foto's waar ik graag alles recht zet. Dat lay-outerige zal een overblijfsel zijn uit mijn vorige leven als vormgever. Ach, er zijn ergere dingen. In ieder geval versta ik de kunst om Chinese chaos netjes over te brengen.

502 neon verlichting
Foto 1


gevelneon 788
Foto 2


graffiti
Foto 3


gevelbelettering
Foto 4


88339 neonverlichting
Foto 5


rolluik met stickers
Foto 6

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

11 reacties

 1. Arno
  Arno schreef op zondag 10 april 2011 om 23:13

  @Ton: Wat een leuk item! Eigenlijk nog nooit bij stil gestaan maar zo zie je maar dat als je thematisch werkt je een hele leuk collectie beelden kunt maken van hele simpele onderwerpen.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 11 april 2011 om 00:31

  @Arno
  Zo'n onderwerp vind ik zelf hartstikke leuk maar ik heb er even over getwijfeld om er een posting van te maken. Daarom ben ik blij met jouw positieve reactie! Inderdaad kun je met een creatieve invalshoek van ogenschijnlijk nietszeggende onderwerpen erg sprekende series maken.

 3. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 11 april 2011 om 14:43

  Hoi Ton leuke posting, en leuke beelden.

 4. Tommy
  Tommy schreef op maandag 11 april 2011 om 16:52

  Hoi Ton!! Inderdaad een heel originele invalshoek. Kijk in Aziatische landen ook altijd mijn oen uit als het gaat om het drukke straatbeeld. Mooi om dat op deze manier terug te zien. En om antwoord te geven op je eerdere vraag: een bezoek aan Beijing zit er deze keer helaas niet in. Maar houd me wel aanbevolen voor een toekomstige stadswandeling!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.