CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erwin Derksen

Oude Industrie; Industrie Cultur Route Ruhrgebied

dinsdag 25 november 2008, 19:21 door | 12.200x gelezen | 4 reacties

Persoonlijk voel ik me altijd aangetrokken tot spullen met een historie. Oude industrie is ook zo'n onderwerp dat me boeit en dat zich vaak leent voor mooie plaatjes. Er is nog genoeg oude industrie te vinden die gewoon bezocht kan worden... in het ruhrgebiet "Der Pott".

Nadat ik eerder al eens het 'Landschaftspark Duisburg Nord' had bezocht (Elja schreef hier eerder al een artikel over nadat hij er met de fotoclub was geweest) leek het me leuk om eens te kijken wat het Ruhrgebied verder nog te bieden heeft op dit gebied. Dat blijkt verrassend veel!

Ik heb afgelopen weekend een bezoek gebracht aan industriepark 'Zollverein'. Dit ligt op een uurtje autorijden van Arnhem en is onderdeel van een 'Industrie Kultur Route' die nog veel meer industrieel erfgoed omvat. Op 'Zollverein' werden vanaf eind jaren 20 kolen gewonnen en bewerkt tot diverse eindproducten. In 1993 ging het vuur onder de kroketten uit.

Je kunt hier diverse rondleidingen volgen, waarvan wij de 'kombi tour' hebben gedaan die 4 (!) uur duurt. Je moet je voor de meeste rondleidingen wel vooraf even telefonisch aanmelden!

Industrie Kultur Route


We werden rondgeleid door een zeer enthousiaste medewerker van een stichting die zich tot doel heeft gesteld dit soort industrie te behouden. Je moet wel Duits kunnen verstaan, want het geheel lijkt vooral gericht op mensen uit Die Heimat.

Uiteraard kom je met de rondleiding op allerlei plekken die voor anderen gesloten blijven. Gewoon een lekker informele en zeer informatieve rondleiding. Foto's nemen is geen probleem, mits voor privé gebruik. Aan het eind werd het donker en werden we getrakteerd op sneeuw en gure wind, dat maakt het wel lekker mystiek...

Je kunt aan het einde van de rondleiding overigens een leuk fotoboek kopen waarin foto's staan van de laatste werkdag van de vader van de fotograaf, daar zie je dus het geheel in productie. Indrukwekkend om eens door te bladeren nadat je de rondleiding hebt gehad.

Wist je trouwens dat men hier al sinds eind zestiger jaren filters toepasten om de uitstoot te beperken. Beschermingsmiddelen voor arbeiders kwamen ergens in de zeventiger jaren pas 'im schwung'..

Fabriek tijdens de Industrie Kultur Route

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

4 reacties

  1. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 26 november 2008 om 16:08  | reageer

    Helemaal geweldig he! Ik ben hier een aantal jaar geleden is geweest en heb me er flink vermaakt. Solverein is gaaf maar ik hoor wel dat het steeds meer een soort van museum is geworden en dat de echte vette spots niet meer te bezoeken zijn(en de bewaking houd dat scherp in de gaten). Maar hoe dan ook een aanrader.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 26 november 2008 om 16:21  | reageer

    Klinkt wel als de moeite inderdaad.
    Volgens mij zouden je foto's trouwens best wat extra contrast kunnen gebruiken om het er nog beter uit te laten zien. Wellicht iets om te proberen?

  3. Derk
    Profiel Derk schreef op donderdag 27 november 2008 om 19:11  | reageer

    Nabewerken is wellicht een optie knipoog Daar ontbreekt me echter de tijd voor. Overigens zat er in het echt ook niet echt veel contrast in. Binnen was het licht slecht en alles stoffig en grauw, buiten was het sneeuw en de laklagen van de machinerie was ook dof en vlak.

    Trouwens, met de rondleiding kom je bijna overal. Als je geen rondleiding hebt, dan blijven de meest interessante delen verborgen achter gesloten deuren. Dit was volgens de gids ook het gevolg van vandalisme. Men heeft het een tijdje geprobeerd alles toegankelijk te houden, maar jammer genoeg vinden mensen het dan nodig de zaak te vernielen.

  4. Marcel
    Marcel schreef op maandag 1 december 2008 om 08:56  | reageer

    Ja,

    die omgeving daar is zeer fotogeniek.
    Niet ver van het Zollverein ligt Zeche Zollern, waar heel veel interessante en fotogenieke plekken zijn.
    Met een fotocursus zijn we er eens naar toe geweest en als opdracht deze collage gemaakt.

    Marcel

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord