Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

PhotoShelter heeft mijn leven als fotograaf prettiger gemaakt

vrijdag 21 januari 2022, 15:51 door | 3.708x gelezen | 0 reacties

Of je nu een (semi)professionele fotograaf bent of je fotografie als een serieuze hobby oppakt, vroeg of laat ga je je afvragen of je een website nodig hebt. Dus niet alleen een social media-account, maar een plek om je portfolio aan de wereld te laten zien.

Maar wellicht ben je ook op zoek naar een plek om je foto's op een veilige en efficiënte manier aan je klanten of familie/vrienden aan te bieden. Of misschien zelfs een oplossing die als beeldbank/back-up voor je foto's kan dienen.

Ik denk dat ik de bijna perfecte oplossing voor dit alles heb gevonden. Ontmoet PhotoShelter: naar mijn mening een goede en betrouwbare speler op dit gebied.

Waar was ik naar op zoek?


Ik had al een website, maar ik was op zoek naar meer dan alleen een website. Maar ik had ook een veilige klantomgeving nodig om foto's aan te leveren, een soort fotomanagement tool en om foto's te verkopen en op te slaan.

In PhotoShelter vond ik de alles-in-één oplossing die voldeed aan mijn behoeften.

Veel mensen vergeten dat hoe mooi je website er ook uitziet, de manier waarop je jouw fotografie activiteiten levert er net zo professioneel uit moet zien. Een goede website straalt namelijk vertrouwen en kwaliteit uit.

Je foto's opsturen via Dropbox, Google Drive of WeTransfer is zeker een oplossing maar werkt niet altijd. Je begrijpt de frustratie wanneer mensen in totaal 4 gigabyte aan foto's proberen te downloaden, of hun WeTransfer-link is verlopen.

Gelukkig omzeilt PhotoShelter ook dit probleem. Het blinkt uit in zowel het maken van prachtige websites als het leveren van foto's aan familie, vrienden en klanten, met een reeks hulpmiddelen die het proces gemakkelijk en bijna plezierig maken.

Van portfolio, downloadmogelijkheden, afgeschermde klantengalerijen tot aan hoge resolutie beeldbank opties. Het is een totaaloplossing voor de serieuzere fotografen.

1

Klik hier om mijn portfolio op Photoshelter te bekijken

Simpel vormgeven met templates


Laten we eerst eens kijken naar de publieke kant van de website. PhotoShelter biedt negen responsieve sjablonen die kunnen worden aangepast (kleuren, lettertypen, enzovoorts). Op mijn website gebruik ik bijvoorbeeld de Horizon-template.

Elke sjabloon wordt geleverd met de vooraf ontworpen lay-out die doorgaans het volgende omvat:

• Een Homepage of hoofdportfolio;
• Een 'Over” pagina waar je jezelf en ect jouw bedrijf kunt presenteren;
• Een contactpagina met alle benodigde contactgegevens;
• Een archiefpagina met verschillende manieren om je foto's op te slaan en te beheren.

De interface om de inhoud en lay-out te bewerken is zeer intuïtief. Je kunt zelfs aan elke foto of galerij een korte of langere beschrijving toevoegen. Ideaal om bv je projecten of reportages uit te leggen.

2

Photoshelter kent een mooie overzichtelijk overzicht van je galerijen.


4

Iedere foto kan vergezeld worden van een beschrijving.

Krachtige beeldbank functie


Maar de grote meerwaarde bevindt zich achter de schermen. PhotoShelter is niet alleen een website, maar ook een krachtig beeldarchief waar je jouw foto's met volledige resolutie kunt uploaden, georganiseerd in collecties en galerijen.

Vervolgens kun je die galerijen selecteren om op de openbare website te tonen (voor iedereen om te zien) of ze privé houden (voor klanten om te downloaden, beschermd met een wachtwoord).

Simpel werkend downloadproces


Wanneer iemand de link naar een galerij ontvangt, kunnen ze afzonderlijke afbeeldingen downloaden, een paar afbeeldingen tegelijk of ze allemaal downloaden.

Met PhotoShelter kun je ook de toegang aanpassen, zodat specifieke mensen alleen kleine afbeeldingen met een watermerk kunnen downloaden en anderen toegang hebben tot de hoge resolutiefoto. PhotoShelter zorgt hiervoor, je hoeft dus niet twee keer te exporteren en te uploaden.

Je kunt een ruwe bewerking van je foto's naar je klanten sturen. Vervolgens kan hij of zij op een eenvoudige en intuïtieve manier zijn favoriete foto's kiezen. Aan het einde ontvang je een lijst met hun definitieve keuzes. Die bewerk je vervolgens. Zo eenvoudig is het echt.

Naadloze integratie met Lightroom, YouTube, et cetera


Voor mij is iets dat PhotoShelter echt onderscheidt van zijn concurrenten de plug-in voor Adobe Lightroom. Je kunt jouw PhotoShelter-foto's en -galerijen rechtstreeks vanuit Lightroom beheren, dus het uploadproces werkt super eenvoudig.

Ik bewaar vaak alleen RAW-bestanden op mijn externe schijf en de conversie naar JPG gebeurt tijdens het uploadproces.

Een andere toegevoegde waarde van de plug-in is dat wanneer je de metadata bijwerkt of de belichting van je foto wijzigt, of zelfs de volgorde van de foto's in een galerij, de plug-in die wijzigingen detecteert en je de wijzigingen met één klik kunt synchroniseren.

Dit maakt het echt super eenvoudig om je portfolio en de rest van je galerijen up-to-date te houden.

PhotoShelter biedt ook geavanceerde functies, zoals een doorzoekbaar fotoarchief en zelfs afdrukservices.

De website maakt ook integratie met je YouTube- en Vimeo-account mogelijk en het kan de feed van je blog ophalen, zodat alle informatie op één plek staat.

En andersom, je kunt eenvoudig foto's uit jouw PhotoShelter-archief kiezen om op te nemen of in te sluiten in je Wordpress-blog. PhotoShelter biedt ook geavanceerde functies zoals een doorzoekbaar fotoarchief en printservices.

Drie soorten abonnementen


Photoshelter kent 3 soorten abonnementen met bijbehorende prijzen. Voor alle vormen zijn de mogelijkheden gelijk, het verschil zit alleen in de hoeveelheid schijfruimte voor je foto's:

• Basic: 4 gigabyte ruimte voor 8,50 euro per maand;
• Standard: 100 gigabyte ruimte voor 22 euro per maand;
• Pro: Ongelimiteerde ruimte voor 43 euro per maand.

Je kunt ook eerst een probeerversie aangaan voor een periode van 14 dagen.

In een notendop


Met PhotoShelter:
1. ORGANISEER je foto's op een gestructureerde en efficiënte manier;
2. SHOWCASE je je foto's op een creatieve manier die ze verdienen om aan de wereld of je klanten te tonen;
3. VERBIND en SYNCHRONISEER je foto's met Lightroom;
4. BESCHERM en BEHOUD je foto's in een veilige omgeving!
5. DEEL je ze altijd, overal en hoe dan ook met je klanten, vrienden en familie.

Is PhotoShelter perfect?


Nee, dat is het niet, maar het bedrijf speelt heel goed in op de behoeften van fotografen en is altijd op zoek naar manieren om zijn service te verbeteren.

Er zijn echter een paar functionaliteiten die ik in de nabije toekomst graag zou geïmplementeerd zou willen zien:

• Meer kant-en-klare lay-outs. Het biedt momenteel slechts 9 verschillende sjablonen;
• Een mobiele preview-modus om te controleren hoe je website er op een smartphone of tablet uitziet.

Dit alles heeft wel een prijskaartje maar daar krijg je best mooie en handige dingen voor terug. Bedenk dat je een alles-in-een-pakket krijgt en voor kwaliteit moeten we nu eenmaal betalen.

Aan jouw de keuze wat je nodig hebt en hoeveel je ervoor wilt betalen. En ja, er zijn altijd alternatieven voor je mocht je het prijskaartje te hoog vinden maar ik blijf zeker bij PhotoShelter.

Ik hoop dat deze recensie nuttig was! Laat het me gerust weten als je vragen hebt.

Ik heb absoluut geen afspraken in welke mate dan ook met PhotoShelter. Als mijn ervaringen minder positief waren geweest, had ik dit ook gewoon hier verwoord.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.810 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord