Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anno Huidekoper

Review: Datacolor Spyder X2 Elite

vrijdag 26 januari 2024, 14:14 door | 2.200x gelezen | 1 reactie

Als je een bestand zelf afdrukt of laat afdrukken dan wil je natuurlijk wel dat de kleuren op je monitor hetzelfde zijn als de kleuren op de afdruk. Daarvoor moet je kleurbeheer op orde hebben. Dat kan met de Datacolor Spyder X2 Elite.

Het correct weergeven van de kleuren is ook belangrijk bij het plaatsen van foto's op social media. Zo zijn huidtinten heel kritisch. Een portret van een gezond persoon verspreiden terwijl dat persoon, door onjuiste weergave van de huidtinten, er niet erg gezond uit ziet kan natuurlijk niet!

En ben je een zwart-wit werker, dan wil je weten of er voldoende contrast in een bepaald deel van de foto zit.

Bij het bewerken van fotobestanden begin je, om een optimaal eindresultaat te krijgen, met het kalibreren van je scherm. De Datacolor Spyder X2 Elite is daar een heel handig hulpmiddel voor.

De werking van de Spyder X2 Elite


In de kunststof behuizing van de Spyder zit een meetcel. Je plaatst de Spyder voor de monitor en het dekseltje functioneert als tegengewicht achter de monitor.

Tijdens het kalibreren verschijnen allerlei kleuren op je scherm. De meetcel leest ze en vergelijkt de verkregen waarden met de waarden hoe die zouden moeten zijn. Vervolgens wordt het ICC profiel van de monitor, of laptop scherm, aangepast.

Datacolor spyder x2


De Spyder X2 Elite in de praktijk


Het kartonnen doosje waarin de Spyder verpakt zit bevat behalve de al genoemde gadget, een briefje met het serienummer en een verwijzing naar de Datacolor website voor meer informatie.

Op die site staat korte, maar duidelijke, informatie over het downloaden van de benodigde software en over de gehele procedure van het kalibreren.

Nadat je de software op je computer hebt geÔnstalleerd kan het kalibreren beginnen. Op het scherm verschijnt duidelijke instructie, je begint met het plaatsen van de meetcel tegen de monitor waarbij het contragewicht het zaakje netjes op zijn plaats houdt.

Vervolgens zie je allerlei fancy kleurtjes op het scherm verschijnen en voordat je het weet is je scherm gekalibreerd. Dat wordt overigens duidelijk aangeven. Daarna moet je hier en daar nog wat vinkjes aanbrengen en klaar is Kees.

Het is overigens wel raadzaam om het scherm van tevoren eerst op de juiste helderheid en contrast in te stellen.

Datacolor spyder


Van Elite naar Ultra


De Spyder X2 Elite heeft 2 heel handige opties. Je kan aanvinken dat het omgevingslicht meegenomen wordt bij het kalibreren. In tegenstelling tot eenvoudiger modellen van Datacolor kan je ook twee monitoren op elkaar afstemmen.

Er bestaan twee versies van de Spyder X2, namelijk de hier geteste Elite en de paar tientjes duurdere Ultra.

De eerste is niet geschikt voor HDR en extra heldere beeldschermen en de laatste wel. Overigens, je kan de Elite altijd nog softwarematig, tegen betaling, updaten naar de Ultra.

Datacolor


Het resultaat van kalibreren met de Spyder X2 Elite


Als tester wil je wat te mopperen hebben, maar in dit geval heb ik niets te mopperen. De instructie is duidelijk, het installeren van de software gaat gemakkelijk en het feitelijke kalibreren gaat snel.

Aan de hand van speciale testkaarten die ik gebruik om printers en fotopapier te testen constateer ik dat het kalibreren zeer nauwkeurig gaat.

Spyder voor/na kalibratie

De afbeelding om je kalibratie voor en na te controleren

Verkrijgbaarheid


De importeur Transcontinenta BV heeft de Spyder X2 Elite ter beschikking gesteld voor dit review. Waarvoor dank.

De Datacolor Spyder X2 Elite, en andere modellen, zijn in de Benelux uitsluitend te koop bij een geselecteerd aantal expert dealers: Coolblue, Kamera Express, Cameranu, Cameraland, Foto de Vakman en Grobet.

De adviesverkoopprijs bedraagt 278 euro inclusief BTW.


Meer weten over kleurbeheer in fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over Kleurbeheer. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Anno Huidekoper

Over de auteur

Anno Huidekoper fotografeert al bijna een halve eeuw. Hij houdt zich bezig met (klassiek) concertfotografie, straatfotografie en portretfotografie. Hij schrijft veel over zwart-wit en hij bekleedt bestuurlijke functies bij fotoclub Heerenveen en afdeling Friesland van de Fotobond. Geregeld geeft hij workshops portretfotografie.

1 reactie

 1. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 30 januari 2024 om 11:47  | reageer

  Jammer dat er niet even ingegaan wordt op de verschillen tussen de nieuwe Datacolor Spyder X2 en de 'oude' Datacolor Spyder X

  Nu blijkt nergens uit of het de moeite waard is om de nieuwste versie aan te schaffen.

  Overigens is het verschil tussen de Datacolor Spyder X2 Elite en de Datacolor Spyder X2 Ultra puur softwarematig: de hardware is volgens mijn info 100% hetzelfde.
  Toen ik mijn Datacolor Spyder X Pro kocht waren er ook meerdere uitvoeringen, maar dat was toen ook alleen de software die uitgebreider was. De Pro was destijds € 119 (aanbieding) en de andere versies liepen op tot ca. € 249
  De Datacolor Spyder X Pro is overigens nog steeds te koop en kost nu € 149
  Uit de test hierboven blijkt helaas nergens of je toch beter de nieuwste versie kunt kopen, of dat de oude versie nog steeds prima voldoet......

  Voorheen werkte ik met de X-Rite DTP64. Die had in combinatie met mijn Eizo monitor het voordeel dat je niet zelf aan de instelknoppen van de monitor hoefde te pielen: alles verliep automatisch nadat je op de 'calibrate' knop had geklikt. Helaas wordt de bijgeleverde software van het apparaat niet meer ondersteund in Win10. Ze dwingen je om de nieuwste versie van de X-Rite te kopen (vanaf € 265) Toen ben ik overgestapt op de Spyder X Pro. Jammer, want ik vond de X-Rite toch echt veel fijner werken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord