Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Westcott Optical Spot door Lindsay Adler

vrijdag 9 december 2022, 10:01 door | 2.628x gelezen | 0 reacties

Uitgekeken op de standaard look die je in de studio maakt met behulp van softboxen en grids? Dan is de Optical Spot van Westcott precies wat je nodig hebt voor een creatieve impuls.


Wat is een optical spot?


De Optical Spot is een lichtaanpasser, net als bijvoorbeeld een softbox of snoot. Je moet dus nog steeds zelf een flitser (of continuelamp) hebben om ermee aan de slag te gaan.

Een optical spot geeft je de mogelijkheid om heel nauwkeurig licht te sturen. Je kunt echt een spotlicht creëren waarbij je zelf kunt kiezen voor haarscherpe randen of juist een zachtere overgang.

Om dat voor elkaar te krijgen wordt het licht door een lens gestuurd. Je kunt daardoor de lichtstraal scherp stellen, zoals je ook met je camera doet. Dat maakt die haarscherper randen mogelijk.

Snoot versus optical spot

Een flitser met snoot (links) versus een flitser met optical spot (rechts)

De Optical spot bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt de optical spot zelf, een bijgeleverd objectief, een voorzetring voor kleurfilters en een adapterring voor gobo's. Westcott levert standaard 8 gobo's en 5 kleurfilters mee om te gebruiken met de Optical Spot.

Westcott Optical Spot door Lindsay Adler


Een gobo staat voor 'go between optics' en is dus iets wat je echt midden in de optical spot plaatst. Het creëert vervolgens een specifieke schaduw.

Gwen


Voor de Optical Spot zijn verschillende adapterringen beschikbaar. De kans is daardoor erg groot dat hij ook op jouw flitser past. Je kunt een adapter krijgen voor Elinchrom, Bowens, Profoto, Broncolor en Balcar.

Er wordt een objectief bijgeleverd om het spot effect te krijgen, maar de vatting van de Optical Spot is van Canon. Hierdoor kun je alle bestaande objectieven van Canon erop gebruiken. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld ook een groothoek te combineren met de Optical Spot.

Aan de Optical Spot van Westcott zitten ook al een viertal flags. Hiermee kun je een deel van het licht afvlaggen. Zo kun je bijvoorbeeld een vierkante of driehoekige spot maken. Ook kun je specifiek een streepje met een dikte naar eigen smaak maken.

Gwen



Let op met hitte


Om het effect van de optical spot te zien tijdens het fotograferen moet er een lamp branden. Omdat het vaak heel nauw luistert wil je echt zien wat het effect is voordat je de foto maakt.

Het instellicht van je flitser moet dus aan staan. Als je een moderne flitser hebt met een LED-instellamp, dan heb je geen probleem. Heb je, zoals ik, nog een ouderwetse instellamp, dan gaat de Optical Spot heet worden. Heel heet.

Pas dus goed op wanneer je de optical spot wilt verstellen. Daarbij heb je ook nog de kans dat je flitser uitvalt doordat hij oververhit.

Zelf heb ik tijdens een shoot van 3 uur geen probleem gehad met uitval, maar het kan dan wel slim zijn om het instellicht zachter te zetten. Daardoor warmt de Optical Spot (en dus je flitser) minder hard op. Als je in een donkere studio werkt kan het ook prima.

Gwen


Uitbreidingssetjes


Voor de Optical Spot zijn verschillende uitbreidingsetjes te koop. Wat er standaard meegeleverd wordt is leuk om mee aan de slag te gaan, maar je hebt al snel behoefte aan wat extra mogelijkheden. Er zijn momenteel twee verschillende setjes kleurfilters en twee verschillende setjes gobo's te krijgen.

Voor de kleurfilters kun je natuurlijk ook gewoon kleurfilters die je al hebt in je studio voor de Optical Spot plakken. Ook voor de gobo's kun je met do-it-yourself oplossingen aan de slag, maar de gobo setjes zijn dan toch wel snel interessant.

Optical spot uitbreidingsset

Helaas zijn de uitbreidingssetjes voor de gobo's met 129 euro wel best prijzig. Voor 38 euro koop je een setje extra kleurfilters.

Alternatieven


De Westcott Optical Spot is met 649 euro helaas best prijzig. Er zijn ook alternatieven beschikbaar, uiteraard. Eén alternatief is natuurlijk Photoshop. Veel van de effecten die je met deze optical spot kunt maken kun je ook met behulp van Photoshop maken (mits je een beetje geoefend bent).

Daarnaast zijn er ook alternatieven te koop die vaak goedkoper zijn dan deze van Westcott. Ik heb verder nog geen ervaring met hoe die in de praktijk bevallen.

Gwen


Conclusie


De Westcott Optical Spot door Lindsay Adler is in mijn ogen een erg gave aanvulling voor elke studio. Het geeft je mogelijkheden die je van geen enkele andere lichtaanpasser krijgt.

Een nadeel kan dan ook zijn dat, als je eenmaal aan de slag gaat met de Optical Spot, je er mogelijk meerdere wilt hebben. Dan kun je zowel je model als je achtergrond heel nauwkeurig belichten.

De Optical Spot van Westcott is een complete set waarmee je direct aan de slag kunt. Het geeft je direct flink wat nieuwe creatieve mogelijkheden.

De bouwkwaliteit is helemaal prima en het is mooi dat je zelf ook Canon objectieven kunt gebruiken als alternatief op het meegeleverde objectief. Dit geeft je op eenvoudige wijze nog meer mogelijkheden.

Met 649 euro is de Westcott Optical Spot helaas niet heel goedkoop, maar aan de andere kant kun je iets dergelijks ook al betalen voor een mooie softbox. Je zult zelf moeten bepalen of je de mogelijkheden van deze lichtaanpasser in jouw situatie voldoende zou gebruiken.

Zelf heb ik een optical spot in elk geval toegevoegd aan mijn verlanglijstje.

» Bestel de Westcott Optical Spot

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord