Review: Canon 1000D
maandag 11 augustus 2008, 20:28 door Elja Trum | 40.849x gelezen | 13 reactiesEen maand geleden kondigde Canon, enigzins onverwachts, een nieuwe camera aan; de Canon 1000D. Een 10,1 megapixel model gericht op de beginnede digitale spiegelreflex gebruiker. In vergelijking met de 450D een klein stapje terug qua specificaties, maar beter dan de inmiddels twee jaar oude Canon 400D. Van Canon Nederland ontvingen wij een exemplaar zodat wij hem een weekje konden uitproberen.
Nieuwe lijn
Canon voert verschillende lijnen die te herkennen zijn aan het nummer dat voor de camera gebruikt wordt. De 1-serie is het high-end model; de absolute top van Canon's digitale spiegelreflex camera's. Hierin vind je de beste autofocus, het grootste aantal opname per seconden en alle 1-serie body's zijn ook spatwaterdicht afgewerkt.
Alle nummers tussen de 1 en 10 is de tweede laag; high-end modellen voor de gevorderde gebruiker waarvoor de 1-serie nog een stapje te ver is. Canon gebruikt deze momenteel voor de 5D; een model met een full-frame sensor en een stevige body met veel functionaliteiten.
Camera's die in de tientallen vallen (20D, 30D, 40D) zijn de semi-professionele lijn van Canon. Deze camera's zijn robuust en voorzien van vele functionaliteiten die vooral de gevorderde gebruiker aan zullen spreken.
De hondertallen zijn vergeven voor camera's gericht op de hobbiesten. Voorzien van voldoende functies om zelfs de professionele gebruiker aan te spreken, maar in een iets minder robuuste body. Binnen deze lijn vinden we bijvoorbeeld de Canon 300D, 350D, 400D en 450D. Tot de introductie van de Canon 1000D was dit tevens de instaplijn van Canon.
De Canon 1000D is de eerste camera in een nieuwe instaplijn van Canon. In de tijd van de Analoge spiegelreflex camera's bestond de duizend-serie ook reeds. Dit was het absolute instapmodel voor de allerlaagste prijs. Een prima keuze voor de beginner op spiegelreflex gebied.
In de hand
De Canon 1000D is een prettige camera om in de hand te houden, maar net als bij zijn 'grotere' broer, de Canon 450D, is de handgreep wel redelijk klein. Mensen met grote handen zullen daarom wellicht liever verder kijken naar een model met een groter formaat (of de batterijgreep overwegen).
De bediening van het toestel werkt erg prettig. De Canon maakt hierbij gebruik van dezelfde menustructuur als in de rest van de modellenlijn. Dat houdt in dat elke menupagina in één oogopslag alle opties laat zien en je dus niet door hoeft te scrollen voor meer opties. Ook is het menu op verschillende manieren te bedienen, bijvoorbeeld zowel met de pijltjestoetsen als met het scrollwiel. In de praktijk is deze keuze erg prettig.
Ik vind het wel jammer dat je niet langer het scrollwiel kunt gebruiken om door de foto's te bladeren. In plaats van één foto verspringt de camera dan gelijk tien foto's. Het scrollwiel was juist een prettige manier om door de foto's heen te bladeren wanneer je deze aan iemand wilt laten zien.
Lichtgevoeligheid en ruis
De prestaties van een camera bij hogere lichtgevoeligheid is vaak een belangrijk criterium bij de aanschaf. Door de camera op een hogere lichtgevoeligheid (ISO waarde) in te stellen kun je met minder licht nog steeds foto's maken zonder dat deze door beweging van je hand onscherp worden. Een nadeel van het instellen van een hogere ISO is dat het beeld ruis gaat vertonen (een soort van korrelige afbeelding).
Het is daarom verstandig om bij elke foto een zo laag mogelijke ISO waarde te gebruiken. Het beeld is dan het 'schoonst'. Met een bereik van 100 tot 1600 ISO heeft de Canon 1000D geen bijzonder groot bereik. De foto's zijn echter ook op 1600 ISO nog steeds goed bruikbaar alhoewel er dan wel duidelijk ruis aanwezig is.
Bovenstaande afbeelding laat de ruis zien bij 100, 800 en 1600 ISO. De opname zijn genomen met een 50mm f/1.4 standaard lens en de 100% uitsnede komt uit ongeveer het midden van het beeld.
Over ISO waarden gesproken, de Canon 1000D heeft net als de 450D een apart ISO knop. Prettig is dat je daarmee ook de ISO kunt instellen wanneer je door de zoeker kijkt. Hoewel het waarschijnlijk een bewuste keuze is vind ik het jammer dat -wanneer je het display uit hebt staan- bij het indrukken van de ISO knop het display niet aan springt. Je kunt hierdoor dus niet direct op het display de ISO waarde instellen, maar moet of door de zoeker kijken, of eerst het display inschakelen.
Bij andere instelmogelijkheden (zoals de autofocus, de meetmethode en de witbalans) springt het scherm wel aan wanneer je deze knop in drukt. Het idee hierachter is natuurlijk dat je de ISO altijd instelt wanneer je door de zoeker kijkt. Het display dat aan springt kan dan storend werken. Feitelijk is de ISO hiermee gelijk getrokken met de sluitertijd en diafragma instelling; daarbij springt het display ook niet aan.
In de praktijk controleer ik zelf echter regelmatig de ISO even tussendoor; gewoon om te voorkomen dat ik per ongeluk op 1600 ISO zit te werken. Deze handeling kost me nu een twee extra toetsaanslagen (inschakelen beeldscherm, ISO, uitschakelen beeldscherm).
Kitlens
De Canon 1000D kan geleverd worden met de kitlens. Dit is de standaard lens die in de doos wordt meegeleverd (de body is echter ook los te koop). Voor de meerprijs van zo'n 50 euro is de kitlens absoluut een prachtig objectief. Helaas is de lens niet zo lichtsterk, waardoor de keuze voor een lichtsterker (bijvoorbeeld de Tamron 28-75mm f/2.8) objectief wellicht verstandig kan zijn.
De Canon 1000D versus de Canon 400D
De Canon 400D is een half jaar geleden opgevolgd door de Canon 450D. Hierbij bleef de Canon 400D echter nog beschikbaar. Met de komst van de 1000D verdwijnt de 400D uit de schappen. Deze camera wordt niet langer gemaakt. De Canon 1000D vervangt hierdoor dus het oude instapmodel.
De 400D en de 1000D hebben veel overeenkomsten. De Canon 1000D heeft echter wel een aantal extraatjes die de 400D niet had. Zo is live-view inmiddels standaard geworden, maar ten tijde van de 400D bestond het nog nauwelijks en was het dus ook niet aanwezig op deze camera. Ook beschikt de 400D niet over een auto-ISO, een functie die door veel beginners wellicht als erg gewenst wordt gezien.
Het verwerken van Jpeg bestanden gaat op de nieuwe 1000D sneller, je bent nu qua aantal opname enkel nog gelimiteerd door de grote van je SD kaartje. Helaas kun je wel maar 5 RAW opname achter elkaar maken (tegenover 10 op de 400D). Al zullen de meeste 1000D gebruikers spaarzaam zijn in het gebruik van het RAW formaat.
De autofocus van de 400D wint het van de 1000D; 9 punts op de 400D tegenover 7 punts op de nieuwe 1000D. In het algemeen valt echter wel te concluderen dat de Canon 1000D een mooie vervanger is van de 400D met voornamelijk (kleine) verbeteringen.
De Canon 1000D versus de Canon 450D
De Canon 450D is nu ongeveer een half jaar op de markt. Qua prijs ligt deze camera momenteel erg dicht bij de net uitgebrachte Canon 1000D. Een groot nadeel voor de 1000D, want de Canon 450D is eigenlijk in alle opzichten een interessantere camera. Zo beschikt de Canon 450D over een beeldscherm dat 1/2 inch groter is (3,0 inch versus 2,5 inch), 12 megapixels in plaats van 10 en heeft de camera spotmeting als extra autofocus optie die op de 1000D ontbreekt.
Ook niet onbelangrijk is de grotere zoeker die op de Canon 450D te vinden is. Hierdoor is het prettiger om je beeld te kaderen dan met de 1000D. Dit is overigens wel iets dat je bij dagelijks gebruik niet op zal vallen totdat je eens een andere model tegen je oog houdt.
De RAW bestanden van de Canon 1000D zijn 12 bits, waar de Canon 450D beschikt over 14 bits bestanden. In de praktijk is dit een verschil waar geen enkele beginnende spiegelreflex gebruiker een verschil in zou kunnen ontdekken. Bij gebruik van Jpeg gaan deze extra bits in elk geval verloren (Jpeg is een 8 bits bestandsformaat).
Canon 450D (links) naast de Canon 1000D (rechts)
Beide bodies zijn bijna identiek. Op beide camera's zijn dezelfde knoppen te vinden alleen bij de Canon 1000D zijn de knoppen een fractie groter uitgevoerd. Ook de teksten bij de knoppen zijn groter op de 1000D. Dit lijkt me vooral nuttig voor mensen die wat slechter zien.
Minimale andere verschillen zijn het ontbreken van een sensor die het beeldscherm uitschakelt wanneer je met je oog door de zoeker kijkt op de 1000D (persoonlijk vond ik dat toch niet prettig werken) en de ontbrekende ondersteuning voor een gebruik van een afstandsbediening. Intern ontbreekt onder andere de 'higlight tone priority' optie, maar de meeste functionaliteiten zijn aanwezig.
Toen de Canon 1000D net uit was, was het prijsverschil tussen de (half jaar oude) Canon 450D slechts 9 euro (bij Foto Konijnenberg). Een prijsverschil waarbij de Canon 1000D niet eens meer een overweging waard is. Inmiddels is dit verschil bij diezelfde winkel opgelopen tot 107,- euro en bij dat bedrag is de overweging wellicht wat lastiger.
Photofacts heeft ook een uitgebreide review van de Canon 450D beschikbaar.
Conclusie
De Canon 1000D is een uitstekende camera met een uitstekende beeldkwaliteit en ruim voldoende functionaliteiten om de meeste gebruikers tevreden te houden. Kun je echter honderd euro meer uitgeven, dan is de Canon 450D de betere keuze.
Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van de camera.
Meer informatie
- Canon 1000D hands-on preview door Pocket Lint
- Canon 1000D preview door Letsgodigital
- Canon 1000D review door DPReview
- Canon 1000D review door Photo Review
- Canon 1000D review door Photography BLOG
- Gebruikerstest Canon 1000D door dSLR.nl
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
13 reacties
-
EdC schreef op maandag 11 augustus 2008 om 21:29 | reageer
Prachtige zinnen uit de persmap: Alle nummers tussen de 1 en 10 is de tweede laag; high-end modellen voor de gevorderde gebruiker waarvoor de 1-serie nog een stapje te ver is. Canon gebruikt deze momenteel voor de 5D; een model met een full-frame sensor en een stevige body met veel functionaliteiten.
Camera's die in de tientallen vallen (20D, 30D, 40D) zijn de professionele lijn van Canon. Deze camera's zijn robust en voorzien van vele functionaliteiten die vooral de gevorderde gebruiker aan zullen spreken.
Als ik het goed begrijp is de 10-serie voor de professionals en de 5 voor de amateur-plus. Toch zullen weinig profs nu voor de 40 kiezen, misschien net als back-up, maar dan scoort tot nu toe de 450 tot hoog. -
Michael schreef op maandag 11 augustus 2008 om 22:25 | reageer
Mooie vergelijkingen met de 450D en 400D!
Ik vind het prijsverschil van zo'n EUR 100,- (in vergelijk met een 450D) wel erg klein. Dat Canon hier een compleet nieuw model voor uitbrengt.
Verwacht je dat dit model in de komende periode harder in prijs zal dalen dan de 450D, zodat het verschil langzaamaan groter wordt? -
Jeroen schreef op maandag 11 augustus 2008 om 23:03 | reageer
@EdC: ik denk dat het woordje 'semi' daar weg is gevallen. De 40D kun je gerust een semi-professionele camera noemen. De 5D mag dan geen 1-series zijn, maar er zijn dat pro's die hem gebruiken. Niet omdat ze geen 1-series kunnen betalen, maar omdat de 5D een stuk compacter is en een fullframe sensor heeft.
Op dit moment is het prijsverschil tussen de 450D en 1000D wel erg laag. Canon zou er goed aan doen om dat verschil wat groter te maken IMHO en zich te richten op de onderkant van de markt, die nu afgesnoept wordt door de d60/K200D/E-420/a200. -
Elja Trum schreef op maandag 11 augustus 2008 om 23:24 | reageer
Ik heb er semi aan toegevoegd voor de duidelijkheid.
@EdC; Geen persmap materiaal hoor, alles is zelf bedacht..
@Michael; Zoals Jeroen ook aangeeft zou Canon er verstandig aan doen het prijsverschil nog iets groter te maken tussen de 1000D en de 450D. Het lijkt me dat dit de komende tijd ook wel zal gebeuren. -
Eugene schreef op dinsdag 12 augustus 2008 om 01:08 | reageer
Nu de prijs..
-
Elja Trum schreef op dinsdag 12 augustus 2008 om 15:25 | reageer
@Eugene; Momenteel is de 1000D voor een bedrag van zo'n 459,- euro (inclusief BTW) te koop (body zonder objectief). Kijk bijvoorbeeld bij Foto Konijnenberg.
-
EdC schreef op dinsdag 12 augustus 2008 om 19:25 | reageer
@Elja. Geen persmap. Dat waardeer ik. Dat zouden meer content-makers van print en web moeten doen.
-
tommeke schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 18:01 | reageer
leuke revieuw, maar dat maakt mijn keuze er niet makkelijker op ik twijfel nog altijd tussen een 450D en de robuuste,beter in de hand liggende 40D, scheelt de 40D qua techniek en kwaliteit, en snufjes natuurlijk veel van de 450D
-
Elja Trum schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 19:59 | reageer
@Tommeke; Qua specs heeft de Canon 40D weinig extra's op de Canon 450D. Het is echter wel een veel robuustere camera. Een lastige keuze..
Ik denk dat ik momenteel voor een 40D zou gaan (ware het niet dat ik wacht op de Canon 5D mark II), maar dat is dus heel persoonlijk. -
w.p. schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 20:27 | reageer
Ha Elja.
Kan je ook niet wachten tot dat hij uit komt.
Zit er al zeker een half jaar op te wachten.
Word eens tijd dat Canon daar wat aan gaat doen.
Ik hoop dat die beurs in sept. wat meer licht geeft. -
-
tommeke schreef op vrijdag 15 augustus 2008 om 15:37 | reageer
dank je wel voor je reactie elja maar wachten op de 5D ik had wel graag een beetje betaalbaar gebleven.
-
EdC schreef op vrijdag 15 augustus 2008 om 22:23 | reageer
Ik ben dus niet de enige die uitkijkt naar de specs en prestaties (en prijs) van de opvolger(s) van de Canon 5D. Maar tegelijkertijd ben ik benieuwd of Fuji nog met een full-frame dslr komt en wat het nieuws van Nikon en Sony zal zijn.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon 1000D na een jaar opgedoken uit zee
door Elja Trum
-
Preview: Canon 1000D
door Elja Trum
-
Canon 1000D aangekondigd
door Elja Trum
-
Canon 1000D op komst
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.