Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

An Smedts

10 tips voor het fotograferen van puppy's

maandag 31 januari 2022, 20:02 door | 5.272x gelezen | 8 reacties

Wat is er leuker dan een pupje of kitten te verwelkomen als je nieuwe huisgenoot! Het brengt leven in de brouwerij en iedereen die graag fotografeert zal al snel in de verleiding komen om dit jong leven op de gevoelige plaat vast te leggen!

In de praktijk kan dit echter tegenvallen, pupjes en kittens kennen geen commando's en stilzitten is uiteraard niet aan hen besteed, op ontdekking gaan is zoveel leuker!

Als dierenfotografe heb ik veel ervaring met het fotograferen van jonge dieren. Onderstaande tips helpen je op weg voor het perfecte plaatje van je nieuwe huisgenoot!

1. Gebruik een verhoging


Pupjes en kittens kennen geen commando's en zijn dus ook niet van plan om netjes te zitten en te blijven voor je foto!

Het helpt om een verhoging te gebruiken om ze op te zetten zodat ze niet zomaar vrij kunnen rondlopen. Zo zitten ze meteen ook goed voor je lichtopstelling! Houd wel steeds in het oog of je opstelling veilig is!

Rumba radio


Voor Rumba de sheltie pup maakte ik gebruik van een oude radio als verhoogje. De kleur van de radio past prima bij haar vacht en de achtergrond en de pup zat meteen goed!

Korthaar stoel


Deze Britse korthaar kittens vonden het prima om op het stoeltje te poseren. Zo zaten ze meteen gezellig bij elkaar en namen ze niet de pootjes!

2. Maak gekke geluidjes


Met gekke geluidjes kan je makkelijk de aandacht trekken! Gebruik je stem, vooral hoge tonen werken doorgaans goed. Zie je het niet zitten om zelf gekke geluiden te maken, gebruik dan een piepspeeltje of zoek enkele dierengeluiden op je telefoon om af te spelen. Scheve koppies verzekerd!

Kittens reageren niet altijd op geluid, voor hen kan je een speelstokje gebruiken om hun blik in de juiste richting te krijgen. Korte snelle bewegingen geven het beste resultaat!

Duitse herder geluidje


Oscar de Duitse herder draaide meteen zijn kopje scheef bij het horen van dat gekke geluid!

Cobberdogs geluidje


Door een hoog geluidje te maken keek dit leuke trio cobberdogs meteen dezelfde kant uit.

3. Spelen maar!


Het is erg belangrijk dat pupjes en kittens zich goed voelen tijdens de shoot. Forceer dus niks en laat ze lekker spelen. Gebruik hun favoriete knuffel, een leuk nieuw speeltje en je krijgt de origineelste foto's!

Urbain speeltje


Urbain de weimaraner heeft zelfs een speeltje met zijn naam op waar hij maar al te graag mee poseert!

Lumi speeltje


Lumi de Egyptische mau is klaar voor de aanval!

4. Wat een lekkernij


Een echt fotomodel wil graag beloond worden met wat lekkers voor al die inspanningen! Als de pup wat vermoeid begint te raken tover je een lekkere lolly tevoorschijn! Smeer achter de lolly wat lekkers zoals pindakaas of de vulling voor een KONG en je model is op slag weer enthousiast om mee te doen!

Als de pup een echte lekkerbek is zal die soms zo enthousiast likken dat je een pootje op de lolly kan zetten zonder dat de pup het doorheeft.

Hond met lolly


Met wat photoshop magic tover je de hand van het baasje weg en lijkt het alsof die zelf de lolly vastheeft!

5. Andere huisgenoten


Is er al een andere hond of kat aanwezig? Laat ze mee poseren! Zorg er wel voor dat ze eerst voldoende gewend zijn aan elkaar en goed elkaars aanwezigheid verdragen.

Samen poseren


Plan dit meer naar het einde van de sessie als de pup of kitten al wat moe begint te worden, het zal een stuk makkelijker gaan dan in het begin! Met katten is dit moeilijker te realiseren maar met honden is het zeker een haalbare kaart!

Samen poseren profiel


6. Reflecties


Pupjes en kittens zijn nog klein dus het is erg makkelijk om reflectiefoto's van hen te maken. Met een plexiplaat van 1 op 1 meter krijg je ze makkelijk volledig gespiegeld. Dit geeft altijd een bijzonder effect!

Ook hier is het advies dit eerder op het einde van de sessie te doen als de pup al wat vermoeid is. Voor kittens hoeft dit niet, zodra je hen in speelmodus krijgt gaan ze automatisch al wat lager om hun 'prooi' te vangen!

Reflectie


7. Geschikte props


Gebruik enkele leuke props als variatie voor je shoot! Een confituurpot, een zeteltje, een hangmat, een krukje, schoenen, een mandje, een eenvoudige kartonnen doos, een bloempot, et cetera.

Pup hangmat


Met deze eenvoudige dingen breng je meteen wat variatie in je shoot!

Kittens koffers


8. Kiekeboe!


Heb je een echt fotomodel in huis probeer dan eens voor een 'kiekeboe' foto te gaan! Het eenvoudigste is om een gat te maken in een kartonnen doos. Met wat lekkers lok je de pup erdoor, voor een kitten gebruik je een speeltje.

Kiekenboe pup


Zorg dat het karton niet teveel beweegt om angst te vermijden. Eens ze doorhebben dat het best gezellig hangen is kan je zo de leukste foto's maken!

Kiekenboe kitten


Ook met achtergrondpapier van je studio kan je dit eens uitproberen.

9. De hele familie


Heb je de kans om de hele familie te vereeuwigen? Nog leuker! Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Als de pups of kittens allemaal op elkaar lijken maak dan eerst voor elke pup of kitten afzonderlijk een A4 blad met hun naam. Fotografeer telkens dit blad en vervolgens de pup zodat je nadien nog weet wie wie was!

Honden familie


Het is helemaal niet nodig om je engelengeduld boven te halen tot de hele bende samen willen poseren. Gebruik een lens met een vast brandpunt, blijf op dezelfde afstand en hoogte en fotografeer elke pup of kitten apart.

Nadien kan je alles samenvoegen in Photoshop en je hebt de perfecte groepsfoto!

10. Uitgeteld


Werk zo efficiënt mogelijk met pupjes en kittens, ze zijn nog jong en dus ook snel vermoeid. Respecteer het als de vermoeidheid toeslaat en laat ze rusten. Maar ook dan kan je nog van de gelegenheid gebruik maken om enkele schattige slaapfoto's te maken!

Dit is ook het uitgelezen moment om meerdere pupjes tegelijk te fotograferen zonder dat je hiervoor je betere Photoshop vaardigheden moet voor bovenhalen!

Uitgeteld


Hopelijk ben je nu helemaal gemotiveerd en geïnspireerd om zelf met je nieuwe huisgenoot aan de slag te gaan!

Uitgeteld2


Op mijn website hondermooi.be kan je nog enkele leuke behind the scenes video's terugvinden van puppy en kitten shoots!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

An Smedts

Over de auteur

An Smedts is hondenfotografe en gespecialiseerd in het fotograferen van huisdieren in de studio. Kleurrijke portretten met een speelse touch zijn haar handelsmerk. Elke maand maakt ze voor WOEF magazine een kleurrijke cover en ook voor workshops studiofotografie kun je in haar studio in Pellenberg (België) bij haar terecht.

8 reacties

 1. Cees
  Cees schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 12:52  | reageer

  Geweldige serie. Niet alleen mooi om te zien maar ook leerzaam en veelzijdig. Je (ik) verwacht niet, dat je met puppies zo'n variatie aan foto's kan maken, maar gevoel en dierenliefde zijn volgens mij een must in deze. Bedankt.

 2. Chris
  Chris schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 12:57  | reageer

  Leuke tips!!

 3. Peter van Dinther
  Peter van Dinther schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 13:33  | reageer

  Prachtige foto’s. Ik zal het met onze hond eens proberen. gaat veel geduld vergen ben ik bang…

 4. mannau
  mannau schreef op dinsdag 1 februari 2022 om 21:27  | reageer

  hartverwarmende plaatjes - ik probeer het eens met onze poezenkindjes !

 5. Andrea
  Andrea schreef op woensdag 2 februari 2022 om 09:01  | reageer

  Mooie kwaliteit. Deze horen thuis in een galerie.

 6. gast schreef op woensdag 2 februari 2022 om 13:41  | reageer

  Dankuwel voor jullie reacties! Geduld en dierenliefde heb je zeker nodig maar er zullen onweerstaanbare lieve snoetjes tegenover staan als eindresultaat!

 7. Cécile den Ouden
  Cécile den Ouden schreef op woensdag 2 februari 2022 om 13:58  | reageer

  Prachtig zo'n plexi-plaat! Maar hoe houd jij die vrij van krassen?

 8. gast schreef op donderdag 3 februari 2022 om 07:46  | reageer

  Een plexiplaat kan je moeilijk vrijhouden van krassen Cécile den Ouden, een beetje photoshopwerk nadien is altijd nodig als je hier mee werkt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord