Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

5 manieren om een foto te interpreteren

zaterdag 6 juli 2019, 14:07 door | 7.947x gelezen | 0 reacties

Deze 7 iconische foto's (her)kent pakweg de helft van de wereldbevolking. Onder deze foto's: de maanlanding, 9/11, Che Guevara, het naakte wegrennende 'napalmmeisje', 'tankman' op het Tiananmenplein in Beijing (1989), de zes Amerikaanse soldaten die een vlag hijsen op het Japanse eiland Iwo Jima in 1945 en het beeld van hongersnood in Soedan.


Alleen de manier waarop we er naar kijken verschilt van land tot land. Historicus Rutger van der Hoeven deed hier onderzoek naar. We gaan ervan uit dat een beeld voor zichzelf spreekt, of dat onze interpretatie overal ter wereld hetzelfde is, maar dat is helemaal niet zo.

Waar de één zegt: dit is hoe honger eruitziet, zegt een ander: dit is een commentaar op ongelijkheid in de wereld en ons onvermogen om dat op te lossen.

Drieduizend deelnemers uit twaalf landen (Afrikaanse en Arabische landen ontbreken, daar waren te weinig respondenten) bekeken de iconische foto's. Het waren mensen van verschillende leeftijd, opleidingsniveau en politieke oriëntatie.


  1. Puur informatief/documentair ('zo ziet oorlog eruit');

  2. Als een praktische wenk ('gooi geen eten weg');

  3. Een emotioneel appèl ('we moeten onze kinderen beter beschermen');

  4. Een moreel oordeel ('de mens is slecht');

  5. Of meer categorisch (deze foto staat voor 'honger' of 'terrorisme').


Oudere deelnemers in alle landen vonden beelden van de oorlog in Vietnam en de Tweede Wereldoorlog vaker belangrijk dan jongeren. Jongeren (tot 35 jaar) kozen daarentegen voor het beeld van hongersnood in Soedan.


Italianen herkenden de iconische foto's het best en ze hadden er de grootste emotionele respons bij. Japanners herkenden het minst en werden dan ook het minst geraakt door de beelden die ze zagen, zij zagen foto's meer als 'informatief'.

De 9/11 foto van de man die uit het raam van de wolkenkrabber springt werd in Japan ook vaak niet herkend. Een aantal schreef hierover: Dit is wat werkdruk met je doet.


Bron: De Volkskrant

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord