Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Tip: kijk éérst naar het licht, zoek dán pas je onderwerp

maandag 17 december 2018, 19:38 door | 4.511x gelezen | 2 reacties

Een filosofische vraag: is een foto een plaatje van een onderwerp, of is het een plaatje van de lichtval op dat onderwerp? Dat laatste, wat mij betreft. Ik pas mijn werkwijze daar dan ook op aan. Een korte uitleg in drie stappen.

Fotograferen is schrijven met licht – zonder licht geen foto. Onlangs was ik in Colombia, alwaar het licht een feest is. De kleuren zijn in sommige gebieden hyperverzadigd; alsof iemand het “saturation”-schuifje in Lightroom iets te enthousiast heeft gebruikt – zie de (onbewerkte) foto hieronder.

Photofacts header.jpeg


Lessen over licht


Ik heb inmiddels heel wat fotocursussen en workshops gevolgd. Daar heb ik ongetwijfeld veel van opgestoken, maar het meeste daarvan behoort nu tot mijn latente kennis – ik kan het niet meer terughalen.

Behalve de lessen over licht, want die leerden mij anders kijken naar de wereld. Ineens herkende ik 'boterzacht' licht (geen schaduwen) en 'hard licht' (contrastrijke schaduwen). En alles wat daar tussenin zit.

Die focus op het licht leerde mij dat bij het maken een foto de hoe belangrijker is dan de wat.

Photofacts kronkeling 1.jpeg


Mooi licht


Ik ging met andere ogen naar de wereld kijken, en dat doe ik nog steeds. Zo mompel ik steevast 'mooi licht' in het uur voor zonsondergang. Alles krijgt een diepgouden gloed – als je geluk hebt en de zon niet achter de wolken zit (wat trouwens ook weer mooi licht kan opleveren).

En dankzij een opdracht waarbij ik 's ochtends in een natuurgebied urenlang de zonsopgang moest fotograferen, weet ik nu dat het licht werkelijk iedere paar minuten significant verandert.

Maar wat deed ik met die kennis tijdens een vakantie in Colombia?

Hierbij een handleiding in 3 stappen:

1. Zoek mooi licht en kies daarna je onderwerp


Het licht in je foto zorgt voor de sfeer, de mate van structuur in de objecten, de kleur en waar je aandacht naartoe wordt getrokken. In de eerste foto bij dit artikel (gemaakt in Valle de Cocora) zorgt het licht ervoor dat je de vele plooiingen in het landschap bijzonder goed ziet. Dat maakt de foto (samen met die bizarre palmbomen) interessant om naar te kijken.

Koe


2. Bepaal waar het licht vandaan komt


Wil je harde schaduwen, fotografeer dan tegen de zon in. Wil je warmer licht, fotografeer dan met de zon mee. Ik schreef hier al eerder uitgebreid in een artikel over dat de zon altijd de baas is.

In onderstaande foto kwam het (summiere) licht van boven en viel recht op de rug van een paard. Dat paard had ik anders nooit gefotografeerd, maar door de lichtval, vond ik het ineens wel de moeite waard.

Photofacts kronkeling 5


3. Wacht tot het licht verandert


Alle licht is tijdelijk. En dus kan het zomaar zijn dat het licht nog beter wordt. Het loont de moeite om dus even rond te blijven hangen en te zien wat er gebeurt. De foto hieronder maakte ik 2 uur na de foto bovenaan dit artikel.

Mijn vriend en ik hadden ons toegelegd op een hike waarin we 600 meter moesten stijgen. En dus belandden we pardoes in de wolken. Veel was er niet te zien, behalve de contouren van 60 meter hoge palmbomen en mijn vriend, ernaast. Wachtend op mij, tot ik eindelijk zou doorlopen.

De sfeer in de foto is – vind ik – precies goed. Een beetje unheimisch en onaards.

Photofacts kronkeling 2.jpeg


Nog meer oefenen


Die zonsopgangoefening waar ik hierboven over schreef, is trouwens een aanrader. Je moet er even vroeg voor uit je bed, maar daarna ben je echt doordrongen van de impact van licht op je foto. Richt je sec op het licht en ga niet eindeloos lopen zeulen met je camera, op zoek naar de beste plek.

Blijf gewoon lekker staan en zie wat er gebeurt. Bepaal tussentijds welke instellingen je nodig hebt om jouw gewenste resultaat te bereiken (en verbaas je erover hoe vaak je die instellingen moet aanpassen als gevolg van de veranderingen in het licht).

Smaakt deze tip naar meer? Iedere week schrijf ik twee artikelen over hoe je kunt leren kijken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

2 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 18 december 2018 om 13:43  | reageer

  Ja, is leuk maar als ik autoraces fotografeer zal ik het toch echt moeten doen met het licht van dat moment.

  Je stelling gaat dus helaas niet voor iedere vorm van fotografie op.
  Ik geef toe: vaak probeer ik wat meer impressionistisch te werken en dan ga je meer te werk op jouw manier. Vrij werk dus.

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 18 december 2018 om 14:00  | reageer

  Dag Martinphili, ja dat is is een heel terecht punt vrolijk
  Mijn tip geldt inderdaad alleen wanneer datgene dat je wilt fotograferen niet met grote snelheid voorbij zoeft...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord