Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Lorette Janssen

Verplicht thuis en terug naar de basis

maandag 13 april 2020, 19:38 door | 6.086x gelezen | 4 reacties

Nu meer en meer mensen verplicht thuis werken of moeten verblijven als gevolg van het coronavirus en steeds meer evenementen worden geannuleerd, is het voor menig fotograaf een uitdaging de juiste inspiratie te behouden.

Zeker als je het fotograferen niet wilt verleren of je er misschien juist zelfs mee wilde starten.

Foto Lorette 7


Het maakt ook eigenlijk niet uit of je dit nu met een camera of mobiel zou willen doen want de bijbehorende basiskennis geldt sowieso voor beiden. In het geval van dit artikel zijn de meeste foto's trouwens gemaakt met een mobiele telefoon.

Fotograferen begint altijd met oefenen in anders leren kijken, bijvoorbeeld naar de meest alledaagse dingen om je heen. Dingen waar je normaal niet meer bij stilstaat en je zo een-twee-drie, vaak ook niet tot in detail kan beschrijven.

En waar kun je dit nu beter doen dan thuis. Loop eens door je woning en kijk eens naar alles wat er staat alsof je het pas voor de eerste keer ziet.

Kies vervolgens een voorwerp uit en kijk hoe je dit zo fraai of apart mogelijk zou kunnen fotograferen. Om dit voor elkaar te krijgen is het handig om het gekozen object vanuit zoveel mogelijk richtingen, afstanden en verschillende plekken te bekijken.

Tegelijkertijd moet je er goed op letten of er voldoende, te weinig of te veel licht op je onderwerp valt.

Foto Lorette 2a

Hard licht kan zogenaamde hot spots op je onderwerp geven, met name bij glanzende onderwerpen. In dit geval op het eendje

Foto Lorette 2b

Je kunt het harde licht altijd verzachten met bijvoorbeeld een stuk kalkpapier of reflectieschermpje

Maar let ook op de kwaliteit van het licht. Wil je zachte of juist harde schaduwen? En als je dan eindelijk jouw beste standpunt hebt gevonden, bepaal je je beelduitsnede en op welke plek in je beeld je je onderwerp wil plaatsen. Men noemt dit ook wel je beeld kaderen.

Het zal je verbazen hoeveel tijd je dit kan kosten maar zo leer je wel alle ingrediŽnten die nodig zijn om een mooie compositie te maken. Oefening baart kunst dus na verloop van tijd zal het je steeds makkelijker af gaan.

Foto Lorette 3

Met een vork en hard licht kun je een interessante vormen creŽren

Voor de meer ervaren fotograaf is dit wellicht een leuke praktijkoefening om het niet te verleren of zichzelf nog meer te verbeteren.

Voor de beginneling die misschien nog nooit van compositie in relatie tot fotografie heeft gehoord is dit waarschijnlijk een uitstekende gelegenheid om een en ander in alle rust en vertrouwde omgeving eigen te maken.

Ik probeer met dit artikel, de laatste groep met zo min mogelijk tekst en enkele voorbeelden zoveel mogelijk duidelijk te maken.

Compositie wil eigenlijk zeggen dat je doordacht gebruik maakt van een bepaalde indeling in je foto en zo de nadruk legt op hetgeen je ook echt wilt laten zien.

Vergelijk het maar met een reclame of etalage waar het product juist die aandacht krijgt omdat je hersens je ogen automatisch en heel natuurlijk naar die plek leiden.

Foto Lorette 4

Een doordachte compositie kan zorgen voor een meer geslaagde foto waarbij het resultaat allesbehalve saai zal zijn. In dit geval een tegeltje met opschrift

Zo'n foto maak je door anders en veel bewuster te leren kijken. Bewust zijn van het aanwezige licht en kijken wat het met je onderwerp doet vanaf de positie waar jij als fotograaf staat. Is er te veel, te weinig, of te fel licht en zijn er geen storende elementen in je achtergrond?

Bewust die positie van je onderwerp of jezelf kiezen. Sta je recht voor je onderwerp en wil je bijvoorbeeld symmetrie laten zien of fotografeer je met een bepaald perspectief laag vanaf de grond, op ooghoogte, omlaag of juist schuin.

Vergeet ook niet dat aanwezige opvallende kleuren een leuk eindresultaat kunnen geven. Net zoals een drukke of rustige achtergrond dit kan doen.

Foto Lorette 5

Kijk eens naar je voorraad flesjes parfum. Hier kun je hele leuke composities van maken.

Foto Lorette 6

Schud eens met een flesje parfum en fotografeer daarna de druppels die aan het oppervlak ontstaan

Is je onderwerp duidelijk zichtbaar, bewust scherp of niet scherp, groot genoeg in beeld of juist te klein, dan kun je je compositie hierop nog aanpassen. Allemaal factoren die een foto maken of breken. En juist dit zijn de dingen die je thuis op je gemak en zoveel en vaak kunt oefenen als je wil.

Zoals gezegd maakt het niet uit of je dit met een mobiel of een camera doet. In alle gevallen leer je zo ook de beperkingen en mogelijkheden van de camera die je gebruikt. Aangezien ik ook beloofde het niet te lang te maken wil ik met een tip afsluiten.

Maak niet alleen foto's in portretstand (verticaal) maar hanteer je toestel (zeker je mobiel) ook eens horizontaal (landschapsstand) en vraag je eens af waarom het ene beeld beter past dan het andere.

Foto Lorette 8

Heb je een tuin kijk dan ook daar eens rond. Neem een doorzichte plastic fles en fotografeer daar eens doorheen. Je kunt er leuke effecten mee bereiken

Benieuwd wie zo ook thuis eens aan de slag gaat en zichzelf meer en meer verrast. Ik wens jullie in ieder geval veel succes en blijf vooral gezond!!


Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete nieuwe basiscursus fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Lorette Janssen

Over de auteur

De laatste jaren heb ik samen met mijn man, Huub Keulers, de nodige sportevenementen, kinderen en honden gefotografeerd maar ook meegewerkt aan de ontwikkeling van onze fotoworkshops en webdesign diensten. Het liefst fotografeer ik honden en mensen zoals ze zijn, dus zo ongedwongen en puur als mogelijk.

4 reacties

 1. Jacqueline de Groot
  Jacqueline de Groot schreef op dinsdag 14 april 2020 om 13:50  | reageer

  Hallo Lorette! Dank voor je leuke artikel. Ik bewaar heel goede herinneringen aan de workshops met jou en Huub. Jullie zijn kundig en erg hartelijk en gezellig. Een goede basis voor een leerrijke dag. Hopelijk tot ziens!

 2. Chantal
  Chantal schreef op dinsdag 14 april 2020 om 16:07  | reageer

  Nog eentje met veel interessante tips dank je wel hiervoor Lorette

 3. Lorette Janssen
  Lorette Janssen schreef op woensdag 15 april 2020 om 19:41  | reageer

  Hi Jacqueline, jij bedankt voor je leuke commentaar. Huub en ik hebben ook leuke herinneringen aan de workshops waar je aan deel hebt genomen (en hopelijk ook in de toekomst weer). Gezellige en leergierige cursisten zijn ook een goede basis. Nog leuker, is die andere klik, waardoor het contact ook na workshops blijft vrolijk We hopen elkaar binnen niet al te lange tijd weer te zien.

 4. Lorette Janssen
  Lorette Janssen schreef op woensdag 15 april 2020 om 19:43  | reageer

  Hi Chantal, dank je wel voor je leuke reactie. Fijn te lezen dat er nog interessante tips bij zitten voor je vrolijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord