
Waarom ik alleen fotografeer bij bewolkt weer
vrijdag 14 februari 2025, 15:51 door Elvira Smit | 1.312x gelezen | 2 reactiesHet gebeurt me bijna wekelijks: iemand die zegt dat ik zulke troosteloze foto's maak. Waarom kies ik niet eens een zonnige dag uit om de boel vast te leggen? Nou, laat ik daar eens antwoord op geven.
In mijn fotografieprojecten zet ik alledaagse stedenbouw op een podium. Bijvoorbeeld met mijn project over sirenepalen in Nederland. Die palen zijn voor mij een mooi haakje om te laten zien hoe Nederland eruit ziet op lukrake plekken. Ik zoek de palen op en fotografeer de omgeving waarin ze staan.
Gelijkmatig licht
Mijn doel met deze serie is dat je met aandacht kijkt naar de - meestal zeer alledaagse - gebouwde omgeving. Als ik die omgeving in een fotostudio zou kunnen zetten, dan zou ik kiezen voor vlak en gelijkmatig licht: zo krijgen alle details evenveel aandacht. Ik zou nooit kiezen voor één felle spot.
De zon is zo'n felle spot.
In een foto waarin de belichting vanuit één hoek komt, krijg je een contrastrijk beeld met daarin flinke schaduwen en fel verlichte delen.
In de foto hieronder trekt de stoep linksonder bijvoorbeeld de aandacht omdat deze veel lichter is dan de rest. Net de planten op de muur en uiteindelijk de vliegtuigstreep rechtsboven.

Dat zijn dus drie onderwerpen die ik helemaal niet in de spotlights wil zetten. Daarom ging ik later terug naar de zelfde plek, maar dan op een redelijk bewolkte dag. Toen kreeg ik dit:

Dit is - vind ik - veel prettiger en gelijkmatiger beeld dat aansluit bij het doel van mijn project: aandacht voor de alledaagse omgeving.
Eenheid in mijn project
Een andere reden om voor één weertype te kiezen, is visuele eenheid. Door een paar parameters vast te zetten (brandpunt, standpunt, weertype), krijg je een consistente beeldtaal en 'voelt' een project als een bij elkaar passend geheel.
En ook over de compositie denk ik na. Ik zoek telkens naar een beeld waarin iets te zien valt in zowel de voor-, midden- en achtergrond.
In de foto probeer ik die drie plekken in het beeld te vullen. Met een stratenpatroon, een cafeetje, en helemaal achterin de sirenepaal.

Hieronder nog zo'n voorbeeld. Al valt de sirenepaal daar een stuk minder op en vereist dat wat extra zoekwerk. Maar dat is prima, want zoals gezegd gaat het mij om de straat en de gebouwde omgeving.

Enfin, leuk om eens terug te kijken in je fotoarchief: bij welk weer fotografeer jij meestal, en past dat weer ook bij wat je wilt benadrukken in je foto's?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
2 reacties
-
PvRFotografie schreef op woensdag 19 februari 2025 om 10:14 | reageer
Duidelijke uitleg, ik vind het in ieder geval geen troosteloze foto's. Er is heel veel te ontdekken. Zeker de eerste twee fotos zijn meteen een leuk zoekplaatje. Er zijn wat zaken veranderd in de tussentijd. Zoek de verschillen.
-
Elvira Smit schreef op woensdag 19 februari 2025 om 16:33 | reageer
@PvRFotografie: Leuk om te horen! En inderdaad: als je goed kijkt, vallen er best wat verschillen te ontdekken
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.859 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum