Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Peter Segerius

Werken als fotograaf: hoe begin je?

zaterdag 15 december 2018, 14:41 door | 7.752x gelezen | 11 reacties

Veel mensen noemen zichzelf tegenwoordig fotograaf, tot zekere mate van professionaliteit. Sommigen fotograferen alleen voor de herinneringen, en anderen omdat ze een kick krijgen van een mooie compositie of er zelfs iets kunstigs in zien.

Iedere gevorderde hobbyist heeft misschien eens nagedacht om van zijn hobby zijn werk te maken, maar wat is het verschil tussen een serieuze hobby fotograaf en een professionele fotograaf?

Welke stappen moet je nemen en wat zijn de competenties waar je over moet beschikken om van je hobby je vak te maken?

Peter Segerius


Het nadeel van het grote aantal mensen die tegenwoordig fotograferen is dat je een manier moet vinden om jezelf te onderscheiden. Dit kan op verscheidene manieren.

Sommigen kiezen een stijl, en specialiseren zich daarin. Anderen focussen zich meer op het verbeteren van hun competenties en het verbreden van hun kennis.

Competenties


Om fotograaf te worden is in principe geen opleiding vereist. Alhoewel, met een goede opleiding heb je vaak wel een streepje voor op anderen. Belangrijk is dat je als aspirerend professioneel fotograaf enkele competenties en vaardigheden beheerst.

Een goed begin is een goede kennis van de werking van je apparatuur, en van welke technologieën er tegenwoordig beschikbaar zijn. Dit houdt niet alleen hardware in, maar ook software.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende fotobewerkingsprogramma's te vinden, maar de meest gebruikte zijn Lightroom en Photoshop van Adobe. Bij deze programma's kun je het zo eenvoudig en ingewikkeld maken als je zelf wilt. Soms is veel editing vereist, en andere keren is het beter om minder te bewerken.

Kennis van hardware is belangrijker dan de hardware zelf. Hobbyisten maken zich vaak meer zorgen om hun 'gear' dan professionele fotografen. Het is beter om goed om te kunnen gaan met je camera, tripod of flitser dan dat je de duurste hebt en er niks van snapt. Daarbij is kennis over welk objectief je waarvoor moet gebruiken heel belangrijk.

Als professioneel fotograaf moet je ook niet bang zijn om je mening te geven over een foto of om instructies te geven aan je model. Wees kritisch en heb oog voor detail, al lijkt iets perfect valt er vaak wel wat te verbeteren.

Peter Segerius


Vooral bij straat- en reisfotografie is uitstraling en het vermogen om initiatief te nemen heel belangrijk. Er mag geen angst zijn om in het moment te kruipen en zo de perfecte shot te maken. Vaak leidt dit ook tot unieke belevenissen en grappige situaties.

Richtingen


Binnen het vak fotografie zijn er veel verschillende richtingen. Zo kun je productfotograaf, fashionfotograaf of reisfotograaf worden om er maar een paar te noemen. Sommigen verdienen hun geld zelfs met het maken van “stock” foto's.

Hierbij is het handig om te kijken naar waar je al goed in bent, om vervolgens te kijken naar een passende vacature als fotograaf. Werken als assistent van een fotograaf is altijd een goed begin.

Zo kun je ervaring opdoen over hoe het is om fotograaf te zijn en wat voor taken een fotograaf heeft. Daarnaast is het ook een goede mogelijkheid om je netwerk te vergroten.

Peter Segerius


ZZP'er of binnen een bedrijf


Naast werken voor een bedrijf, zou je ook kunnen kiezen om eigen baas te zijn. Werken als ZZP'er heeft een aantal voordelen tegenover werken voor een bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld op je eigen tempo opdrachten aannemen en inplannen.

De keerzijde daarvan is dat je wel initiatief moet tonen en een aardig groot netwerk moet hebben wil je hiervan kunnen leven. Een ander voordeel is dat je zelf bepaalt wat je fotografeert, daarbij kun je je focus leggen op het maken van bijvoorbeeld alleen bruidsfoto's of portretten. Of je kiest er juist voor om allerlei verschillende opdrachten aan te nemen.

Zo zijn er veel verschillende mogelijkheden binnen fotografie. Vooralsnog blijft initiatief nemen de belangrijkste eerste stap. De wil om je carrière om te gooien en niet bang zijn voor een mogelijke salarisverlaging in de eerste paar maanden van je nieuwe carrière.

Wat je er uiteindelijk voor terug krijgt is de droombaan van iedere hobbyist, en zal deze investering zich in veelvoud terugbetalen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Peter Segerius

Over de auteur

Peter werkt momenteel voor YoungCapital, maar is voorheen actief geweest als freelance fotograaf. Zijn stijl is voornamelijk een goede compositie vinden, en kenmerkt zich vooral in het kleurenspel van zijn foto's.

11 reacties

 1. patrick180
  Profiel patrick180 schreef op zaterdag 15 december 2018 om 17:07

  Snap niet dat men nog zegt dat je, je werk ervan kunt maken. AUB laat elkaar niet voor de gek houden.

  In de fotografie is geen echte euro meer te verdienen, tenminste je kan er niet van leven meer in deze tijd.

  te veel TFP gedoe en de mensen kijken naar hun beurs ipv kwaliteit.

 2. Jenny
  Jenny schreef op zondag 16 december 2018 om 09:11

  Grappig is dat er 5 jaar geleden een artikel op Photofacts stond met 5 redenen om van fotograferen NIET je beroep te willen maken. Ik denk dat daar nog steeds veel waarheid in zit, of misschien zijn die 5 redenen nog wel sterker geworden. Er zijn zó veel amateurfotografen die hoog niveau halen (dwz zeer 'gelikte' foto's kunnen leveren) zodat het steeds moeilijker is om je nog ergens op te kunnen onderscheiden. Ik denk dat als je je wilt onderscheiden dat niet meer (helemaal) ligt op het vlak van het fotograferen zelf (dat moet natuurlijk wel in orde zijn) maar in het opbouwen van een naam en een netwerk. Pas dan kun je er hopelijk een boterham mee gaan verdienen, maar ik denk dat veel professionals er nog langere tijd eerst ook ander werk bij blijven doen en daarna ook nog andere dingen aanbieden zoals het geven van cursussen, workshops, fotoreizen etc. https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/5_redenen_om_van_fotografie_niet_je_beroep_te_maken.asp

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 16 december 2018 om 12:24

  @Jenny en Patrick: dat is ook wel mijn eigen ervaring als professional. Zorg dat je alles kunt, dan kun je er veel bij doen, liefst natuurlijk op het creatieve vlak. En zorg voor een groot en goed netwerk, alles werkt met gunfactors en kruiwagens tegenwoordig.

 4. petersegerius
  Profiel petersegerius schreef op dinsdag 18 december 2018 om 09:31

  @Jenny, Patrick & Michelle Wat jullie zeggen is absoluut waar, het is inderdaad erg lastig om de markt in te stappen tegenwoordig. Daarbij is het vooral in deze tijd ontzettend belangrijk om een streepje voor te hebben qua gunfactor. Maar ik hoor juist van (oud)collega's die nog actief zijn dat zij in deze periode juist veel successen boeken en constant werk hebben. Dat is namelijk een bijproduct van de modellen en fashion wereld die steeds blijft groeien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord